Άρθρο του Sport-fm αναλύει τις ομάδες της Super League 2 και εκτιμά ποιες από αυτές είναι τα φαβορί των δύο ομίλων και ποια τα αουτσάιντερ
Η Super League 2, αφότου ταλαιπωρήθηκε και μας… ταλαιπώρησε για πολύ καιρό, ξεκινάει επιτέλους, έστω και αν δεν έχει λύσει ακόμη όλα τα προβλήματά της, έστω και αν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να προκύψει στην πορεία της σεζόν. Θαρρεί κανείς πως το μότο είναι «ξεκινάμε και βλέπουμε».
Συνηθισμένη είναι η… ταλαίπωρη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα πει κάποιος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι φέτος «τράβηξε» πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές η όλη ιστορία, καθώς τα προβλήματα ήταν τεράστια σε όλους τους τομείς. Έτσι όπως δομήθηκε, ωστόσο, το νέο πρωτάθλημα, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο…
Συνολικά πέντε αναβολές είχαμε μέχρι να φτάσουμε στις 30 Οκτωβρίου, για να δούμε -και να μην το πιστεύουμε- την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι! Κάναμε μέχρι και… παρέλαση. Εμείς και όλοι οι προπονητές των ομάδων! Ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα.
Αναμονή -και αναβολή- ωστόσο, τέλος! Και μερικές ώρες πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Super League 2, στο sport-fm.gr βάζουμε κάτω τα πάντα όλα και: Ξετυλίγουμε το μπάχαλο μέχρι να φτάσουμε στη σέντρα, παρουσιάζουμε τις ομάδες (τις τέσσερις Β’ των «μεγάλων» θα τις διαβάσετε αναλυτικά σε ξεχωριστά αφιερώματα), παραθέτουμε το πρόγραμμα, αναλύουμε φαβορί και αουτσάιντερ για άνοδο στα «σαλόνια» και σας «σερβίρουμε» τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος -με ολίγον τι και από Γ’ Εθνική!
Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για την αγαπημένη μας Β’ Εθνική!
Του Νίκου Ράλλη
Τρόπος διεξαγωγής
Καταρχήν να θυμίσουμε κάτι βασικό, το οποίο, βέβαια, είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους: Φέτος, με τη διάλυση της Football League, στη Super League 2 έχουμε ρεκόρ ομάδων, συνολικά 32! Για 36 έκανε λόγο το αρχικό πλάνο(!), αλλά και οι 32, οι οποίες, τελικά, προέκυψαν, είναι… θαύμα!
Για να τα πάρουμε από την αρχή, τις δυο πρώτες αγωνιστικές περιόδους μετά την ίδρυσή της (2019), η δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διεξήχθη με τη συμμετοχή 12 ομάδων σε έναν όμιλο και τη διεξαγωγή αγώνων κατάταξης play off και play out για την τελική κατάταξη και τις θέσεις ανόδου και υποβιβασμού. Φέτος, όμως, με τη νέα αναδιάρθρωση, η Football League (3η κατηγορία) συγχωνεύτηκε στη Super League 2, ενώ αποφασίστηκε και η συμμετοχή B’ ομάδων, των τεσσάρων ΠΑΕ της κορυφαίας κατηγορίας, των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Έτσι, από τη φετινή σεζόν το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους (Βόρειο και Νότιο, ή Α και Β, ό,τι προτιμάτε) με τη συμμετοχή 32 ομάδων, αλλά με την προοπτική, όμως, έως την περίοδο 2024-25 να μειωθούν σταδιακά σε 18 οι ομάδες, σε έναν όμιλο.
Φάση από το ματς Κυπέλλου ανάμεσα σε Αναγέννηση Καρδίτσας και Καλλιθέα
Πάμε και στο δεύτερο βασικό: Παρότι, λοιπόν, το πρωτάθλημα της Super League 2 έχει, πλέον, 32 ομάδες, το δικαίωμα ανόδου στην πρώτη κατηγορία παραμένει στον απόλυτα περιορισμένο αριθμό της μίας ομάδας! Δηλαδή, θα παίξουν 32, για να ανέβει ένας στη μεγάλη κατηγορία και ένας ακόμη θα παίξει στα μπαράζ με τον προτελευταίο της Super League. Για να το πούμε απλά: Οι δύο πρωταθλητές, από Βόρειο και Νότιο όμιλο, ΔΕΝ θα ανέβουν αυτομάτως στα «σαλόνια», αλλά θα παίξουν μεταξύ τους μπαράζ! Αν μη τι άλλο μια απόφαση-παρωδία, πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο πιθανότατα, αλλά… για το ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Την ίδια στιγμή και προκειμένου από τη σεζόν 2024-25 η Super League 2 να έχει 18 συλλόγους, θα πέσουν από κάθε όμιλο πέντε -συνολικά, δηλαδή, 10 ομάδες!
Γ’ Εθνική
Πρέπει να δούμε λίγο τι θα ισχύσει και στη Γ’ Εθνική -η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από τη Super League 2, σε άλλη μια πρωτοτυπία- προκειμένου να έχετε μια πλήρη εικόνα.
Στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας, λοιπόν, αγωνίζονται συνολικά 81 ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε επτά ομίλους. Από αυτές, οι επτά πρωταθλήτριες θα διεκδικήσουν την άνοδο σε ειδικό πρωτάθλημα, για να προκύψουν τέσσερα «εισιτήρια» ανόδου. Συνολικά, εξάλλου, 33 ομάδες θα «πέσουν» στα τοπικά πρωταθλήματα. Από τον 1ο, 2ο και 3ο όμιλο θα υποβιβαστούν 5 ομάδες, από τον 4ο όμιλο 6 ομάδες, από τους 5ο και 6ο όμιλο 4 ομάδες, και το ίδιο και από τον 7ο όμιλο.
Για την ιστορία, επειδή η φετινή προκήρυξη της Γ’ Εθνικής έχει τριετή… διάρκεια, ανακοινώθηκε και πόσες ομάδες θα υποβιβάζονται τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους. Βάσει του σχεδιασμού, τη σεζόν 2022-23 και τη σεζόν 2023-24 θα υπάρχουν 6 όμιλοι των 18 ομάδων στην τρίτη κατηγορία, από τους οποίους θα υποβιβάζονται οι 6 τελευταίες ομάδες, δηλαδή 24 ομάδες συνολικά.
Ας επιστρέψουμε στη Super League 2…
Πρόγραμμα
Με 32 ομάδες, πλέον, στη δεύτερη κατηγορία θα χορτάσουμε ματς τα σαββατοκύριακα, αφού θα έχουμε συνολικά 16 παιχνίδια, οκτώ από κάθε όμιλο. Θα διεξαχθούν 30 αγωνιστικές στην κανονική περίοδο κάθε ομίλου, όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας και στη συνέχεια θα έχουμε το μπαράζ μεταξύ των πρωταθλητών για άνοδο. Ο χαμένος θα έχει μία ακόμη ευκαιρία σε νέο μπαράζ με τον 13ο της Super League.
Ιδού και το πρόγραμμα:
Το μπάχαλο
Η ιστορία με τις αδειοδοτήσεις των ομάδων των μικρών επαγγελματικών κατηγοριών, κάθε χρόνο έχει ευτράπελα. Φέτος, όμως, έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εννέα ομάδες (Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Βόλου, Θεσπρωτός, Ηρακλής, Αλμωπός, Απόλλων Πόντου, Καλλιθέα, Αιγάλεω και Αστέρας Βλαχιώτη) δεν είχαν άδεια, αφού το διαιτητικό της ΕΠΟ δικαίωσε την ΑΕΛ στην προσφυγή της κατά της απόφασης της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας να εξαιρέσει των κανονισμών της αδειοδότησης τις ομάδες της Football League, που προβιβάστηκαν στη νέα Super League 2 μέσω της αναδιάρθωσης (όχι μέσω κατάταξης) και δεν είχαν αδειοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα.
Τι θα σήμαινε αυτό; Πως Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Βόλου, Θεσπρωτός, Ηρακλής, Αλμωπός Αριδαίας, Απόλλων Πόντου, Καλλιθέα, Αιγάλεω και Αστέρας Βλαχιώτη δεν θα είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλους τους παίκτες που απέκτησαν, αλλά μόνο όσους εμπίπτουν στους περιορισμούς των μη αδειδοτημένων ομάδων (απεριόριστοι Έλληνες έως 25 ετών, 3 Έλληνες παίκτες άνω των 25 ετών και απεριόριστοι αλλοδαποί παίκτες έως 23 ετών).
Το Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως, πριν από μερικές μόνο ημέρες, δικαίωσε τις ομάδες και τους παίκτες της Super League 2 αναφορικά με την ανάκληση των δελτίων, οπότε οι ποδοσφαιριστές των «εννέα» άνω των 25 μπορούν να αγωνιστούν κανονικά.
Νωρίτερα και μέχρι να καταλήξουμε στις 32 ομάδες της νέας Super League, γινόταν ένας χαμός, βγαλμένος από σενάριο ταινίας! Ο λόγος προφανώς και είναι οικονομικός, και έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις, που τέθηκαν από το υπουργείο και τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Η αύξηση του ποσού για «μίνιμουμ» μετοχικό κεφάλαιο και εγγυητική σε 350.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα, έχει ως στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες να μην υπάρξουν στη (νέα) κατηγορία ομάδες… που θα «σκάσουν». Να είναι εφικτή, δηλαδή, η βιωσιμότητά τους και να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να «βαρέσουν κανόνι», σε ελεύθερα ελληνικά, στο μέλλον, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους (παίκτες, προπονητές κτλ). Τα κριτήρια συμμετοχής δυσκόλεψαν δεδομένα κατακόρυφα, αφού, για να το πούμε απλά, η συμμετοχή στη Super League 2 «κοστίζει» πια 500.000 ευρώ!
Πολύ… φυσιολογικά, λοιπόν, για τα ελληνικά δεδομένα, πολλές ομάδες, που είτε μέσω της αναδιάρθωσης είτε μέσω της κατάταξης είτε μέσω των προσκλήσεων από την ΕΠΟ θα μπορούσαν να βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και ξεκίνησαν, τελικά, από τη Γ’ Εθνική.
Θα πρέπει να τονίσουμε ξανά το εξής: Το αρχικό πλάνο ήταν το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας να έχει 36 ομάδες.
– οι 4 Β’ ομάδες των ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ
– η 14η της Super League 1 της προηγούμενης περιόδου (ΑΕΛ)
– οι 11 ομάδες της Super League 2 της προηγούμενης περιόδου, εκτός του πρωταθλητή Ιωνικού
– οι 8 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας κάθε ομίλου της Football League
– οι 2 πρώτοι των δύο ομίλων μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής
Όπως προαναφέραμε, όμως, δεν μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις όλες οι παραπάνω ομάδες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένα αδιανόητο μπάχαλο! Το κενό της τάδε ομάδας καλούνταν να αναπληρώσει μία άλλη, που επίσης, όμως, δεν κάλυπτε τα κριτήρια συμμετοχής, οπότε φτάσαμε στις πέντε αναβολές, Νοέμβρη για τη σέντρα και στις 32, τελικά, ομάδες, αφού μάλλον δεν υπάρχουν και άλλες, που να μπορούν να δώσουν το μισό εκατομμύριο ευρώ της συμμετοχής στη Super League 2.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης από την πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Super League 2
Για να δώσουμε και άλλα παραδείγματα, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το μπάχαλο, ο Ιάλυσος Ρόδου και η Σαντορίνη θα έπρεπε βάσει της κατάταξής τους στον περσινό Νότιο Όμιλο της Football League να είναι στη νέα Super League 2, το ίδιο από τον Βόρειο και η Καβάλα, που τερμάτισε 2η πέρυσι, μόλις τρεις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Βέροια. Υποβιβάστηκαν, ωστόσο, λόγω μη χορήγησης πιστοποιητικού. Ιάλυσος και Σαντορίνη απέσυραν οι ίδιοι οι σύλλογοι τη συμμετοχή τους, η Καβάλα, όμως, ακόμη φωνάζει, που δεν της χορηγήθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Τις θέσεις τους, τελικά, πήραν Αστέρας Βλαχιώτη και Απόλλων Πόντου, ενώ, επίσης, Παναχαϊκή και Δόξα Δράμας, που ήταν πέρυσι στη Super League 2, δεν έλαβαν πιστοποιητικό και «έπεσαν» στη Γ’ Εθνική.
Και μιας και την αναφέραμε, από την περσινή Γ’ Εθνική έχουμε κανονικά Αναγέννηση Καρδίτσας, Κηφισιά και Ηρόδοτο, αλλά όχι και τον Ορφέα Ξάνθης, που τερμάτισε 2ος στον Βόρειο Όμιλο του μπαράζ ανόδου. Η ομάδα της Θράκης δεν δήλωσε καν συμμετοχή στη Super League 2 και παρέμεινε στην τρίτη κατηγορία.
Για να καλυφθούν τα κενά, λοιπόν, που δημιουργήθηκαν με την αποχώρηση ομάδων, οι οποίες είτε δεν μπορούσαν είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, ώστε να αγωνιστούν στη δεύτερη κατηγορία, η ΕΠΟ άρχισε να στέλνει προσκλήσεις. Στις 14 Αυγούστου συγκεκριμένα, η ΕΠΟ κάλεσε τις τέσσερις ομάδες της Γ’ Εθνικής, οι οποίες τερμάτισαν στην 3η και 4η θέση της βαθμολογίας των ομίλων των μπαράζ ανόδου (Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Αχέρων Καναλακίου, Πανιώνιος, Ζάκυνθος), να αναπληρώσουν τις κενές θέσεις. Από αυτές τις ομάδες ήταν θετικές οι Πανιώνιος και Ζάκυνθος, στις οποίες, όμως, δεν χορηγήθηκε πιστοποιητικό! Έτσι προέκυψαν ο Αστέρας Βλαχιώτη και ο Απόλλων Πόντου, που τερμάτισαν στις δύο προτελευταίες θέσεις των ομίλων της Football League.
Οι όμιλοι
Αναλύσαμε τα εξωαγωνιστικά, πάμε -επιτέλους- στα αγωνιστικά.
Οι δύο όμιλοι είναι οι εξής:
Βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός Β’ -όπως προέκυψε μετά από κλήρωση- θα τοποθετηθεί φέτος στο Βορρά. Του χρόνου τη θέση του θα πάρει ο Παναθηναϊκός Β’ και το 2023/24 η ΑΕΚ Β’ θα παίζει στον Βορρά και οι «αιώνιοι» στον Νότο. Αυτό είναι το πλάνο. Στα γεωγραφικά αξιοσημείωτα του καταρτισμού των ομίλων είναι και ότι ο ΑΕ Καραϊσκάκης «κατέβηκε» στον Νότο.
Χάρτης
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χάρτη, η Μακεδονία είναι «πρωταθλήτρια» στον αριθμό των ομάδων που «κατεβάζει» με επτά. Ακολουθούν Αττική και Θεσσαλία, που έχουν από έξι και η Κρήτη με πέντε.
Πιο συγκεκριμένα, από τη Μακεδονία θα δούμε τον ΠΑΟΚ Β’, τον Ηρακλή, τη Βέροια, τον Πανσερραϊκό, τον Απόλλωνα Πόντου, τον Πιερικό και τον Αλμωπό Αριδαίας.
Από την Αττική έχουμε την ΑΕΚ Β’, τον Ολυμπιακό Β’, τον Παναθηναϊκό Β’, την Καλλιθέα, το Αιγάλεω και την Κηφισιά.
Από τη Θεσσαλία την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα Λάρισας, τα Τρίκαλα, τον Ολυμπιακό Βόλου, τη Νίκη Βόλου και την Αναγέννηση Καρδίτσας, ενώ η Κρήτη «εκπροσωπείται» από τα Χανιά, τον Εργοτέλη, την Επισκοπή, τον Ηρόδοτο και τον ΟΦ Ιεράπετρας.
Τα Δωδεκάνησα από την πλευρά τους «έπεσαν» από τις τρεις ομάδες στις δύο (Διαγόρας Ρόδου, Ρόδος) και βλέπουμε, όσες διατήρησε και η Πελοπόννησος, όπου παραμένει μεν με την Καλαμάτα, αλλά υπάρχει, πλέον και ο Αστέρας Βλαχιώτη, ενώ στην Ήπειρο βλέπουμε την ΑΕ Καραϊσκάκης και τον Θεσπρωτό.
Αντίθετα, η Θράκη έμεινε με μία συμμετοχή, εκείνη της Ξάνθης, όσες έχει και η Στερεά Ελλάδα με τον Λεβαδειακό.
Φαβορί
Ρίχνοντας μια απλή ματιά κανείς στους δύο ομίλους, μπορεί να διαπιστώσει το εξής: Σε αμφότερους υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί. Βάσει των μπάτζετ τους, καθώς μιλάμε για τα πιο πλούσια μπάτζετ σε ολόκληρη την κατηγορία, βάσει των ρόστερ τους, βάσει των στοιχηματικών τους αποδόσεων αν θέλετε, που «παίζουν» εκεί έξω. Μιλάμε, φυσικά, για την Ξάνθη, τον Λεβαδειακό και την ΑΕΛ.
Ξάνθη
Μετά την πολυετή παρουσία της στη Super League, η Ξάνθη βρέθηκε στη δεύτερη κατηγορία πέρυσι, για πρώτη φορά μετά το 1989. Ο στόχος της άμεσης επανόδου, όμως, χάθηκε στο μπαράζ με τον Παναιτωλικό. Φέτος η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έχοντας το ακριβότερο μπάτζετ της κατηγορίας, μεγάλο βάθος στο ρόστερ και παικταράδες στις τάξεις τους, όπως τον Βιθέντε Γκόμες, για τους Ακρίτες θα είναι αποτυχία αν δεν τα καταφέρουν ούτε τώρα να επιστρέψουν στα «σαλόνια». Ο Μπιλ Πάπας έχει δώσει τα κλειδιά στον Χάιμε Μονρόι, ο οποίος ήταν βοηθός στην Κ23 της Λιντς, που στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Αγγλία και περιμένει αποτελέσματα.
Λεβαδειακός
Ισχύει ό,τι περίπου και για την Ξάνθη. Ο Λεβαδειακός έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της κατηγορίας -ίσως, με βάση την αξία των ποδοσφαιριστών του, να είναι και το κορυφαίο. Καταρχήν διαθέτει τον πιο ακριβό -σύμφωνα με το Transfermarkt- ποδοσφαιριστή στη Super League 2, τον γκολκίπερ Μαμαντού Σαμασά, ο οποίος αναμένεται να κάνει τη διαφορά, με την αξία του να υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ! Ο δεύτερος στη λίστα, σκεφτείτε, είναι ο Δημήτρης Πινακάς του Ολυμπιακού Β’ με 1 εκατ. ευρώ και τρίτος έρχεται ο Αντριάν Κολομπίνο της ΑΕΛ με 600.000 ευρώ! Ο έμπειρος γκολκίπερ, στα 32 του και μετά από θητεία σε Γαλλία και Τουρκία, αποδέχθηκε μια πολύ δελεαστική πρόταση και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βοιωτία. Ο Λεβαδειακός πέρυσι έχασε… στον πόντο το μπαράζ. Στον Νότιο Όμιλο είναι μεγαλύτερο φαβορί για την 1η θέση απ’ ό,τι είναι η Ξάνθη στον Βόρειο. Αλλά πρέπει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο, έχοντας στην άκρη του πάγκο του, πλέον, τον Γιάννη Ταουσιάνη, που έκανε εξαιρετική δουλειά στον Εργοτέλη.
ΑΕΛ
Για μια ομάδα με την ιστορία της ΑΕΛ, στόχος είναι πάντα ένας: Να βρίσκεται μεταξύ των «μεγάλων»! Οι «βυσσινί» υποβιβάστηκαν πέρυσι και θέλουν να επιστρέψουν άμεσα στη Super League. Έχουν εξαιρετικό για την κατηγορία ρόστερ, έμπειρο, με παίκτες ικανούς να κάνουν τη διαφορά, έχουν τον κόσμο, που μπορεί να κάνει την έδρα της ομάδας πραγματικό «καμίνι» και είναι απλά η… ΑΕΛ! Τώρα, με το όνομα, το τεράστιο μπάτζετ και ποδοσφαιριστές επιπέδου Super League, θα είναι λάθος να πιστέψουν στη Λάρισα ότι θα πετύχουν μια εύκολη άνοδο, ειδικά έτσι όπως είναι το πρωτάθλημα φέτος. Η Ξάνθη, για παράδειγμα, που πήγε κάπως έτσι πέρυσι, θεωρώντας πως θα ανέβει «τρένο», στο γήπεδο διαψεύστηκε. Η κατηγορία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συν ότι μιλάμε για τον Βορρά… Εξηγούμεθα παρακάτω!
Αουτσάιντερ
Με μια δεύτερη ματιά γίνεται αντιληπτό το εξής: Στον Βόρειο Όμιλο τα πράγματα είναι ζόρικα. Πολύ ζόρικα. Στον Νότιο απόλυτο φαβορί είναι ο Λεβαδειακός, με Χανιά και Καλαμάτα (έχει ενισχυθεί σημαντικά) κυρίως να δείχνουν ικανές να τον «κυνηγήσουν» και ίσως Καλλιθέα και Εργοτέλη. Αλλά στον Βορρά αναμένεται πραγματικός χαμός, διότι απλά υπάρχουν καλύτερες ομάδες. Δεν έχουμε μόνο την Ξάνθη και την ΑΕΛ, αλλά και τις Βέροια και Αναγέννηση Καρδίτσας, που το λένε και το φωνάζουν -ειδικά η πρώτη- πως μπορούν και θέλουν να παλέψουν για την άνοδο! Συν ότι υπάρχουν πολύ δυνατές ομάδες, όπως ο ιστορικός Ηρακλής, η Νίκη Βόλου και ο Πανσερραϊκός, ικανές για… ζημιές και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Έχουμε τον ΠΑΟΚ Β’ και τον Ολυμπιακό Β’, που στις «μικρές» κατηγορίες τα πάνε περίφημα.
Ειδικά για τον ΠΑΟΚ, οι πιτσιρικάδες του «δικεφάλου του Βορρά» είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα στις μικρές ηλικίες εδώ και τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια αναδείχθηκαν πρωταθλητές το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021 στο πρωτάθλημα της Super League 1 Κ19! Και μπορεί οι «ασπρόμαυροι» να μην έχουν δικαίωμα ανόδου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνουν πρωταθληματική πορεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στον πάγκο βρίσκεται ο Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος μετά την… υποβάθμισή του από την πρώτη ομάδα, σίγουρα έχει πολύ μεγάλο κίνητρο να δείξει τι αξίζει στη διοίκηση. Θυμίζουμε και πάλι: Τις τέσσερις Β’ ομάδες των «μεγάλων» θα τις διαβάσετε αναλυτικά σε ξεχωριστά αφιερώματα.
Πάμε να δούμε τις υπόλοιπες…
Βέροια
Η Βέροια έρχεται στη Super League 2 ως πρωταθλήτρια από τον Βόρειο Όμιλο της Football League -που δεν υπάρχει πια- και ονειρεύεται ακόμη καλύτερα πράγματα. Έχει το 5ο υψηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας και με τον Παύλο Δερμιτζάκη να παραμένει στον πάγκο της, διαθέτει εμπειρία, φιλοδοξίες και παίκτες, προκειμένου να κάνει «ζημιές» και γιατί όχι, να μπει «σφήνα» για την άνοδο. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού μόλις μία ομάδα (και αυτή, όπως έχουμε τονίσει ξανά, θα δώσει μπαράζ) θα παλέψει για τα «σαλόνια», αλλά… μπάλα είναι και γυρίζει!
Αναγέννηση Καρδίτσας
Μετά από δύο χρόνια, η Αναγέννηση Καρδίτσας επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πέρυσι η ομάδα της Καρδίτσας έδειχνε όλη τη σεζόν ότι στόχος της είναι η άνοδος, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και φτάνοντας άνετα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Η ποιότητά της φάνηκε και στα μπαράζ, όπου νίκησε Ορφέα Ξάνθης και Αχέροντα Καναλακίου στην έδρα της και πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας στη Νέα Μηχανιώνα κόντρα στον Ποσειδώνα. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από έναν χρόνο έπαιζε στο τοπικό! Έχει δυναμώσει, πλέον, ακόμη περισσότερο (πήρε Αθανασιάδη, Κουτσιανικούλη, Μπιανκόνι μεταξύ άλλων), βγάζει υγεία σε όλα τα επίπεδα και στόχος της είναι η καθιέρωση στη δεύτερη κατηγορία και από εκεί και πέρα το κάτι παραπάνω: Να βρεθεί η ΑΣΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Νίκη Βόλου
Η Νίκη Βόλου επέστρεψε το 2014 μετά από σχεδόν μισό αιώνα στην πρώτη κατηγορία. Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για μια σπουδαία ομάδα με κόσμο, που, όμως, δεν το χάρηκε καθόλου. Τα οικονομικά προβλήματα την ανάγκασαν να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα και μάλιστα, για επτά χρόνια -από τότε δηλαδή- έπαιζε στα ερασιτεχνικά! Φέτος, και ενώ η Νίκη σώθηκε στο τέλος πέρυσι στη Football League, με έναν αγαπημένο της άνθρωπο, τον Αλέκο Βοσνιάδη, να έρχεται και να την κρατάει όρθια, προκειμένου να μην επιστρέψει στη Γ’ Εθνική, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν έχουν τελειωμό! Η ομάδα έχει καταρχήν έναν εξαιρετικό τεχνικό, γνώστη της κατηγορίας και εκείνον, άλλωστε, που την οδήγησε στη Super League πριν από μερικά χρόνια. Διοικητικά υπάρχει σταθερότητα, ενώ και το ρόστερ είναι ταλαντούχο. Η Νίκη αυτό που θέλει πρωτίστως ξεκινώντας από φέτος είναι να καθιερωθεί και να σταματήσει αυτό το πάνω-κάτω. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πάντα το 2014…
Ηρακλής
Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν και έμεινε, τότε, αγωνιστικά στη μεγάλη κατηγορία, αλλά υποβιβάστηκε λόγω χρεών στα ερασιτεχνικά, είναι ο Ηρακλής! Ο «Γηραιός», θυμίζουμε, ήρθε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι με την Τρίγλια για την αγορά του ΑΦΜ της και έτσι θα παίξει ξανά στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Στόχος, όπως είπε πρόσφατα και ο προπονητής Κώστας Γεωργιάδης, είναι μια ομάδα με μέταλλο, ανταγωνιστική, που θα πεθαίνει στο γήπεδο, και να μπουν από εκεί και πέρα τα θεμέλια και οι βάσεις, για να υπάρχει και του χρόνου Ηρακλής. Ουσιαστικά η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάνει -ξανά- μια επανεκκίνηση, χτίζοντας από την αρχή τα πάντα!
Πανσερραϊκός
Τυχαίο φυσικά, αλλά αν σκεφτούμε ότι στόχος του Πανσερραϊκού -δια στόματος του Καταλανού προπονητή του- είναι το καλό ποδόσφαιρο, χωρίς πίεση για το αποτέλεσμα, τότε ας κρατήσουμε ότι στο ρόστερ μετά τον Ιβοριανό Μέσι, που ήρθε πέρυσι και εντυπωσίασε, προστέθηκε και Ριβάλντο! Και μάλιστα, ο Κολομβιανός πέτυχε και μια τρομερή γκολάρα στο ματς Κυπέλλου με τον Ηρακλή. Δυστυχώς τραυματίστηκε, βέβαια και ας ελπίσουμε να μη μείνει καιρό έξω. Έχει ενδιαφέρον το πρότζεκτ του Πανσερραϊκού, που θέλει να προωθήσει νέους παίκτες και να παίξει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο, ελκυστικό. Μην ξεχνάμε ότι ο Τσιμίκας από εκεί «βγήκε»…
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις