Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Βασίλης Μπλέτσας και μίλησε για το σκάνδαλο των απλήρωτων ποδοσφαιριστών.
Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Μπλέτσας:
Για την περίπτωσή του: «Ήμουν στον ΠΑΣ Γιάννινα από το 2000 ως το 2003. Είμαι ένας από τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές, δεδουλευμένα χρήματα, ούτε ένα ευρώ επιπλέον, ούτε έφυγα ενδιάμεσα για να ζητήσω τα υπόλοιπα χρήματα ή να με διώξει η ομάδα και να απαιτήσω, γιατί πάντα ότι χρήματα έχω πάρει στη ζωή μου από τις ομάδες ήταν δεδουλευμένα. Είναι πολύ λυπηρό να φτάνουμε να ξανασυζητάμε όταν αυτοκτονούν ποδοσφαιριστές, ο Καπετάνος να χάνει το σπίτι του, γιατί βγήκε ένας νόμος που οι ομάδες γίνανε νέες ομάδες και ξαφνικά τα χρήματα εξαφανίστηκαν. Δεν ήρθε κάποιος να μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές και να τους ακούσει τι περνάνε, τι προβλήματα έχουν. Δεν είναι μόνο ο Καπετάνος, είναι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Δε θα καθίσω να πω αναλυτικά πόσο δύσκολα ήταν τα χρόνια, στη δική μου περίπτωση ήταν 100.000 ευρώ. Και ξέρουν όλοι ότι ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, είναι εκεί, εστιασμένος σε αυτό που κάνει».
Τι έγινε τότε με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Η ομάδα δεν είχε χρήματα να πληρώσει, κάναμε κάποιες προσφυγές, μετά η ομάδα έφτασε στη Γ’ Εθνική και μετά ήταν εκείνο το «ποτάμι» που οι ομάδες αλλάζαν ΑΦΜ. Γιατί να μην αλλάξουμε κι εμείς ΑΦΜ και να μη χρωστάμε; Το ρίχνω στο τραπέζι για αυτήν την ηγεσία και τις επόμενες. Ωραία δε θα είναι; Εμείς αν αλλάξουμε ΑΦΜ, τουλάχιστον αυτά που απαιτούν οι τράπεζες είναι πολλαπλάσια από αυτά που έχουμε δανειστεί. Δηλαδή δανείζεται κάποιος 10.000 ευρώ και χρωστάει 100.000 ευρώ. Εμείς ζητάμε αυτά που δουλέψαμε, δε ζητάμε για 10 χρόνια μετά. Άρα, ουσιαστικά δικαιούμαστε ένα νέο ΑΦΜ».
Για την επικείμενη συνάντηση του ΠΣΑΠΠ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για το θέμα και τον νόμο που βγήκε για τους ποδοσφαιριστές που τους οφείλονται χρήματα: «Δεν μπορούμε να δούμε αν κάνουν πολιτικές ή ανθρώπινες κινήσεις, δεν μπορούμε να τις κρίνουμε γιατί δεν βοηθιούνται κάπου οι ποδοσφαιριστές. Υπάρχει ένας νόμος που είχε βγει για τους παίκτες του Άρη, του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ μίλησε για ποδοσφαιριστές που ήταν σε έναν νόμο που είχε βγει από μια λίστα την οποία κανείς δεν ξέρει ποιος την έφτιαξε. Είναι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που είναι εκτός αυτής της λίστας. Ένας από αυτός είμαι κι εγώ, που ήμουν ενεργό μέλος του ΠΣΑΠΠ, κάθε χρόνο ήμουν εντάξει στη συνδρομή μου, σε όλες τις συνελεύσεις και ξαφνικά από το πουθενά ακούω σε μια νύχτα ότι θα βγουν χρήματα για τους ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΣ αφορά εμένα. Όταν λέμε ότι θα κάνουν μία λίστα, με τη κριτήριο θα είναι αυτή; Θα πρέπει να πάμε κάποια χαρτιά, θα πρέπει να έχουμε μια τελεσίδικη απόφαση, θα πάμε να πούμε “εγώ έπαιζα στον ΠΑΣ Γιάννινα”; Εγώ έχω απόφαση τελεσίδικη. Με τι κριτήριο βγήκαν τα χρήματα; Εμένα μου είπαν “δεν προσκόμισες χαρτιά”. Τι χαρτιά να προσκομίσω; Μου λένε “δεν τα έφερε ο δικηγόρος σου”. Και γιατί εγώ πρέπει να έχω δικηγόρο; Με ρωτήσανε; Και τι τον έχω τον ΠΣΑΠΠ; Να πληρώνω τον ΠΣΑΠΠ, να παίρνει ο ΠΣΑΠΠ τις συνδρομές από τα χαρτάκια που ήμασταν εμείς γιατί εμείς δεν παίρναμε χρήματα και να έχω να πληρώνω και δικηγόρο. Από πού να πληρώνω; Από την τσέπη μου; Και λέει “είσαι εκτός”. Τι εκτός, τι εννοείτε; Είναι κι άλλα πολλά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τότε που δόθηκαν οι δύο δόσεις, ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ήταν και αυτός εκτός λίστας όπως εγώ, ο πατέρας του πήγε στα γραφεία του ΠΣΑΠΠ με τον τσαμπουκά, απείλησε τον υπάλληλο και του είπε “δώστε τώρα τα χρήματα στον γιο μου”. Τα έκανε «λαμπόγυαλο». Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μου το είπε. Και του δώσανε χρήματα από το ταμείο αρωγής του ΠΣΑΠΠ. Και μου λέει τότε ο αδερφός μου “τι κάθεσαι; Πάμε, έχω το όπλο και θα τους απειλήσουμε να πάρεις χρήματα”. Εννοείται πως δεν το έκανα. Είναι αυτή λειτουργία; Και μετά λέμε ότι ποδοσφαιριστές αυτοκτονούνε; Μας ρώτησαν εμάς, οικογένεια με δυο παιδιά, πώς τα μεγαλώσαμε; Δεν παίξαμε σε καμιά τεράστια ομάδα να έχουμε του κόσμου τα χρήματα στην άκρη. Είναι τεράστιο ποσό, είναι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές.
Εγώ είμαι ένας από αυτούς που έχουμε κάνει μία κίνηση με τον κ. Παναγόπουλο, έχουμε πάει και στο Διαιτητικό Δικαστήριο και στην ΕΕΑ γιατί βγαίνουν κάποιες αποφάσεις για ποδοσφαιριστές που ήταν σε ομάδες που αλλάξαν ΑΦΜ και διεκδικούν κάποια χρήματα. Ευελπιστώ να γίνει κάτι. Όμως ας ακούσουν τώρα και οι υπεύθυνοι του κράτους, ακόμα και ο κ. Βρούτσης, γιατί η Κίνηση Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών του έστειλε ένα χαρτί με όλα αυτά τα γεγονότα ώστε να έχει ενημέρωση».
Ο κ. Μπλέτσας πρόσθεσε: «Η απόγνωση και η απογοήτευση όλων εμάς που έχουμε χάσει τόσα χρήματα έχει πάει στο επίπεδο ότι ακούς κάτι για το θέμα και το προσπερνάς. Μιλάω με κάποιους ανθρώπους και μου λένε πόσα χρήματα έχασα. Όταν λέω το ποσό παγώνουν. Είναι τραγικό. Και μετά από τόσα χρόνια ερχόμαστε πάλι να το ξανασυζητήσουμε. Δηλαδή καλούνε τα funds όλο τον κόσμο και το κράτος κάθεται και κοιτάζει. Περιμένουμε κάποιος ποδοσφαιριστής να φύγει από τη ζωή;».
Αν ο ΠΣΑΠΠ έχει καταστατικό και με όσα είπε φαίνεται αυτό να παραβιάζεται: «Όταν βγήκε αυτός ο νόμος, ο ΠΣΑΠΠ άλλαξε διάφορους προέδρους, δε θα πω ονόματα. Μετά από αυτό μίλησα με τρεις προέδρους, τεράστιους ποδοσφαιριστές, μεγάλα ονόματα, τους είπα το πρόβλημά μου, ότι δεν μπορώ να μεγαλώσω την οικογένειά μου, ότι τα δικαιούμαι, ψάξτε το, να σας στείλω όλα τα χαρτιά, να τα δείτε, να τα διαβάσετε και να μου πείτε “κ. Μπλέτσα, δεν τα δικαιούστε”. Η απάντηση ξέρετε ποια ήταν; “Εμείς απλώς εκτελούμε την απόφαση που είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι”. Τι να πούμε τώρα; Εμείς στην Ελλάδα είμαστε απλώς για την καρέκλα, για το θεαθήναι. Κι εμείς, γιατί κι εγώ μεγάλωσα με μεγάλους ποδοσφαιριστές, τους θαυμάζαμε. Τι να σας πω; Σε άλλη ομάδα, τεράστιος ποδοσφαιριστής και μου λέει “είναι τόσα τα χρήματα, 13, πάρε 5, άμα θέλεις παρ’ τα αλλιώς θα κάνω νέα τάδε ομάδα”. Με την παντόφλα; Και να μασάει τσίχλα; Των εκατομμυρίων ευρώ; Κι εγώ να έχω να μεγαλώσω δυο παιδιά και να είμαι απλήρωτος 7 μήνες. Και λέω στον εαυτό μου “ευτυχώς, αντέχω”. Με την έννοια να μη φτάσω στο άλλο άκρο».
Αν τότε έκανε και άλλη δουλειά: «Όχι, δεν έκανα άλλη δουλειά. Όταν μένεις σχεδόν έναν χρόνο απλήρωτος, και να έχεις μαζέψει κάποια χρήματα από τις προηγούμενες ομάδες που πληρωνόσουν, θα φύγουν. Κάθε χρόνο αγώνας».
Ποιος τους χρωστάει λεφτά, το κράτος ή ο ΠΣΑΠΠ: «Από τον ΠΑΣ Γιάννινα μου χρωστάνε αυτά τα χρήματα, 103.000 ευρώ. Μετά βγήκε ένας νόμος όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο κάθε «ΠΑΣ Γιάννινα» έγινε νέα ομάδα άρα πάνε αυτά τα χρήματα. Ο ΠΣΑΠΠ έρχεται και μπαίνει όταν κάποια στιγμή βγήκε ένας νόμος για τους ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΣ Γιάννινα για να πάρουν τα μισά χρήματα. Εκεί βγήκε μια λίστα για την οποία ποτέ εμείς δεν ενημερωθήκαμε. Από ότι ξέρω τα χρήματα βγήκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και μοιραστήκανε από τον ΠΣΑΠΠ. Εμένα μου είπαν ότι ο δικηγόρος μου πρέπει να καταθέσει κάποια χαρτιά, δηλαδή τα δικαιολογητικά της τελεσίδικης απόφασης. Δεν με ειδοποίησαν και δεν υπήρξε και κάποια ανακοίνωση. Η ανακοίνωση έγινε το 2007 ότι τελικά το θέμα λύθηκε. Είναι και κάποια πράγματα πολύ σημαντικά, γιατί εγώ ήμουν πολύ ενεργό μέλος του ΠΣΑΠΠ. Ρωτούσα συνέχεια και δεν μου είπαν ποτέ. Και κάποια στιγμή μου είπαν ότι είμαι εκτός λίστας. Και μου είπαν να περιμένω γιατί ήταν κάποιοι ξένοι οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι και θα μείνουν χρήματα για να πάρω κι εγώ. Συνάδελφός μου που ήταν στη Σερβία, συμπαίκτης μου στον ΠΑΣ, πήρε χρήματα και τον πήρα τηλέφωνο να τον ρωτήσω τι έκανε αυτός και μου είπε “τίποτα, με πήρε ένας συμπαίκτης μου που έπαιζε στην Καλλιθέα και μου είπε βγήκε κάποιος νόμος να πάρετε χρήματα”. Και κάλεσε τον ΠΣΑΠΠ, τους είπε είμαι ο τάδε και του είπαν ότι είναι στη λίστα και να έρθει να πάρει χρήματα. Και άλλος ποδοσφαιριστής ήταν εξαφανισμένος και ένας κύριος τον ενημέρωσε ότι του έχουν επιδικαστεί χρήματα και να πάει να τα πάρει. Εμείς ήμασταν πάντα ενεργά μέλη του ΠΣΑΠΠ και δεν πήραμε κάτι».
Αν έχει προσφύγει στα αρμόδια όργανα κατά του ΠΑΣ Γιάννινα: «Ναι, εννοείται. Έχουμε τελεσίδικη απόφαση με τον δικηγόρο μου η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Και στην ΕΕΑ όταν πήγαμε δεν έγινε κάτι. Αυτό με το «λαμπόγυαλο» ισχύει. Είναι κι άλλα πράγματα που έχουν γίνει σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν μπορώ να τα πω. Έχω και αγωγή εις βάρος μου».
Κλείνοντας, ο Βασίλης Μπλέτσας δήλωσε: «Αν υπάρχει βούληση από το κράτος, το θέμα λύνεται. Τα πράγματα είναι απλά. Γιατί κινδυνεύουν πολλοί συνάδελφοί μου. Κινδυνεύουν ζωές. Και κάποιοι που έχουν πολύ μικρά ποσά δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Τι να διεκδικήσουν; Τρία, πέντε, δέκα χιλιάρικα; Είναι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις