Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Arena fm 89,4 με αφορμή τη συνάντηση στην ΕΠΟ με θέμα την αποχή των διαιτητών και τα μέτρα προστασίας τους.
Αναλυτικά όλα όσα είπε:
Για τη συνάντηση και τα όσα συνέβησαν: «Ήταν μία προσπάθεια να εκτονωθεί η δεδομένη κατάσταση και να δούμε πώς προχωράμε. Ήταν σημαντικό να ειπωθούν κάποιες αλήθειες, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές. Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό. Πολλές φορές νιώθω πως κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Το σημαντικό είναι ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση, τονίστηκε η εμπιστοσύνη προς την ΚΕΔ και τον κ. Περέιρα, αλλά δεν μπορούσα να μην σταθώ στο θεσμικό κομμάτι, ώστε κάποια στιγμή να μην χρειαζόμαστε τον κ. Περέιρα, ξένους διαιτητές και αρχιδιαιτητές για τα προβλήματα που όντως υπάρχουν και είναι αποτελέσματα εσφαλμένων πολιτικών πολλών χρόνων.
Δεν ξέφυγαν οι τόνοι, πάντως, στη συνάντηση παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία. Περιμένω ν’ ακούσω θεσμικές τομές και αυτό δεν αφορά μόνο την Ομοσπονδία, αλλά και τη Λίγκα και τους διαιτητές. Και περιμένω ν’ αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για την κατάσταση που επικρατεί. Δεν μπορούμε να λέμε ότι στηρίζουμε τους διαιτητές και κάθε εβδομάδα να έχουμε 30 ανακοινώσεις για τη διαιτησία. Να δούμε το θεσμικό πλαίσιο ως Ομοσπονδία για τις τιμωρίες. Αυτήν την στιγμή το πλαίσιο είναι λίγο θολό. Πολλές φορές πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε αν αντιμετωπίζουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σαν εμπορικό προϊόν. Ο κ. Περέιρα έθεσε ένα έξοχο παράδειγμα: σαν προϊόν αναρωτήθηκε πως για παράδειγμα μία εταιρία αυτοκινήτων, όπως είναι η Mercedes δεν καταφέρεται κατά της BMW; Πώς μία εταιρία, λοιπόν, στο ποδόσφαιρο καταφέρεται κατά μίας άλλης άλλης και έχουμε συνέχεια αυτό το φαινόμενο;».
Για τους οπαδούς: «Οι οπαδοί είναι οπαδοί. Δεν είναι αυτοί που βγάζουν τις ανακοινώσεις. Οι εταιρίες τις βγάζουν. Όσο δεν υπάρχει πλαίσιο και υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τόσο οδηγούμαστε σε αυτό το σημείο. Τώρα έχουμε μία ξένη ΚΕΔ, που έκανε εκκαθάριση σε μεγάλο ποσοστό των πινάκων, έφερε νέους διαιτητές, που δεν παίζουν στα ντέρμπι, προφανώς θα γίνουν λάθη, και η ΚΕΔ θα είναι αυστηρή για να παράγουμε κάποια στιγμή διαιτητές που θα είναι σε υψηλό επίπεδο».
Για το ότι ζούμε σ’ ένα αρρωστημένο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι αλήθεια αυτό. Ζούμε σ’΄ένα αρρωστημένο ελληνικό ποδόσφαιρο Με πολλές παθογένειες. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να βάλουμε μία σειρά. Από το πιο απλό, να λειτουργεί, δηλαδή, ο ελληνικός νόμος – που το πετύχαμε – μέχρι να φτιάξουμε δομές, να βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του το ποδόσφαιρο και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης να το ξαναφέρουμε στο σπίτι του μέσου Έλληνα. Εάν οι ίδιοι παράγοντες δεν θέλουν να φτιάξουν την επόμενη ημέρα, τότε όλες αυτές οι κινήσεις θα εξομαλύνουν μεν την κατάσταση, αλλά και πάλι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι».
Για τα όσα έγιναν στον τελικό του Βόλου πριν από δύο χρόνια: «Έγιναν πολλά λάθη. Δεν χρειάζεται να γυρίζουμε σε αυτά. Στον περσινό τελικό είμαστε ικανοποιημένοι στο σχέδιο δράσης της αστυνομίας, έδιναν αγώνα οι οπαδοί να έρθουν σε επαφή επί δύο ημέρες και το αποτρέψαμε. Πρέπει να γίνουν, όμως, πολλά πράγματα. Να πω, όμως, και τα θετικά: έχω μία εξαιρετική συνεργασία με την ΕΠΟ με τα πάνω και τα κάτω της. Πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις για την ασφάλεια και πρέπει να πιέσουμε τους ηγέτες των μεγάλων ομάδων να γυρίσουμε σελίδα. Όσο αυτό δεν είναι εφικτό, τόσο δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα».
Για το «κλεμμένο πρωτάθλημα» του ΠΑΟΚ, όπως το αποκαλούν το περσινό οι φίλοι του Δικεφάλου»: «Το έχω ακούσει και εγώ, γιατί με ‘στόλισαν’ και εμένα».
Για το ποια είναι η δική του εκδοχή για το τι συνέβη: «Είναι μία κόντρα μεγάλης ανοησίας. Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες, αλλά το θέμα είναι να ισχύουν για όλους. Αυτό προσπαθώ να κάνω εδώ και δύο χρόνια και κάτι. Σκληρούς κανόνες σ’ ένα πρωτάθλημα, που δεν είχε ποτέ κανόνες και ο πιο δυνατός μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Υπήρχαν πέρυσι σκληρές τιμωρίες, οι οποίες φαντάζουν στα μάτια των οπαδών άδικες, αλλά είναι αυτές που προβλέπονται. Έγιναν πολλά λάθη που χάλασαν τη συνολική καλή εικόνα, που είχε. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω αυτά που λένε οι οπαδοί για το ‘χάρτινο πρωτάθλημα’. Τα ίδια έγιναν και με το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με τον Βάλνερ. Έχει κανά νόημα αυτό το πράγμα; Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
Για το αν δημιουργεί πιο δύσκολες συνθήκες διαχείρισης μίας κατάστασης: «Θα πρέπει οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι έχουμε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ποινών ως αποτέλεσμα της πλήρους ασυδοσίας που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια και όποιος δεν βουτάει πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό του και μετά να μιλήσει θα πρέπει να ξέρει ότι έχει και συνέπειες. Πέρυσι ζήσαμε μια παρόμοια κατάταση. Τίποτα δεν μας λέει ότι και φέτος δεν μπορούμε να ζήσουμε μια παρόμοια κατάσταση. Και φέτος η ΑΕΚ δεν είχε μία σκληρή τιμωρία και αφαίρεση βαθμών;».
Για το ότι δεν την είχε ο Ολυμπιακός για τα όσα έγιναν στην Πάτρα: «Συμφωνώ, απόλυτα και εδώ είναι ένα ζήτημα για το πώς θα μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε αυτό το πλαίσιο. Δεν θέλω να γίνω συνήγορος του Ολυμπιακού, αλλά υπήρχε και μια άλλη παραφιλολογία που καλύτερα να την αφήσουμε στην άκρη. Το θέμα είναι ότι στο τέλος της ημέρας ο δικαστής κρίνει με βάση το αποδεικτικό υλικό και τις εκθέσεις που υπάρχουν. Ν’ ανοίξουμε την κουβέντα για το γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκθέσεις για το ίδιο γεγονός; Ν’ ανοίξουμε την κουβέντα για το τι καταγράφουν οι παρατηρητές; Ν’ ανοίξουμε την κουβέντα και για την αστυνομία. Δεν έχω πρόβλημα».
Για το ότι ο φετινός τίτλος μπορεί να κριθεί από τις εκθέσεις της ελληνικής αστυνομίας: «Για ποιο λόγο μπήκαν οι εκθέσεις της ελληνικής αστυνομίας στα πειθαρχικά του ελληνικού ποδοσφαίρου; Γιατί σας θυμίζω στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να πάμε 30 χρόνια πίσω, πολλές φορές βλέπαμε ότι οι εκθέσεις των παρατηρητών του πρωταθλήματος ξεχνούσαν ν’ αναφέρουν γεγονότα. Για ποιο λόγο η ΟΥΕΦΑ δέχτηκε κατ’ εξαίρεση να γίνονται εκθέσεις της αστυνομίας;».
Για το αν αποκλείει ότι και οι εκθέσεις της αστυνομίας μπορεί να ξεχνούν ν’ αναφέρουν γεγονότα: «Σαφέστατα, γι’ αυτό λέω αν θέλετε να το ανοίξουμε και αυτό το θέμα. Πρώτος εγώ σας τα είπα. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου».
Για το ότι φέρεται να είπε στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού και πρόεδρο της Λίγκας «τι να μας πεις και εσύ; Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού είσαι»: «Δεν έγινε έτσι ακριβώς. Υπήρχε ένας ισχυρισμός του κ. Μπαταγιάννη ότι δεν έχει ενοχλήσει ποτέ την ΚΕΔ και δεν έχει πει τίποτα εναντίον της. Ήταν στο πλαίσιο όταν έκλεινα και εγώ τις τοποθετήσεις μου. Σχολίασα ότιδήποτε, αλλά κυρίως δεν μου αρέσει όταν χάνω 2-3 ώρες σε μία σύσκεψη να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. αυτό είπα και στον κύριο Μπαταγιάννη: ‘Δεν έχεις πει τίποτα στην ΚΕΔ, δεν έχεις συναντήσει τον Περέιρα, αλλά προέρχεσαι από μία ομάδα. Είσαι αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού’».
Για το αν ο ίδιος είναι Ολυμπιακός: «Ναι, το έχω πει».
Για το πώς εξηγεί το γεγονός ότι όσοι είναι γύρω από τον Ολυμπιακό του κάνουν τόσο έντονες επιθέσεις: «Ο Ολυμπιακός κάνει την πολιτική του για πράγματα που πολλές φορές ξεπερνούν τα ποδόσφαιρο. Εγώ δεν δίνω σημασία σε αυτά. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι προφανές και δεν θα κάνω βήμα πίσω, για οποιοδήποτε άλλον λόγο, πολύ δε περισσότερο οπαδικό. Έχουμε περάσει την ηλικία των 15-16, όπου εκεί όλα συγχωρούνται. Δεν είναι, όμως, μόνο του Ολυμπιακού. Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος, στο τέλος σε μένα θα καταλήξει. Το θέμα είναι να γίνεται δουλειά και να μπαίνουν κανόνες. Έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για ν’ αλλάξει μία κατάσταση σαπίλας που υπήρχε και δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό».
Για το ότι κάποτε δεν λέγαμε ότι ο υφυπουργός αθλητισμός μπορεί ν’ ασχολείται με το ποδόσφαιρο γιατί βάζαμε μπροστά τον μπαμπούλα του αυτοδιοίκητου: «Αυτοδιοίκητο υπάρχει και σήμερα, αλλά δεν είναι μπαμπούλας. Το βάλαμε σε μία σωστή βάση. Με τη διαιτησία, δεν μπορούμε ν΄ασχοληθούμε εμείς. Μπορούμε να νουθετήσουμε, να κάνουμε κάποιες συνομιλίες, αλλά με ορισμένα πράγματα δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί η κυβέρνηση. ένα πράγμα, όμως, δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει κανένας: την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε κράτους να νομοδοτεί για τις νομικές οντότητες εντός της επικράτειάς του. Ούτε διαιτητές ορίζουμε ούτε σφυρίμουμε, ούτε κανόνες βάζουμε για το πώς λειτουργεί το πρωτάθλημα».
Για τον πολυπόθητο νέο αθλητικό νόμο και πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση: «Το νομοσχέδιο για κάποια ζητήματα θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Υπάρχει μία σκέψη να συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γυμναστών, δηλαδή, να πάει λίγο αργότερα προς ψήφιση. Περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των ΣΕΦΑΑ για τα θέματα του νόμου. Θα περιμένουμε λίγο ακόμα. Γενικά, έχω υπομονή μέχρι να εξαντληθεί. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και όλες οι άλλες διατάξεις αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, θα έρθουν στη Βουλή. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα την αναδιάρθρωση των κατηγοριών…».
Για το ότι πολλοί λένε ότι αφού φτάσαμε σε επίθεση σε διαιτητή, το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ: «Το θέμα είναι αν θα τους κάνουμε τη χάρη να επιβάλλουν τους κανόνες τους. Αν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν Κολομβία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε».
Για τους δράστες της επίθεσης στον Τζήλο και αν είναι όλα υπό έλεγχο:«Καμία πληροφορία από μένα. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. έχω την αίσθηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία εξυγίανση μίας υπόθεσης, που θα ρίξει φως στο πώς λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι, οι παράγοντες, οι δημοσιογράφοι, όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο να μπουν ασπίδα να μην επιστρέψουμε σε αυτούς που θέλουν να μα γυρίσουν στο παρελθόν και στο σκοτάδι, να μας γυρίσουν πίσω».
Για τη λέξη «ισονομία» που χρησιμοποιεί συχνά και την υπόθεση του Ηρακλή, που τον έφερε σε άλλη κατηγορία από εκεί που κανονικά έπρεπε ν’ αγωνίζεται: «Το θεσμικό πλαίσιο δεν λειτούργησε με ισονομία και το έχω πει ανοιχτά. Για δεύτερη φορά».
Για το τι απέτρεψε τον Παναθηναϊκό από την εσχάτη τιμωρία: «Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού εφαρμόστηκαν οι κανόνες της λογικής, για τους οποίους τσακωνόμασταν και την προηγούμενη χρονιά. Επειδή αυτά είναι κομμάτια του αυτοδιοίκητου, εκεί δεν μπορείς να παρέμβεις εσύ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ηρακλής αδικήθηκε κατάφωρα από το ίδιο το ποδόσφαιρο, από τον τρόπο που λειτούργησαν στην περίπτωσή του τα όργανα του ποδοσφαίρου. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο η ιστορική αυτή ομάδα να βρει τον δρόμο της».
Για το ότι αδικήθηκε κατάφωρα: «Είναι προφανές. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και ένας από τους λόγους, που εμένα μου επιβάλλει ν’ αλλάξω τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι και το παράδειγμα του Ηρακλή μέσα στα τόσα άλλα. Για να μπορέσω να λύσω τα χέρια των ανθρώπων που είναι στην Επιτροπή και να μπορούν να γλιτώνουν ιστορικές ομάδες ή οποιαδήποτε ομάδα. Ψάχνουμε να βρούμε μία λύση, που χρειάζεται το πολύπαθο σωματείο σε όλα τα επίπεδα γιατί έχουμε τεράστιο πρόβλημα και με τον Ερασιτέχνη Ηρακλή. Για μένα ήταν στοίχημα να μπορέσω να βρω μια λύση. Ειδικά ο Ερασιτέχνης Ηρακλής είναι πηγή αθλητικής ζωής για τη Θεσσαλονίκη. Εγώ δεν θα κάνω πίσω. Θα βρω λύση».
Για το αν δεσμεύεται να βρει λύσεις για τον Ηρακλή και η ομάδα να ξαναμπεί σε υγιείς βάσεις: «Για τον Ερασιτέχνη δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ. Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αυτό το ιστορικό σωματείο από λάθη, στα οποία πρωτοστάτησε η ίδια η Πολιτεία – να μην ξεχνάμε εύκολα το τι συνέβη – να το αφήσουμε στη μοίρα μου. Ψάχνουμε να βρούμε μία οργανωμένη λύση που να δίνει μία προοπτική και θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε κάπου».
Για την ΠΑΕ Ηρακλής και ότι υπάρχει δέσμευση ότι κυβερνητική νομοθετικού χαρακτήρα παρέμβαση ώστε να προστατευθεί η επένδυση του Τομ Παπαδόπουλου: «Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο σχετικά με περιπτώσεις σαν του Ηρακλή, όχι μόνο του Ηρακλή. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Εξορθολογισμός στον τρόπο καταβολής των χρεών και αποφυγής λαθροχριών κατά των νέων ιδιοκτητών. Δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα πράγματα».
Για τις παγκόσμιες επιτυχίες στην Ελλάδα, που φέρνουν τα μη προβεβλημένα αθλήματα και το πώς τα αγκαλιάζει η Πολιτεία: «Τα αγκαλιάζει με πολλούς τρόπους: δίνοντας ένα σοβαρό χρηματικό ποσό κάθε χρόνο για τις δικές της αθλητικές υποδομές. Μ’ ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επισκευάσουμε τις παλιές αθλητικές υποδομές, να τις εκσυγχρονίσουμε, ώστε να προπονούνται οι αθλητές μας σε καλύτερες συνθήκες. Επίσης, αυξάνοντας κάθε χρόνο τις επιχορηγήσεις προς τις Ομοσπονδίες, δημιουργώντας για πρώτη φορά τις υποτροφίες για τους νέους αθλητές, που δεν έχουν χορηγό και θ’ ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Για 65 αθλητές της ολυμπιακής επιτροπής και σε 10 αθλητές της παραολυμπιακής επιτροπής σε παιδιά μέχρι 22 χρονών.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στους αθλητές, θεσπίζοντας την ενισχυτική διδασκαλία για τους αθλητές-μαθητές. Δίνοντάς τους περισσότερο περιθώριο απουσιών, θεσπίζοντας τη δωρεάν μετακίνηση αθλητών-μαθητών από και προς τα νησιά του Αιγαίου για τις αθλητικές τους υποχρεώσεις. Φτιάχνοντας ένα πλαίσιο που θα προστατεύει τους αθλητές-μαθητές, ώστε να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο αγωνίζεσαι, αλλά και στη μαθησιακή διαδικασία. Μπέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέρνουμε να κρατάμε τον αθλητισμό όρθιο και να κάνουμε προγραμματισμό για το μέλλον. Βάζοντας κανόνες και βάζοντας τον έλεγχο σε πρώτο πλάνο, για να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Να έχουν πέσει τόσα χρήματα στον ελληνικό αθλητισμό και εμείς ν’ αναρωτιόμαστε πού πήγαν».
Για την απαγόρευση της μετακίνησης των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Πάτρα για το προσεχές ματς κυπέλλου με την Παναχαϊκή: «Υπήρχε εισήγηση από την αστυνομία και την Επιτροπή αντιμετώπισης της βίας. Όταν έχεις αυτές τις εισηγήσεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Ο υφυπουργός δεν παίρνει τέτοια απόφαση, γιατί έτσι τού κάπνισε. Έχουμε μία κοινή συνεδρίαση, όπου ο κάθε φορέας κάνει την εισήγησή του. Η αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για τους λόγους που αυτή κρίνει πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνει η μετακίνηση. Όταν έχω δύο αρνητικές εισηγήσεις, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Βέβαια, έχω ζήσει και το άλλο παράδοξο: υπάρχουν ομάδες που δεν ζητούν εισιτήρια, να μην θέλουν να πάνε οι οπαδοί τους, τότε λογικά βγάζεις απαγόρευση μετακίνησης και μετά να βάζει τους κονδυλοφόρους της να σε καταγγείλουν γιατί έβγαλες απαγόρευση μετακίνησης.
Δεν έχω πρόβλημα να τα βάζουν μαζί μου, όταν ξέρω ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου. Όταν έχω δύο αρνητικές εισηγήσεις, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Η Αστυνομική Διεύθυνση σχεδόν πάντα δίνει αρνητικές εισηγήσεις και περιμένω να δω τι θα πουν οι υπόλοιποι. Όταν μιλάνε αρνητικά, αν γίνει κάτι, θα φταις εσύ. Η ευθύνη θα είναι δικιά σου. Αν πέσει τιμωρία και τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ, εν προκειμένω, τι θα λένε μετά; Τότε θ’ ανοίξει άλλος κύκλος συζήτησης. Ψυχραιμία σε όλους, το 2019 να μας δώσει φώτιση, και να έχουμε το μυαλό μας στο κεφάλι μας, να δώσουμε χρόνο στο ποδόσφαιρο ν’ αναπνεύσει, να δώσουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Ομοσπονδίας να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Και στο τέλος της ημέρας να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ένα πράγμα: ότι είναι μπάλα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις