Κοινή παραδοχή είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο να… ζηλέψει έχει από τις αρχές, τις υποδομές και το πλάνο όσων ασχολούνται με την «στρογγυλή θεά» στο εξωτερικό.
Για κάποιους, υπάρχει μία φωτεινή εξαίρεση που διαψεύδει τον κανόνα και αποδεικνύει ότι άνθρωποι ικανοί, με διάθεση και μεράκι να προσφέρουν, μπορούν να πετύχουν στον, πολλές φορές νοσηρό χώρο μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ο Βασίλης Βάνης τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την πρόσληψή του στην ΑΕΛ σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Η μοναδική ομάδα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ομάδα με πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτοχος τριών συνολικά τίτλων εμπιστεύτηκε σε έναν φιλόδοξο πλην 22 μόλις ετών ποδοσφαιράνθρωπο τις τύχες της, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία οι «βυσσινί» έμοιαζαν εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο, όντας ουραγοί της βαθμολογίας.
Με καταγωγή από τον Τύρναβο, ο Βασίλης Βάνης πέρασε από όλα τα στάδια. Του ποδοσφαιριστή, του δημοσιογράφου και του μάνατζερ, ώσπου να του δοθεί η ευκαιρία να εργαστεί επαγγελματικά στην ομάδα που υποστηρίζει από μικρός.
Στο τέλος της χρονιάς, και ο ίδιος και ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου Αλέξης Κούγιας αισθάνονται δικαιωμένοι αλλά και… άτυχοι γιατί παρά ένα δευτερόλεπτο δεν ήρθε η πρόκριση σε έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου.
Ο Βασίλης Βάνης αποκαλύπτει στο sdna.gr τα «κλειδιά» της φετινής ΑΕΛ, αναφέρεται στον διοικητικό ηγέτη της ομάδας, σχολιάζει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, άγνωστου για πολλούς στην ελληνική πραγματικότητα.
Ποια είναι η τελική αίσθηση που μένει στην ΑΕΛ, έπειτα από την ολοκλήρωση του αγωνιστικής περιόδου;
«Για εμάς ήταν μία πολύ δύσκολη σεζόν. Όταν ήρθα στην ομάδα ήμασταν στην τελευταία θέση και με έναν βαθμό. Είχαμε πολλές αλλαγές προπονητών, πολύ δύσκολο πρόγραμμα στις πρώτες αγωνιστικές αλλά ‘κλείσαμε’, πιστεύω, με καλό τρόπο. Μπορούσαμε να βρεθούμε και πιο ψηλά, διεκδικώντας ακόμα και την έξοδο στην Ευρώπη αν δεν χάναμε δικά μας παιχνίδια και παίρναμε τους τρεις βαθμούς.
Από εκεί και πέρα είχαμε μία εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο αλλά και ταυτόχρονα απογοητευτική με τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός. Θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί την επόμενη σεζόν».
Τι προβλήματα συνάντησες στην ΑΕΛ ποιες ήταν αλλαγές που έφεραν την «μεταμόρφωση» της ομάδας στον δεύτερο γύρο;
«Το πρώτο πράγμα που συζητήσαμε με τον μεγαλομέτοχο ήταν η επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Ήταν ψυχροί ο ένας με τον άλλο και μου ζήτησε να φτιάξουμε αυτό το κομμάτι. Η ομάδα δεν ήταν οικογένεια και πρώτος στόχος ήταν η βελτίωση του κλίματος.
Στην διάρκεια της χρονιάς το καταφέραμε. Αγωνιστικά βρήκαμε την ταυτότητά μας γιατί έχουμε καλό ρόστερ. Το θέμα ήταν να βρούμε ομοιογένεια και οι παίκτες να δίνουν το 100%».
Στο κύπελλο ο αποκλεισμός ήρθε στο τελευταίο δευτερόλεπτο και με ένα φανταστικό γκολ εκείνη την στιγμή. Σκέφτεσαι κάτι μετά από αυτό η θες η «γη να σε καταπιεί»;
«Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να συνδυάσω την πρώτη μου χρονιά ως τεχνικός διευθυντής στην Super League με έναν τελικό κυπέλλου ή μία κατάκτηση γιατί την προηγούμενη την έζησα σαν φίλαθλος. Ήταν ένα όνειρο το οποίο δεν ήρθε. Υπήρχε ένα μεγάλο κενό με το γκολ του Λάζαρου, δεν το πίστευα. Δεν είχαμε χρόνο να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο κενό και μία τεράστια απογοήτευση. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, ήταν κάτι πολύ άσχημο για μένα».
Ποια στοιχεία σε θέμα προσωπικότητας και ικανοτήτων ξεχώρισε ο Αλέξης Κούγιας για να σε προσλάβει;
«Με τον κ. Κούγια γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Από τις πρώτες μέρες του στην ΑΕΛ ήμουν από τους πρώτους που γνώρισε. Κάναμε κάποιες μεταγραφές όπως του Κουτσιανικούλη, του Μονιάκη, του Ροβίθη. Είχαμε συχνή επικοινωνία. Βρισκόμουν στο εξωτερικό και όταν γύρισα ήθελα να εργαστώ στην θέση αυτή. Πίστευα ότι μπορώ να πετύχω και να συνεργαστώ μαζί του. Ήθελα να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο.
Του έδωσα να καταλάβει ότι δεν αστειευόμουν. Το να εμπιστεύεσαι ένα παιδί 22 χρονών και να τον πάρεις στα σοβαρά θέλει κότσια. Τον έχω δικαιώσει μέχρι τώρα».
Η συνεργασία με τον «παρεξηγημένο» από πολλούς μεγαλομέτοχο είναι δύσκολη; Χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό του με τον Ελ Καντουρί στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.
«Για μένα είναι θετικό που γνωρίζει ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα θα ήταν να μην ξέρει και να του δείξεις εσύ το σωστό. Κάνει πιο εύκολη την δουλειά την δική μου.
Το ζήσαμε έντονα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Καιγόμασταν για βαθμούς και πήραμε την ισοπαλία στο τέλος με τον Κριζμάν. Ήταν ένα ντέρμπι. Είχαμε πίεση, ήταν πρώτο παιχνίδι του Φυντάνη στον πάγκο.
Μετά τους πανηγυρισμούς ανταλλάξαμε κάποια λόγια με τον Ελ Καντουρί αλλά δεν περίμενα να έρθει επιθετικά προς το μέρος μας. Πιστεύω ότι και αυτός αντέδρασε έτσι λόγω της πίεσης. Συμβαίνουν αυτά προς τα έξω.
Ποιος είναι ο ρόλος, η λειτουργία και οι ευθύνες ενός τεχνικού διευθυντή στην Ελλάδα; Αρκετοί δεν γνωρίζουν την ιεραρχία σε σχέση με τον προπονητή.
«Συνήθως, πρέπει να είναι το Α και το Ω στην ομάδα. Να ξέρει στην σωστή ώρα και στιγμή, να προτείνει στην κατάλληλη περίοδο, να κάνει σωστές επιλογές. Πρέπει να λύνει τα προβλήματα των παικτών για 24 ώρες την ημέρα μιας και οι παίκτες πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσες αρμοδιότητες όπως στο εξωτερικό. Εγώ από 17 χρονών δουλεύω σε γραφείο μάνατζερ. Δεν είχα φοιτητική ζωή, αλλά επένδυσα στις γνωριμίες μου. Ταξίδεψα σε πρώτη ευκαιρία στο εξωτερικό και είχα επαφές με σπουδαία γραφεία και ατζέντηδες. Βγαίνει πλέον αυτό με την θέση που έχω αποκτήσει.
Για να υπάρχει επιτυχία απαιτείται συνεργασία. Τα χαρακτηριστικά του παίκτη που χρειάζεται για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να αγωνιστεί τα επιλέγει ο προπονητής. Ο τεχνικός διευθυντής προτείνει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην καλύτερη τιμή και έπειτα αποφασίζεται η κοινή γραμμή».
Μεταγραφικά η ΑΕΛ πώς θα κινηθεί την νέα περίοδο; Έχει κάνει τις εισηγήσεις του ο προπονητής;
«Πιστεύουμε τον Σωτήρη Αντωνίου, είναι πολύ φιλόδοξος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Βασικά, δεν θέλουμε πολλές αλλαγές. Πρόθεση είναι να κρατήσουμε τον κορμό μας για χάρη της ομοιογένειας. Θα κάνουμε 4-5 μεταγραφές το πολύ ώστε να βοηθήσουμε να αλλάξει επίπεδο η ΑΕΛ.
Όσον αφορά τους δύο Αλγερινούς υπήρχε ενδιαφέρον. Τον Νταρφαλού τον είχαμε δει πριν δύο μήνες, υπέγραψε ένα προσύμφωνο. Έπειτα σκόραρε συνεχώς και είναι πρώτος σκόρερ. Έχει μία πρόταση από την Ολλανδία και την Φιτέσε με ένα πολύ καλό συμβόλαιο κοντά στην 350.000 ευρώ. Όσον αφορά τον Φριουί είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, πιο κοντά στον τρόπο παιχνιδιού μας. Πιστεύω θα έχουμε θετική εξέλιξη».
Η ΑΕΛ ευτύχησε να «βγάλει» φέτος δύο ταλαντούχα παιδιά, τους Καρατάσιο και Μασούρα. Το πλάνο αφορά την δημιουργία ισχυρής βάσης ή σκοπεύετε να κάνετε την ομάδα ένα «selling club»;
«Ο Άγγελος Καρατάσιος και ο Γιάννης Μασούρας είναι μαζί με τον αριστερό μας μπακ Χούμπτσεφ που ήρθε τον Ιανουάριο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στις ηλικίες αυτές και μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Για τον Μασούρα έχουν έρθει πολλές προτάσεις και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Δεν θέλουμε απλώς να πουλήσουμε έναν παίκτη, η ΑΕΛ είναι μεγάλη ομάδα. Για να φύγει κάποιος πρέπει να πάρουμε αυτά που αξίζουμε και να πάει σε πολύ μεγάλο σύλλογο. Δεν θα το κάνουμε απλά για να λέμε».
Η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα προβλήματα, ο φόβος του Grexit αναγκάζει να στραφείτε σε άλλες αγορές, λιγότερο προβεβλημένες, όπως εκείνη της πρώην Γιουκοσλαβίας;
«Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να έρθει στην Ελλάδα, για αυτό και ακούγονται πολλά ονόματα αλλά οι μεταγραφές δεν έχουν πολλές φορές καμία σχέση με αυτά που σχεδιάζονται στην αρχή. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι κάθε προέδρου και τεχνικού διευθυντή να πείσει τον στόχο του. Να του δώσει κίνητρο. Εμείς ψάχνουμε νεαρούς παίκτες που χρειάζονται ένα σκαλοπάτι για την καριέρα τους. Η ΑΕΛ διαθέτει τα πάντα, απίστευτο κόσμο, το δεύτερο καλύτερο στην Ελλάδα, ό,τι θέλει ένας παίκτης για να αγωνιστεί.
Η Σερβία και η Κροατία είναι κοντά σε εμάς. Γενικά οι Βαλκάνιοι έχουν την δική μας ιδιοσυγκρασία και είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν. Αν ψαχτείς καλά και αναλύσεις κάποιον παίκτη μπορείς να βρεις. Στην Λατινική Αμερική για παράδειγμα είναι πιο δύσκολο. Εμείς έχουμε μόνο τους Περόνε, Λεοζίνιο και Γουάλας που έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Τι εικόνα σας άφησε το τέλος του πρωταθλήματος και με τον τρόπο, δίκαιο ή άδικο, που κρίθηκε ο τίτλος;
«Δεν είναι ευχάριστο γεγονός για ένα πρωτάθλημα να κερδίζονται ή να χάνονται αγώνες με αυτό τον τρόπο. Καλό είναι τα ματς να παίζονται στο γήπεδο. Η ΑΕΚ είχε ένα καλό πρότζεκτ, με τον ΠΑΟΚ παίξαμε δύο φορές. Θα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα χωρίς να μπει σε περιπέτειες.
Γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί το επίπεδο αλλά όσα γίνονται χαλάνε ό,τι πάει να γίνει και το κάνει δύσκολο».
Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και με 20 ομάδες στην πρώτη κατηγορία πως το κρίνετε;
«Ακόμα και να ισχύει, εμείς θα κοιτάξουμε να κάνουμε όσο καλύτερη ομάδα γίνεται, να βάλουμε ψηλά τον πήχυ και να μην μας ενδιαφέροι, να είμαστε καλυμένοι. Δεν νομίζω πάντως ότι μία τέτοια αλλαγή θα μπορέσει να αλλάξει πολλά πράγματα».
Πιλοτικά χρησιμοποιήθηκε στο VAR σε παιχνίδι της Καλλιθέας. Η χρήση της τεχνολογίας είναι ένα θετικό βήμα ή είσαι της άποψης του ρομαντισμού και των λαθών μέσα στο ποδόσφαιρο;
«Μπορεί να βοηθήσει να κριθεί ένα παιχνίδι όσο πιο δίκαια γίνεται. Δεν ξέρω πόσο εφικτό σε οικονομική άποψη και σε θέμα υποδομών να υπάρχει σε κάθε γήπεδο. Είναι κρίμα για αυτόν που χάνει όμως να το παθαίνει με ανθρώπινα ‘χοντρά’ λάθη».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις