Στο «Τheball» μίλησε ο προπονητής του Θεσπρωτού, Χουάν Ραμόν Ρότσα.
Στην Ηγουμενίτσα παρέμεινε ο τεχνικός των “κιτρινόμαυρων” όλη την περίοδο του κορονοϊού ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών και να οργανώσει την ομάδα για την νέα σεζόν. Μάλιστα μαζί με την διοίκηση μετά το τέλος της καραντίνας είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς του νομού για θέματα που αφορούν την καλύτερη οργάνωση του συλλόγου.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Ελληνοαργεντινός τεχνικός του “πλατανόφυλλου”:
Πώς έζησες όλη αυτήν την κατάσταση με τον κορωνοϊό;
«Για εμάς σαν ζευγάρι που είμαστε εδώ με τη γυναίκα μου, δε μας επηρέασε, γιατί δε βγαίναμε και πολύ από το σπίτι πριν από τον κορωνοϊό. Το μόνο που μας έλειπε ήταν οι προπονήσεις, τα Σαββατοκύριακα οι αγώνες και για τους δύο, διότι και η γυναίκα μου ερχόταν στα παιχνίδια εντός και εκτός.»
Πώς αντιμετωπίσατε σαν ομάδα την πανδημία;
«Θυμάμαι μετά το παιχνίδι με το Αιγάλεω έξι ποδοσφαιριστές και εγώ είχαμε πυρετό. Πήγαμε στο κέντρο υγείας, αλλά δε μας δέχτηκαν τελικά. Τι κάνει η άγνοια, είπα, πώς είναι δυνατόν να μη δεχτούν να μας κοιτάξουν. Αλλά τελικά είχανε δίκιο. Αν το έχει κάποιος και κολλάει και τους υπόλοιπους είναι σοβαρό το θέμα. Τότε συζήτησα με τον πρόεδρο και τους Γεν. αρχηγούς να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη γίνει το παιχνίδι με την Ιεράπετρα. Τελικά όμως μέσα σε 24 ώρες αναβλήθηκαν τα πρωταθλήματα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα. Αμέσως πριν παρθούν τα μέτρα για την καραντίνα δώσαμε άδεια στους ποδοσφαιριστές που ήθελαν να πάνε στα σπίτια τους και έμειναν εδώ μόνο οι ντόπιοι και οι: Λούκας, Βουκομάνοβιτς, Ντάλα Κόστα και Ραμίρεζ. Μας βοηθάει πολύ η τεχνολογία. Πραγματοποιούμε το πρόγραμμα προπονήσεων μέσω του διαδικτύου σύμφωνα με τις οδηγίες της γυμνάστριας Αλίκης Παπαϊωάννου και την δική μου επίβλεψη ενώ όλοι οι ποδοσφαιριστές κάνουν και ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο. Παράλληλα κάναμε τεστ κούπερ στους ποδοσφαιριστές μας, αν και ξεπερασμένο, ήταν το μοναδικό που μπορούσε να γίνει εξ αποστάσεως σε όλους τους αθλητές, ώστε να μετρήσουμε, τη φυσική τους κατάσταση και την αντοχή τους, ενώ θα πραγματοποιηθεί ακόμη δυο φορές μέχρι την έναρξη της νέας προετοιμασίας.
Μέσα από τις διαδικτυακές προπονήσεις φαίνεται πόσο ανθρώπινο και πόσο καλά είναι το δυναμικό της ομάδας. Από τις ομιλίες και τις ασκήσεις που κάνουμε, παρατηρώ τη σκέψη τους και την αφοσίωση τους.
Ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία θα αγωνιστούμε τη νέα χρονιά θα είμαστε πανέτοιμοι σε πολλούς τομείς γι’ αυτό συζητάμε με την διοίκηση και τις τοπικές αρχές του νομού να προσθέσουμε ορισμένα πράγματα, ώστε να είμαστε πλήρεις και οργανωμένοι την νέα σεζόν.»
Πρέπει να γίνουν οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές;
«Εγώ πιστεύω πως όχι.»
Ποια η γνώμη σου για την αναδιάρθρωση; Έχει μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως είναι τα πρωταθλήματα αυτήν τη στιγμή;
«Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση κατά την γνώμη μου. Έχω την εντύπωση ότι η FL είναι μια επιπλέον κατηγορία. Άκουσα προχθές σε μία εκπομπή τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ να λέει μεταξύ άλλων ότι η πιο πετυχημένη κατηγορία φέτος ήταν αυτή της Football League. Είδαμε γενικά ότι δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο, υπήρχε κόσμος στα γήπεδα. Δεν τα παράτησαν οι ομάδες, όπως στη SL2. Στην FL, μέχρι την τελευταία αγωνιστική που παίξαμε, ο τελευταίος της βαθμολογίας κέρδισε τον δεύτερο Ιωνικό. Το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Αν το δούμε και πιο ρεαλιστικά, ο Θεσπρωτός έπρεπε να είναι στη SL2, αλλά αύξησαν ξαφνικά τις κατηγορίες. Είναι ευκαιρία, κατά τη γνώμη μου, να διορθώσουν ένα λάθος που έκαναν, να γίνουν δυο κατηγορίες (SL2 και FL). Nα φτιάξουν μια κατηγορία με δυο ομίλους, όπου το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Μην ξεχνάμε ότι ανεβαίνουν ιστορικές ομάδες, όπως ο Πανσερραϊκός και ο Πιερικός. Πρέπει όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη Β΄Εθνική ή SL2 πως θα λέγεται, να έχουν ένα βοηθητικό γήπεδο, ώστε ο αγωνιστικός χώρος της φυσικής τους έδρας να είναι σε καλή κατάσταση. Αν δεν υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στα γήπεδα, όποια αναδιάρθρωση και να γίνει, το ποδόσφαιρο δε θα έχει μέλλον. Δεν μπορεί π.χ. το Αιγάλεω να έχει τέτοιο γήπεδο, πολύ όμορφο, μεγάλες εξέδρες και ο αγωνιστικός χώρος να είναι άθλιος. Όπως επίσης και του Ιωνικού, που έχει υψηλές βλέψεις και πιστεύω μπορεί να τα καταφέρει. Πρέπει οι ομάδες αυτής της κατηγορίας να έχουν βοηθητικό. Για αυτό και εμείς σαν σωματείο ζητάμε υποδομές, ώστε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα έχει μέλλον. Εντάξει, λέμε ότι θα ανέβουν οκτώ ομάδες από τη Γ΄ Εθνική, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή; Θα πρέπει να το προσέξουν αυτό ώστε να μην έχουμε ομάδες που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.»
Ποιο είναι το πλάνο για τη νέα σεζόν;
«Δε θα γίνουν πολλές αλλαγές στο έμψυχο υλικό, γιατί κάναμε τρεις μήνες πέρυσι να φτιάξουμε την ομάδα. Συγκριτικά με πέρυσι, τον Ιούλιο θα ξεκινήσουμε με μια πολύ καλύτερη βάση ετοιμότητας των παικτών. Οι ομάδες και οι προπονητές έχουν τρία στάδια που μπορούν να ακολουθήσουν. Το ένα είναι το κοντινό μέλλον, το άλλο είναι το μεσαίο και το μακρινό. Το κοντινό εγώ το απορρίπτω, γιατί δε θέλω να φέρω 16 ποδοσφαιριστές και αν δεν πετύχω να φέρω άλλους 16 τον χειμώνα. Να χρεώσουμε την ομάδα με κάποια χρήματα, να πέσει κατηγορία, να μείνει το χρέος και η ομάδα να πάει να διαλυθεί, όπως έχει γίνει σε πολλές ομάδες. Το βλέπουμε άλλωστε. Το δικό μας πλάνο είναι μακροπρόθεσμο. Εμείς τώρα συζητάμε εδώ όπως είδατε με τον βουλευτή της ΝΔ, κ. Γιόγιακα για υποδομές. Θα ήθελα να επισημάνω εδώ, για να μην παρεξηγηθώ, ότι στο ποδόσφαιρο δεν χωράνε κόμματα. Εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει στον νομό και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί αύριο ο κ. Κάτσης να μας καλέσει να συζητήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι δύο βουλευτές πρέπει να δράσουν από κοινού για να βοηθήσουν, γιατί για τον Θεσπρωτό δεν υπάρχει χρώμα ή κόμμα. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ομάδα που να γίνει πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Αυτά που ζητάμε εμείς κοστίζουν ψίχουλα για έναν ολόκληρο νομό. Εμείς θέλουμε να γίνουν κάποια πράγματα στο αθλητικό κέντρο της Κεστρίνης, να πάρουν κάποια σύγχρονα μηχανήματα ώστε να κάνουμε το δικό μας εργομετρικό κέντρο για την φυσική, σωματική και ψυχική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Δεν θέλουμε λεφτά. Θέλουμε συγκεκριμένα πράγματα. Στόχος μας είναι το μακρινό μέλλον. Από την πρώτη στιγμή που συμφωνήσαμε με τον κ. Αραμπατζάκη ήταν να φτιάξουμε με υπομονή και επιμονή μια ομάδα με βάσεις και υποδομή, που στα επόμενα πέντε χρόνια να είναι Α΄ κατηγορίας.
Σε αυτό το σημείο εγώ σαν Χουάν θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Φιλιατών και τον Δήμαρχο Σπύρο Παππά, γιατί με την παραχώρησή του αθλητικού κέντρου της Κεστρίνης μας έδωσε το 70% της δουλειάς μας.»
Ισχύουν κάποια αθηναϊκά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνεργασία με τον Παναθηναϊκό για ποδοσφαιριστές;
«Είχα δώσει μία συνέντευξη, στην οποία είχα πει ότι θα ήθελα να έχουμε μια συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Όπως πέρυσι με τον Δημήτρουλα. Εμείς θα θέλαμε μια συνεργασία με τον Παναθηναϊκό, επειδή ο Παναθηναϊκός δίνει κάποιους ποδοσφαιριστές δανεικούς. Το σκεπτικό μας είναι να μας δώσουν 1-2 ποδοσφαιριστές που είναι υπολογίσιμοι για το μέλλον. Θέλουμε νεαρούς να τους ετοιμάζουμε και με τα μέσα που έχουμε να τους ανεβάσουμε επίπεδο σωματικά και αγωνιστικά. Δεν κατάφερα να επικοινωνήσω λόγω του κορονοϊού με τον Τσάβι Ρόκα, γιατί έφυγε για την Ισπανία, οπότε το θέμα έχει μείνει ανοικτό και θα δούμε τι θα γίνει. Συνεργασία όμως με τον Παναθηναϊκό μπορεί να γίνει με το σκεπτικό αυτό. Οι ποδοσφαιριστές σε ένα με δύο χρόνια θα υπολογίζονται για την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, τα συμβόλαια θα τα πληρώνει ο Παναθηναϊκός και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να πάρει τον παίκτη πίσω. Εγώ θέλω αυτήν τη συνεργασία λόγω της αγάπης και της εκτίμησης που έχω προς τον Παναθηναϊκό. Να βοηθήσουμε τα παιδιά, γιατί άλλο είναι να παίζουν Κ19 και άλλο FL σε δυνατό πρωτάθλημα και σε σωματείο που θα τους προσφέρει.»
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις