Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη λόγω του ότι δεν έγιναν το διάστημα αυτό οι κινήσεις ενίσχυσής του, ώστε να ανταποκριθεί στην πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει όλες οι ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.
Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το γεγονός ότι τόσο το ΑΧΕΠΑ όσο και το «Γεώργιος Γεννηματάς» ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ τις τακτικές εφημερίες χωρίς να διαθέτουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή για ασθενείς από κορονοϊό, αφού έχουν από μέρες καλυφθεί και οι 44 κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και οι 17 του «Γ. Γεννηματάς» αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και έπειτα από την απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας για ανάπτυξη της 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως, το «φορητό» νοσοκομείο για COVID στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο την Πέμπτη.
Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, στα οποία θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στο Αφγανιστάν, όταν είχε μεταβεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού.
Την ίδια ώρα, «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζοντας όμως πως χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος για αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς «ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», σημείωσε.
Μάλιστα, πέραν της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», «είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» περιέγραψε ο Καθηγητής, ξορκίζοντας τον όποιο εφησυχασμό.
Με τον ιό να καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία να εντοπιστούν με ακρίβεια οι πηγές διασποράς του ιού στην πόλη ακόμη και σήμερα, 20 ημέρες δηλαδή μετά την εκκίνηση του γενικού απαγορευτικού.
Εμφανώς προβληματισμένη για την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση» επισήμανε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σημειώνοντας πως «τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», για να καταλήξει πως «άρα, κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις