Με αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, πέρασε η «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA στο Καταστατικό της ΕΠΟ. Κάτι που επιθυμούσε διακαώς η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία διαφωνούσε εντόνως και κάθετα με συγκεκριμένα σημεία της πρότασης που είχαν εκπονήσει οι διεθνείς συνομοσπονδίες μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Τελικά, με την σύμφωνη γνώμη και των FIFA/UEFA, υπήρξαν τροποποιήσεις, ενώ σε ένα-δυο σημεία υποχώρησε και η ΕΠΟ.
Εν τέλει, η «Ολιστική Μελέτη» με τις τροποποιήσεις που έγιναν, πέρασε στο Καταστατικό της ομοσπονδίας με 65 ψήφους υπέρ (ήθελε τουλάχιστον 49) και… καμία κατά!
Να σημειωθεί ότι οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαφώνησαν μόνο με τη διάταξη περί υποχρεωτικότητας στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα:
-Η Super League 2 δεν θα έχει στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ έξι ψήφους (όπως έλεγε αρχικά η Ολιστική Μελέτη), αλλά τρεις ψήφους.
-Η ΕΠΟ δέχτηκε την ίδρυση Ένωσης Διαιτητών, αλλά με μία ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι δύο. Το ίδιο και για την Ένωση Προπονητών. Δύο ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν ο ΠΣΑΠ και οι γυναίκες.
-Θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά από το 2024 και έπειτα. Μέχρι τότε, ο εκπρόσωπος των διαιτητών δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.
-Οποιαδήποτε αντικατάσταση μελών στην Ε.Ε. της ΕΠΟ θα γίνεται κανονικά από τα αναπληρωματικά μέλη και όχι υποχρεωτικά από διαιτητή ή από γυναίκα, όπως ήθελε αρχικά η Ολιστική Μελέτη.
-Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του CEO (ή εκτελεστικού διευθυντή) της ΕΠΟ θα τελούν υπό την έγκριση του προέδρου, άρα και της Εκτελεστικής Επιτροπής και δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και ανέλεγκτα, όπως προέβλεπε αρχικά η Ολιστική Μελέτη.
-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ θα έχει αποφασιστικές εξουσίες κυρίως για αγωνιστικά θέματα, όπως για το πόσοι θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται. Τα διοικητικά θέματα θα τελούν υπό την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και εκείνα για τα οποία θα προκύπτει διαφωνία μεταξύ των δύο επαγγελματικών λιγκών.
-Για τα δικαστικά όργανα θα εγκρίνονται τα πρόσωπα που θα προτείνει η πολιτεία και δεν θα γίνεται επιλογή.
Στην ομιλία του πριν την ψήφιση του Καταστατικού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης είπε:
Ο εκπρόσωπος της UEFA, Λούκα Νίκολα, τόνισε από την πλευρά του:
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και να υλοποιήσουμε την Ολιστική Μελέτη. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Τα χάσματα γεφυρώθηκαν.
Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε σε πολλά άλλα πράγματα. Όπως το οικονομικό κομμάτι και το θέμα του νόμου. Στηρίζουμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ΕΠΟ. Για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας πρέπει να περάσει η Ολιστική Μελέτη.
Ο ρόλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ενδυναμώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα έχει εξουσία να παίρνει αποφάσεις.
Εσείς κρατάτε το κλειδί για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, το έχετε στα χέρια σας. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί χέρι-χέρι».
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ, Δημοσθένης Κουπτσίδης, σημείωσε:
«Θέλουμε την παρέμβαση των FIFA/UEFA για τον αθλητικό νόμο. Έχετε τη δύναμη και τη δυνατότητα, γιατί πρέπει να αλλάξουν πράγματα που δημιουργούν στρεβλώσεις».
Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, ανέφερε:
«Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό, τον κ. Γεραπετρίτη, μαζί με τον πρόεδρο. Για να αλλάξει ο νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία για τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ. Να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και στις αρχαιρεσίες των ΕΠΣ και να χρησιμοποιούν τα γήπεδα. Είναι επιτυχία του προέδρου μας που πίεσε τον Γεραπετρίτη και έγινε αυτό δεκτό».
sport-fm.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις