Το θέμα της αναδιάρθρωσης «καίει» τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ και ταμίας της ΕΠΟ, Περικλής Λασκαράκης, φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 98.6» και στην εκπομπή «Clasico». Μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα, καταθέτοντας την άποψή του. Μεταξύ άλλων ο κ. Λασκαράκης τόνισε τα εξής: «Τα φετινά πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ, κατά τη γνώμη μου, κύλησαν ομαλά. Οφείλω, μάλιστα, να πω, ότι το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ μου άρεσε περισσότερο. Η περσινή αναδιάρθρωση έγινε με σημαντική συμμετοχή της κυβέρνησης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την οποία και αποδέχθηκαν οι ομάδες. Η αναδιάρθρωση είχε και θετικά και αρνητικά. Για παράδειγμα, θετικό είναι το γεγονός ότι κάποιες ομάδες- και μιλάω γι’ αυτές της Φούτμπολ Λιγκ- έγιναν ΠΑΕ με 30.000 μετοχικό κεφάλαιο, μετά από τροποποίηση του νόμου. Έτσι, αντί μία επαγγελματική ομάδα να έχει δεσμευμένο κεφάλαιο 300.000 ευρώ, μπορεί, πλέον, να γίνει ΠΑΕ, με 30.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο.
Όλες οι ομάδες οφείλουν να τηρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και μόνο όσες είναι σύννομες, να μετέχουν στα επαγγελματικά πρωτάθλημα. Η ΕΠΟ έχει τη διεύθυνση αδειοδότησης και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται απαρέγκλιτα. Ο κ. Δημητρίου είναι εξαιρετικό στέλεχος και τηρεί πιστά το νόμο. Όταν μία ομάδα δεν πληροί τα κριτήρια αδειοδότησης και κατόπιν ελέγχου της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ- γιατί η ομοσπονδία ελέγχεται-, επιβάλλονται ποινές. Η Επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ είναι αλληλένδετη με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Να επανέλθω, ωστόσο, στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Η ΕΠΟ ψήφισε πέρυσι την αναδιάρθρωση, γιατί αυτό ζητήθηκε από τις ομάδες και επειδή η τότε κυβέρνηση είπε, πως μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα χρηματοδοτούσε, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, το πρωτάθλημα.
Πέρυσι ένα από τα κριτήρια που μας οδήγησε να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων, τα οποία θα αποτελούσαν μία οικονομική ένεση για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2. Εμάς μας ενδιαφέρει, ως ΕΠΟ, σ’ ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα να υπάρχουν ΠΑΕ αξιόχρεες, ευαγείς, να ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις τους και να προωθούν το ποδόσφαιρο. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έσοδο για τις ομάδες. Οι λίγκες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη Nova και την ΕΡΤ για να δουν πώς μπορούν να διεξαχθούν του χρόνου τα πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή οι συνεταιρισμοί υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι να υπερψηφιστεί μία πρόταση για πιθανή αναδιάρθρωση, η οποία στη συνέχεια θα φτάσει στην ΕΠΟ, με την Ομοσπονδία να παίρνει και την τελική απόφαση.
Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, υπό την έννοια ότι δεν αρκούν μόνο τα θέλω των ομάδων. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο τηλεοπτικός χορηγός. Εάν είναι ιδιώτης ο τηλεοπτικός πάροχος δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητάμε. Αν όμως, αυτή είναι η δημόσια τηλεόραση, όπως αντιλαμβάνεστε, τίθεται θέμα χρηματοδότησης από το κράτος και εδώ εμπλέκεται η κυβέρνηση.
Η δική μου θέση είναι, ότι οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να γίνονται από πάνω προς τα κάτω. Η ΕΠΟ για να πάρει μία απόφαση θα πρέπει να έχει και τις προτάσεις των συνεταιρισμών. Η Γ’ Εθνική είναι καθαρά πρωτάθλημα της ομοσπονδίας και δεν περιμένει η ΕΠΟ προτάσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ΕΠΟ δεν έχει αποφασίσει, αν θ’ ανέβουν και οι οκτώ πρώτοι των ομίλων της Γ’ Εθνικής.
Εγώ προσωπικά δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι είναι καλύτερο. Αν θα πρέπει να έχουμε, δηλαδή, δύο επαγγελματικές κατηγορίες Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ των 16 ομάδων ή μία Σούπερ Λιγκ 2, των δύο ομίλων. Όποιος τοποθετείται πάνω σ’ αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη κάνει λάθος. Γιατί δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλα τα δεδομένα. Υπάρχει μία ασάφεια, ως προς το οικονομικό καθεστώς. Πολύ σημαντική, ωστόσο, παράμετρος. Γιατί μία επαγγελματική κατηγορία χωρίς έσοδα για τις ομάδες, κατά την άποψή μου είναι τραγέλαφος. Πρέπει να διαπιστώσουμε πρώτα ποια θα είναι τα οικονομικά δεδομένα και μετά να συζητήσουμε. Το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα έσοδα των ομάδων.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, προβλέπονταν άλλα πράγματα. Ο Υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε μία τροπολογία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει με νόμο του κράτους την τροποποίηση κατ’ εξαίρεση και μόνον, όλων των προκηρύξεων και όλων των κανονισμών. Απαιτείται, ωστόσο, μία αυξημένη πλειοψηφία, την οποία έχει θέσει η πολιτεία.
Η κάθε Λίγκα μπορεί να φέρει στην ΕΠΟ οποιαδήποτε πρόταση, όμως την τελική απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Όπως προείπα, εμείς ως Ομοσπονδία, θα λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα. Φυσικά και θα λάβουμε υπόψη την απόφαση-εισήγηση των Σούπερ Λιγκ, Σούπερ Λιγκ 2, Φούτμπολ Λιγκ και κατόπιν συζήτησης θα πάρουμε μία απόφαση. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ μετέχει και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, Λεωνίδας Λεουτσάκος, όπως επίσης ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ κ. Λυσάνδρου και εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ΠΑΕ, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Θα αποφασίσουμε, λοιπόν, με γνώμονα τις δικές μας πεποιθήσεις, για το καλό του ποδοσφαίρου».
Απόδοση: goalpost.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις