Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην αθλητικός δικαστής και νομικός Χάρης Γρηγορίου και μίλησε ανάμεσα σε άλλα και για τον παράνομο στοιχηματισμό.
Αναλυτικά όσα είπε ο Χάρης Γρηγορίου:
Για το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού με αφορμή την αποκάλυψη της εκπομπής για το παιχνίδι Παναχαϊκής-Ιεράπετρας: «Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι μία αυστηροποίηση των ποινών θα οδηγήσει ευκολότερα στην εξάλειψη ενός τέτοιου φαινομένου. Έχει δημιουργήσει το κράτος έναν μηχανισμό με την ΕΠ.ΑΘΛ.Α και τη συνδρομή της Sportradar που στην ουσία είναι μια συγκεκριμένη πιθανολόγηση στοιχηματικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος τη μετήλθε, εάν ήταν σε συμφωνία και οι δύο διοικήσεις, εάν είναι σε συμφωνία και ποδοσφαιριστές, που χωρίς ποδοσφαιριστές δεν γίνεται τίποτα. Αυτή η ιστορία με το παράνομο στοίχημα που κυνηγάει η πολιτεία μου θυμίζει λίγο την υποκρισία του τσιγάρου. Δηλαδή, σου πουλάω το πακέτο που βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μην το παίρνεις. Εδώ έχουμε ένα θέμα, κάνει κι η πολιτεία τη δουλειά της σωστά; Έχει βρει τις παραμέτρους για να διεισδύει και να έχει μία ασφαλή γνώση ή απλά έχουμε σφαίρες υποψίας; Γιατί με υποψία δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε. Έχουμε αυτό το απόρθητο της Μαλαισίας. Τι έχουμε κάνει για να μην είναι απόρθητο αυτό το κάστρο της εξαγωγικής διαδικασίας του παράνομου στοιχηματισμού. Εδώ μιλάμε για χειραγωγημένο παιχνίδι και παράνομο στοιχηματισμό. Και τα δύο μαζί, εδώ έχουμε «κοκτέιλ». Αλλά δεν πρέπει να αποδεικνύεται κιόλας; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας όσον αφορά τις ενδείξεις. Για να το έχει ανασύρει ο κ. Κωτουλόπουλος πάει να πει ότι συνοδεύεται από επιπλέον στοιχεία τα οποία ίσως θωρακίζουν μία δίωξη. Από μόνο του πάντως, σύμφωνα με τη δική μας εμπειρική πραγματικότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να οδηγηθούμε σε καταδίκες μόνο από τα συμπεράσματα της ΕΠ.ΑΘΛ.Α και της Sportradar. Άρα ας περιμένουμε να δούμε ποια είναι αυτά τα ευρήματα, πώς συνοδεύονται και πώς τελικά δένονται μεταξύ τους».
Γιατί η Ελλάδα δεν αντιγράφει το μοντέλο της Αυστρίας από όπου ξεκίνησε η έρευνα της Interpol για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Δεν γνωρίζω γιατί η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Αν κάτι τέτοιο, σοβαρό, μέσω Interpol αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση. Όταν δούμε τα έγγραφα, τα οποία θα κολλάει το ένα αποδεικτικό με τον συγκεκριμένο αγώνα και θα έχουμε είτε δύο υποστηρικτικά έγγραφά είτε δύο κασέτες υποκλοπών, τότε δε θα μπορεί να ξεφύγει εύκολα και ο πρωταίτιος. Έχει και τη σοβαρή πιθανολόγηση για απόδειξη ενοχής. Πάντως ένα ισχυρό σημείο παράνομου στοιχηματισμού δεν είναι σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη. Πρέπει να βρω κι άλλα στοιχεία, διασταυρούμενα. Εδώ έγινε ένα Koriopolis χωρίς ποδοσφαιριστές».
Αν υπάρχει βούληση για κάθαρση: «Νομίζω ότι όλη η υγιής ποδοσφαιρική πραγματικότητα το θέλει. Όπως και το θέμα της βίας, θέλει συνεργατικότητα. Δε γίνεται μόνο με τη βούληση του μεγάλου προέδρου. Χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας και των διωκτικών αρχών δε γίνεται τίποτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση. Βέβαια, οι άνθρωποι που επενδύουν και τοποθετούν τα χρήματά τους, είναι μεγιστάνες και τους συμφέρει να είναι καθαρό το προϊόν. Πιστεύω ότι αυτοί έχουν και το μεγαλύτερο βάρος και των διεισδύσεων σε πολιτικό επίπεδο για να λύσουν το θέμα και μπορούν. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σήμερα είναι έσοδα-έξοδα. Δεν μπορεί να υπάρχει υγιής ομάδα όταν χρηματοδοτείται μόνο από έναν ευεργέτη».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις