Στο συμβούλιο της FIFA την επόμενη Παρασκευή στο Μαϊάμι αναμένεται να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ γερμανικών Μέσων. Συγκεκριμένα, στόχος είναι ο θεσμός να διευρυνθεί και να έχει τον χαρακτήρα ενός τουρνουά που θα θυμίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών ομάδων, δηλαδή με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες ομάδες.
“Ναι, αυτό σχεδιάζουμε, θέλουμε να συστήσουμε το νέο Παγκόσμιο Συλλόγων και δουλεύουμε προς αυτή την απόφαση” δήλωσε ο Φερνάντο Σάρνεϊ, μέλος του συμβουλίου της FIFA, στο γερμανικό κανάλι ZDF. Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού “Kicker” έχει αποφασιστεί το μοντέλο, αλλά και οι ημερομηνίες της νέας διοργάνωσης.
Σκοπός είναι η νέα διοργάνωση να διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου με 4 Ιουλίου του 2021 αντικαθιστώντας το, καθιερωμένο ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, Confederations Cup. Στο Παγκόσμιο Συλλόγων θα συμμετέχουν 24 ομάδες, οι 12 από αυτές θα είναι από την Ευρώπη και θα χωρίζονται σε οκτώ ομίλους των τριών ομάδων. Οι νικητές των ομίλων θα αγωνίζονται σε νοκ-άουτ παιχνίδια μέχρι να αναδειχθεί στον τελικό ο νικητής της διοργάνωσης.
Ωστόσο, κάποια ερωτήματα σχετικά με αυτή τη διοργάνωση παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα ποιες ομάδες θα συμμετέχουν. Η UEFA δεν διαφωνεί με την αναδιάρθρωση του Παγκοσμίου Συλλόγων, όμως δεν συμφωνεί με τον αριθμό των ευρωπαϊκών ομάδων που θα παίρνουν μέρος, ζητώντας να αγωνίζονται μόνο οκτώ ομάδες. Δεν έχουν καθοριστεί, ακόμη, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των ομάδων αυτών. Σίγουρα από την Ευρώπη θα συμμετέχει ο νικητής του Champions League και του Europa League, όμως δεν υπάρχει ακόμη κάποιο σχέδιο για τους υπόλοιπες ομάδες.
Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της νέας διοργάνωσης ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, προτείνει οι Ομοσπονδίες να μοιράζονται το 25% των συνολικών κερδών. Ακόμη, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), με πρωτεργάτριες ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί , ζητούν να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το ποσό που θα παίρνουν οι ίδιες ομάδες με τα μεγάλα ονόματα, όπως είναι φυσιολογικό, να θέλουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με τους όρους συμμετοχής, η ECA δεν συμφωνεί με τη νέα διοργάνωση, όμως δεν μπορεί να εμποδίσει κάποια απόφαση άμεσα, αφού δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο της FIFA στο Μαϊάμι.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις