Ο Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 είναι από τα σωματεία που ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ, καθώς οι ιθύνοντες του Ερασιτέχνη προέβησαν σε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου ο σύλλογος να είναι σύννομος.
Ο γενικός γραμματέας του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937, Δημήτρης Μουρτζίνος, μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 98.6» και στην εκπομπή «Clasico» και χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός να εγγραφεί ο ιστορικός σύλλογος στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Μουρτζίνος:
«Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακού Βόλου και απόδειξη της οργάνωσής του, ότι ο σύλλογος έχει εγγραφεί στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού. Η 26η Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ημερομηνία για την ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου. Είναι από τα πρώτα σωματεία στην Ελλάδα που κατόρθωσε, ύστερα από πάρα πολύ δουλειά, να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α.
Επειδή κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει μητρικό σωματείο, η εξυγίανση θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο, αν όχι βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα. Αρκεί να τηρηθούν οι διαδικασίες που η πολιτεία έχει θεσπίσει.
Το μητρώο είναι ένας συγκερασμός. Σαν να παίρνει μία ποδοσφαιρική ομάδα αδειοδότηση από την ΕΠΟ και συγχρόνως πιστοποιητικό από την ΕΕΑ. Δεν είναι μία απλή διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο μέχρι τώρα έχουν πάρει πολύ λίγα σωματεία το δικαίωμα της εγγραφής. Είναι μία διαδικασία στην οποία ελέγχονται τα νομιμοποιητικά στοιχεία του συλλόγου, τα οικονομικά αλλά και τα αγωνιστικά του στοιχεία.
Ένα ερασιτεχνικό σωματείο, που δεν έχει επαγγελματικά στελέχη, είναι πολύ δύσκολο να είναι σύννομο και με τις τρεις αυτές παραμέτρους. Ο σύλλογος παίρνει το «πράσινο φως» εγγραφής, αφού πρώτα ελεγχούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα του συλλόγου, που είναι καταστατικά, πιστοποιητικά, μητρώο μελών, μεταβολών από το Πρωτοδικείο, τα βιβλία (όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία διατηρούν, υποχρεωτικά από το νόμο, έξι βιβλία), πρακτικά γενικής συνέλευσης, πρακτικά Δ.Σ., πρωτόκολλα εισερχόμενων-εξερχόμενων, έσοδα-έξοδα. Όλα αυτά προσκομίζονται στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, ελέγχονται για την τελευταία, τουλάχιστον, τριετία, για να πάρει ένα σωματείο πιστοποιητικό. Για να μπορέσει, δηλαδή, να ολοκληρώσει τη νομιμοποίηση του ένας συλλόγος πρέπει να περάσει από κάποιους ελέγχους.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Μετά υπάρχει το οικονομικό μέρος, με την προσκόμιση των απολογισμών και προϋπολογισμών των τελευταίων τριών ετών. Περνάς πάλι από την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας, παίρνεις άλλες βεβαιώσεις, ότι έχεις καταθέσει τα δικαιολογητικά, έχουν ελεγχθεί και είσαι εντάξει σε όλα.
Στη συνέχεια υπάρχει ο αγωνιστικός έλεγχος, στον οποίο εξετάζεται ο αριθμός των αθλητών, τα τμήματα, οι αδειούχοι προπονητές, η μισθοδοσία των προπονητών, το συμφωνητικό χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλά άλλα.
Είναι πάρα πολλές οι προϋποθέσεις. Από τα 5.200 σωματεία, που σε πρώτη φάση έκαναν αιτήσεις, έχουν γίνει αρχικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι στα 3.200 από αυτά. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, έχουν γραφτεί στο μητρώο 1.600 σωματεία.
«Πρόβλημα η ειδική αθλητική αναγνώριση»
Πιστεύω, ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα σωματεία που δεν έχουν πάρει ακόμα την έγκριση, δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο μητρώο.
Που το στηρίζω αυτό; Πάρα πολλά σωματεία έχουν πρόβλημα στην ειδική αθλητική αναγνώριση. Αυτή είναι μία διαδικασία, η οποία- ευτυχώς- ο σύλλογός μας είχε κάνει πριν από χρόνια. Είχε πάρει την ειδική αθλητική αναγνώριση για το σύλλογο και για τα περισσότερα αθλήματα που είχαμε. Είναι καταλυτικό για την εγγραφή στο μητρώο να έχεις αυτή την πιστοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Πάρα πολλά σωματεία κάνουν αιτήσεις, ιδρύονται, παίρνουν καταστατικό από το Πρωτοδικείο, εγγράφονται στις αντίστοιχες ομοσπονδίες και έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα τους. Δεν έχουν, ωστόσο, την ειδική αθλητική αναγνώριση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα για την εγγραφή τους στο μητρώο.
Στο νομό Μαγνησίας, μέχρι χθες, σε όλα τα αθλήματα έχουν εγγραφεί στο μητρώο 32 σωματεία, εκ των οποίων τα 23 ασχολούνται μόνο μ’ ένα άθλημα. Είναι πιο εύκολο τα εξειδικευμένα σωματεία, που ασχολούνται για παράδειγμα με το ταε κβον ντο, τον αερομοντελισμό, το πινγκ πονγκ, να πάρουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και κατ’ επέκταση να εγγραφούν στο μητρώο.
Από τους συλλόγους που διαθέτουν ποδοσφαιρικά τμήματα έχουν καταφέρει, μέχρι χθες, να εγγραφούν στο μητρώο μόλις τρία σωματεία, εκ των οποίων το ένα είναι ο Ολυμπιακός Βόλου. Το ίδιο ισχύει και στο μπάσκετ. Εγγράφηκαν τρία σωματεία, με τον Ολυμπιακό Βόλου να είναι ένα από αυτά.
Καταλαβαίνει κάποιος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι του μπάσκετ, για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο μητρώο.
«Σωματεία «σφραγίδες» και …μαγαζιά δεν εγγράφονται στο μητρώο»
Όλα αυτά τα λέω, για να καταδείξω ότι είναι μία πολύ σωστή κίνηση αυτή που γίνεται με το μητρώο, ώστε οι σύλλογοι να έχουν οργανωτική, οικονομική και αθλητική οργάνωση και παράλληλα να έχουν και κάποια οφέλη από την πολιτεία, ως ανταπόδοση αυτής της οργάνωσης και της νομιμότητας, σε σχέση με άλλα σωματεία «σφραγίδα».
Μόνο οι σύλλογοι που θα εγγραφούν στο μητρώο θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σωματεία «σφραγίδες» ή σωματεία «μαγαζιά» θα πρέπει να αποδείξουν, ότι πραγματικά έχουν μία αθλητική δραστηριότητα, ότι δεν είναι απλές επιχειρήσεις, προσφέρουν στη νεολαία και στον αθλητισμό, όπως συμβαίνει με τα αναγνωρισμένα σωματεία.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω και το εξής: Τα πιο οργανωμένα σωματεία στο νομό Μαγνησίας είναι τα ναυταθλητικά, Οι πέντε σύλλογοι του Βόλου έχουν ήδη εγγραφεί στο μητρώο. Αν δείτε το μητρώο, τα σωματεία που έχουν εγγραφεί και τα οποία καλλιεργούν πάνω από ένα άθλημα, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Ο Ολυμπιακός Βόλου με τα τμήματα που διαθέτει, είναι μετά από τους μεγάλους συλλόγους, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό Πειραιώς, ΑΕΚ, Άρη, ΠΑΟΚ.
Οι περισσότεροι σύλλογοι από τους 1.600 που έχουν εγγραφεί στο μητρώο και συγκεκριμένα οι 1.200 από αυτούς, έχουν ένα τμήμα. Από τα 32 σωματεία του νομού Μαγνησίας, που έχουν πετύχει την εγγραφή τους, τα 23 καλλιεργούν μόνο ένα άθλημα, τα πέντε έχουν δύο αθλήματα και το ένα έχει τρία αθλήματα. Τα ναυταθλητικά σωματεία έχουν πολλά τμήματα, αλλά μόνο στον υγρό στίβο.
Εκτός από τη χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, τις οποίες θα χρησιμοποιούν μόνο όσα σωματεία έχουν εγγραφεί στο μητρώο, οι συγκεκριμένοι σύλλογοι θα έχουν τη δυνατότητα να «τραβήξουν» αθλητές ταλαντούχους που θέλουν να συνδυάσουν τον αθλητισμό με τις σπουδές τους.
Εύχομαι, πραγματικά, όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις