Ψηφίζεται την Πέμπτη 17/06 το αθλητικό νομοσχέδιο

Ακόμα πιο αυστηρά θα είναι τα κριτήρια της επικείμενης αναδιάρθρωσης των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μέσω της συγχώνευσης των Super League 2 και Football League σε μια ενιαία κατηγορία.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Γ.Γ. Αθλητισμού, η αναδιάρθρωση/συγχώνευση που έρχεται να διορθώσει το απολύτως αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2019, όπως όλοι ομολογούν, στηριζόμενη στο πλαίσιο της διαφάνειας, της βιωσιμότητας, της αξιοπιστίας, της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της ανάπτυξης.

Στο σχέδιο νόμου, λοιπόν, που εισάγουμε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο Πέμπτη, 17 Ιουνίου, στο 4ο νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης μέσα σε μόλις 19 μήνες, δημιουργούμε ισχυρές ΠΑΕ

  • με Μετοχικό Κεφάλαιο τουλάχιστον 350.000€,
  • με κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής στην ΕΕΑ τουλάχιστον 150.000€,
  • με προσκόμιση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), πέραν των υπολοίπων προϋποθέσεων του νόμου, προκειμένου να δικαιολογείται πλήρως η προέλευση των χρημάτων για απόκτηση μετοχών, αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και κατάθεση εγγυητικής Επιστολής από φυσικό πρόσωπο,
  • με τουλάχιστον τους μισούς τους ποδοσφαιριστές που θα δηλώνονται κάθε φορά στο φύλλο αγώνα, να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,
  • με τουλάχιστον 3ετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων,
  • με πλάνο να μην ξεπερνούν σε αριθμό τις 18 συμμετέχουσες το καλοκαίρι του 2024, με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς από την ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, όπως έχουν δεσμευθεί ΕΠΟ και SL2.

Δεν μένουμε όμως μόνο σ’ αυτή την τομή για το επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο. Νομοθετούμε και τη δυνατότητα συγκρότησης Β’ ομάδας για τις ΠΑΕ της Super League 1, κατόπιν συμφωνίας όλων των αρμοδίων ποδοσφαιρικών φορέων (ΕΠΟ, SL1 και SL2).

Η δημιουργία Β’ ομάδων έχει εντελώς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, αφού:

  • δεν διοργανώνεται στη χώρα μας Πρωτάθλημα για επαγγελματίες κάτω των 23 ετών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι ΠΑΕ να αναζητούν ποδοσφαιρική «στέγη» για τους ταλαντούχους παίκτες τους, (μεταξύ των 19 και των 23 ετών), ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες εμπειρίες και να μπορέσουν να αγωνιστούν κατόπιν στην Α’ ομάδα.

Έτσι, έως τώρα δίδονταν μαζικά δανεικοί από τις ΠΑΕ τους, εντός και εκτός συνόρων με όσα προβλήματα δημιουργούσαν αυτοί οι δανεισμοί, χώρια ότι έπαυαν οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές να έχουν ενιαία εκπαίδευση, εποπτεία και εξέλιξη, κάτι που αποβαίνει εις βάρος του ποδοσφαίρου μας συνολικά.

  • η συμμετοχή τους στην Super League 2 θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και την εμπορικότητα του πρωταθλήματος, αναβαθμίζοντάς το περαιτέρω.

Φυσικά, οι Β’ ομάδες απαγορεύεται να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ΠΑΕ, αλλά θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα συμμετάσχουν στην Super League 2 ή στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, ενώ κάθε άλλη προϋπόθεση συμμετοχής των Β’ ομάδων θα καθορίζεται από τους κανονισμούς της ΕΠΟ.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις