Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών, είναι η τελική ποινή που επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κραουτς τη θανάτωση του σκύλου της Ροξυ αλλά και για τα άλλα δυο πλημμελήματα που του αποδόθηκαν (ψευδή κατάθεση κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή καταγγελία).
Ακόμη το δικαστήριο επέβαλλε και χρηματική ποινή στον κατηγορούμενο ύψους 21.000 ευρώ.
Κανένα ελαφρυντικό
Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών συντασσόμενο με την εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη χορήγηση δύο ελαφρυντικών.
Συγκεκριμένα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ζήτησε διά των συνηγόρων του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Σχετικά με το πρώτο ελαφρυντικό αυτό του σύννομου βίου το δικαστήριο έλαβε υπόψιν του την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αλλά και στάση του κατηγορουμένου να αγοράσει οικόπεδο στο όνομα του για το οποίο καταβλήθηκαν 50.000 από τους γονείς του θύματος πράγμα που δεν συνιστά έντιμη στάση.
Αναφορικά με το δεύτερο ελαφρυντικό αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις 37 ημέρες που ακολούθησαν του εγκλήματος με τη σκηνοθεσία που είχε στήσει ο κατηγορούμενος προκειμένου να πείσει ότι η Καρολάιν έπεσε θύμα ληστών που μπήκαν στο σπίτι τους. «Ένας χρόνος είναι πολύ λίγος για να υπάρξει μεταστροφή του κατηγορούμενου»
Παράλληλα η πρόεδρος της έδρας τόνισε ότι δεν προσκομίστηκε έγγραφο από τις φυλακές από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλ.Παπαϊωαννίδης νωρίτερα τόνισε ότι το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αφορά τη διαδρομή του κατηγορούμενου μέχρι την τέλεση της πράξης.
«Δεν είχε ποτέ παραβατική συμπεριφορά, είναι το παράδειγμα του ανθρώπου που θα πρέπει αυτό το ελαφρυντικό να αναγνωριστεί», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ελαφρυντικό που ζήτησε η πλευρά του κατηγορουμένου, επισημάνθηκε η συμπεριφορά του μέσα στις φυλακές, όπου δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα.
Ωστόσο νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθεί το αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικών.
«Οι ένορκες βεβαιώσεις ήταν διθυραμβικές για τον κατηγορούμενο μέχρι την τέλεση του εγκλήματος. Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ήταν μια παραφωνία στην επιτυχημένη του ζωή το έγκλημα. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;
Υπήρξε υπέρβαση των ανθρώπινων αξιών», είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.
Και συνέχισε: «Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας στην υπόθεση που εξετάζουμε. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις, μου φαίνεται αδιανόητο να υποστηρίζει ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι τη στιγμή που εξόντωσε την ίδια του την οικογένεια. Σε ό,τι αφορά το άλλο ελαφρυντικό. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο 12 μήνες να τηρεί τους κανόνες της φυλακής, είναι σύντομος χρόνος. Δεν ξέρω τι είχε γίνει και με ένα κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί. Ζητώ από το δικαστήριο την απόρριψη των ελαφρυντικών»
«Καταπέλτης» η εισαγγελέας: «Ο φόνος έγινε δια ασήμαντον αφορμή»
«Καταπέλτης» ήταν η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ευγενία Σταθουλοπούλου στην αγόρευση της στην οποία ζήτησε την ενοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στα Γλυκά Νερά, στο έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα. Η ίδια τόνισε πως «ο φόνος έγινε δια ασήμαντον αφορμή».
«Σκεφτόμουν προετοιμάζοντας την αγόρευση μου ότι αυτή η υπόθεση δεν επεξεργάζεται πολύπλοκα νομικά ζητήματα. Σκεφτόμουν ότι η πρόταση του εισαγγελέως θα μπορούσε να ανοίξει και να κλείσει με την ετυμηγορία γιατί για μένα όσα έγιναν είναι αυταπόδεικτα» ανέφερε η εισαγγελέας τονίζοντας όμως ότι οφείλει να αναλύσει το ζήτημα του εάν το έγκλημα τελέστηκε σε βρασμώ ψυχικής ορμής όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.
«Το παράλογο της τέλεσης των εγκλημάτων αυτής της δίκης, με παραπέμπει στο στο αναίτιο, δηλαδή την αιτία που οδηγήθηκαν τα πράγματα στο έγκλημα» είπε και συνέχισε αναλύοντας νομικά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
«Όταν ξεκίνησε να φράζει τις αεροπόρους οδούς της Κάρολαιν είναι βέβαιο ότι ένιωθε τους κραδασμούς από την ασφυξία. Είναι συγκλονιστικό ότι ο χρόνος που ενήργησε ήταν πολύς και μπροστά στα μάτια εξελίχθηκαν όλα τα ασφυκτικά συμπτώματα. Κατά την κρίση μου είχε χρόνο να κάνει πίσω βλέποντας τα συμπτώματα της γυναίκας του. Τα 60 δευτερόλεπτα είναι μεγάλος χρόνος για να κάνει πίσω. Δεν λειτούργησε καμία αναστολή. Αρχικά ανέφερε ότι προέβη σε εναγκαλισμό, όχι εύστοχος ορος, μόνο αν δεχτούμε ότι ήταν εναγκαλισμός θανάτου» εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός και αναφέρθηκε σε όσα περιέγραψε ο κατηγορούμενος.
«Την πλάκωσε με όλο του το σώμα για να μην αντιδράσει. Καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι το smartwatch και τα 17 βήματα που κατέγραψε ήταν οι κινήσεις των χεριών της. Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι μπορεί να ακούσουν οι γείτονες. Ούτε κατά διάνοια δεν είναι πιστευτό ότι την άφησε όταν νόμιζε ότι έχει λιποθυμήσει. Την άφησε όταν βεβαιώθηκε ότι ήρθε το τέλος» σημείωσε.
«Θεία δίκη» χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ξέχασε να αφαιρέσει το ρολόι της Κάρολαιν. «Ο κατηγορούμενος ξέχασε να αφαιρέσει το ρολόι της Κάρολαιν και αυτό είναι Θεία Δίκη γιατί έδωσε αρκετά στοιχεία» σημείωσε η κ. Σταθουλοπούλου συμπληρώνοντας πως «ο θάνατος της Κάρολαιν ήταν αγωνιώδης».
Σχετικά με το ζήτημα του βρασμού της ψυχικής ορμής η εισαγγελέας ανέφερε:
«Ο ισχυρισμός εξετάσθηκε εξονυχιστικά. Ο ιδιος ο κατηγορούμενος δυναμίτισε την υπεραστική γραμμή. Δυσκολεύτηκε να αποδείξει την κορύφωση του συναισθήματος και κάθε φορά απαντούσε πως δε θέλει να πει κακή κουβέντα για το θύμα. Είπε πως η κίνηση της Κάρολαιν προς το παιδί τον ώθησε, προσθέτοντας όπως «δεν πήγα από το 0 στο 100». Είπε πως είδε την κορούλα του να υφίσταται ένα βίαιο περιστατικό. Δεν μας περιέγραψε όμως κάτι τόσο βίαιο. Ο μηχανισμός του θανάτου τέθηκε ενώ το θύμα κοιμόταν. Οι κρίσιμες στιγμές περιγράφονται με τέτοιο τρόπο που αν δε γνωρίζαμε το πλαίσιο θα νομίζαμε ότι το επεισόδιο εξελίσσεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. «Πολλές φορές αναρωτήθηκα κατά την απολογία να καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσε και αν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Επιμήκυνε την απολογία του για ώρες για να πείσει πως κάτι φοβερό είχε συμβεί. Κατέληξε μέσα από παιδαριώδη επιχειρήματα σε αυτό ποτ συνέβη. Περίγραψε ένα ανεβοκατέβασμα από τη σκάλα. Ήταν ένα ζήτημα απολύτως διαχειρίσιμο. Πως πυροδοτήθηκε ο θυμός του;» περίγραψε η εισαγγελέας.
Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να ισχυριστεί ότι η Κάρολαιν ήταν επικίνδυνη για το παιδί, σχολίασε η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «άγαρμπες κινήσεις». «Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή και ο κατηγορούμενος ούτε βρισιές δεν μπορεί να επικαλεστεί. Κοίμησε το παιδί στον καναπέ και ανέβηκε να σκοτώσει. Αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό και δείχνει την προμελέτη. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει απώλεια συνείδησης».
«Ακόμα και το επιχείρημα ότι σκότωσε θολωμένος καταρρίφθηκε όταν εναπόθεσε το παιδί στο σώμα της νεκρής μάνας. Είχε επίγνωση της αδιανόητης σκληρότητας του. Ήξερε ότι η προσοχή θα στεφόταν στο παιδί και σε εκείνον που βγήκε αλώβητος από μια αιματηρή ληστεία. Με πλήρη βεβαιότητα ο ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί», είπε.
Οι δικαστές απέρριψαν την την ένστασή του
Οι τρεις τακτικοί δικαστές απέρριψαν ομόφωνα την ένστασή του να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου. Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεσή της επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει πτυχίο κλινικής ψυχολόγου.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τους δικηγόρους του να ζητούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
«Θα ξεκινήσω από το δεδομένο: ότι η αρετή της δικαιοσύνης είναι η επιείκεια. Όμως πρέπει να μη χάνεται το μέτρο», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εγκλήματα ειδεχθή που έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία.
«Δηλαδή τι να το κάνω εγώ να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του αφού τη σκότωσε; Χάνεται αμέσως η ισορροπία», είπε επίσης και εξήγησε ότι η αναγνώριση ελαφρυντικών πρέπει να συνδέεται με την αρχή της αναλογικότητας.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις. Το θεωρώ αδιανόητο να αναγνωρίσει το δικαστήριο αυτό το ελαφρυντικό με μια λογική ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι να σκοτώσει και να διαλύσει την οικογένειά του», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Ομοίως η εισαγγελέας, νωρίτερα, πρότεινε να απορριφθεί και τη αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημειώνοντας ότι «δεν ήταν ιδιαίτερη πρόκληση να παραβεί τους κανόνες τους 12 μήνες που ήταν στη φυλακή».
«Πολυτάλαντος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός»
Νωρίτερα ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Αθ.Χαρμάνης, ο οποίος εκπροσωπεί τη μητέρα της Καρολάιν ζήτησε την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Τον χαρακτήρισε «πολυτάλαντο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό», εξέφρασε την άποψη ότι παραμένει αμετανόητος και επεσήμανε πως κατά την άποψή του ο κατηγορούμενος πίστευε ότι είχε κάνει το τέλειο έγκλημα και δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ.
Την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη θανάτωση της Ρόξυ, του σκύλου της οικογένειας, ζήτησαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν φιλοζωικά σωματεία, λέγοντας ότι «η Καρολάιν και η Ρόξυ έφυγαν από το ίδιο χέρι που τις χάιδευε».
Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, Αλ.Παπαϊωαννίδης έκανε αναφορά σε «ένα ρομάντζο που κατέληξε σε τραγωδία» και κάλεσε το δικαστήριο να δει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του κατηγορούμενου, ο οποίος έπνιξε την ίδια του την καρδιά και κατέστρεψε τις ζωές τους. «Είναι εδώ για να πληρώσει», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αγορεύσεων η πρόεδρος έδωσε ξανά το λόγο στην εισαγγελέα της έδρας, η οποία προέβη σε μια σύντομη δευτερολογία.
«Καταλαβαίνω τον αγώνα της υπεράσπισης να υποστηριχθεί ότι η Καρολάιν ήταν όρθια και δεν κοιμόταν. Όμως τότε θα αντιδρούσε, κάτι θα άκουγε η γειτόνισσα.
Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Επιστημονικά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ιατροδικαστικό εύρημα των σφυγμών. Κάνουμε την τρίχα τριχιά, σκοτώνονται οι άνθρωποι επειδή διαφωνούν για το μωρό; Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραπλανήσει την αστυνομία. Η αρχή της αυτοενοχοποίησης δεν έχει ηθικό έρεισμα σε αυτήν την περίπτωση.»
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αθ.Χαρμάνης τόνισε πως «εάν αναγνωριστεί βρασμός θα είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά με κοιμώμενο θύμα».
Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλ. Παπαϊωαννίδης επανατοποθετήθηκε λέγοντας ότι δεν είναι ίδιες όλες οι υποθέσεις και πως κάθε δικαστήριο κρίνει με βάση όσα αναδεικνύονται κατά την αποδεικτική διαδικασία και με βάση την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις