Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Παλιά- Τα λύματα “πνίγουν” τους πολίτες

Το Παλιό Λιμεναρχείο και συνολικά τα Παλιά βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, μόλις στα 100 μέτρα από το δημαρχείο του Βόλου. Είναι βυθισμένα κάτω από τόνους λάσπης σπίτια, αυλές, καταστήματα και δρόμοι.

Η λάσπη αυτή είναι μια υγειονομική βόμβα γιατί εκτός από φερτά υλικά και χώμα φέρει λάδια μηχανών, πετρέλαιο, λύματα του αποχετευτικού, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και κάθε είδους χημικές ουσίες. Ουσιαστικά τα Παλιά έχουν γίνει ο απόπατος της πόλης γιατί ότι κατέβασε ο Κραυσίδωνας από όλη την πόλη συγκεντρώθηκε και λιμνάζει στην περιοχή.
Όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη πρώτα από όλα για τους κατοίκους της συνοικίας που για 5η μέρα βρίσκονται χωρίς νερό, σε πλημμυρισμένα-κατεστραμμένα σπίτια. Σε αυτές τις συνθήκες δεν θα αργήσουν να ξεσπάσουν σοβαρές ασθένειες.

   
Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν άμεσα σύμφωνα με τον επαγγελματία της περιοχής κ. Κανελλή είναι τα παρακάτω:
1. Να απομακρυνθούν όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ακινητοποιημένα στους δρόμους από την πλημμύρα.
2. Να αυξηθούν τα μηχανήματα που μαζεύουν λάσπη από το δρόμο και να έρθουν φορτηγά που να απομακρύνουν τη λάσπη από την περιοχή. Έτσι θα μπορεί να απομακρυνθεί η λάσπη από αυλές, κατοικίες, καταστήματα.
3. Να δοθεί νερό στους πυροσβεστικούς κρουνούς και η Πυροσβεστική ή άλλα πιεστικά μηχανήματα να ξεπλένουν τους διαρκώς τους δρόμους.
4. Να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι που το έχουν ανάγκη, να βρεθεί χώρος διαμονής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχή νερού, σίτιση και φαρμακευτική περίθαλψη. Στην περιοχή υπάρχουν νεφροπαθείς που δεν έχουν πάρει φάρμακα για μέρες και διαμένουν σε επικίνδυνες συνθήκες.
5. Να απομακρυνθούν, να καθαριστούν και να απολυμανθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι. Δεν είμαι ειδικός αλλά είναι κοινή λογική ότι το μολυσματικό φορτίο που φέρουν οι τόνοι λάσπης είναι τεράστιο και άκρως επικίνδυνο.
6. Να παρέχεται καθημερινή δωρεάν και ποιοτική σίτιση και πόσιμο νερό στους κατοίκους από τον Δήμο και τις δημόσιες αρχές. Χθες ο Δήμος Βόλου μοίρασε κάποια σάντουιτς αλλά αυτά δεν αρκούν. Από όσο είδαμε, μόνο αλληλέγγυοι/ες από το Χώρος κινημάτων-Στέκι Μεταναστών Βόλου και την Ο Αλλος Ανθρωπος -Κοινωνική Κουζίνα μοίρασαν χθες μαγειρεμένα γεύματα. Όσες/οι θέλετε να βοηθήσετε στο μαγείρεμα απευθυνθείτε στο Χώρος κινημάτων-Στέκι Μεταναστών Βόλου.
7. Να δοθούν τώρα οι πρώτες αποζημιώσεις γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα, ενώ άλλοι θα κάνουν μέρες για να μπορέσουν να εργαστούν.
8. Να γίνει πραγματική καταγραφή όλων των καταστροφών και δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις, κι όχι ψίχουλά, που να αντιστοιχούν στις καταστροφές που έχει υποστεί ο κόσμος.
9. Να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο λιμάνι, και τη συνοικία. Και να εφαρμοστούν όλες οι μελέτες (ή να εκπονηθούν νέες) για την πραγματική θωράκιση της πολύπαθης συνοικίας και του Βόλου συνολικά.
Τέλος, για να καθαριστεί ολόκληρη η συνοικία χρειάζονται πολλά χέρια. Χθες δεκάδες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες ήρθαν και βοήθησαν πάρα πολύ. Διόλου τυχαία η συντριπτική πλειοψηφία μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων του κινήματος. Αυτοί οι “άπλυτοι” και “γραφικοί” που φωνάζουν για όλα, για την καύση σκουπιδιών, το LNG, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη φασιστική απειλή κοκ.
Σήμερα ίσως υπάρχει η δυνατότητα να έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος για να βοηθήσει. Για όσες/ους μπορούν το ραντεβού που έχει δοθεί είναι στις 8πμ στην πλατεία των Παλαιών. Όσες/οι μπορείτε να έχετε γαλότσες, καπέλο, νερό, γάντια (κατά προτίμηση αδιάβροχα), και φτυάρια. Για όσους/ες δεν έχουν τα παραπάνω θα τους δοθούν από τους κατοίκους.
υγ. Η σκέψη μας και η καρδιά μας παραμένει με τους ανθρώπους στα χωριά του Πηλίου και του κάμπου. Εκεί η καταστροφή έχει πάρει διαστάσεις τραγωδίας. Άλλης μιας τραγωδίας.
Είναι φανερό, και όλοι πρέπει να το αντιληφθούμε, ότι το σημερινό κράτος, αυτοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια είναι εντελώς ανίκανοι να προστατεύσουν την κοινωνία. Είναι ανίκανοι να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης και προστασίας της κοινωνίας από πυρκαγιές και πλημμύρες. Είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τις κρίσεις που οι ίδιοι δημιουργούν. Όχι επειδή είναι χαζοί, αλλά επειδή το κριτήριο για κάθε τους ενέργεια είναι το τι συμφέρει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
υγ2. Για ακόμη μια φορά το όριο ανάμεσα στη στρωμένη ζωή και στο να μείνεις χωρίς τίποτα εκτός από τα ρούχα που φοράς, να γίνεις πρόσφυγας δηλαδή, είναι πολύ λεπτό. Αρκούν λίγες ώρες για να το περάσεις. Οι άνθρωποι που έρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αφρική, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές του πλανήτη φεύγουν να σωθούν από παρόμοιες καταστάσεις που μάλιστα επικρατούν για χρόνια στις χώρες τους.
υγ3. Η κλιματική κρίση ή κλιματική κατάρρευση είναι εδώ. Δεν θα έρθει στο μέλλον. Δεν θα χτυπήσει αλλού. Αυτό είναι πασιφανές. Για αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα η εξόρυξη και η χρήση ορυκτών καυσίμων και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για να ανακάμψουν τα οικοσυστήματα – κυρίως τα δάση – που καταστρέφονται. Για αυτό δεν πρέπει να εξορυχθεί το ελάχιστο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Κρήτη και το Αιγαίο. Ειδάλλως τα παιδιά μας απλώς θα υποφέρουν σε έναν εφιάλτη που ήδη εκτυλίσσεται μπροστά μας.

gegonota.news

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις