Αν κατατάσσαμε κατά δημοφιλία τα αθλήματα στην Ελλάδα, είναι βέβαιο πως το σκι δεν θα το βλέπαμε στις πρώτες θέσεις με πιθανότερο σενάριο να το εντοπίζαμε προς την ουρά της κατάταξης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι ψηλά όταν οι καιρικές συνθήκες της χώρας μας δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξή του.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ένας αθλητής του σκι στη χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα επιτελείται μία σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης του αθλήματος. Μπορεί η προσπάθεια αυτή να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο όμως με σταθερά βήματα το ελληνικό σκι προσπαθεί να βρει μία αξιοπρεπή θέση ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Πριν μερικά χρόνια τη φράση «Έλληνας σκιέρ» θα μπορούσε κάποιος να τη συγκρίνει με «Τζαμαϊκανός αλπινιστής» όμως όταν ο Έλληνας βάλει έναν στόχο και δουλέψει σοβαρά και μείνει προσηλωμένος σ’ αυτόν, είναι θέμα χρόνου να τον κατακτήσει.
Τα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα της χιονοδρομίας στην Ελλάδα ολοένα και πληθαίνουν ενώ η περιοχή μας έχει να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει έναν από τους πιο οργανωμένους συλλόγους, με τους αθλητές του να διακρίνονται τόσο στα πανελλήνια πρωταθλήματα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Ε.Ο.Σ. Βόλου με συστηματική δουλειά τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη του ελληνικού σκι και αθλητές του κοσμούν τις εθνικές μας ομάδες με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες.
Η Μαρία Ελένη Τσιόβολου είναι η αθλήτρια του συλλόγου που δείχνει έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα, ξεφεύγοντας από τα ελληνικά δεδομένα και βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά για την ελληνική χιονοδρομία. Μόλις στα 16 της χρόνια θα επιχειρήσει, με σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρει, να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη του σκι.
Ένα τέτοιο εγχείρημα πριν μερικά χρόνια θα φάνταζε απίθανο να πραγματοποιηθεί όμως με συστηματική δουλειά, κόπο και οικονομικές θυσίες από την οικογένειά της, η Μένια Τσιόβολου είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της και να ξεφύγει από τα σύνορα του ελληνικού χώρου, όπου έχει κατακτήσει τα πάντα.
Πώς όμως ένα κορίτσι 7 ετών επέλεξε το σκι ως το άθλημα που θα ακολουθούσε και θα αγαπούσε με τόσο πάθος; «Η αδρεναλίνη» απάντησε στο ερώτημα η Μένια. «Δοκίμασα την κολύμβηση, το μπάσκετ, το πόλο, τον χορό, όμως αυτό που ένιωσα με την πρώτη μου επαφή με το σκι, δεν το ένιωσα με κανένα άλλο άθλημα. Το συναίσθημα που νιώθεις γλιστρώντας με ταχύτητα πάνω στο χιόνι είναι αυτό που μ’ έκανε να δεθώ με το άθλημα από την πρώτη στιγμή», συμπλήρωσε η αθλήτρια του ΕΟΣ Βόλου.
Βέβαια ο αθλητισμός από τον πρωταθλητισμό απέχει μία αιωνιότητα και απαιτείται ξεκάθαρος ορισμός του στόχου, ο σχεδιασμός και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Στην εξίσωση μπαίνει ο προπονητής του ΕΟΣ Βόλου, Αλέξανδρος Τσακνάκης, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα του συλλόγου και της χιονοδρομικής καριέρας της Μένιας Τσιόβολου αλλά και των άλλων αθλητών του Συλλόγου. Ο προπονητής χιονοδρομίας επιχείρησε και πέτυχε τελικά οι προπονήσεις των αθλητών να μην περιορίζονται στα στενά χρονικά περιθώρια του χειμώνα αλλά να επεκτείνονται σχεδόν όλο το χρόνο. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτούσε αποστολές στο εξωτερικό σε προπονητικά καμπ που βάσει αποτελεσμάτων απογείωσαν τον σύλλογο. «Εφαρμόσαμε το μοντέλο που χρησιμοποιούν σύλλογοι και αθλητές του εξωτερικού. Προπόνηση όλον τον χρόνο με δύο τουλάχιστον αποστολές κυρίως στην Αυστρία ώστε οι αθλητές να μην χάνουν την επαφή με το χιόνι και να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο» τονίζει ο Αλέξανδρος Τσακνάκης.
Ο ρόλος και οι θυσίες της οικογένειας: «Σίγουρα οι οικογένειες κάνουν μεγάλες θυσίες ώστε τα παιδιά να κάνουν πρωταθλητισμό στο σκι. Όμως βλέποντας ότι τα παιδιά μαθαίνανε να είναι αυτόνομα, περνούσαν καλά και υπήρχε σημαντική βελτίωση σ’ αυτό που είχαν επιλέξει να κάνουν, συνέχισαν και συνεχίζουν να το υποστηρίζουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτή η ομάδα που ακολούθησε αυτό το πρόγραμμα, φέτος κέρδισε όλους τους τίτλους» συμπλήρωσε ο προπονητής του συλλόγου.
Η ομάδα αυτή χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα και στην τελευταία προαγωνιστική της χρονιά σάρωσε τους τίτλους. Πλέον οι αθλητές και οι αθλήτριες μπαίνουν στην κατηγορία Under 18 όπου υπάρχει η παγκόσμια κατάταξη και διεθνείς επίσημοι αγώνες.
Η μετάβαση αυτή δεν φαίνεται να αγχώνει την Ελληνίδα πρωταθλήτρια: «Αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικός σταθμός για μένα καθώς βάσει των αποτελεσμάτων και της δουλειάς που θα κάνω θα εξαρτηθεί το μέλλον μου στο άθλημα. Στους αγώνες που θα γίνουν στη Νέα Ζηλανδία θα κριθούν πολλά για την πορεία μου στο σκι. Είναι αλήθεια πως ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλος γιατί υπάρχουν αθλητές που κάνουν σκι από την ώρα που γεννήθηκαν, όμως επειδή έχω τη θέληση και πιστεύω πως μπορώ, θα προσπαθήσω να πετύχω τους στόχους μου»
Σχολείο και πρωταθλητισμός στην Ελλάδα…
«Όσο οι απαιτήσεις αυξάνονται και στα δύο, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το εγχείρημα. Φέτος ειδικά που έπρεπε να απουσιάσω αρκετά από το σχολείο λόγω της προετοιμασίας, αντιμετώπισα πρόβλημα απουσιών. Επειδή μου αρέσει το διάβασμα κι όταν χάνω μαθήματα κάνω μεγάλη προσπάθεια για να καλύψω όσα μαθήματα δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω, οι καθηγητές μου το εκτιμούν και με βοηθάνε. Έχω βρει προς το παρόν τον τρόπο να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα μαθήματά μου και το σκι» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μένια για το πόσο δύσκολο είναι για μία μαθήτρια ελληνικού σχολείου να κάνει πρωταθλητισμό σ’ ένα οποιοδήποτε άθλημα.
Καθοριστικό αυτό το καλοκαίρι
«Μπορεί να φαίνεται δύσκολο όμως στόχος μου είναι να περάσω στην Ιατρική. Για μένα αυτό το καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία μου στον αθλητισμό – πρωταθλητισμό. Αν πάω καλά και δω ό,τι μπορώ να το κάνω επαγγελματικά το άθλημα που αγαπώ είναι αλήθεια πως θα μπω σ’ ένα μεγάλο δίλλημα. Εύχομαι να μπορέσω με κάποιο τρόπο να τα συνδυάσω και τα δύο. Υπάρχει και η προοπτική του εξωτερικού όπου μπορούν ευκολότερα να συνδυαστούν και τα δύο»
Στόχος η Ολυμπιάδα
«Για όλους τους αθλητές και αθλήτριες η συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα είναι ένας μεγάλος στόχος. Είμαι αποφασισμένη να παλέψω γι’ αυτόν τον στόχο κι επειδή πιστεύω στον εαυτό μου θεωρώ πως με δουλειά και προσήλωση θα καταφέρω να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Οι συμμετοχές μου σε διεθνείς αγώνες και ο συναγωνισμός με αθλήτριες υψηλού επιπέδου μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω καθώς καταλαβαίνω πως με τη δουλειά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».
Για την επικινδυνότητα του αθλήματος
«Γενικά είναι ένα αρκετά επικίνδυνο άθλημα αλλά η Μένια είναι πολύ σταθερή κι έχει ελάχιστες πτώσεις» τονίζει ο προπονητής της και συμπληρώνει «είναι τόσο σταθερή που στις προπονήσεις πολλές φορές από μέσα μου λέω να πέσει ώστε να μάθει να διαχειρίζεται και την πτώση»
Ακριβό σπορ, αναγκαίοι οι χορηγοί
«Όταν έχεις να ανταγωνιστείς αθλητές από χώρες που είναι παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο του σκι κι αυτές οι χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο δύσκολος είναι ο ανταγωνισμός. Η αλήθεια είναι πως για να το κάνεις σε επαγγελματικό επίπεδο θα πρέπει να “ματώσεις” οικονομικά και οι σπόνσορες είναι απολύτως απαραίτητοι. Γνωρίζω πως οι επιτυχίες μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς όμως δεν έχω παράπονο καθώς στα πρώτα μου βήματα σε υψηλό επίπεδο έχουν βρεθεί επιχειρηματίες κι εταιρίες που έχουν πιστέψει σε μένα και στηρίζουν την προσπάθειά μου. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πολύ!»
Η Μένια Τσιόβολου αυτή την περίοδο προετοιμάζεται στην Αυστρία ώστε να κάνει τα πρώτα της ημιεπαγγελματικά βήματα στο χώρο των χιονοδρομιών με τους αγώνες που θα μετρήσουν στην κατάταξή της στον παγκόσμιο “χάρτη” των χιονοδρόμων.
To goalpost.gr της εύχεται μία καριέρα όπως την έχει φανταστεί!
Επιμέλεια: Γιώργος Αποστολακόπουλος
//
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις