Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή CLASICO φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Νίκης Βόλου. Ο Στέργιος Φάτσης τοποθετήθηκε για το θέμα που προέκυψε με την ανακοίνωση της συνεργασίας του τμήματος μπάσκετ με τον Γιώργο Βλιώρα. Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη υπεραμύνθηκε της απόφασης αναφέροντας πως τα πλεονεκτήματα για την ομάδα είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα, ενώ έστειλε μήνυμα σε όσους έχουν την πρόθεση να βρίσουν τον Δήμαρχο και τον Βλιώρα σε κάποιον αγώνα της Νίκης, να το κάνουν επώνυμα ώστε την επόμενη μέρα να αναλάβουν να τρέξουν την ομάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέργιου Φάτση, όπως αποδόθηκε από το goalpost.gr:
Για την έλευση του Γιώργου Βλιώρα στη μπασκετική Νίκη Βόλου, ως τιμ μάνατζερ:
«Πριν φτάσουμε στο επίμαχο θέμα του Βλιώρα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το πώς έχουν τα πράγματα. Πώς άλλαξαν κάποια πράγματα ώστε να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε άλλες επιλογές. Οι επιλογές μας δεν είναι τυχαίες, έγιναν μετά από πολύ σκέψη και για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες.
Συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου ανακοινώθηκε από τον κ. Τουτουντζόγλου ότι δεν θέλει να ηγηθεί της Διοικούσας Επιτροπής του μπάσκετ για τη νέα σεζόν. Μαζί με την υπόλοιπη Διοικούσα Επιτροπή κλήθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο και είπαν την άποψή τους η οποία είναι και σεβαστή. Από εκεί και πέρα η Ερασιτεχνική έπρεπε να κάνει κάποιες επιλογές.
Η μία επιλογή ήταν η ομάδα να παίζει στη Γ’ Εθνική γιατί δεν θα μπορούσε να τρέξει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Η άλλη επιλογή ήταν να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική και από εκεί και πέρα να αλλάξουν κάποια πράγματα στην ομάδα. Φυσικά δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι έπρεπε η ομάδα να πέσει στη Γ’ Εθνική, γιατί πάλι θα μας το χρέωναν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ζω ένα τέτοιο φαινόμενο, έχει ξανασυμβεί και σε άλλα τμήματα στο παρελθόν. Αν εγώ για παράδειγμα ως πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, γιατί κι εγώ μπορώ να πω κουράστηκα όπως μπορούν να πουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, αν λοιπόν εγώ πω σήμερα ότι παραιτούμαι και φεύγω από τη Νίκη αύριο αυτός που θα αναλάβει δεν θα βρει μπροστά του ένα μπάχαλο;
Θεωρώ λοιπόν ότι όταν διοικείς ένα κομμάτι πρέπει η μεταβατική περίοδος να είναι νορμάλ. Δηλαδή πρέπει να ετοιμάσεις μια διάδοχη κατάσταση ώστε η μεταβατική περίοδος να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται. Γιατί κι εγώ όταν θα σκεφτώ να αποχωρήσω από τη Νίκη θα ετοιμάσω μια διάδοχη κατάσταση που κατά τη γνώμη μου ή με βάσει την κοινή αποδοχή να μπορεί να διοικήσει την ομάδα, ώστε να μην υπάρχουν κραδασμοί στο οικοδόμημα που λέγεται Νίκη Βόλου.
Πάμε λοιπόν τώρα στο θέμα του μπάσκετ. Κληθήκαμε να βρούμε μια λύση ώστε το τμήμα να παραμείνει στη Β’ Εθνική και να έχει μία αξιοπρεπή εμφάνιση μέσα σ’ ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα όπως έγινε φέτος. Με διαφορετική προκήρυξη από την ΕΟΚ που αλλάζει πάρα πολλά πράγματα σχετικά με το πρωτάθλημα για playoff, playout και οικονομικά δεδομένα.
Σκέφτηκα δύο τρόπους. Ο ένας ήταν να βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος θα έχει το όραμα και τα χρήματα να τρέξει αυτό το πρότζεκτ και ας είναι και ξένος, με κάποιες πάντα ασφαλιστικές δικλίδες που θα βάζαμε εμείς ως Ερασιτεχνική. Ο άλλος τρόπος ήταν να βρεθεί ένας άνθρωπος που να είναι μέσα από τα σπλάχνα της Νίκης που αγαπάει την ομάδα και το μπάσκετ να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και φυσικά το Διοικητικό Συμβούλιο να βάλει “πλάτη” σ’ αυτή την προσπάθεια.
Δεν βρέθηκε μέγας χρηματοδότης που θα έτρεχε το τμήμα κι έτσι ήταν μονόδρομος η δεύτερη επιλογή, δηλαδή ένας άνθρωπος μέσα από τη Νίκη. Επιλέχθηκε γι’ αυτόν το σκοπό ο Χρήστος Καλλιπολίτης.
Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό και μετά τις 16 Μαΐου εγώ έκανα μια ΓΣ, που στην ημερήσια διάταξη αν θυμάστε είχα βάλει το θέμα του μπάσκετ, δηλαδή την επόμενη μέρα του μπάσκετ. Δυστυχώς η προσέλευση ήταν μηδενική κι αυτοί που προσήλθαν αναφέρθηκαν σε ιστορικά γεγονότα του τμήματος μπάσκετ και κανείς δεν είχε μια συγκεκριμένη πρόταση τι θα γίνει το 2022-23.
Εγώ λοιπόν έκανα την κίνηση, έκανα το “άνοιγμα” να έρθει κόσμος από τη Νίκη, μέλη του Συλλόγου ώστε να έχουμε προτάσεις για το τι θα κάνουμε σ’ αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο. Στο κάλεσμα αυτό δεν ανταποκρίθηκε κανένας. Σας πληροφορώ πως από εκεί και πέρα δεν είχα καμία όχληση, κανένας δεν με πήρε τηλέφωνο, ούτε παλιός παράγοντας, ούτε κάποιος άλλος και να μου πει “πρόεδρε ξέρω πως περνάς μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, γιατί εκεί υπήρχε μια στημένη και υγιής κατάσταση στο τμήμα και πρέπει να συνεχιστεί, ότι βοήθεια θες εδώ είμαι”. Τέτοιο τηλεφώνημα δεν δέχτηκα από κανέναν.
Όταν πήγα στο τμήμα μπάσκετ βρήκα μόνο μπάλες. Δεν βρήκα αθλητές, μόνο ένα δελτίο βρήκα, δεν βρήκα ρούχα, δεν βρήκα καμία συμφωνία εμπορική. Ούτε φυσικά ταμείο από την περσινή σεζόν. Άρα ξεκινήσαμε να αφήσουμε μία ομάδα Β’ Εθνικής στο μπάσκετ από το μηδέν. Ήταν δυο – τρεις πιτσιρικάδες, δύο φοιτητές κι ένα δελτίο, που κι αυτούς τους διαπραγματευτήκαμε για να μείνουν στην ομάδα.
Όλοι οι ξένοι παίκτες είχαν συμβόλαιο για έναν χρόνο, οι οποίο αποχώρησαν. Όλοι είχαν συμβόλαια ετήσια και έφυγαν. Σπάνια γίνονται διετή συμβόλαια. Δεν υπήρχαν χρέη, σίγουρα ήταν ένα τμήμα που έβγαζε υγεία, υπάρχουν οι υποδομές. Ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου είναι μαζί μας, συμμετέχει ενεργά, μιλάμε καθημερινά, βοηθάει όσο μπορεί, σίγουρα είναι δίπλα μας. Από εκεί και πέρα είναι εύλογο και λογικό να διαθέσει μεγαλύτερο χρόνο στην οικογένειά του και στην επιχείρησή του.
Ξεκινάμε από μηδενική βάση, μαζί με τον Χρήστο Καλλιπολίτη βρήκαμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι στις πρώτες ανάγκες της ομάδας βρήκαν ανθρώπους που βοήθησαν οικονομικά είτε προκαταβάλοντας κάποιες διαφημίσεις ή επιχειρήσεις που έκαναν κάποιες παροχές στην ομάδα. Κι έτσι σιγά σιγά αρχίσαμε να οργανώνουμε το τμήμα.
Κάναμε μια επαφή με τους υπάρχοντες παίκτες για να κρατήσουμε κάποια παιδιά όπως τον Σάκη Κουτίνα που είναι η σημαία της ομάδας και κάποια άλλα παιδιά που πέρυσι έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο. Φυσικά κρατήσαμε τον ίδιο προπονητή τον Ανδρέα Μαύρο και μετά επειδή δεν είμαστε γνώστες του αθλήματος πήραμε έναν άνθρωπο τον Παναγιώτη Τσώλη, ο οποίος μέχρι χθες ήταν εν ενεργεία, έχει παίξει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έχει δέκα γνωριμίες και μας είπε ότι μπορεί να βοηθήσει και με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που του αναθέσαμε εμείς μαζί με τον προπονητή να βρει παίκτες που να μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Έτσι ξεκίνησε ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Η βοήθεια του Παναγιώτη Τσώλη ήταν πολύ σημαντική, δούλεψε πολύ αυτό το διάστημα γιατί όπως καταλαβαίνετε έχεις να κάνεις με μάνατζερς, με παίκτες και άλλα.
Από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να λύσουμε κι άλλα θέματα για τους παίκτες που ήρθαν, πώς θα βολευτούν, για τις διαφημίσεις, τον ρουχισμό… είχαμε πολλά πράγματα να τρέξουμε.
Για να φτάσουμε και στο επίμαχο θέμα. Όλο τον καιρό που κάναμε συναντήσεις είδαμε ότι κάπου στο μέσον ότι έχουμε πρόβλημα. Ενώ υπήρχε μια πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ του κόουτς και του τεχνικού διευθυντή στο αγωνιστικό κομμάτι και σε σχέση με το ρόστερ, υπήρχε ένα κομμάτι που έτρεχε χορηγικά, έτρεχε με εισιτήρια διαρκείας, αλλά δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να συνέδεε αυτά τα πράγματα. Ένας άνθρωπος ασχολούταν με 5-6 διαφορετικά άτομα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς του.
Έπεσε λοιπόν στο τραπέζι ότι πρέπει να βρεθεί ένα άτομο που να συνδέσει το αγωνιστικό με το διοικητικό κομμάτι. Μέσα στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και το όνομα του Γιώργου Βλιώρα, ο οποίος θεωρώ πως σε επίπεδο αγωνιστικό και τεχνογνωσίας του αθλήματος είναι από τους μεγαλύτερους γνώστες στην πόλη. Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε έναν ξένο για τη δουλειά αυτή γιατί δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να τον καλύψουμε οικονομικά. Θα μπορούσαμε να φέρουμε έναν παλιό μπασκεμπολίστα από την Α1, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσαμε να τον καλύψουμε οικονομικά.
Εκ των υστέρων έπεσε στο τραπέζι με δικιά μου πρωτοβουλία του Γιώργου Δεληκούρα. Και ο Βλιώρας και ο Δεληκούρας ήταν στην ομάδα που είχαν πάρει την άνοδο στην Α’ Εθνική. Ας μην ξεχνάμε πως ο Βλιώρας μέσα από τη δικιά μας την ομάδα και την άνοδο πήγε ΤΕΦΑΑ και μετά ακολούθησε την προπονητική και όλη την πορεία που έχει μέχρι σήμερα. Το ίδιο και ο Δεληκούρας που ήταν προπονητής μπάσκετ γυναικών, είχε πάει Ευρώπη κλπ και διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της Νίκης στο μπάσκετ.
Άρα έπεσαν στο τραπέζι αυτά τα δύο ονόματα. Το όνομα που “έκαιγε” ήταν του Γιώργου Βλιώρα. Είναι λογικό λόγω της πολιτικής του θέσης. Όμως εμείς τα βάλαμε σε μια ζυγαριά και είπαμε τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει αυτή η κίνηση. Μιλήσαμε με όλο το ΔΣ, μιλήσαμε με ανθρώπους της Νίκης πριν ακόμη πάρουμε την απόφαση. Υπήρχε ένα 80% “Ναι” κι ένα 20% “Όχι”. Αυτό το κλίμα επικρατούσε και στη Διοικούσα Επιτροπή και στον Ερασιτέχνη και με άλλους ανθρώπους που μίλησα εγώ, παλιούς παράγοντες και άλλους. Δεν χρειάζεται να πω ονόματα. Είναι άνθρωποι γνωστοί στην κοινωνία μας.
Να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα άλλο το αθλητικό κομμάτι άλλο το πολιτικό. Εγώ με τον Γιώργο Βλιώρα στο Δήμο μαλώσαμε προχθές για ένα θέμα της Οικονομικής Επιτροπής. Φεύγοντας από εκεί μιλήσαμε για το μπάσκετ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
Σας πληροφορώ επίσης ότι η πρόταση για τον Βλιώρα δεν έπεσε από εμένα, ούτε από τον Τουτουνζόγλου, ούτε από τον Καλλιπολίτη. Ήταν άνθρωπος της Διοικούσας, δεν θέλω να πω το όνομά του, αν θέλει να το πει ας το πει ο ίδιος και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία πήρε τηλέφωνο και είδε ότι το έδαφος είναι θετικό.
Θεωρώ πως και ο Δεληκούρας και ο Βλιώρας με τη γνώση που έχουν, παρακολουθούν τις προπονήσεις της ομάδας και μέσα από εκεί μπορούν να μας συμβουλέψουν για μερικά πράγματα. Εμείς πηγαίναμε στο άγνωστο, γι’ αυτό έγινε η κίνηση. Ας το δει έτσι κι ο κόσμος της Νίκης: καθαρά για το καλό της ομάδας. Όταν πάει στην κάλπη είναι δικό του θέμα τι θα κάνει. Όταν διοικείς κάτι είσαι υποχρεωμένος να πάρεις και δύσκολες αποφάσεις.
Όλοι αυτοί που κρίνουν είναι διαφόρων κατηγοριών. Υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν την κίνηση αυτή οι οποίοι έχουν φύγει από τη Νίκη ως αποτυχημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν την κίνηση αυτή που έχουν φύγει κι έχουν αφήσει χρέη στην ομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν την κίνηση αυτή γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο… μόνο κρίνουν».
– Το επικοινωνιακό πρόβλημα που προκύπτει από την συνεργασία με τον Γιώργο Βλιώρα σε σχέση με τα οφέλη, είναι περισσότερα τα οφέλη;
«Θεωρώ πως ναι, αλλιώς δεν θα κάναμε αυτή την κίνηση. Δεν είμαστε ηλίθιοι μετά από τόση εμπειρία που έχουμε διοικητική να κάνουμε μια κίνηση που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα και στον κόσμο μας. Κάθε άλλο θεωρούμε πως είναι μια κίνηση που θα κάνει πολύ καλό στην ομάδα γιατί το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει η ομάδα να θωρακιστεί και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.
Σκοπός μας είναι να μείνουμε στην κατηγορία. Οι 5-6 θέσεις είναι αδιάφορες, οι θέσεις 1-4 πάνε για άνοδο, οι 7-10 πάνε για σώσιμο και η 11 πέφτει».
Για το ότι αντίδραση για τον Βλιώρα έχει προκύψει για το πανό της μικρασιατικής καταστροφής που κατέβασε από το γήπεδο κι όχι από τη θέση του στον Δήμο:
«Συμφωνώ κι εγώ θύμωσα τότε. Κι εμένα με πείραξε που κατέβηκε το πανό. Αλλά ήταν ένα πανό που δεν είχαμε πάρει άδεια να το ανεβάσουμε. Κάποια πράγματα θέλουν και μία τακτική.
Τώρα για παράδειγμα μας είπαν να ξεκρεμάσουμε όλους τους μουσαμάδες από τους τοίχους γιατί ο Δήμος δεν θέλει να έχει καμία διαφήμιση στον τοίχο. Τι να πω; Θα βάλω διαφήμιση γιατί έτσι θέλω;
Για τις διαφημίσεις έχουμε σκεφτεί διάφορους τρόπους εναλλακτικούς. Η ΕΟΚ μας επιτρέπει μόνο γύρω γύρω από τα όρια του γηπέδου να βάλουμε συγκεκριμένο αριθμό ταμπελών και με συγκεκριμένη διάταξη, το κέντρο του γηπέδου το έχει η ΕΟΚ για δικό της χορηγό… έχει ενδιαφέρον η προκήρυξη του νέου προέδρου της ΕΟΚ. Δηλαδή σου λέει στο κέντρο του γηπέδου θα βάλω εγώ διαφήμιση. Ιδιοκτήτης όμως είναι ο Δήμος. Σου λέει απαγορεύω τα αυτοκόλλητα τάδε και τάδε γιατί θα βάλω χορηγούς της ΕΟΚ. Ποιον ρώτησε; Μήπως τον ιδιοκτήτη; Όχι.
Σου λέει θα βάλω web κάμερα για να καταγράψω ποιες διαφημίσεις έχεις, να μου δείξεις τι τιμολόγια έχεις κόψει για να πάρει το 40%. Επίσης λέει ότι τελείωσαν τα εισιτήρια οικονομικής ενίσχυσης στην πόρτα. Θα υπάρχουν εισιτήρια που θα τρυπιούνται στην αστυνομία και θέλει το 15% των εσόδων και θα γίνεται εκκαθάριση από την ΕΣΚΑΘ, όπως γίνεται δηλαδή στο ποδόσφαιρο στην εκκαθάριση που κάνει η ΕΠΣΘ. Η ΕΟΚ από την άλλη δεν προσφέρει τίποτα στο θέμα του εξοδολογίου. Θα παίρνει απλά χρήματα από το εσοδολόγιο. Μας αντιμετωπίζει σαν ερασιτεχνικό σωματείο στα δικαιώματά μου και με αντιμετωπίζεις σαν εταιρία στις υποχρεώσεις μου.
Αντί να ξεσηκωθούν όλα τα σωματεία, γιατί αυτό θα ισχύσει και στη Γ’ Εθνική και να κάνουμε κάτω μια παρουσίαση και να τους πούμε τι κάνετε, δεν έχει γίνει τίποτα. Όλοι βγάζουν από την τσέπη τους και πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά. Ξέρετε πόσο κοστίζουν οι μετακινήσεις στο μπάσκετ. Υπάρχει όμιλος Β’ Εθνικής στη Θεσσαλονίκη, που όλες οι ομάδες είναι από τη Θεσσαλονίκη, κινούνται με αστική συγκοινωνία κι όλοι οι παίκτες μένουν μέσα στη Θεσσαλονίκη. Οι ομάδες αυτού του ομίλου δεν βγαίνουν από τον νομό. Εμείς πρέπει να πάμε Λευκάδα, δύο φορές Γιάννινα, Γρεβενά, Καρδίτσα, Τρίκαλα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κανείς δεν μιλάει».
Για τους στόχους:
«Στόχος η παραμονή στην κατηγορία. Έχω επίσης να πω ψυχραιμία στον κόσμο της Νίκης. Να μην παίρνει αποφάσεις και να κρίνει εν θερμώ. Ας σκεφτεί… εμείς σκεφτήκαμε πάρα πολύ για να κάνουμε αυτή την κίνηση, αλλά δυστυχώς κάποιοι για να κάνουν κριτική δεν το σκέφτηκαν καθόλου. Πρέπει να κοιτάξουν το καλό της ομάδας, το καλό του Συλλόγου. Η Νίκη Βόλου είναι κάτι σαν το Foreign Office, η αλήθεια βγαίνει μετά από 10 χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος. Ξέρετε πότε θα τα μάθει; Όταν φύγω εγώ. Αυτή ήταν μία κίνηση που έπρεπε να γίνει όπως και δήποτε. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Πηγαίνετέ στη Νέα Ιωνία και βρείτε 10 τυχαίους ανθρώπους που περπατούν στην Ευαγγελίστρια και γύρω γύρω από εκεί. Ρωτήστε τους αν ψήφισαν Μπέο. Όλοι θα πουν όχι. Δυστυχώς όμως οι 6 από τους 10 έχουν ψηφίσει. Να μην εθελοτυφλούμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όσο για το πανό συμφωνώ και θα διορθωθεί».
Για το αν θα προκύψει θέμα αν ακουστούν υβριστικά συνθήματα εις βάροςς του Δημάρχου στο γήπεδο:
«Σίγουρα θα προκύψει θέμα για το συγκεκριμένο άτομο, το έχουμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν με τον κ. Βλιώρα. Είπε πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα σηκωθεί να φύγει. Αυτό όμως ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας της ομάδας. Οπότε θα παρακαλούσα όλοι αυτοί που θα βρίσουν, να είναι με ονοματεπώνυμο για να έρθουν την επόμενη μέρα να αναλάβουν το μπάσκετ. Το να βρίζεις είναι το μόνο εύκολο. Εγώ θέλω με ψυχραιμία να σκεφτούν την ομάδα και τον Σύλλογο. Ας κοιτάξουν τι γίνεται γύρω μας στο αθλητικό τοπίο του Βόλου και θα δουν ότι έχω απόλυτο δίκαιο. Γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να μην υπάρχει όχι το μπάσκετ της Νίκης, αλλά και διάφορα άλλα. Δεν θέλω να επεκταθώ. Γι’ αυτό λέω ψυχραιμία για να μην κάνουν ζημιά στον Σύλλογο. Να είναι κοντά στον Σύλλογο. Η Νίκη Βόλου δεν είναι πρόσωπα».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις