Σπείρα Ρομά επιδείκνυε τα κλεμμένα από διαδικτυακές απάτες – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Πέντε συλλήψεις – Πώς έπειθαν τα θύματα τους, οι διάλογοι που είχαν μαζί τους

Απίστευτα στοιχεία από την δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης φέρνει σήμερα στο φως το protothema.gr.

Πρόκειται για ένα κύκλωμα με διαρκή και δομημένη πανελλαδική δράση, που δραστηριοποιείται σε ηλεκτρονικές απάτες από το φθινόπωρο του 2021.

Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στην Θήβα, συνελήφθησαν 5 μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό Ρομά στον νομό Κορινθίας!

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντρο εντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους links, δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα.

Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών άρχων. Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).

Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking και ήξεραν όλες τις λεπτομέρειες τις ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την όποια ενέργεια!

Μάλιστα τα μέλη της συμμορίας επένδυαν τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες τους στο χτίσιμο πολυτελών κατοικιών και έκαναν μεγάλη ζωή, όπως μαρτυρούν βίντεο και φωτογραφίες που ανέβαζαν στο Τικ Τοκ.

συμμορια

Πώς έπειθαν τα θύματα τους

Αφού είχαν έρθει σε συμφωνία με το θύμα, οι δράστες με την πειστικότητα τους έπειθαν τα θύματα τους στο να προπληρώσουν ηλεκτρονικά την κράτηση δωματίου ή της ιατρικής επίσκεψης, μέσω υπηρεσιών web banking.

Το θύμα έδινε τον τραπεζικό του λογαριασμό και ο δράστης τεχνηέντως «αλίευε» τα προσωπικά διαπιστευτήρια του λογαριασμού του με τον έξης τρόπο.

Έπειθε το θύμα ότι είχε καταθέσει το χρηματικό ποσό ηλεκτρονικά και ότι η Τράπεζα θα του αποστείλει SMS ή email που θα του ζητούσε «επιβεβαίωση στοιχείων» ώστε να του πιστωθούν τα χρήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης απεστελναν στο θύμα sms ή email που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, τα όποια περιείχαν υπερ-συνδεσμο «LINK» με δήθεν αποστολέα Ελληνική Τράπεζα. Εκεί αναγράφονταν ότι απαιτούνταν η καταχώρηση προσωπικών στοιχείων ηλεκτρονικης τραπεζικης, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Χαρακτηριστικός διάλογος με θύμα ιατρό:

«Δράστης»: Ναι, για δείτε στο email σας γιατρέ μου σας ήρθε;

«Θύμα»: Όχι, στο email δε μου ήρθε

«Δράστης»: Έχετε email, έχετε internet στο κινητό;

«Θύμα»: Internet ναι

«Δράστης »: Συνήθως κάνει ένα λεπτάκι για αυτό

«Θύμα»: Στάσου να δω, στα «εισερχόμενα»

«Δράστης »: Όλα τα εισερχόμενα ναι

«Θύμα»: Τα εισερχόμενα ναι. Α, τώρα μου ήρθε

«Δράστης »: Ανοίξτε το email της τράπεζας και κάντε επιβεβαίωση

Το θύμα ακολουθούσε τον υπερσύνδεσμο και με την καθοδήγηση του δράστη της οργάνωσης, το θύμα πίστευε ότι όλα γίνονται στο ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον της Τράπεζας. Στη το θύμα συνέχεια παραχωρούσε τα στοιχειά και τους 6ψηφιους κωδικούς ασφαλείας ΟΤΡ. Τότε τα μέλη της οργάνωσης αποκτούσαν πρόσβαση και «άδειαζαν» τον τραπεζικό λογαριασμό web-banking του θύματος.

Χαρακτηριστικός διάλογος με θύμα ξενοδόχο:

«Θύμα»: Κ. Οικονόμου, θα πάθω εγκεφαλικό απόψε

«Δράστης»: Για ποιο λόγο;

«Θύμα»: Ε δε ξέρω, δε ξέρω τι να σας πω τώρα, δε ξέρω

«Δράστης»: Μισό λεπτάκι, δε κατάλαβα τι είπατε ξαναπείτε μου

«Θύμα»: Ωραία τι άλλο θέλετε από μένα; Με ακούτε;

«Δράστης»: Ναι, τι έγινε;

«Θύμα»: Τίποτα δεν έγινε κ. Οικονόμου, ποσά λεφτά πήρατε από την Τράπεζα; Με ενημέρωσε τώρα η Τράπεζα. Ποσά λεφτά πήρατε; Με το e-banking και τις μ*****ές που κάνετε απατεώνες είσαστε, θα σας πιάσω γιατί έχω ενημερώσει τα πάντα. Ποσά λεφτά έχετε πάρει το ξέρετε;

protothema.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις