Πεπεισμένος πως το μονοπάτι της αναδιάρθρωσης μπορεί να οδηγήσει στο ν’ αποκτήσουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην “Real News” ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τοποθετείται για τον μπασκετικό Ολυμπιακό, ενώ μεταξύ άλλων απαντά στο ερώτημα για το αν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.
Ακόμη, αναφέρεται στην υπόθεση Novartis και καταθέτει την άποψή του για τα περιθώρια επίτευξης της προοδευτικής συμμαχίας.
Με την αναδιάρθρωση θα γιατρευτούν οι παθογένειες του ποδοσφαίρου;
Η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια ή τη μοναδική λύση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς ταλανίζεται από πολλά ενδογενή προβλήματα, με το μεγαλύτερο αυτών, την έλλειψη ενός σχεδίου που θα ξεκινά από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Με την αναδιάρθρωση όμως, σε συνδυασμό με το σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης, με το VAR και με όλες τις αλλαγές που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως για παράδειγμα την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που σε λίγες μέρες ξεκινά, φτιάχνουμε ένα πιο καθαρό μονοπάτι ώστε να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο, οικονομικά προσοδοφόρο, όχι μόνο για τους μετέχοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και για το ίδιο το κράτος μέσω των φορολογικών εσόδων και του νέου οικονομικού κύκλου που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί.
Ποιο κατά τη γνώμη σας αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποιες οι δυσκολίες για την οριστική του επίλυση;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και διαφάνειας. Υπήρξαν πολλές σκιές, για τις οποίες δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία να αναλύσουμε τι πραγματικά έγινε ή όχι, ο καθένας άλλωστε γνωρίζει, αλλά να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες οι οποίες δεν θα χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν. Οι δεσμοί της διαιτησίας με το παραγοντικό σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας των σχέσεων αυτών, οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ ομάδων, το παράνομο στοίχημα, συγκαταλέγονται μέσα στα πολλά προβλήματα και είναι όλα απότοκα των ελλείψεων αυτών. Κορωνίδα όλων όμως παραμένει η αξιοπιστία που έρχεται μέσα από τη λειτουργία της διαιτησίας. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια και με την τριμελή ΚΕΔ με ξένα μέλη και με τους ξένους διαιτητές στους μεγάλους αγώνες, αλλά κυρίως με την έλευση του VAR από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, νομίζω ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων.
Σκεφτήκατε ποτέ να αποσύρετε τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη, ως μέτρο ακραίο-σκληρό για την πάταξη της βίας;
Δεν θεωρώ ότι ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι λύση. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Άλλωστε βλέπουμε ότι το ίδιο κοινό, οι ίδιοι οπαδοί, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν δημιουργούν προβλήματα ή τουλάχιστον, σπάνια δημιουργούν. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη θα φέρει έναν οικονομικό μαρασμό, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει παρίας κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη του προϊόντος –κι αυτό είναι σαφές από τις διεθνείς συνομοσπονδίες- τότε τα πάντα είναι πιθανά. Θα ήθελα να τονίσω πάντως πως για πρώτη φορά, η όλη συζήτηση που έγινε για το grexit, δεν έγινε λόγω παρέμβασης της Πολιτείας στα πράγματα του ποδοσφαίρου, αλλά λόγω ανικανότητας του ίδιου του ποδοσφαίρου να διαφυλάξει το προϊόν.
Ο μπασκετικός Ολυμπιακός απειλεί να φύγει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ποιο το πλάνο σας για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο αιώνιους; Θα δούμε ξένους διαιτητές και στην Α1;
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τους ξένους διαιτητές δεν τους φέρνει η κυβέρνηση. Η απόφαση να μπουν ξένοι διαιτητές μπορεί να παρθεί μόνο από την οικεία ομοσπονδία, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή. Από εκεί και πέρα εγώ προσπάθησα και με συναντήσεις και με συζητήσεις να αποκλιμακώσω την ένταση. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να σκεφτεί το ίδιο το προϊόν, το ίδιο το άθλημα. Από την πλευρά μου, ό,τι βοήθεια μου ζητηθεί θα την παράσχω, αλλά πάντα στα πλαίσια του εφικτού. Στο τέλος της ημέρας, όμως αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το άθλημα, τότε αυτό δεν μπορεί να σωθεί με το στανιό. Και αναφέρομαι στο σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών.
Έως τώρα στην υπόθεση Novartis υπάρχουν μόνο “ενδείξεις” δωροδοκίας και μόνο για ένα πολιτικό πρόσωπο. Αυτή η εικόνα δικαιολογεί όσα είχαν ειπωθεί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης; Φοβάστε ότι υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ για την Κυβέρνηση;
Αμφισβητεί κανείς ότι στην Ελλάδα χάθηκαν τουλάχιστον 23 δις ευρώ στο χώρο της υγείας, λόγω του θέματος του φαρμάκου? Τα 23 δις ευρώ, αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν ένα σκάνδαλο; Το ότι έχουμε παραπομπές έστω και με ενδείξεις δεν συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση; Καταλαβαίνω τη διαδικασία του πολιτικού παιχνιδιού και την προσπάθεια αποποίησης πολιτικών ευθυνών, αλλά από εκεί και μετά έχουμε βιώσει μια τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η οποία έχει αιτίες. Οι αιτίες αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν και για να υπάρξει δικαιοσύνη, αλλά και για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, υπάρχουν δεδομένες πολιτικές ευθύνες, αυτό που οφείλει η δικαιοσύνη να διερευνήσει είναι και η ύπαρξη ποινικών ευθυνών. Έτσι λειτουργεί και οφείλει να λειτουργήσει η δημοκρατία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γίνεται, σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μεγάλο πάρτι που γινόταν στη χώρα και διέλυσε στο τέλος της ημέρας όχι μόνο το κράτος αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού.
Πιστεύετε ότι τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συμμετέχουν τώρα στην Προοδευτική Συμμαχία εκπροσωπούν μαζικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας; Πρόκειται για διεύρυνση ή για συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και με τακτικά ή στρατηγικά χαρακτηριστικά;
Μετά το τέλος της εποχής των μνημονίων μπαίνουμε σε μια πολιτική κανονικότητα. Μια πολιτική κανονικότητα που τα πολιτικά διλήμματα τίθενται σε ένα σκληρό πραγματικό επίπεδο. Δεξιά ή αριστερά. Πρόοδος ή συντήρηση. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται αυτή η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χωρίς φοβίες, χωρίς αριστερόμέτρα, με τα πολιτικά χαρακτηριστικά του, εκ των πραγμάτων γίνεται ο πόλος έκφρασης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό –κι επειδή τα διλήμματα είναι δεδομένα και αμείλικτα – όλοι οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουν να πάρουν θέση. Άρα δεν είναι προσκλητήριο σε μεμονωμένα στελέχη, σε μια νομενκλατούρα του κεντρώου χώρου. Είναι προσκλητήριο προς την ελληνική προοδευτική κοινωνία, να προχωρήσουμε μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Την Ελλάδα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης, της ανάπτυξης για όλους, την Ελλάδα της ισότητας, την Ελλάδα των ίσων ευκαιριών. Οι μέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες. Μέλημά μας και σκοπός μας είναι να είναι καλύτερες για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται όποια πολιτική συμμαχιών κάνουμε, σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δημιουργία του προοδευτικού πόλου, σε αυτό πλαίσιο κινείται το σύνολο των πολιτικών μας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις