Ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μιλάει στο SoccerPlus για την πορεία του Απόλλωνα, τους στόχους της ομάδας, την επιλογή Πετράκη και το μοντέλο των Ελλήνων προπονητών. Το θολό τηλεοπτικό τοπίο, το ελληνικό πρωτάθλημα, τους Έλληνες διαιτητές, τον Κλάτενμπεργκ και την παρεξήγηση που είχε γίνει με τον Ολυμπιακό και το Super League 2 της επόμενης χρονιάς.
SP: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, υπάρχει ικανοποίηση από την περσινή πορεία του Απόλλωνα;
Π.Μ.: Ο Απόλλωνας πέρασε μια σειρά από θέματα, αλλά δόξα το θεό, πήγαν όλα καλά.
SP: Καινούριος προπονητής ο Πετράκης και επίσημα αλλά η ανακοίνωση δεν μιλάει για χρονική διάρκεια…
Π.Μ.: Είναι για τουλάχιστον δυο χρόνια.
SP: Μπορεί να είναι ο Πετράκης αυτός που θα μακροημερεύσει στον πάγκο του Απόλλωνα;
Π.Μ.: Ο προπονητής Πετράκης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και εξαιρετικός χαρακτήρας και νομίζω ότι το προφίλ του ταιριάζει με τον Απόλλωνα.
SP: Με τους προηγούμενους προπονητές η καρέκλα του προπονητή του Απόλλωνα, είτε έμοιαζε με ηλεκτρική είτε δεν υπήρχε «βελούδινο» διαζύγιο. Τι ακριβώς συνέβαινε;
Π.Μ.: Δεν είναι ηλεκτρική η καρέκλα του προπονητή του Απόλλωνα, απλά ο Απόλλωνας παλεύει να μπει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει μικρύνει πάρα πολύ. Υπάρχει μια λίγκα των 14 ομάδων, εκ των οποίων μόνο οι πέντε, είναι μεγάλες εμπορικά και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα με πρώτη την περιφέρεια, έχει μόνο εννιά. Άρα για να μπορέσεις να επιβιώσεις με τα τόσο λίγα έσοδα, την φτωχοποίηση και τον τόσο μικρό αριθμό ομάδων, πρέπει να είσαι ανθεκτικός, πρέπει να είσαι σκληρός και απαιτητικός και ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα, που είναι απαιτητική.
SP: Αυτές είναι οι αιτίες για τις απότομες διακοπές συνεργασίας με Ισμαέλ (σημερινό προπονητή της Championship), Τενέ, Χάβο και Παράσχο;
Π.Μ.: Το επάγγελμα του προπονητή είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο. Ο κύριος Ισμαέλ όταν ήρθε στην Ελλάδα, νόμιζε ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι επιπέδου μπανανίας. Τότε έκανε πρόταση να φύγουν πολλοί παίκτες από το υπάρχον ρόστερ για να έρθουν άλλοι της αρεσκείας του και η ομάδα έπεσε από την πρώτη αγωνιστική. Γιατί ο κύριος Ισμαέλ μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός προπονητής αλλά δεν ήξερε τίποτα από το ελληνικό πρωτάθλημα. Εκεί χρεωνόμαστε το λάθος της επιλογής μας και ο Ισμαέλ το ότι – άσχετα που δεν το παραδέχεται – πίστεψε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι γι’ αυτόν πάρα πολύ εύκολο και γι’ αυτό και απέτυχε. Σε άλλες χώρες που πήγε, η πορεία του είναι πάρα πολύ καλή.
Οι υπόλοιποι προπονητές είναι Έλληνες και το πιο δύσκολο πράγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η τεχνογνωσία. Δεν υπάρχουν Έλληνες προπονητές που μπορούν να πάρουν μια ομάδα και να την πάνε εξαιρετικά καλά και να την ανεβάσουν επίπεδο, όπως δεν υπάρχουν και τεχνικοί διευθυντές. Ξέρετε λοιπόν ότι αυτές οι δυο θέσεις, είναι καθοριστικές για μια ομάδα και είναι θέσεις οι οποίες θα δείξουν αν θα έχει η ομάδα καλή ή κακή πορεία. Όταν ένας προπονητής δεν μπορεί να είναι αποδοτικός και αναγκαστικά κυνηγάει το αποτέλεσμα, υπάρχουνε θέματα. Ούτε χρόνος υπάρχει για να πεις ότι θα τον αφήσω τρία χρόνια να δείξει το έργο του. Άρα εξ αρχής λειτουργεί υπό εξαιρετική πίεση. Και το συμπέρασμα είναι ότι το αποτέλεσμα και ο χρόνος, δημιουργεί προβλήματα στους προπονητές. Όσο αφορά τον Παράσχο, η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική καθώς έφυγε με δική του πρωτοβουλία.
SP: Μετά το σύντομο πέρασμα των Ισμαέλ και Μοντεαγούδο, ο Απόλλων έχει επιστρέψει εδώ και τρία χρόνια σε ένα μοντέλο με έλληνα προπονητή. Έχει κλείσει η πόρτα για τους ξένους;
Π.Μ.: Ο πρώτος στόχος είναι η σταθεροποίηση του Απόλλωνα στην Super League. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε θα μπορούμε να έχουμε υπόψιν μας και την επιλογή των ξένων προπονητών.
SP: Πέρυσι ο Απόλλωνας κόντρα στο big-4 είχε σε οκτώ αγώνες ισάριθμες ήττες. Μπορούμε να περιμένουμε τη νέα χρονιά έναν Απόλλωνα ικανό για να κάνει ζημιές;
Π.Μ.: Αξίζει να το ψάξετε και να κάνετε μια έρευνα για το τι συμβαίνει γενικά μεταξύ του big 4 και του υπόλοιπου πρωταθλήματος. Το big 4 είναι τέσσερις ομάδες που η μια μπορεί να έχει 50 εκατομμύρια έσοδα και οι άλλες από 30 έως 20 εκ. όλες οι υπόλοιπες εκτός του Άρη έχουν έσοδα έως 1,5 εκ. ευρώ.
SP: Όμως ο “βασιλιάς των σπορ” είναι το ποδόσφαιρο επειδή μια ομάδα με μικρό μπάτζετ μπορεί να πάρει βαθμούς από μια μεγάλη, κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί στα άλλα αθλήματα…
Π.Μ.: Αυτό ισχύει στο ποδόσφαιρο, αλλά όχι στο ελληνικό ποδόσφαιρο που είναι υπό ειδικές συνθήκες. Η Κύπρος, μια τόσο μικρή χώρα, έχει στην πρώτη κατηγορία τις ίδιες ομάδες με την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και περισσότερους εκπροσώπους στην Ευρώπη απ’ ότι η Ελλάδα. Η Ελλάδα ήδη έχασε μια θέση που οδηγεί στην Ευρώπη και θα χάσει κι’ άλλη γιατί το προϊόν χειροτερεύει.
SP: Ναι αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε και στο άλλο άκρο των 36 ομάδων σε μια κατηγορία όπως θα είναι η φετινή Super League 2…
Π.Μ.: Μην με ρωτάτε γι’ αυτό. Αυτό είναι ανέκδοτο.
SP: Στα τηλεοπτικά οι βδομάδες περνάνε. Ήδη υπάρχει ένα group εφτά ομάδων που θα κινηθούν μαζί. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση;
Π.Μ.: Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. Περιμένουμε να πάνε χειρότερα τα πράγματα…
SP: Η διαιτησία την προηγούμενη χρονιά ήταν ικανοποιητική; Γιατί υπήρξαν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις…
Π.Μ. Ήταν καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια.
SP: Λόγω VAR ή λόγω Κλάτενμπεργκ;
Π.Μ.: Δεν λέω ποιος είναι ο λόγος. Εγώ είδα ότι χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με μικτούς διαιτητές, έλληνες και ξένους. Αν θέλετε την δική μου άποψη για δυο ή για τρία χρόνια θα έπρεπε να είχαμε στην Ελλάδα, μόνο ξένους διαιτητές, μέχρι οι Έλληνες διαιτητές να κατανοήσουν πως όταν παίζουν παιχνίδια στην Α Εθνική, θα πρέπει να διεξάγονται με ίσους όρους. Οι Έλληνες διαιτητές φοβούνται τα μεγάλα clubs και γι’ αυτό τα υποστηρίζουν μόνιμα. Διαιτητεύουν υπό ένα καθεστώς άγχους και πίεσης.
SP: Στην αρχή είχατε στηρίξει τον Άγγλο αρχιδιαιτητή, θέλατε να έχει μια θετική παρουσία. Κάνατε και ένα λογοπαίγνιο για Κλάτενμπεργκ και Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα “ερυθρόλευκα” ΜΜΕ να βάλλουν κατά του “Βενέτη”. Αυτό στοίχησε στην επιχείρηση, δεδομένου ότι 2-3 καταστήματα έχουν κλείσει;
Π.Μ.: Όχι δεν έκλεισαν φυσικά από αυτό. Έκλεισαν περισσότερα καταστήματα λόγω του covid – 19. Όχι μόνο δεν στοίχησε, αλλά δεν ήταν καν πρόβλημα. Οι άνθρωποι εξέφρασαν την άποψη τους και εμείς την δική μας. Αυτά γίνονται στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, δεν είναι σωστό να γίνονται κινήσεις κάτω από τη μέση. Από κει και πέρα το κάθε σάιτ είναι ελεύθερο να γράψει ότι θέλει. Δεν ασχολούμαστε καθόλου εμείς μ’ αυτό. Εμείς εκφράσαμε την άποψη μας, ότι είναι καινούριος και πρέπει να του δοθεί πίστωση χρόνου. Πέρασε ένας χρόνος, δεν τα πήγε άσχημα, αλλά δεν τα πήγε και πολύ καλά.
Πηγή: soccerplus.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις