Από την Δευτέρα (15/2) οι ομάδες της Football League πήραν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν προπονήσεις. Πως κρίνετε την εξέλιξη αυτή;
Σ.Β.: «Νομίζω ότι είναι αρκετές ημέρες. Εγώ περίμενα, ότι θα μας έδιναν λιγότερες για να πω την αλήθεια. Είναι αρκετές οι ημέρες, για να βρεθούμε σε ένα καλό επίπεδο. Εάν οι παίκτες προπονούνταν όλη αυτή την περίοδο, σε ότι έχει να κάνει με την φυσική κατάσταση νομίζω ότι είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν».
Κ.Α.: «Μιλάμε για μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μιλάμε για μία χρονιά που ξεκίνησε διεκόπη και αυτή τη στιγμή, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα καλούμαστε να ξεκινήσουμε προπονήσεις. Προφανώς θα είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους, με κοινή αφετηρία το πρόβλημα αυτό. Στην ιδανική αγωνιστική κατάσταση θεωρώ ότι δεν θα βρεθεί καμία ομάδα. Απλώς όλοι θα κάνουμε μία διαχείριση τέτοια, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο θα εξελιχθεί σε πολύ λίγο καιρό. Δηλαδή σε 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί».
Κ.Β.: «Όχι. Θα πάμε σε ένα πρωτάθλημα ειδικών συνθηκών με πολλά παιχνίδια, σε μικρό χρονικό διάστημα. Θεωρώ δεδομένο, ότι θα έχουμε αρκετούς τραυματισμούς γιατί είναι πολύ μεγάλη η απραξία των ποδοσφαιριστών, από τις ομαδικές προπονήσεις . Το σημαντικό είναι το να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Οπότε αν χρειαστεί και λίγο νωρίτερα και λίγο νωρίτερα, αλλά σε ειδικές συνθήκες πάλι».
Γ.Β.: «Πολύ είναι. Πρώτα πρώτα όλοι οι ποδοσφαιριστές, τον καιρό του lockdown δηλαδή της αναστολής όλοι γυμνάζονται. Όλοι με γυμναστές, με προγράμματα όλοι. Εγώ νομίζω ότι και για να μην είναι πιεσμένο το πρωτάθλημα 27 Μαρτίου που ξεκινάει μέχρι τις 27 Ιουνίου, αφού παίρνουμε την παράταση του ενός μηνός είναι 3 μήνες. Δηλαδή 12 παιχνίδια, άμα αφαιρέσουμε το Πάσχα πάμε 11. Αυτό σημαίνει ότι πάμε 7 Τετάρτες, που σημαίνει άλλοι 2 μήνες. Δηλαδή μέσα στους 3 μήνες να χωρέσουμε άλλα 7 παιχνίδια. Θα μπορούσες να γλιτώσεις έστω τα 2. Για εμένα η ημερομηνία εκκίνησης έπρεπε να είναι η 7 Μαρτίου ή 14 Μαρτίου. Θεωρώ ότι θα ήταν ενδεδειγμένο και οι ομάδες θα ήταν εντάξει. Το πρόβλημα είναι οι 40 μέρες, να καλύψουν την αποχή του ενός χρόνου από τα παιχνίδια. Εδώ είναι το οξύμωρο, ότι ασχολούνται όλοι αυτοί που είναι άσχετοι με το ποδόσφαιρο, για ημερομηνίες και για το πως μπορούν να επανέλθουν οι παίκτες, για να έχουν να λένε. Ασελγούν συνέχεια στο ποδόσφαιρο».
Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και τους παίκτες όλο αυτό το διάστημα της απραξίας από τις προπονήσεις;
Σ.Β.: «Είναι πολύ δύσκολο για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο ψυχολογικός της καθημερινότητας, που δεν είσαι καλά είσαι κλεισμένος δεν μπορείς να κάνεις πράγματα που είχες συνηθίσει να κάνεις και ο δεύτερος είναι ο οικονομικός-βιοποριστικός…».
Κ.Α.: «Πάρα πολύ δύσκολο. Δύσκολο για ψυχολογικούς λόγους. Σε όλους λείπει η δουλειά, αλλά αφού μιλάμε για ποδόσφαιρο και στους προπονητές και στους ποδοσφαιριστές τους λείπει το παιχνίδι, η προπόνηση όλη η διαδικασία. Θεωρώ το βιώσαμε όλοι πολύ δύσκολα».
Κ.Β.: «Δεν υπάρχει καμία προσομοίωση ομαδικής προπόνησης, με το καλύτερο δυνατό ατομικό πρόγραμμα, που μπορεί να εκτελέσει ένας ποδοσφαιριστής. Το καλύτερο πρόγραμμα που μπορεί να υπάρχει στον κόσμο σε ατομικό επίπεδο, δεν έχει καμία σχέση με την ομαδική προπόνηση. Είναι εντελώς διαφορετικές οι προσαρμογές, εντελώς διαφορετικές οι ανάσες ας πούμε και η όλη διαδικασία…».
Γ.Β.: «Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, όταν κάτι δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά είναι αυτό που μας αρέσει αυτό που αγαπάς και κόβεται καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό λέμε ό,τι στον τομέα των ποδοσφαιριστών είναι και η ψυχολογία. Έχουν καταρρεύσει οι πάντες. Σκεφτείτε και τη Γ΄Εθνική, όπου δεν έχουν συμβόλαια και υπάρχουν όμως πολλοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ζουν από εκεί καταλαβαίνετε τι τραβάνε. Κάτι τέτοιο τραβάνε και οι δικοί μου ποδοσφαιριστές. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της Football League, αλλά και όλοι οι προπονητές της Football League. Η αποχή αυτή για εμάς, σίγουρα ήταν ένα ψυχολογικό σοκ».
Όλο αυτό το διάστημα που δεν γινόντουσαν οι προπονήσεις εσείς και οι παίκτες σας νιώσατε φόβο από την κατάσταση που επικρατεί…;
Σ.Β.: «Όχι φόβο. Απλά είχαμε μία έννοια να προστατευόμαστε. Να μην είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι. Είχαμε την έννοια της αυτοπροστασίας».
Κ.Α.: «Γενικά αυτό νομίζω ότι επικρατεί σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχει ανησυχία μεγάλη, όσον αφορά την πανδημία. Δεν γινόταν να μην επηρεαστεί και η χώρα μας. Κατά συνέπεια όλη η κοινωνική ζωή της χώρας και μέσα στην κοινωνική ζωή της χώρας είναι και το ποδόσφαιρο. Οπότε ανησυχία υπήρξε και υπάρχει».
Κ.Β.: «Μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Για ανθρώπους που βιοπορίζονται από αυτό. Η Football League δεν μιλούσε από μόνη της, για να κάνει κάτι. Μιλάμε για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, στο αντίστοιχο επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Όταν όλος ο κόσμος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίζει ποιος ο λόγος να μην είχε ξεκινήσει η Football League».
Γ.Β.: «Ο κορωνοϊός είναι δεδομένος. Να μην κρυβόμαστε όλοι πίσω από τον κορωνοϊό. Δεν μπορεί να παίζει η Super League 1 και να λέμε ότι υπάρχεις ο φόβος του κορωνοϊού στην Football League. Ο κορωνοϊός είναι το ίδιο πρόβλημα. Σε όλους και σε όλα τα επαγγέλματα. Είναι δεδομένο. Από την ώρα που υπογράφει η Football League, όπως και η Super League 2, όπως και η Super League 1 το ιατρικό πρωτόκολλο και κρατάνε όλα τα ιατρικά, ποιο είναι το πρόβλημα και να υπάρχει φόβος στην Football League και να μην υπάρχει φόβος στις άλλες κατηγορίες. Όλες είναι το ίδιο. Ο κορωνοϊός υπάρχει. Με αυτό θα μάθουμε να ζούμε. Από εκεί και πέρα, το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο με όλες τις δύσκολες συνθήκες. Μέχρι και στην Βουλγαρία παίζουν όλες οι κατηγορίες. Όλες. Γιατί να μην παίζουμε εδώ; Να μην κρυβόμαστε πίσω από τον όρο κορωνοϊό…».
Πως κρίνετε το γεγονός, ότι όλο αυτό το διάστημα η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έπαιζαν και δεν έπαιζε η δική σας κατηγορία;
Σ.Β.: «Σου κακοφαίνεται η αλήθεια είναι. Δεν είναι τόσο όμορφα, γιατί οι διαδικασίες ακολουθούνταν ανεξάρτητα κατηγορίας. Θα έλεγα ναι ότι μας ξίνισε λιγάκι. Δεν μας άρεσε».
Κ.Α.: «Από την στιγμή που μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να παίζουμε κι εμείς. Κι επειδή μιλάμε για το ίδιο πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει οι ομάδες της Super League 2, οπότε θεωρώ ό,τι θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς μέσα στην διαδικασία να παίξουμε».
Κ.Β.: «Ανορθόδοξο. Είναι αυτό το οποίο ανέφερα πριν. Ανακοινώθηκε κάποια στιγμή, μία αναδιάρθρωση, η οποία εύλογα γιατί να μην συζητάμε μόνο και να λέμε τα των ποδοσφαιριστών και των προπονητών. Να δούμε λίγο και την πλευρά των ανθρώπων που διοικούν τις ομάδες, ό,τι όταν ανακοινώνεται μια αναδιάρθρωση που κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το πεδίο, αύριο ή μεθαύριο είναι λογικό και οι διοικήσεις να πρέπει να μάθουν τι θα συμβεί. Αν είναι σε μία επικείμενη αναδιάρθρωση να ανεβούν ομάδες ή να ανεβούν όλοι και να μην χρειαστεί να παίξουν είναι εύλογο, το να μην νοιάζονται για το πρωτάθλημα το τρέχον, να νοιάζονται για το επόμενο. Ξεκάθαρο νομίζω είναι αυτό, δεν είναι παράλογο. Δηλαδή δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τις διοικήσεις ό,τι δεν ήθελαν να παίξουν εφόσον θα γίνει η αναδιάρθρωση. Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο νομίζω το πως ακριβώς, θα γίνει η αναδιάρθρωση ούτως ώστε να είναι όλοι σωστά ενημερωμένοι, για το τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό έχει να κάνει με την διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Στο κομμάτι το αθλητικό εάν δεν γινόταν το πρωτάθλημα, θα ήταν καταστροφικό για τους ποδοσφαιριστές. Μπορεί οι διοικήσεις ναι μεν να βολεύονται, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τους ποδοσφαιριστές».
Γ.Β.: «Όλοι ζούνε με ένα γιατί; Όλοι με αυτό ζούνε. Γιατί παίζει η Super League 1, γιατί παίζει η Super League 2 και δεν παίζει η Football League. Όλοι ζούνε με αυτό το γιατί. Δηλαδή εκεί είναι εγκληματικό. Εγκληματικό όλων αυτών που χειρίστηκαν την διαδικασία των κατηγοριών. Νομίζω ότι είναι έγκλημα καθαρά. Είναι η μοναδική κατηγορία σε όλο τον κόσμο που δεν έπαιξε».
Κατά την γνώμη σας, πόσο διάστημα θα χρειαστεί προκειμένου οι ομάδες να επανέλθουν στην κατάσταση που βρισκόντουσαν πριν;
Σ.Β.: «Σίγουρα τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι στην περίοδο της καραντίνας, οι παίκτες προπονούνταν. Αν δεν έχει γίνει καλή δουλειά, θα χρειαστεί και παραπάνω, αλλά τρεις εβδομάδες σε καλά προπονημένους παίκτες είναι ένα καλό διάστημα».
Κ.Α.: «Για να πάμε σε μία νορμάλ αγωνιστική απόδοση, θα χρειαστούμε 3-4 εβδομάδες».
Κ.Β.: «Επειδή δεν μιλάμε για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης νομίζω ό,τι θα πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν νομίζω ό,τι φέτος, το βλέπουμε αυτό και είναι ξεκάθαρη εικόνα μπροστά μας, καθρέφτης η Super League 2 ό,τι δεν βλέπουμε ομάδες να έχουν τον ρυθμό, την διάρκεια και την ένταση που απαιτείται για τα πρωταθλήματα μας που έχουν πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα αποχής σε σχέση με εμάς. Νομίζω ό,τι του χρόνου από κάθε σημείο και μετά εφόσον θα πάρει ροή το φετινό πρωτάθλημα και του χρόνου θα επανέλθουν τα πράγματα σε νορμάλ κατάσταση, σε σχέση με το πριν. Δεν νομίζω δηλαδή ό,τι φέτος παίζοντας απλά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε 100% εκεί που ήμασταν».
Γ.Β.: «Πιστεύω ότι σε ένα μήνα, όλες οι ομάδες φυσιολογικά θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Τώρα από εκεί και πέρα η απραξία αγωνιστική του ενός χρόνου, το ξέρουμε και το γνωρίζουμε όλοι. Αλλά από φυσική κατάσταση, άμα κάνουν εργομετρικά όλες οι ομάδες, θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό το οποίο θα πληρώσουν οι ομάδες τώρα είναι η αγωνιστική απραξία. Τίποτα άλλο».
Από την όλη κατάσταση που επικρατεί λόγω του lockdown… νιώσατε φόβο, αλλά και «ξενέρωμα» για το ότι δεν μπορούσατε να κάνετε αυτό που σας αρέσει;
Σ.Β.: «Υπάρχει μία αίσθηση μονοτονίας και πλήξης. Δηλαδή οι παίκτες έκαναν προπόνηση, αλλά έκαναν μέχρι 3 στον αριθμό. Αυτό από μόνο του έχει μια πλήξη, μια μονοτονία. Δεν είχαν το παιχνίδι μέσα τους και αυτό λίγο, σου δημιουργεί μια πλήξη, μια μονοτονία. Αυτό ήταν ας πούμε το πιο δυσάρεστο»
Κ.Α.: «Υπήρχε απογοήτευση και είναι φυσιολογικό να υπάρχει απογοήτευση, όταν το διάστημα της αποχής είναι πολύ μεγάλο. Εμείς μιλάμε για τρεις μήνες αποχή. Φυσιολογικό είναι όλοι να αισθανόμαστε μια απογοήτευση και μια ανασφάλεια για το μέλλον. Παρόλα αυτά μπορέσαμε και κρατηθήκαμε σαν γκρουπ, σαν ομάδα και με γκρουπ προπονήσεων ανά δύο ή με ατομικές προπονήσεις… Είχαμε μία επαφή και προσπαθώντας πρώτα να προπονηθούν τα παιδιά όσο μπορούσαν μόνοι τους και κατά δεύτερο να δουλέψουν φυσιολογικά και όχι σε συναντήσεις που είχαμε κάθε εβδομάδα».
Κ.Β.: «Εννοείται. Έτσι ακριβώς ήταν. Από ένα σημείο και μετά, εγώ με τα παιδιά που μιλούσα ήταν τόσο απογοητευμένοι, που είχαν χάσει το κέφι τους για οτιδήποτε. Γιατί πλέον είχαν τελειώσει οι ελπίδες τους να παίξουν…».
Γ.Β.: «Όταν απομακρύνεσαι από κάτι ξεχνιέσαι και γρήγορα. Σίγουρα υπήρχε φόβος στους παίκτες πολύ. Πολύς φόβος. Μεγάλος φόβος, στο ό,τι πρώτον είναι η εγκατάλειψη, δεύτερον είναι το οικονομικό, ό,τι ποιος θα πληρώσει κάποιον ο οποίος δεν παίζει και το τρίτο ό,τι βγαίνει έξω εντελώς από την επιφάνεια του ποδοσφαίρου. Όλα αυτά δημιουργούν απογοήτευση. Φόβος και απογοήτευση».
Μέχρι τώρα οι παίκτες έκαναν ατομικές προπονήσεις. Η ατομική προπόνηση από την ομαδική απέχει πολύ. Υπάρχει ενδεχόμενο όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα να έχουμε πολλούς τραυματισμούς στις ομάδες;
Σ.Β.: «Υπάρχει αν είναι και συνεχόμενοι οι αγώνες και μεσοβδόμαδα παιχνίδια. Τότε είναι πολύ πιθανό. Αν είναι από Κυριακή σε Κυριακή βολεύεται η κατάσταση».
Κ.Α.: «Αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει πάντα και σε φυσιολογική ροή πρωταθλήματος. Σε φυσιολογικές χρονιές. Φανταστείτε πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για μια χρονιά, η οποία είναι μη φυσιολογική. Αυτό θα υπάρχει πάντα. Οπότε εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε μια χρονιά, η οποία θα είναι ιδιαίτερη και δύσκολη. Το πρώτο μέλημα μας είναι να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Οπότε και η προπόνηση και η προσέγγιση απ΄τα παιχνίδια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κίνδυνος τραυματισμού θα είναι μεγαλύτερος από τις άλλες φορές».
Κ.Β.: «Φυσικά. Είναι αναπόφευκτο. Το θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχουν πάρα πολύ. Γιατί μιλάμε και για μία μορφή πρωταθλήματος, η οποία αν άκουσα καλά μιλάμε για Κυριακή-Τετάρτη, περίπου 6 παιχνίδια τον Απρίλιο, 6 παιχνίδια τον Μάιο. Οπότε αυτό από μόνο του σημαίνει επιβάρυνση μεγάλη. Σε μη σωστά προετοιμασμένο ποδοσφαιριστή είναι λογικό να επιφέρει προβλήματα και τραυματισμούς».
Γ.Β.: «Εδώ σίγουρα υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό όπως σας είπα είναι αυτό της αγωνιστικής απραξίας. Αλλά όμως η καλή διαχείριση, οι αλλαγές, για αυτό όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν καλό ρόστερ, για να μπορούν να αλλάζουν τους παίκτες και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν για να μην έχουν τραυματισμούς. Είναι θέμα διαχείρισης».
Όταν θα αρχίσει το πρωτάθλημα, το οποίο έπειτα από όσα έχουν προηγηθεί ξεκινάει με μεγάλη καθυστέρηση πιστεύετε ό,τι είναι καλό να υπάρχουν σε αυτό πλέι οφ και πλέι άουτ;
Σ.Β.: «Νομίζω όχι γιατί επιβαρύνονται με πάρα πολλά παιχνίδια οι παίκτες και δεν είναι πλέον, τόσο κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Είναι και επιπλέον αγώνες τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ».
Κ.Α.: «Θεωρώ ότι ένα πρωτάθλημα πρέπει να παιχτεί όπως έχει αποφασιστεί από την αρχή. Και με πλέι οφ και με πλέι άουτ. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, που αν ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου θεωρώ ότι οι ημερομηνίες το πιέζουν πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν μπορούμε να προλάβουμε να παίξουμε τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ»
Κ.Β.: «Νομίζω ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πλέι οφ, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή. Γιατί αν αρχίσουμε μετά τις 20 Μαρτίου, που συζητιέται και προτάθηκε δεν θα προλάβουμε. Δεν ξέρω πόσο θα είναι ωφέλιμο να συζητάμε για πλέι οφ, εφόσον δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση για την επόμενη σεζόν. Δηλαδή να καταπονήσουμε ομάδες και ποδοσφαιριστές, εφόσον θα υπάρχει ένα διαφορετικό πεδίο για του χρόνου».
Γ.Β.: «Βάσει προκήρυξης έπρεπε. Είναι βασικό ό,τι πρέπει να υπάρχει και πλέι οφ και πλέι άουτ. Γιατί π.χ. ο 3ος και ο 4ος από πάνω να πουν γιατί να μην παίξουμε για την άνοδο, αφού υπάρχει προκήρυξη, όπως οι δύο τελευταίοι να πουν γιατί να πέσουμε αφού υπάρχει προκήρυξη του 3ου, του 4ου, του 5ου, του 6ου να παίζουν πλέι άουτ. Υπάρχει αδικία. Τώρα από εκεί και πέρα είναι άλλο κομμάτι της αναδιάρθρωσης. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ό,τι ήταν η ευκαιρία με την πανδημία αυτή να αλλάξουν και το ποδόσφαιρο. Άμα το πιάσουν το πιάσανε. Άμα δεν το πιάσουν θα το πληρώνουν συνέχεια και στα επόμενα χρόνια».
Ένα σχόλιο σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης
Σ.Β.: «Η αναδιάρθρωση που ακούγεται αν λάβει σάρκα και οστά, μόνο θετικά μπορώ να την δω, γιατί δείχνει ότι θα έχει μία κατεύθυνση, ας το πούμε και οικονομική και γενικότερη εξυγίανσης του ποδοσφαίρου μας. Νομίζω ότι θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο».
Κ.Α.: «Ακούγεται πολύ. Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα. Εμείς ασχολούμαστε μόνο με την δουλειά μας, με το πως θα μπορέσουμε να φέρουμε τα παιδιά ξανά σε καλή κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, με στόχο να είμαστε πολύ ανταγωνιστική ομάδα, όπως πρέπει να είναι η Καβάλα. Αυτό το θέμα ούτε μας αγγίζει καθόλου. Εμένα προσωπικά και προσπαθώ στην ομάδα και στους παίκτες, να μην ασχολούμαστε με αυτό, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι που είναι φήμες… Όταν θα υπάρχει για αυτό επίσημη μορφή, θα μπορούμε να το σχολιάσουμε. Μέχρι τότε είμαστε συγκεντρωμένοι, μόνο στην ομάδα μας και στις προπονήσεις».
Κ.Β.: «Νομίζω ότι είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει προ πόλου. Για εμένα, από μόνη της μία αναδιάρθρωση, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο και πάνω δεν μου εγγυάται καλύτερο αύριο. Θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις κάποια στιγμή. Βάσει της αναδιάρθρωσης συμφωνώ με την μορφή με την μορφή που θέλουν να το κάνουν. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα πράγματα και για την ανάδειξη Ελλήνων ποδοσφαιριστών και για τις υποδομές που έχει κάθε ομάδα για να δουλεύει. Να πάμε προς την σωστή κατεύθυνση… Πρέπει να κάτσουν άνθρωποι που ξέρουν το αντικείμενο, να εφαρμόσουν πράγματα, τα οποία θα αποδώσουν σε κάποια χρόνια. Γιατί από την μία μέρα στην άλλη, δεν φτιάχνεις το ποδόσφαιρο. Όλες οι προηγμένες χώρες που έχουν φτιάξει το ποδόσφαιρο τους μπορεί να το έφτιαξαν σε μία νύχτα με μία απόφαση, αλλά το έφτιαξαν μέσα σε χρόνια μετά από δουλειά».
Γ.Β.: «Εγώ είχα μιλήσει από πέρυσι τον Απρίλιο. Υπήρχε μία αδικία μεγάλη ποδοσφαιρική, για τις ομάδες που έπαιξαν στην Football League. Γιατί βγήκαν από την Γ΄Εθνική και έπαιξαν στην ίδια κατηγορία. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ποτέ. Δεν το κρύβω ότι είχα πει τότε και στον πρόεδρο που είχα στον Ασπρόπυργο, να μην κατεβούν. Να μην δεχτούν. Γιατί το δέλεαρ τότε το οικονομικό, τους ανάγκασαν να δεχτούν να παίξουν. Για εμένα ήταν λάθος. Τώρα ήρθε η ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία. Να γίνουν δύο όμιλοι, με όλες τις ομάδες της Football League και της Super League 2 Βορράς – Νότος. Για να αποκατασταθεί η αδικία. Πάντα όμως, με σκληρά οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή αν δεν έχεις προϋποθέσεις, να μην συμμετέχεις. Να δώσει όμως την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες να συμμετέχουν. Όποιος δεν μπορεί να βγει από το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα να υπολογίσουν πόσοι πρέπει να πέσουν για να γίνει του χρόνου, μία κατηγορία με 18 -20 ομάδες. Το καλύτερο πρωτάθλημα που έγινε ποτέ στην Β΄ Εθνική ήταν όταν οι ομάδες ήταν 20. Να αλλάξει και η προκήρυξη και να πέφτουν 3 ομάδες από την Super League 2. Η Super League 1 έχει κάνει ένα κλαμπ κλειστό και λένε να πέσει μία ομάδα. Δεν είναι έτσι το ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία πέφτουν 3, σε όλες τις χώρες πέφτουν 2-3 ομάδες. Να βγουν 3 ομάδες και να γίνει άλλο πρωτάθλημα».
Ένα σχόλιο σχετικά με το φετινό πρωτάθλημα. Πως το βλέπετε; Τι περιμένετε από αυτό;
Σ.Β.: «Το φετινό πρωτάθλημα, θα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί και μόνο τα ονόματα των ομάδων να δούμε έχει ενδιαφέρουσες και ιστορικές ομάδες. Από εκεί κι έπειτα θα υπάρξουν ομάδες σε δύο κατευθύνσεις. Οι ομάδες που θα κοιτάξουν να διεκδικήσουν την άνοδο και οι ομάδες που θα κοιτάξουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Σε αυτά τα δύο μέτωπα θα κινηθούν. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον».
Κ.Α.: «Όπως είπα και πριν, θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις ομάδες. Θεωρώ ότι το επίπεδο δεν θα είναι τόσο καλό, γιατί σίγουρα θα έχουν πολλά προβλήματα οι ομάδες. Ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε ένα καλό θέαμα στους φιλάθλους μας. Σε αυτούς που βλέπουν αυτή την κατηγορία, γιατί μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, που έχει πολλές και ιστορικές ομάδες… Θα είναι ένα πρωτάθλημα που θα έχει τα προβλήματα του. Ένα πρωτάθλημα εξπρές, με ομάδες που προέρχονται από μεγάλη διακοπή. Οπότε εκεί τώρα είναι λίγο, όσον αφορά την προσέγγιση του παιχνιδιού, ίσως να είναι ένα πρωτάθλημα σκοπιμότητας. Είναι ένα εξπρές πρωτάθλημα. Δεν μπορείς να αναπληρώσεις εύκολα χαμένους βαθμούς. Οπότε θεωρώ ότι θα είναι ένα πρωτάθλημα, με πολύ ενδιαφέρον….».
Κ.Β.: «Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν συναρπαστικό, γιατί θα είχε αρκετές ομάδες, που δύσκολα θα ξεχώριζες ποια ομάδα είναι καλύτερη από κάποια άλλη… και θα κρινόταν σε λεπτομέρειες. Δεν νομίζω να αλλάξει πολύ αυτό. Απλά θα είμαστε ένα κλικ πιο κάτω, από θέμα, του τι θα βλέπουμε στο γήπεδο. Σε σχέση εννοώ με την ποιότητα του ποδοσφαίρου. Δεν θα μπορεί να παιχτεί το ίδιο καλό ποδόσφαιρο, όπως θα παιζόταν και αυτό έχει να κάνει με την συνοχή των ομάδων, τον αγωνιστικό ρυθμό των ομάδων κτλ».
Γ.Β.: «Δεν βλέπω ότι θα έχει μεγάλη ποιότητα. Αυτό δεν το βλέπω. Γιατί δεν είναι έτοιμες οι ομάδες. Θα είναι ένα πρωτάθλημα, όπως είναι η Super League 2, όπου δεν βλέπουμε κάτι το αξιόλογο ποιοτικά. Βλέπεις ομάδες όπως η Ξάνθη και ο Λεβαδειακός, που είναι φαβορί δείχνουν να έχουν μικρή απόκλιση με τις ομάδες που βρίσκονται από κάτω. Πιστεύω θα γίνει ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό, αλλά να ξεκαθαρίσει όμως τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση, αφού την ανακοίνωσαν και να γίνει ένα καλό πρωτάθλημα. Να το στηρίξουν και τηλεοπτικά, για να υπάρχει και ανάλογη διαφήμιση».
Με όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα παίξει ρόλο στις ομάδες το βάθος που θα υπάρχει στο ρόστερ τους;
Σ.Β.: «Βέβαια και θα παίξει. Αν πάμε σε συνεχόμενα παιχνίδια, οι ομάδες που έχουν βάθος θα είναι ευνοημένες, γιατί θα μπορούν να παρατάσσουν πιο φρέσκους παίκτες».
Κ.Α.: «Ναι ένα κομμάτι διαχείρισης είναι κι αυτό. Είναι ο αριθμός των παικτών που θα έχει κάθε ομάδα. Αριθμός ο οποίος θα σε βοηθήσει σε πιθανόν τραυματισμούς. Είναι ένα από τα πράγματα που οι ομάδες πρέπει να το δουν αυτό, γιατί είναι σίγουρο ότι θα παίξει ρόλο».
Κ.Β.: «Φυσικά. Φυσικά και θα παίξει. Είναι σημαντικό. Σίγουρα θα έχουν πλεονέκτημα οι ομάδες, που θα έχουν μεγάλο βάθος στο ρόστερ. Γιατί θα χρειαστεί και τραυματισμούς να μην έχεις θα χρειαστεί να φρεσκάρεις την ομάδα ανά τρεις μέρες, ούτως ώστε να προστατέψεις πράγματα, για να μπορείς να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική εικόνα».
Γ.Β.: «Παρότι είναι μικρό το πρωτάθλημα των 18 παιχνιδιών, σίγουρα θα χρειαστεί διαχείριση με αλλαγές παικτών λόγω του ότι οι αγώνες θα είναι Κυριακή-Τετάρτη. Είναι ευνόητο, ό,τι δύσκολα θα ανταπεξέλθουν οι παίκτες, οι οποίοι προέρχονται από τέτοια αποχή. Η ομάδα που θα έχει βάθος στο ρόστερ, θα είναι και πιο έτοιμη».
Θεωρείτε «αδικία» προς εσάς το γεγονός ότι η μεγάλη κατηγορία ξεκίνησε να παίζει κανονικά, την στιγμή που η Super League 2 ξεκίνησε πολύ αργότερα και εσείς δεν έχετε ξεκινήσει;
Σ.Β.: «Έχω την αίσθηση ότι πάντα και παντού προκύπτει αυτό το πράγμα. Οι πιο χαμηλής κατηγορίας ομάδες αδικούνται σε ότι αφορά, νόμους κανόνες, αποφάσεις γενικότερα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αυτό. Δεν το δικαιολογώ απλά λέω ότι είναι κάτι που συμβαίνει παντού, όχι μόνο σε εμάς».
Κ.Α.: «Μπορεί κάποιος να το νιώσει. Αλλά προτιμώ να βλέπουμε στο μέλλον. Προτιμώ να κοιτάμε το σήμερα και το αύριο. Έχουμε μπει τώρα στη δουλειά και πάμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο, να το ευχαριστηθούν πάνω απ΄όλα οι παίκτες και ο κόσμος. Έστω κι αργά που ξεκινήσαμε, για εμένα τώρα είναι το σπουδαίο και τώρα είναι σημαντικό. Ξεκινήσαμε».
Κ.Β.: «Φυσικά είναι αδικία, αφού μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Φυσικά και είναι αδικία. Θα έπρεπε με έναν καλύτερο προγραμματισμό, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να έχει ανοίξει όλο το ποδόσφαιρο. Όπως θα ξαναπώ συνέβαινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό».
Γ.Β.: «Όλη η διαχείριση για εμένα ήταν λάθος. Δεν μπορεί να ξεκινάει η Super League 1 και αν αφήνεις την Super League 2 και την Football League έξω. Δηλαδή η Super League 1 είναι ξεχωριστή στο ελληνικό πρωτάθλημα; Άλλο πρωτάθλημα είναι η Super League 2 και η Football League. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου… Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι ότι είναι ξεχωριστή λίγκα. Ένα κλειστό κλαμπ η Super League 1. Διαχειρίζονται τα λεφτά… Τα πάντα και όλοι οι άλλοι είναι στο πέταμα. Δεν βοηθά καθόλου το ελληνικό ποδόσφαιρο η Super League 1 με τον τρόπο που λειτουργούν. Καθόλου είμαι ξεκάθαρος».
*Οι συνεντεύξεις δόθηκαν στον Άκη Παπαβλασόπουλο
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις