Συνέπειες προκαλεί σε πρόσωπα του ποδοσφαίρου η έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 28 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις μεγαλομέτοχοι/πρόεδροι ΠΑΕ της Super League, του Ολυμπιακού (Μαρινάκης), του Λεβαδειακού (Κομπότης) και του Ατρόμητου (Σπανός), πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ και διαιτητές Super League.
Η πρώτη συνέπεια είναι η αποχώρηση των προσώπων, που είναι ενεργά είτε ως μέλη σωματείου, είτε σε όργανα διοίκηση και παραπέμπονται σε δίκη για κακούργημα, από τις θέσεις που κατέχουν στο ποδόσφαιρο.
Η δεύτερη συνέπεια θα προκληθεί από τυχόν άσκηση πειθαρχικών διώξεων από την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη σε βάρος των προσώπων αυτών και των ΠΑΕ με τις οποίες συνδέονται.
Όσον αφορά στο θέμα των πειθαρχικών διώξεων η υπόθεση μπορεί να φτάσει στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είτε εφόσον κινηθούν αυτεπάγγελτα ζητώντας το βούλευμα, ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ, ή η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Επίσης μπορεί να υπάρξει καταγγελία από ομάδες που θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον.
Ο αγώνας που περιλαμβάνεται στο βούλευμα και μπορεί να απσχόλησε τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου αφού δεν έχει παραγραφεί είναι ο αγώνας Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1, που διεξήχθη τον Φεβρουάριος 2015
Όπως προβλέπει ο κώδικα δεοντολογίας, εκτός από τις ποινές σε αξιωματούχους, σε περιπτώσεις αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα «η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό, με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα δικαιούται να μετέχει και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ αν είναι ΠΑΕ και δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ εάν είναι σωματείο.». Επίσης προβλέπεται ότι «πέραν των φυσικών προσώπων και οι ομάδες θεωρούνται υπεύθυνες και τιμωρούνται στην περίπτωση που πρόσωπα έχοντα εξουσία να λειτουργούν εξ ονόματος αυτών, συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή συμπεριφοράς η οποία βλάπτει ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων…» και ότι «οι υποθέσεις αυτές θα ερευνώνται και θα δικάζονται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να απαιτείται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη ποινική διαδικασία.».
Όσον αφορά στον αθλητικό νόμο η αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα έγινε κακούργημα το 2012 και αναφέρει ότι αν από την αξιόποινη πράξη της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας το αποτέλεσμα του οποίου αλλοιώνεται περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού τότε ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
Οι κατηγορούμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να υποβάλει αίτηση αναίρεσης, ώστε να μην οδηγηθούν στο ακροατήριο.
soccerplus.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις