Μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του Ολυμπιακό Βόλου είναι αναμφίβολα ο Ιάσων Χατζής. Επί σειρά ετών έχει προσφέρει τεράστιο έργο στον σύλλογο, έχοντας θητεύσει δίπλα σε μεγάλους προέδρους του παρελθόντος. Στα 80 του χρόνια συνεχίζει καθημερινά να είναι μάχιμος, στην πρώτη γραμμή και ως αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη δίνει τον δικό του αγώνα για την ιδέα που λέγεται Ολυμπιακός Βόλου.
Ο Ιάσων Χατζής ανοίγει σήμερα την καρδιά του στην εφημερίδα “Θεσσαλία”και μιλά για την μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
Η ζωή του Ιάσονα Χατζή είναι συνυφασμένη με την ιδέα που λέγεται Ολυμπιακός Βόλου;
«Το 1953 άρχισε η ενασχόλησή μου με τον Ολυμπιακό Βόλου. Τότε ήμουν υπάλληλος στην εταιρεία Σέφελ-Παναγής, στην οποία υπήρχαν άνθρωποι που αγαπούσαν τον Ολυμπιακό, όπως το αφεντικό μου ο Νεόκλητος Παναγής. Εκεί γνώρισα και τους ανθρώπους του Εθνικού, τον Ασδεράκη, τον Κλαψόπουλο και σε εκείνα τα γραφεία έγινε η συγχώνευση του Ολυμπιακού με τον Εθνικό.
Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι η ζωή μου. Από τότε μέχρι σήμερα έχω προσφέρει πάρα πολλά στο σύλλογο, χωρίς να επιδιώξω να πάρω τίποτα. Ούτε επαγγελματικά, ούτε πολιτικά. Υπηρέτησα τον Ολυμπιακό με γνώμονα την αγάπη γι’ αυτή την ομάδα. Η τύχη πολλές φορές παίζει το ρόλο της. Παντρεύτηκα την Ελένη Κατσάνου, κόρη του αείμνηστου και εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού, Νικόλαου Κατσάνου. Αυτό με έκανε να έχω μεγαλύτερη ενασχόληση και αγάπη γι’ αυτόν το σύλλογο. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η γυναίκα μου, την οποία και ευχαριστώ, διότι ανέχθηκε πολλά, δεν γκρίνιαξε ποτέ και βοήθησε, όσο μπορούσε, για να μεγαλουργήσει αυτή ομάδα».
Ποιες είναι οι πιο έντονες στιγμές με τον Ολυμπιακό που είναι χαραγμένες στη μνήμη σας;
«Είναι δύο παιχνίδια. Το πρώτο στη Βέροια, όπου είχαμε κερδίσει με 1-3 με γκολ του Μποτίνου. Γενικός αρχηγός, τότε, ήταν ο Γιώργος Μουστάκας. Σηκώθηκα επάνω και φώναξα, πανηγυρίζοντας το γκολ και άρχισαν να με κυνηγούν. Πήδηξα μία σιδερένια πόρτα, μπήκα στο λεωφορείο και κρύφτηκα κάτω από το κάθισμα για να αποφύγω να με λιντσάρουν.
Το δεύτερο παιχνίδι ήταν στα Τρίκαλα με τον Αίαντα. Εκεί ο Βασίλης Μποτίνος έβαλε ένα πολύ ωραίο γκολ με κεφαλιά και κερδίσαμε. Είχα πάει στα Τρίκαλα με μοτοσυκλέτα. Έχασα το δρόμο και χάθηκα σε κάποιες φυτείες με καπνά.
Επίσης, θυμάμαι έντονα το παιχνίδι στη Λαμία, όταν παίξαμε αγώνα διαβάθμισης, το οποίο το κερδίσαμε και ανεβήκαμε κατηγορία. Με τον Αλμπανέζο πρόεδρο, όταν ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική, παίξαμε στο Βόλο με τη Ρόδο. Κερδίσαμε, ο Γιώργος Καραηλιού κάθισε πάνω στην μπάλα και ο Ισραηλινός διαιτητής τον είχε βγάλει κάρτα. Είναι πάρα πολλά αυτά που θυμάμαι στον Ολυμπιακό…».
Ο Ολυμπιακός είναι ένα κύτταρο της κοινωνίας του Βόλου;
«Ο Ολυμπιακός δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό τμήμα. Υπάρχουν επτά διαφορετικά τμήματα. Όλα αυτά για να διατηρηθούν θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι να αγαπούν αυτό που κάνουν, να δουλεύουν αφιλοκερδώς και να διαθέτουν χρόνο και χρήμα. Ο Ολυμπιακός δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά να αθληθούν. Για να απομακρυνθούν από τις κακές εστίες που υπάρχουν, είτε από τα ναρκωτικά, είτε από άλλους παραμέτρους, που μπορούν να τα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και να καταστραφούν. Εμείς λοιπόν, προσφέρουμε στην κοινωνία του Βόλου μία κυψέλη αθλητισμού, στην οποία μπορούν τα παιδιά να έρθουν κοντά μας και να αναδειχθούν μέσα από αυτόν τον μεγάλο σύλλογο».
Πως φαντάζεστε τον Ολυμπιακό, όσον αφορά τη λειτουργία του και σε ποιους τομείς θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος η διοίκηση του Ερασιτέχνη;
«Οι ομάδες χτίζονται. Δεν πιστεύω στις διοικούσες επιτροπές. Μία ομάδα ανθρώπων που έχει αγάπη για ένα σύλλογο μπορεί να χτίσει κάτι καλό σε βάθος χρόνου. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει μορφή και δεν μπορεί μια ομάδα να προχωρήσει με ευχολόγια, αλλά με πράξεις και πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να παρουσιάσει υποδομές, καθώς όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν από την ομάδα άνθρωποι, οι οποίοι δεν φρόντισαν να υπάρχει ένα αγωνιστικό κύτταρο για να το καλλιεργήσουν. Πήραμε για 10 χρόνια το γήπεδο στην Άλλη Μεριά, έναν χώρο όπου πριν ήταν εστία ναρκωτικών. Με πολλή δουλειά, με θυσίες, φτιάξαμε ένα στολίδι. Οφείλω να αναφερθώ στον Νίκο Τσεκούρα, ο οποίος πασχίζει τόσα χρόνια για να γίνει αυτό το αθλητικό κέντρο. Δυστυχώς, μέχρι τώρα όσοι πέρασαν από αυτή την ομάδα δεν κοίταξαν τις υποδομές, δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις βάσεις για να προχωρήσουμε και να κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Με έναν παλιό ποδοσφαιριστή, τον Σταύρο Μανθογιάννη, ο οποίος είναι και κουμπάρος μου, χτίσαμε το γυμναστήριο, το οποίο είναι ένα στολίδι στην Άλλη Μεριά, όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν γίνει στο αθλητικό κέντρο. Πιστεύω, πως μόνο με υπομονή, με αγάπη, μπορούμε να κάνουμε υποδομές για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Δεν μπορούν οι ομάδες της επαρχίας να συναγωνιστούν αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκεί υπάρχουν βιομηχανίες, εφοπλιστές, άνθρωποι με μεγάλη οικονομική άνεση και κάθε χρόνο οι ομάδες αλλάζουν όσους ποδοσφαιριστές θέλουν. Εμείς αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πώς πρέπει να δουλέψουμε, να δημιουργήσουμε δικό μας υλικό, που πιστεύω ότι υπάρχει και να φτιάξουμε μία ομάδα, η οποία δεν θα είναι ασανσέρ».
Ο κόσμος του Ολυμπιακού δείχνει εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Που οφείλεται κατά τη γνώση μας, αυτή η αλλαγή του κόσμου;
«Στην οικογένεια του Ολυμπιακού δεν περισσεύει κανείς. Δεν θα αναφερθώ σε πράξεις που δεν τιμούν έναν επιχειρηματία, σαν τον Παναγιώτη Μποτσιβάλη. Από τη στιγμή που υποσχέθηκε στη γενική συνέλευση ότι θα τρέξει την ομάδα, έπρεπε να το κάνει και όχι να την εγκαταλείψει. Με κίνδυνο να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός στο τοπικό πρωτάθλημα. Δεν θα κρατήσω, όμως, κακία, ούτε θα αναφερθώ σε γεγονότα. Η νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη, η οποία εκλέχθηκε από 500 μέλη, πήρε την απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο να κρατήσει αυτή την ομάδα. Αναλάβαμε τον Ολυμπιακό όταν το καράβι βούλιαζε. Τα χρέη που μας άφησε ο κ. Μποτσιβάλης και οι υποχρεώσεις απέναντι στους ποδοσφαιριστές ήταν πάρα πολλές. Μέσα σε σύντομο χρόνο κάναμε το ακατόρθωτο και διατηρήσαμε τον Ολυμπιακό στην κατηγορία.
Πολλοί πιστεύουν, ότι η σημερινή διοίκηση του Ερασιτέχνη δεν έχει τεχνογνωσία και ικανότητες να διοικήσει ένα ποδοσφαιρικό τμήμα. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν ούτε την πορεία τη δική μου, ούτε τις προσωπικότητες που βρίσκονται στον Ολυμπιακό. Είναι επιχειρηματίες και άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στην ιδιωτική τους ζωή. Αποφασίσαμε να μην δώσουμε ξανά την ομάδα σε διοικούσες επιτροπές και να διοικήσουμε εμείς. Με την συμμετοχή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι εκδήλωσαν την επιθυμία να βοηθήσουν. Έτσι λοιπόν προχωρούμε, χτίζοντας μία ομάδα, η οποία θα έχει διαφορετική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε. Κάναμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λειτουργεί άριστα. Επενδύσαμε σε ανθρώπους που έχουν και τεχνογνωσία και γνώση του αντικειμένου και πιστεύω ότι θα πετύχουμε στο έργο που έχουμε αναλάβει».
Φέτος γίνεται μεγάλη προσπάθεια το ποδοσφαιρικό τμήμα να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα κινήσεις;
«Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την ομάδα, κέρδισαν πράγματα από αυτή και όταν ήρθε η στιγμή να ανταποκριθούν και να δώσουν, αρνήθηκαν την προσφορά τους. Εμείς, λοιπόν, έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται, γιατί ξέρει ότι εμείς δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα και έχουμε να δώσουμε αγάπη γι’ αυτή την ομάδα. Έχουμε δημιουργήσει ένα τιμ από παλιούς ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν και τίμησαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, όπως είναι ο Γιάννης Θεοδωρίδης, ο Θωμάς Μακρής, ο Ευριπίδης Τσιμπανάκος. Οφείλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για τη συμμετοχή τους, η οποία είναι αφιλοκερδώς».
Είπατε πρόσφατα, πως μπορείτε να αλλάξετε κόμμα, γυναίκα. Τον Ολυμπιακό δεν πρόκειται, όμως, πότε να τον απαρνηθείτε…
«Είναι γεγονός. Στη ζωή μου έχω ξοδέψει πολλά χρήματα γι’ αυτή την ομάδα, με ανθρώπους που σήμερα δεν είναι στη ζωή. Ανθρώπους που αγάπησαν και προσέφεραν, όπως ήταν ο Θανάσης Κυριάκος, ο Νίκος Τζιουβάκας, ο Αλμπανέζος, ο Βλάσης Φιλίππου και άλλοι. Θα μπορούσα να είχα φτιάξει δύο πολυκατοικίες. Ο κόσμος όλα αυτά τα γνωρίζει και ξέρει ποιος είναι ο Ιάσων Χατζή. Δεν πρόκειται να πουλήσω ποτέ την ομάδα. Κάποιοι ασέλγησαν στον Ολυμπιακό».
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διοίκηση του Ερασιτέχνη χρησιμοποιεί τον Ολυμπιακό για πολιτικά παιχνίδια. Πως το σχολιάζετε αυτό;
«Δεν ξέρω αν κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θέλουν να πολιτευτούν. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Εμείς, σε όλες τις εκδηλώσεις που κάναμε ήμασταν υποχρεωμένοι να καλέσουμε όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Η μόνη απουσία ήταν από τον Δήμο Βόλου. Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξουν άτομα, που θα διεκδικήσουν πολιτικό θώκο. Πρέπει να πω, ότι υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση για δύο χρόνια, με δήμαρχο τον Μιχάλη Κουντούρη. Ήμουν πρόεδρος στον αθλητικό οργανισμό. Αυτά τα δύο χρόνια είχα απαγορεύσει στην επιχείρησή μου να δώσει έστω και ένα ανταλλακτικό στο Δήμο Βόλου».
Υπάρχει κίνδυνος να χάσει ο Ολυμπιακός το αθλητικό κέντρο στην Άλλη Μεριά;
«Πήραμε ένα ερείπιο και κάναμε ένα πάρα πολύ καλό αθλητικό κέντρο. Όταν το πήραμε δεν υπήρχε τίποτα. Ο φωτισμός, που δεν ήταν μέσα στη σύμβαση, στοίχισε 25.000 ευρώ. Φτιάξαμε σκεπαστή, εκτός σύμβαση, με κόστος 5.000 ευρώ. Κάναμε, επίσης πολλά ακόμη έργα. Η κατασκευή της παιδικής χαράς βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Από εκεί και πέρα, πιστεύω, ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει αυτή τη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Κανείς δεν μπορεί να πειράξει αυτόν τον χώρο που έχει ο Ολυμπιακός στην Άλλη Μεριά».
Πηγή: εφημερίδα “Θεσσαλία”
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις