Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Μακεδονία”, απάντησε σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την… πολυσυζητημένη υπόθεση του μητρώου των σωματείων.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατηγόρησε ανοιχτά την ΕΠΟ πως θέλει να συνεχίσει να μην υπάρχει έλεγχος και νομιμότητα, ώστε να υπάρχουν μη νόμιμα σωματεία, τα οποία θα χρησιμοποιεί για να επηρεάζει το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το λόγο που είναι απαραίτητη η υιοθέτηση του μητρώου:
«Δεν θα συμφωνήσω ως προς τον χαρακτηρισμό «αντιπαράθεση». Δεν διαφωνούμε εμείς με την ΕΠΟ, η Ομοσπονδία και οι ΕΠΣ αρνούνται, με αίολες (ας το πω ευγενικά) αιτιάσεις να συμμορφωθούν με τους νόμους, με το Μητρώο που το έχει αγκαλιάσει όλη η υπόλοιπη αθλητική οικογένεια, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Οξύμωρο, αλλά η ΕΠΟ και οι ΕΠΣ αποφάσισαν αναστολή πρωταθλημάτων κόντρα στην εκφρασμένη βούληση της βάσης τους. Τα 2.260 ποδοσφαιρικά σωματεία, ήτοι το 87,5% από τα 2.585 ενεργά ανά την επικράτεια, όπως επισήμως με έγγραφά τους μας δήλωσαν οι ΕΠΣ, έχουν προσέλθει στο Μητρώο.
Τι είναι το Μητρώο; Η ψηφιακή αποτύπωση της σωματειακής κατάστασης στον αθλητισμό μας. Η αποτύπωση της νομιμότητας, της τάξης και της διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας και η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σ’ αυτό και δημόσιας ενημέρωσης σε όλους (γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες).
Άπαντες πλέον γνωρίζουν ανά άθλημα,
-πόσα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν,
-αν διαθέτουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, δηλαδή αν έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα
-αν απασχολούν προπονητή,
-αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο,
αν κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό.
Αν, δηλαδή τα σωματεία λειτουργούν νόμιμα, ώστε:
-να ξέρουν οι γονείς πού εμπιστεύονται τα παιδιά τους, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό πού δραστηριοποιούνται,
-να μπορούν οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,
-να απολαμβάνουν μόνο τα νόμιμα σωματεία τα κίνητρα και τις παροχές που η Πολιτεία έχει θεσπίσει».
Για τη γραφειοκρατία που δημιουργεί:
«Καταρχάς, η απομόνωσή της! Οι υπόλοιπες 53 Ομοσπονδίες των άλλων αθλημάτων της χώρας μας και τα 4.100 σωματεία τους το έχουν «αγκαλιάσει»! Είναι εκείνοι κουτοί και στην ΕΠΟ οι «έξυπνοι»;
Επιπλέον, τα ίδια τα ποδοσφαιρικά σωματεία διαψεύδουν την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ τους. Ξαναλέω, 2.260 ποδοσφαιρικά σωματεία προσήλθαν στο Μητρώο από τα 2.585 ενεργά (το 87,5%)! Να φανταστώ ότι η «γραφειοκρατία» και η «απειλή βιωσιμότητας» ισχύει μόνο για το 12,5% των ποδοσφαιρικών σωματείων;
Είναι εμφανέστατο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρικών σωματείων θέλει τη νομιμότητα και την τάξη, που εγγυάται το Μητρώο για να:
-ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων,
-συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας
-χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον «κουμπαρά» στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος
-χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού)
-επιμορφώνονται οι παράγοντές τους στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών.
Γιατί οι παράγοντες της ΕΠΟ και των ΕΠΣ και ΕΠΟ πηγαίνουν κόντρα στη βούληση των σωματείων – μελών τους και βάζουν «ταφόπλακα» στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;
· Διότι θέλουν να μην υπάρχει έλεγχος, τάξη, διαφάνεια και νομιμότητα, για να μπορούν να διατηρούν μη νόμιμα σωματεία, ώστε να επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και
· διότι κάποιοι παράγοντες διατηρούν σωματεία ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις».
Για το αν θα λάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφευχθεί το “λουκέτο” που ανακοίνωσε η ΕΠΟ:
«Αν κάποιοι αναλαμβάνουν συνεχώς πρωτοβουλίες, με ετήσιες παρατάσεις σε καταληκτικές ημερομηνίες, με τροπολογίες διευκόλυνσης της εγγραφής των σωματείων κλπ, για να βοηθήσουμε όλους να τακτοποιηθούν στα ήδη 2,5 χρόνια που υφίσταται το Μητρώο, είμαστε εμείς! Διαρκώς, παρά τις συνεχείς αρνήσεις, τις κωλυσιεργίες, τις κραυγές, τις ύβρεις, ακόμα και την «ανυπακοή» της ΕΠΟ απέναντι σε FIFA και UEFA, που της συστήνουν να συνεχίσει τον διάλογο.
Ακόμα και τώρα, ανακοινώσαμε προ ημερών πως θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα τροπολογία, με την οποία θα δίδεται δυνατότητα και στα σωματεία που ακόμα δεν έχει εγκριθεί η εγγραφή τους στο Μητρώο, αρκεί να έχουν υποβάλει την οριστική αίτησή τους (και εφόσον κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση):
· να χρησιμοποιούν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις,
· να συμμετέχουν στις αγωνιστικές διοργανώσεις.
Και είμαστε εδώ πάντα για να συζητούμε ρεαλιστικές και παραγωγικές προτάσεις, τις οποίες περιμένουμε, αλλά δεν τις ακούμε (παρά μόνο φωνές). Προτάσεις εφικτές και βοηθητικές, που όμως δεν θα αλλοιώνουν τον πυρήνα και τους βασικούς πυλώνες του Μητρώου.
Ωστόσο, προτάσεις όπως «να παίζουν όλοι ανεξαιρέτως» ή «ο προπονητής να μην χρειάζεται να διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» ή «να αγωνίζονται και όσοι δεν κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση», δεν μπορούν να θεωρηθούν άξιες συζήτησης.
Στην ΓΣ της ΕΠΟ έλαβαν μια εντελώς λανθασμένη απόφαση, που
-στρέφεται κατά της έννομης τάξης,
-είναι αντιδημοκρατική, καθώς αγνοεί τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας (87,5%) των σωματείων,
-επιχειρεί να στερήσει τα οικονομικά οφέλη, που απορρέουν από τη συμμετοχή στο Μητρώο (αρχές 2021 χρηματοδότηση σωματείων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας, τέλη 2021 μερίδιο σε κάθε σωματείο από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος, Ιανουάριος 2023 εκ νέου οικονομική ενίσχυση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί),
-βλάπτει τις τοπικές κοινωνίες με πλείστες συνέπειες: από την αποθάρρυνση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς για ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό, έως τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
-ναρκοθετεί το μέλλον των νέων αθλητών, καθώς η μοριοδότηση για είσοδο στα Πανεπιστήμια, όσων διακρίνονται σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, προϋποθέτει την κατοχή Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και ένταξης στο Μητρώο για όλα τα σωματεία τους που συμμετέχουν στην εκάστοτε διοργάνωση.
Χρειάζεται θάρρος από μεριάς τους για να την πάρουν άμεσα πίσω. Το να δημιουργούν τεχνητό αδιέξοδο και απομόνωση με αφορισμούς, για αντιπολιτευτικούς λόγους, δεν ωφελεί την υγιή ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο διψά για διαφάνεια, τάξη νομιμότητα και νοικοκυροσύνη.
Να σας πω κάτι ακόμα: Η ΕΠΣ Μακεδονίας, η πολυπληθέστερη σε σωματεία στη χώρα, μας έχει δηλώσει επισήμως 200 ενεργά σωματεία. Εξ αυτών τα 184 είναι στο Μητρώο (92%): με τα 137 πλήρως εγγεγραμμένα και τα υπόλοιπα 47 υπό «εξέταση» ή/και «θεραπεία» (και με την τροπολογία αγωνίζονται κανονικά).
Τι λογική βρίσκεται εσείς να «τιμωρεί» ο πρόεδρος της ΕΠΣ τα 184 σωματεία του για τα 16 που αδιαφορούν πλήρως;».
Για την περίπτωση “Grexit”:
«Όχι άλλο Grexit, χορτάσαμε! Με τη FIFA και την UEFA έχουμε εξαιρετική συνεργασία, βασισμένη σε ειλικρινή διάλογο (σε αντίθεση με όσα παραπλανητικά τους λέει η ΕΠΟ, που την έχουν αντιληφθεί) και πραγματική διάθεση να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρό μας. Όλ’ αυτά έχουν επιβεβαιωθεί εμφατικά με τις συχνές συναντήσεις του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους προέδρους τους, με τη σύνταξη της Ολιστικής Μελέτης, με τις συναντήσεις που έχω πολλάκις πραγματοποιήσει με αντιπροσωπείες τους, με τη διαρκή επικοινωνία μας.
Ο κ. Μπαλτάκος για λόγους που αφορούν στην γνωστή του πολιτική διαδρομή και τα αδιέξοδά της, επιχειρεί να εφευρίσκει τρόπους αντιπολιτευτικούς, που να κάνουν εντύπωση σε όσους τυχόν δεν γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις κι έτσι να διατηρείται στην επικαιρότητα. Η όξυνση, οι πομφόλυγες και η κινδυνολογία είναι το μοναδικό μονοπάτι που του έχει απομείνει, αλλά δεν θα τον ακολουθήσω.
Η επαγγελματική διαιτησία νομοθετήθηκε, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την καθιέρωσή της, που θα είναι και ο δρόμος ανάπτυξης για τους Έλληνες διαιτητές και περιμένω την εμπεριστατωμένη πρόταση της Super League 1 για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της. Καλοδεχούμενες όποιες άλλες παραγωγικές και συμπληρωματικές προτάσεις τυχόν υπάρξουν».
Οι τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν δρομολογήσει την κατασκευή νέων γηπέδων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τις προσπάθειές τους;
«Η Κυβέρνηση διευκολύνει από την πρώτη στιγμή κάθε τέτοια προσπάθεια. Κι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, με τη νέα Τούμπα που βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό σημείο προόδου και τα γήπεδα του Άρη και του Ηρακλή, αλλά και με το γήπεδο της ΑΕΚ, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό κι όπου αλλού αναλαμβάνονται τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και η αναβάθμιση των υφισταμένων είναι κεντρική πολιτική μας. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τέτοιον σχεδιασμό και υλοποίησή του.
Κι επειδή ακούω ενίοτε διάφορες «ανοησίες» για εμπόδια που αφορούν στον ΠΑΟΚ και στο Καυτανζόγλειο, θα το πω ακόμα μια φορά: Είμαστε πάντοτε εδώ, πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουμε, με διάλογο και καλή πίστη, για να επιλυθούν οι εκκρεμότητες».
Για το αν έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο ενίσχυσης των αθλητικών κέντρων:
«Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα και φυσικά, διαρκής πονοκέφαλος και εντός των συνόρων. Προετοιμαζόμαστε, συντονισμένα με το Υπουργείο Οικονομικών και με τα άλλα Υπουργεία, για το πως θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα. Ως κοινωνία, πρώτα, καθώς είναι εθνικό θέμα και θα οξύνεται όσο θα προχωρούν οι εβδομάδες προς τον χειμώνα και κατόπιν ως αθλητική οικογένεια».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις