Οι ειδικοί θα αποτιμήσουν πώς πήγαν τα μέτρα τα Χριστούγεννα – Τρεις παράγοντες θα κρίνουν την ενεργοποίηση του νέου «πακέτου» παρεμβάσεων
– Η Omicron δεκαπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες στα αστικά λύματα της Αττικής
Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη διατήρηση των υφιστάμενων βαθμών ελευθερίας κατά τις υπόλοιπες ημέρες των γιορτών από την μια και την ταχεία αναχαίτιση της παραλλαγής «Omicron» από την άλλη αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο ρυθμός μετάδοσής της εξακολουθεί να προβληματίζει τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και την κυβέρνηση.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η νέα παραλλαγή δεκαπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες στα αστικά λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έχει ανεβάσει τα επίπεδα συναγερμού στο κυβερνητικό επιτελείο, που μελετά όλα τα ενδεχόμενα σενάρια -και μέτρα- ενόψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
«Έκρηξη» κρουσμάτων
Παρότι ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενδιάμεσων μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, «κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ» τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια στιγμή «επίκειται έκρηξη των κρουσμάτων με διπλασιασμό σχεδόν κάθε 10ήμερο. Υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενδεχομένως να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15-20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000-20.000, εάν ακολουθήσουμε το μοτίβο άλλων ξένων χωρών» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας πως «πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων με κυριαρχούσα την «Όμικρον».
Μολονότι βασική κυβερνητική επιδίωξη αποτελεί η απρόσκοπτη -όσο το δυνατόν- λειτουργία της αγοράς με ζωντανή την εορταστική ατμόσφαιρα -τουλάχιστον μέχρι την έλευση του νέου χρόνου- η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο, θα βαρύνει τελικά στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στα επόμενα εικοσιτετράωρα και εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμήσει πλήρως όλα τα διαθέσιμα, επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανάμεσα στους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για την ενεργοποίηση του νέου «πακέτου» μέτρων είναι η συνολική επιδημιολογική επιβάρυνση κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων σε συνάρτηση με την πίεση προς το ΕΣΥ, τα επίπεδα συμμόρφωσης των πολιτών σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τα συμπεράσματα των σαρωτικών ελέγχων που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα, ιδίως κατά το τριήμερο 24-26 Δεκεμβρίου.
Ημέρα αποτίμησης
Μια πρώτη επεξεργασία όλων των παραπάνω δεδομένων αναμένεται στην πρωινή σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάζοντας όλες τις εισροές από την πρώτη ανάπαυλα των γιορτών, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική τους εισήγηση προς το κυβερνητικό επιτελείο.
Στο ενδιάμεσο, αν και υπήρξαν πληροφορίες για τη λήψη άμεσων μέτρων, δηλαδή και πριν την Πρωτοχρονιά, το «καλό σενάριο» θέλει τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις να τοποθετούνται με το νέο έτος, δηλαδή από τις 3 Ιανουαρίου και εξής, ενδεχόμενο το οποίο συγκεντρώνει προσώρας και τις περισσότερες πιθανότητες.
Ειδικότερα, στο δεύτερο «πακέτο» μέτρων που προετοιμάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται ένα «σύνολο οδηγιών για κάθε δραστηριότητα», αφού θα αφορά στην εργασία και ιδίως στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς της νέας παραλλαγής. Ως προς τη διάρκεια ισχύος των νέων περιορισμών, αυτή προσδιορίζεται επί της αρχής σε δύο εβδομάδες (δηλαδή σε πρώτη φάση 15 ημέρες), προκειμένου να ακολουθήσει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο των νέων μέτρων, «οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως «η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν π.χ. όρθιας διασκέδασης. Τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα πρόκειται ακόμη για «ήπιες παρεμβάσεις», καθώς η διασκέδαση «ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», όπως περιέγραψε ο ίδιος.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο νέο «πακέτο» μέτρων εξετάζονται περιορισμοί, όπως:
· επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% (από το 20% μεσοσταθμικά σήμερα)
· Μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα νυχτερινά κέντρα και στην εστίαση, με πρόβλεψη αυτά να κλείνουν είτε στις 11 το βράδυ, είτε τα μεσάνυχτα,
· Πρόβλεψη μόνο για καθήμενους πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, όπως και στους χώρους εστίασης με ζωντανή μουσική
· Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα
· Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων)
· Εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing
με τις τελικές, κυβερνητικές ανακοινώσεις, ωστόσο, να τοποθετούνται μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα, αύριο, Τρίτη, μετά και την κατάθεση της πρότασης των ειδικών.
Στον αντίποδα, χωρίς αλλαγές, κατά πληροφορίες, θα εξελιχθεί από το νέο έτος η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση της δια ζώσης διδασκαλίας, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μεταβληθούν δραματικά. Και αυτό γιατί τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε αισθητή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες, ενώ «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ξεκαθάρισε και η αρμόδια Υπουργός, Νίκη Κεραμέως.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις