Στο ραδιόφωνο του Blue Heart FM φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Κούτσης, απαντώντας τόσο σε ερωτήσεις του οικοδεσπότη, Γιώργου Μαστρογιάννη, όσο και σε ερωτήματα ακροατών. Ο τεχνικός της Νίκης Βόλου μίλησε για την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου, για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας καθώς και τον τελικό στόχο που όπως τόνισε δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο κ. Κούτσης αναφέρθηκε και σε ειδικά ζητήματα όπως για τη χρησιμοποίηση του Λόρι Κέρι στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τους ερυθρόλευκους, για τον Γιώργο Ιορδανίδη, για τον Φάμπιο Ταβάρες αλλά και για την αλλαγή του Μέτσε στο πρώτο μισάωρο του πρόσφατου αγώνα Κυπέλλου της ΕΠΣΘ.
Για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό:
«Καταρχήν, ο κόσμος έχει εν μέρει δίκιο. Στο τελευταίο παιχνίδι που αγωνιστήκαμε, στα πρώτα είκοσι λεπτά, δεν μπήκαμε όπως θα έπρεπε να μπούμε σε ένα ντέρμπι. Κι εγώ είμαι θυμωμένος με τους παίκτες μου, όχι επειδή έχασαν ένα παιχνίδι, απλά δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν προπονητή, ενώ δεν υπάρχει κανένα τακτικό λάθος, να σπαταλάς τον κόπο σου, τον ιδρώτα σου, τον αγώνα σου και να δέχεσαι γκολ από στημένες φάσεις. Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση και στο κατά πόσο είσαι έτοιμος να αντέξεις την πίεση ενός ντέρμπι. Για καμία ομάδα του κόσμου δεν είναι δυνατό να είναι πάρα πολύ καλή και παραγωγική από το 1′, μέχρι το 90′. Υπάρχουν σε όλες τις ομάδες, σε όλα τα επίπεδα κάποια κενά 10λεπτα, 15λεπτα, 20λεπτα. Ανάλογα. Είτε επειδή σε πιέζει ο αντίπαλος, είτε λόγω κούρασης, αυτά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.
Είναι κρίμα, όμως, πραγματικά και θα επιμείνω να σπαταλάς τον κόπο σου, εξαιτίας μιας στημένης φάσης και θα εξηγήσω γιατί: όταν έχει ένας ποδοσφαιριστής μία λάθος αγωνιστική ενέργεια δικαιολογείται, γιατί μέσα στον αγώνα έχει 170, 180, 190 σφυγμούς. Μιλάμε για μία στημένη φάση που έχεις τον χρόνο να ξεκουραστείς και να πέσουν οι σφυγμοί σου και θα πρέπει να είσαι πιο δυναμικός και πιο αποφασιστικός, πράγμα οξύμωρο, αλλά συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είμαι θυμωμένος, όχι για κάτι άλλο. Για την προσπάθεια των παιδιών και για τον κόπο τους.
Από ‘κει και πέρα, έτσι όπως παρουσιάστηκε η ομάδα από το 25’ και μετά και στο δεύτερο ημίχρονο, έτσι έπρεπε να μπει από την αρχή νομίζω. Το θέμα είναι ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία, εύχομαι να μας γίνει ένα μάθημα, έτσι ώστε να μην αφήνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο χαμένο».
Για τη διαφορά που εντοπίζει ο κόσμος στο ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα, σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς:
«Θα μιλήσω ξεκάθαρα γι’ αυτό. Είναι μία μικρή αυταπάτη αυτό που πιστεύει ο κόσμος και θα σας πω γιατί, όσο πιο απλά μπορώ. Η Δόξα Δράμας ξεκίνησε τουλάχιστον 15 μέρες αργότερα την προετοιμασία της, δεν ήταν έτοιμη να κάνει ένα παιχνίδι, όπως θα ήθελε εκείνη. Δεν μειώνω την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκανε η Νίκη Βόλου για την πρόκρισή της στο Κύπελλο Ελλάδας που είναι ωφέλιμη για τον σύλλογο, είναι μεγάλη καταξίωση να παίζεις στον θεσμό. Δεν είχες το ελκυστικό ποδόσφαιρο με τη Δόξα, η προσέγγισή σου είχε να κάνει περισσότερο με τον ανασταλτικό τομέα. Να κλείσω τους χώρους, να κρατήσω κοντά τις γραμμές κι αν καταφέρω να κάνω 2-3 αντεπιθέσεις ίσως πάρω το παιχνίδι, όπως έγινε. Άρα, λοιπόν, η ασφάλεια στην άμυνα ήταν εκείνη που έδωσε την πρόκριση στη Νίκη, η προσέγγιση κατ’ εμέ ήταν πάρα πολύ σωστή. Με την Κέρκυρα, υπήρχε η ίδια προσέγγιση. Αλλά εκείνα το παιχνίδια ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά του πρωταθλήματος.
Το θεωρώ σίγουρο πως θα με ρωτούσατε για το παιχνίδι με το Μακρυχώρι. Εγώ μπορώ να σας πω πως στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα έκανε έξι ευκαιρίες. Είχαμε δοκάρι, πολύ καλές στιγμές για γκολ, ένα πέναλτι που δε μας δίνεται κι ένα πεντακάθαρο γκολ που μας ακυρώνεται. Όλα αυτά σε ένα ημίχρονο. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τα παιχνίδια αυτά, με υποδεέστερες ομάδες, όσο πιο γρήγορα τα ξεκλειδώνεις, μπορείς μετά να πραγματοποιήσεις ένα ευρύ σκορ. Το παιχνίδι το πρώτο με τον Θησέα το ξεκλειδώσαμε στο 32′ κι ήρθε 5-0, θα μπορούσαμε να έχουμε βάλει κι οκτώ τέρματα. Με την Καρδίτσα το ξεκλειδώσαμε πιο νωρίς και θα μπορούσαμε να βάλουμε και δέκα γκολ. Όλοι μένουμε στο σκορ, βέβαια αυτό είναι που μετράει, γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα. Η συνολική εικόνα, όμως, είναι διαφορετική κι όποιος έχει έρθει στο γήπεδο να μας δει, θα καταλάβει τι λέω.
Στο παιχνίδι με την Αναγέννηση, μία υποδεέστερη αντίπαλος, η ομάδα μου άρεσε. Μου άρεσε που από το πρώτο λεπτό δεν υποτιμήσαμε τον αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως πρόκειται για έναν αδύναμο αντίπαλο. Δε μου άρεσε, όμως, που δεχτήκαμε ένα γκολ από στημένη φάση, από ποδοσφαιριστή που δεν υπερτερούσε σε ύψος από εμάς. Αυτό με ενόχλησε κι αυτήν τη λεπτομέρεια την καταγράφω. Αν πάμε στο παιχνίδι με τα Σέλλανα, στο πρώτο εικοσάλεπτο έπρεπε το σκορ να είναι τουλάχιστον 0-2, το σκορ είναι πλασματικό. Είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω του γηπέδου, είτε λόγω συγκέντρωσης στην τελική ενέργεια, για κάποιους λόγους, τέλος πάντων, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ενδεδειγμένο.
Ο κόσμος κάποιες φορές παρασύρεται από τα αποτελέσματα, χωρίς να εξετάζει τις ευκαιρίες, τις τελικές, όλο το παιχνίδι. Δεν παίζεις μόνος σου, παίζεις με κάποιον αντίπαλο. Όσον αφορά την κριτική που γίνεται στο πρόσωπό μου, ειλικρινά πιστέψτε με ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να κάνει πιο αυστηρή κριτική απ’ ό,τι κάνω εγώ για τον εαυτό μου. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να υπερβεί κάποιος την αυτοκριτική μου, είτε είναι φίλαθλος, είτε παράγοντας, είτε ποδοσφαιριστής. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».
Για το γεγονός πως ο Ιορδανίδης δεν ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα, στα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, σε πρωτάθλημα και κύπελλο:
«Καταρχήν, να σας πω κάτι. Τον Γιώργο τον ήθελα παίκτη μου στην Παναχαϊκή, όταν ήμουν προπονητής της στη Β’ Εθνική. Άρα, λοιπόν, το πόσο τον εκτιμώ εγώ ποδοσφαιρικά, πολύ πριν έρθει στη Νίκη Βόλου, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τον Γιώργο τον γνωρίζω και τον παρακολουθώ από τα 20 του χρόνια. Δε σας κρύβω πως τότε είχα στείλει τον Κούγια σπίτι του, προκειμένου να τον εντάξει στην Παναχαϊκή. Κι αυτά μπορεί να σας τα επιβεβαιώσει κι ο ίδιος ο Γιώργος. Τώρα, για το βασικός ή όχι, ο Γιώργος ξεκίνησε βασικός με τη Δήμητρα. Δε θα σας πω εγώ αν έμεινα ευχαριστημένος ή όχι, ρωτήστε τον ίδιο γιατί κι ο ίδιος, βάσει των στοιχείων και της ποιότητάς του, δεν έμεινε ευχαριστημένος. Ούτε με το Μακρυχώρι που ξεκίνησε, δεν ήταν αυτός που θα ήθελε κι εκείνος, ούτε με την Ιτέα. Δεν είπα πως ήταν αρνητικός, αλλά δεν ήταν αυτός που θα ήθελε κι εκείνος. Με τον Ολυμπιακό, λοιπόν, επέλεξα να μην τον ξεκινήσω, διότι προηγήθηκαν αυτά τα 2-3 παιχνίδια, είδα ότι ίσως δεν είναι η ώρα ακόμα να ξεκινήσει, ίσως να ήθελε περισσότερο χρόνο δικό του κι όταν τον έβαλα αλλαγή ήταν εκπληκτικός και, μάλιστα, του είπα στο τέλος του ματς “καλώς τον”. Εγώ αυτόν τον Ιορδανίδη θέλω να βλέπω και το παραδέχτηκε κι ο ίδιος.
Είμαι ένας προπονητής ανοικτός με τους ποδοσφαιριστές μου κι ό,τι βλέπω, το λέω. Και προς τιμήν τους τα παιδιά μου έχουν δείξει εμπιστοσύνη και όσα καλά και άσχημα καταγράφω, τα παραδέχονται κι οι ίδιοι. Εύχομαι να κρατήσει το τελευταίο αγωνιστικό πρόσωπο και να είναι κι ακόμα καλύτερος. Αν εσείς θέλετε ο Ιορδανίδης να είναι καλός μία φορά, εγώ θέλω 101. Κι όχι μόνο ο Γιώργος, οποιοδήποτε παιδί».
Για το ρόστερ και τη διαχείρισή του
«Μιλάμε για ποδοσφαιριστές ισάξιους, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλος μπορεί να είναι πιο γρήγορος, άλλος πιο αθλητικός, άλλος πιο ποιοτικός, άλλος να είναι πιο ψηλός, γιατί και σε μία αλλαγή εμείς οι προπονητές βλέπουμε αν χάνουμε, ακόμα και σε ύψος. Τα λαμβάνουμε όλα υπόψιν, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Δουλεύουμε και πάμε, βάσει αντιπάλου. Για παράδειγμα, με τα Σέλλανα αποφασίσαμε να μην παίξουμε πολύ ψηλά, πήγαμε στα 3/4 του γηπέδου. Αυτό το κάναμε γιατί το κεντρικό αμυντικό δίδυμό τους ήταν πολύ αργό. Προπονητικά, βγήκε γιατί βγήκαμε στην “πλάτη” τους και δημιουργήσαμε δύο κλασικές ευκαιρίες, όπως το σχεδιάσαμε κι έγινε. Στην τελική προσπάθεια και στο να μπει η μπάλα στο “πλεκτό” αποτύχαμε».
Για τον Φάμπιο Ταβάρες:
«Ο Φάμπιο είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του. Μπορώ να σας πω πως έχω μιλήσει με παλιούς του προπονητές στις ομάδες που έπαιξε στη Σούπερ Λιγκ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπορεί να κάνει δύο ενέργειες και να σου πάρει ένα παιχνίδι. Εξαιρετικά ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Όταν έχεις έναν τέτοιο παίκτη, πρέπει να πάρεις το ρίσκο. Με τα Σέλλανα δεν ήταν καλός, μπορώ να σας πω πως ήταν αρνητικός. Και με το Μακρυχώρι, ετοιμαζόμουν να τον βγάλω και να βάλω τον Δωματά, παίρνω την αλλαγή πίσω, γίνεται το κόρνερ, κάνει την κεφαλιά και παραλίγο να βάλει γκολ, να μου “ξεκλειδώσει” το παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης, λοιπόν, ο οποίος έχει μία ποιότητα που σπανίζει στην κατηγορία μας, περιμένεις μία ενέργειά του. Με τα Σέλλανα πράγματι έγινε, με το Μακρυχώρι δεν έγινε. Το έκανε ο Δωματάς που κέρδισε το πέναλτι κι ήταν εξαιρετικός. Απλά από τέτοια παιδιά, περιμένω μεγαλύτερη διάρκεια στην καλή τους απόδοση.
Να σας πω και κάτι άλλο για τον Φάμπιο. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου, στα πρώτα είκοσι λεπτά, δεν είχε το ανάλογο πάθος, την ανάλογη θέληση, έτσι φαινόταν. Όχι ότι δεν ήθελε, μην παρεξηγηθώ. Στα τελευταία τριάντα λεπτά είδα έναν Φάμπιο που έλεγες ότι τώρα μπήκε στο παιχνίδι. Οξύμωρο πράγμα αυτό να γίνεται προς το τέλος του παιχνιδιού. Έκανε δύο τελικές, έκανε κλεψίματα, έβγαλε πάθος. Έβγαλε πράγματα που κι εγώ τα θέλω, αλλά φαντάζομαι κι ο ίδιος. Και να σας πω και κάτι; Κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι και νομοτελειακά. Είναι αρχές του ποδοσφαίρου, δεν είναι απλά επειδή τα λέει ο προπονητής. Τα απαιτεί το ποδόσφαιρο. Αν σε ένα παιχνίδι δεν μπεις με ψυχή, αν δεν τρέξεις, αν δεν αγωνιστείς, αυτά που λέμε εμείς τακτικές, αποστάσεις, σχεδιασμοί, πάνε περίπατο».
Για το γεγονός πως η ομάδα μπαίνει στα ματς “μουδιασμένα”:
«Όχι στα περισσότερα, δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Δεν έχω παράπονο. Με τα Σέλλανα μπήκαμε δυνατά, με την Καρδίτσα το ίδιο, με την Ιτέα το ίδιο, με τον Θησέα το ίδιο. Μόνο με τη Στυλίδα δεν μπήκαμε δυνατά. Μπορεί να γίνει, όμως. Και στην ομάδα μας, και σε όλες τις ομάδες. Συμβαίνει».
Για την πρόωρη αλλαγή του Μέτσε στο ματς με τον Ολυμπιακό:
«Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί έβγαλα τον Μέτσε στο 20′ αλλαγή, στο τελευταίο παιχνίδι. Μπορεί οποιοσδήποτε παίκτης να γίνει αλλαγή. Αν έβλεπες έναν παίκτη που δεν είναι σε καλή μέρα, δε βοηθάει την ομάδα, θα τον άφηνες να εκτίθεται περισσότερη ώρα; Δεύτερον, θα βάλεις έναν παίκτη πάνω από το σύνολο; Ερωτήματα που μπορεί να απαντήσει ο καθένας μόνος του. Εγώ κοιτάω το συμφέρον της ομάδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν βγάλω ένα παιδί νωρίς, επειδή δεν είναι σε καλή μέρα, δεν είχε κοιμηθεί καλά, δεν του ταιριάζει το παιχνίδι, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν το υπολογίζω. Δεν θα το αφήσω να εκτίθεται και να εκθέτει και την ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύω και τον ίδιο και το σύνολο. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αυτό και θα συνεχίσω να ενεργώ έτσι. Δεν πρόκειται να αφήσω να μπει κανένας πάνω από την ομάδα, είμαστε όλοι μαζί, έχουμε κοινό στόχο, κοινή στρατηγική κι αυτό δε σημαίνει πως αν εγώ αλλάξω έναν παίκτη νωρίς στο επόμενο παιχνίδι θα τον αποκλείσω ή θα του κρεμάσω το δελτίο. Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ εγώ. Απλά, το αναφέρω για να γνωρίζει ο κόσμος πώς λειτουργώ».
Για το αν έχει κάνει λάθη ο ίδιος:
«Λάθη δεν κάνουν οι τεμπέληδες κι οι πεθαμένοι. Εγώ ούτε τεμπέλης είμαι, ούτε πεθαμένος (σ.σ. γέλια). Όποιος δουλεύει, όποιος εργάζεται, όποιος προσπαθεί κι είναι στις επάλξεις, θα κάνει και λάθη, δε γίνεται αλλιώς. Κανένας δεν είναι θεός».
Για τη χρησιμοποίηση του Κέρι στο αρχικό σχήμα, κόντρα στον Ολυμπιακό, στο ματς πρωταθλήματος:
«Το τραύμα του Κέρι ήταν νωπό, συμμετείχε, όμως, στις τελευταίες δύο προπονήσεις κανονικά. Κάποιες φορές ένας προπονητής πρέπει να πάρει κάποιες επιλογές, γιατί παίζει με κάποια ομάδα εξίσου καλή. Ο αντίπαλος δεν περίμενε ο Λόρι να παίξει, οπότε η χρησιμοποίησή του ήταν για να μην είμαστε προβλέψιμοι. Δημιούργησε, θεωρώ, θέμα στον αντίπαλο. Αν παρατηρήσετε το παιχνίδι, ο αντίπαλος κρατούσε 1-2 παίκτες, για να αντιμετωπίσουν τον Κέρι. Δεν είχα κάποιο ρήγμα από τη δεξιά πλευρά μας. Ήθελα να αιφνιδιάσω και, παράλληλα, αν κερδίζαμε και 1-2 στατικές φάσεις, να χτυπήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι εκεί ήταν η προσφορά του, τον αντικατέστησα κι από ‘κει και πέρα, νομίζω, πως δεν τίθεται και θέμα περαιτέρω να συζητήσουμε. Αυτήν ήταν η σκέψη μου. Μακάρι να πετύχαινε. Αν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του, έμπαινε στα δίχτυα θα είχα δικαιωθεί κι εγώ και το παιδί».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ακροατές του Blue Heart FM που έθεσαν τις ερωτήσεις τους, με τον Γιώργο Κούτση να δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά τους.
Ο τεχνικός της Νίκης εξέφρασε την άποψη πως η ομάδα είναι πολύ τυχερή που έχει στην προεδρία της έναν άνθρωπο όπως ο Νίκος Ιμεράι και τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι παίκτες θα κάνουν τα πάντα για να δώσουν χαρά στον πρόεδρο και στον κόσμο.
“Η Νίκη Βόλου είναι πάρα πολύ τυχερή που έχει έναν τέτοιο πρόεδρο. Να ξέρετε πως αυτό δεν είναι κολακεία, δε θα έμπαινα ποτέ σε μία τέτοια διαδικασία. Απλά, οφείλω να το καταθέσω και να το πω. Η Νίκη Βόλου είναι πολύ τυχερή που έχει έναν τέτοιο, άνθρωπο, μετά θα βάλω τον ορισμό του παράγοντα. Καθημερινά λύνει προβλήματα και δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι η παρουσία του, η στοργή που δείχνει και σε εμάς και στα παιδιά, η αγάπη κι η εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά κι έμπρακτα σε όλους μας κι είναι ο πρώτος που θέλει να ανέβει η ομάδα, όχι για τη δική του καταξίωση, αλλά θέλει να προσφέρει τη χαρά της ανόδου στον κόσμο της Νίκης Βόλου. Το ίδιο θέλω κι εγώ, το ίδιο και τα παιδιά”.
Ολοκληρώνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο της ομάδας ο οποίος συμπαραστέκεται σε κάθε αγώνα κι εύχεται να σταθεί δίπλα στους παίκτες μέχρι το τέλος γιατί πεποίθησή του είναι πως ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις