Με ντέρμπι το σημερινό μενού του Euro 2024

Ματσάρα Ισπανία-Κροατία, η Ιταλία κόντρα στην επικίνδυνη Αλβανία και Ουγγαρία-Ελβετία στο σημερινό… μενού

Το σημερινό… μενού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που άρχισε χθες με την επιβλητική νίκη της οικοδέσποινας Γερμανίας με 5-1 επί της Σκωτίας συνεχίζεται σήμερα με Ουγγαρία-Ελβετία, Ισπανία-Κροατία και Αλβανία-Ιταλία.

Ουγγαρία-Ελβετία

Οι Ούγγροι έφτασαν στην τελική φάση όντες αήττητοι στα προκριματικά και στόχος του είναι να προχωρήσουν στους «16». Στο προηγούμενο EURO, ο Μάρκο Ρόσι είχε μόλις τέσσερις παίκτες που αγωνίζονταν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, και τώρα έχει εννέα. «Θέλουμε να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο το δυνατόν πιο μακριά, η ενότητα της ομάδας είναι σίγουρα καλή, όλοι πρέπει να πάνε στο τουρνουά χωρίς να χάσουν τίποτα. Αν πάμε σε αυτό με τη σωστή στάση, μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε κάτι σπουδαίο» δήλωσε ο Ντομινίκ Σομποσλάι. Στο προηγούμενο EURO η Ελβετία πέρασε ως τρίτη από τον όμιλό της και στους «16» απέκλεισε στα πέναλτι τη Γαλλία,  αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισπανία. Αγωνιστικά ο Μουράτ Γιακίν δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες σε μεγάλο τουρνουά, 86 χρόνια μετά τον προημιτελικό του Μουντιάλ το 1938, όταν η Ουγγαρία νίκησε με 2-0.Η Ελβετία έχει έξι νίκες στα τελευταία εννέα παιχνίδια απέναντι στην Ουγγαρία (δύο ισοπαλίες, μία ήττα). Η τελευταία της ήττα απέναντι στους Ούγγρους ήταν τον Νοέμβριο του 1998, σε φιλικό στη Βουδαπέστη. Στις τελευταίες δύο συναντήσεις των δύο ομάδων έχουν μπει 12 γκολ, με την Ουγγαρία να έχει τέσσερα και την Ελβετία οκτώ. Και τα δύο παιχνίδια ήταν προκριματικά για το Μουντιάλ του 2018.

Πιθανές ενδεκάδες: 

Ουγγαρία: Γκουλάτσι – Λανγκ, Όρμπαν, Σαλάι, – Μπολά, Νάγκι, Νέγκο, Κέρκεζ – Ρ. Σαλάι, Σομποσλάι, Βάργκα.

Ελβετία: Ζόμερ – Ελβέντι, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ – Τσάκα, Φρέιλερ, Βίντμερ, Ντόι – Σακίρι, Βάργκας, Αμντούνι.

Ισπανία-Κροατία

Οι «Φούριας Ρόχας» αντιμετωπίζουν την «Χρβάτσκα» στις 19:00 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, με το στόχο που έχουν είναι να επιστρέψουν στο ίδιο μέρος στο τέλος του τουρνουά, διεκδικώντας την κούπα. Οι Ισπανοί έχουν μια ομάδα με πολλούς νεαρούς ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι… συναντούν την εμπειρία των μεγαλύτερων, Από τη μια, Πέδρι, Γιαμάλ, Νίκο Ουίλιαμς, Φερμίν, από την άλλη οι
Ρόδρι, Λαπόρτ, Καρβαχάλ, Νάτσο, Μοράτα, Ογιαρθάμπαλ. Οι Κομπαρσί, Γιορέντε και Γκαρθία ήταν οι τελευταίοι που κόπηκαν από την αποστολή. Ο Λαπόρτ (Α) πήρε χρόνο συμμετοχής στο τελευταίο φιλικό, ωστόσο του λείπει αγωνιστικός ρυθμός, έχασε και κάποιες προπονήσεις και ο Λουίς Ντε λα Φουέντε δήλωσε πως δεν θα ρισκάρει να τον χρησιμοποιήσει.

Η Κροατία έκανε εξαιρετική πορεία στα δύο τελευταία Μουντιάλ, στον τελικό το 2018 στη Ρωσία και στην τρίτη θέση το 2022 στα γήπεδα του Κατάρ, ενώ έφτασε και στον τελικό του Nations League το 2023, χάνοντας στα πέναλτι από την Ισπανία. Αυτό που της λείπει είναι η διάκριση στο EURO, καθώς σε έξι διοργανώσεις δεν έχει καταφέρει ως τώρα να ξεπεράσει την προημιτελική φάση ενώ στο προηγούμενο τουρνουά έμεινε εκτός στους «16» από την αντίπαλο της πρεμιέρας Ισπανία, με 5-3 στην παράταση. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

Πιθανές ενδεκάδες

Ισπανία: Σιμόν – Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Γκριμάλντο – Ρόδρι, Πέδρι, Φαμπιάν Ρουίθ – Γιαμάλ, Μοράτα, Νίκο Γουίλιαμς.

Κροατία: Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Πόνγκρατσιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Μάγερ, Μπούντιμιρ, Κράμαριτς.

Ιταλία-Αλβανία

Η αυλαία της 2ης ημέρας του τουρνουά θα πέσει στο Ντόρτμουντ, όπου η κάτοχος του τροπαίου Ιταλία θα παίξει κόντρα στην Αλβανία. Η «σκουάντρα ατζούρα» θέλει να ξεκινήσει με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στον όμιλο, προκειμένου να βάλει τις βάσεις της πρόκρισης, ενώ οι παίκτες του Σιλβίνιο εμφανίζονται έτοιμοι για τη… ζημιά.

Οι «ατζούρι» πέρασαν στην τελική φάση με αρκετές δυσκολίες και έχοντας αλλάξει προπονητή μεσούσης της προκριματικής φάσης, καθώς ο Λουτσιάνο Σπαλέτι αντικατέστησε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Από την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο το 2021 μόλις εννιά παίκτες βρίσκονται και σε αυτήν την αποστολή. «Έχουμε καλές ιδέες στο παιχνίδι μας αλλά και φόβο στο να τις υλοποιήσουμε, πρέπει να το αποβάλουμε αυτό. Οι αντίπαλοί μας είναι πολύ δυνατοί και πρέπει άμεσα να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα» δήλωσε ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος ενόψει Αλβανίας τόνισε: «Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα συμπαγή, με ενθουσιασμό και με πολλούς οπαδούς στο πλευρό της. Θα είναι ένα δύσκολο, απαιτητικό παιχνίδι, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την αντίπαλο».

Με τον Βραζιλιάνο Σιλβίνιο στον πάγκο της η Αλβανία έκανε την υπέρβαση, τερματίζοντας πρώτη στον προκριματικό όμιλο, μπροστά από Τσεχία και Πολωνία. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η πρώτη ήταν το 2016, όταν έμεινε εκτός επόμενης φάσης στη διαφορά τερμάτων. Οι Αλβανοί φίλαθλοι ετοιμάζουν… απόβαση στο Ντόρτμουντ, καθώς υπολογίζεται ότι στο γήπεδο θα είναι περίπου 50.000! «Είχαμε έναν σκληρό ανταγωνισμό στα προκριματικά, είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι με την Αλβανία στο EURO. Είμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι, αλλά θα πάμε να αγωνιστούμε, να παλέψουμε για κάθε βαθμό. Έχω έτοιμο το σχήμα για το ματς με την Ιταλία. Είναι μια μεγάλη ομάδα, αλλά κι εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας» σχολίασε ο Σιλβίνιο.

Πιθανές ενδεκάδες

Ιταλία: Ντοναρούμα – Ντι Λορέντζο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Ντιμάρκο – Ζορζίνιο, Μπαρέλα – Κιέζα, Φρατέζι, Πελεγκρίνι – Σκαμάκα.

Αλβανία: Μπερίσα – Χίσαϊ, Ισμάιλι, Τζιμσίτι, Μιτάι – Ασλάνι, Μπαϊράμι, Ραμαντάνι – Ασάνι, Μπρόγια, Σεφέρι.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας:

16:00 Ουγγαρία – Ελβετία, (1ος όμιλος), (Cologne Stadium, Κολωνία) ΕΡΤ1
19:00 Ισπανία – Κροατία, (2ος όμιλος), (Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Βερολίνο) ΕΡΤ1
22:00 Ιταλία – Αλβανία, (2ος όμιλος), (Signal Iduna Park, Ντόρτμουντ), ΕΡΤ1

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις