Ο τεχνικός της Σαντορίνης, Νίκος Παντέλης, μίλησε στο santorinisport και εκτόξευσε αιχμές για το γεγονός ότι το πρωτάθλημα της Football League δεν έχει ξεκινήσει. Διαβάστε όσα είπε…
-Ειναι μία πολύ παράξενη χρονιά. Ξεκίνησε ένας σχεδιασμός για τη Γ’ Εθνική. Ξαφνικά, βρεθήκατε στη Football League και μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα βρεθήκατε σπίτι σας.
«Είναι σίγουρα παράξενη η χρονιά. Πρώτα απ’ όλα, αγωνιστικά βρεθήκαμε μία κατηγορία πάνω. Τρέχαμε να βρούμε κάποιους παίκτες, γιατί είναι πια άλλες οι απαιτήσεις. Κουτσά στραβά τα μαζέψαμε, αλλά από ’κει και πέρα ήρθε ο κορωνοϊός και σταματήσαμε τις προπονήσεις».
-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα αυτή τη στιγμή, εν μέσω lockdown; Ποιες είναι οι σκέψεις και η ψυχολογία μέσα στο σύλλογο, καθώς πριν από αυτό προετοιμαζόσασταν για το ξεκίνημα της σεζόν;
«Οι παίκτες προπονούνται με τηλεργασία, κάτι που φυσικά δεν είναι αρκετό και βρεθήκαμε πάλι στο μηδέν. Ψυχολογικά, δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει και ποιο είναι το επόμενο βήμα, όλοι είμαστε στην αναμονή και αγωνιούμε.
Μιλάμε καθημερινά με τους παίκτες, έχουν πρόγραμμα, γυμνάζονται έξι φορές την εβδομάδα με ένα ρεπό, αλλά φυσικά άλλο η ατομική προπόνηση και άλλο η ομαδική. Έπρεπε να αλλάξουμε δύο τρεις φορές το ρόστερ με την άνοδο. Έρχονταν νέοι παίκτες, τους βάζαμε μέσα στην ομάδα και τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή μαζί τους».
-Πόσο εύκολο είναι για μία ομάδα υπό αυτές τις συνθήκες να μπορέσει να επανέλθει στην προ-καραντίνας κατάσταση; Διότι ας μην ξεχνάμε, πως πλέον μιλάμε για επαγγελματικό επίπεδο.
«Ακριβώς, είναι δύσκολο πολύ. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους. Αν ανοίξει το πρωτάθλημα, το λιγότερο που πρέπει να μας δώσουν είναι είκοσι μέρες. Έτσι ώστε να δούμε σε τι κατάσταση θα γυρίσουν οι ποδοσφαιριστές.
Όπως ξαναείπα, όταν δεν γυμνάζεσαι με γκρουπ και προπονητή, δεν είναι το ίδιο. Μετά, αφορά τον επαγγελματισμό του κάθε παίκτη. Νομίζω, ότι όλες οι ομάδες θα ξεκινήσουμε από το μηδέν».
-Τι έχετε φροντίσει να κάνουν οι ποδοσφαιριστές εν μέσω κορωνοϊού; Φυσικά, μιλάμε για επαγγελματίες πια ποδοσφαιριστές. Αλλά δεν υπάρχει ο κίνδυνος, η ένταση των ατομικών προπονήσεων να μην είναι η προσδοκώμενη;
«Κοιτάξτε, μαζί με το γυμναστή, τον κ. Παπαϊωάννου βγάλαμε πρόγραμμα γυμναστικής. Όταν μιλάμε για επαγγελματισμό, σημαίνει ότι πρέπει να το εκτελούνκάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο για κάθε παικτη που ειναι στα μέρη του, να βρει το χώρο και το γήπεδο να τρέξει και να γυμναστεί, λόγω των μέτρων κυρίως. Ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να μπορεί, εκτός απ’ το να θέλει. Δεν γίνεται να παίξει ποδόσφαιρο στο σαλόνι του σπιτιού, ούτε να τρέχει γύρω γύρω για να γυμναστεί».
-Ήσασταν και είσαστε πολλά χρόνια προπονητής, σχεδόν σε όλο το φάσμα των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πως βλέπετε μέσα από την έμπειρη ματιά σας αυτό που συμβαίνει φέτος και κατά τη γνώμη σας τι πρέπει άμεσα να γίνει με γνώμονα το ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολλές φωνές ακούγονται, ότι αυτό τώρα είναι «καταστροφή».
«Ναι, φέτος κλείνω τον 26ο μου χρόνο ως προπονητής. Πάνω απ’όλα είναι η υγεία των ανθρώπων, αλλά εδώ είναι τα μοναδικά επαγγελματικά πρωταθλήματα (Super League 2, Football League) που – ενώ το ποδόσφαιρο έχει ανοίξει παντού και παίζουν – εμείς δεν το κάνουμε. Με τα κατάλληλα μέτρα και ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που φυσικά θα ακολουθείται, θα μπορούσαν και αυτά τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν. Το ποδόσφαιρο δεν είναι καφετέρια, ούτε μαγαζί, ούτε εταιρεία, για να ανοίγει μία τυχαία μέρα που βολεύει. Είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι πρέπει να προπονούνται για να μπορέσουν να ξαναπαίξουν. Διότι, πέρα από την υγεία, όταν ο παίκτης είναι απροπόνητος πόσο καιρό, δεν μπορεί μετά να αγωνιστεί στο επίπεδο που πρέπει.
Απ’ ό,τι διαβάζουμε, όλες τις αποφάσεις τις παίρνουν οι λοιμωξιολόγοι. Όμως, εδώ μιλάμε για το ποδόσφαιρο που είναι ένα ιδιαίτερο επάγγελμα. Θα έπρεπε αυτοί που αποφασίζουν, ακολουθώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μπορέσουν να βοηθήσουν τις ομάδες (μιλώντας πάντα για SL2 και Football League). Κάποιοι δεν το σκέφτονται αυτό, αλλά από αυτές τις κατηγορίες ζουν πολλές οικογένειες. Είναι πάρα πολλοί ποδοσφαριστές, ακόμα και προπονητές που μπορεί να έχουν πρόβλημα επιβίωσης με την παρούσα κατάσταση. Από την άλλη, μιλάμε για ένα άθλημα το οποίο – τώρα που όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους – είναι ψυχολογική διέξοδος. Το να αρχίσουν αυτά τα πρωταθλήματα, για τον κόσμο που βλέπει, είτε από το σπίτι είτε από κοντά, είναι μία ψυχολογική τόνωση. Σε όλη την Ευρώπη παίζουν, παίρνουν μέτρα, εκεί συνεχίζεται κανονικά και σε εμάς όχι. Κάτι κάνουμε λάθος προφανώς. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να δώσουν την ώθηση στο ποδόσφαιρο. Τέλος, θεωρώ, για ένα νησί (Σαντορίνη) που δεν είχε εκπρόσωπο στις επαγγελματικές κατηγορίες, άξιζε το ρίσκο που πάρθηκε. Ελπίζουμε να εκπροσωπήσουμε τις αθλητικές δυνατότητες του νησιού όσο καλύτερα γίνεται».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις