Το νέο “Μπερναμπέου”, ένα έπος 796 εκ. ευρώ!

Το “φαραωνικό” όραμα του Φλορεντίνο Πέρεθ για το νέο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, παίρνει σάρκα και οστά. Διαβάστε στο Contra.gr την ιστορία της εμβληματικής έδρας των “μερένγκες” και όλα τα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσα και έξω από το γήπεδο την επόμενη τριετία. Το υπέρογκο κόστος των 796 εκατομμυρίων ευρώ, οι αντιδράσεις, το δάνειο και η αποπληρωμή.

Οι εργασίες στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” είναι έτοιμες να ξεκινήσουν με το που θα ολοκληρωθεί το ισπανικό πρωτάθλημα σε λίγες μέρες. Η ανακαίνιση του γηπέδου, αλλά και η ανάπλαση των χώρων που το περιβάλλουν, είναι ένα επικών διαστάσεων project, τόσο σε ό,τι αφορά στις εργασίες που θα γίνουν, όσο και στο εξωφρενικά υψηλό ποσό που θα πληρώσει η Ρεάλ Μαδρίτης στις τράπεζες που δανειοδότησαν τον μαδριλένικο σύλλογο. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν δείχνει να επηρεάζεται στο παραμικρό από τις αντιδράσεις που υπάρχουν λόγω του υπέρογκου κόστους και προχωράει στην υλοποίηση του προσωπικού του οράματος, αφού θεωρεί ότι αυτό θα είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη που θα αφήσει στον αγαπημένο του σύλλογο.

Το Contra.gr ανοίγει σήμερα τον “φάκελο Σαντιάγο Μπερναμπέου” και σας παρουσιάζει με όλες τις λεπτομέρειες τα έργα ανακαίνισης και ανάπλασης, το δάνειο που πήρε ο σύλλογος από επενδυτικούς ομίλους, τον τρόπο της αποπληρωμής και τους τόκους που θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό από τα αρχικά 575 εκατομμύρια ευρώ στα τελικά 796.5 εκ. ευρώ! Πριν όμως από όλα αυτά, θα δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία για την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του “Μπερναμπέου”, τις προηγούμενες ανακαινίσεις, τα σημαντικότερα παιχνίδια που έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό, μαζί με ένα σύντομο “πορτραίτο” του μεγάλου προέδρου Σαντιάγο Μπερναμπέου Γέστε, που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα πιο εμβληματικά ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο τον κόσμο.

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Το “Μπερναμπέου” όπως είναι σήμερα, σε βραδινό αγώνα. Αριστερά η λεωφόρος Καστεγιάνα, δεξιά η λεωφόρος Κόντσα Εσπίνα.

Ανεβαίνοντας το “Paseo de la Castellana” – την κεντρική λεωφόρο Καστεγιάνα – προς το βόρειο μέρος της Μαδρίτης, λίγο πριν φτάσουμε στην πλατεία της “Καστίλης” και τους περίφημους δίδυμους κεκλιμένους πύργους “Κίο”, στο ύψος της συνοικίας του Τσαμαρτίν – μιας από τις πλέον εύπορες περιοχές της πόλης – στο δεξί μας χέρι εμφανίζεται ο τεράστιος όγκος του “Estadio Santiago Bernabéu” που στεγάζει την ποδοσφαιρική ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η επίσημη διεύθυνση του γηπέδου είναι Avenida de Concha Espina s/n, αφού εκεί (στη νότια πλευρά) βρίσκεται η κεντρική είσοδος των γραφείων του συλλόγου. Το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” είναι έργο των αρχιτεκτόνων Λουίς Αλεμάνι και Μανουέλ Μουνιόθ και η τελευταία του επέκταση και ανακατασκευή (1994) στοίχισε 288 εκατομμύρια Ευρώ. Στις κερκίδες του υπάρχουν 81.044 θέσεις, ενώ οι διαστάσεις τού αγωνιστικού χώρου είναι 105 μέτρα μήκος και 68 μέτρα πλάτος.

Το γήπεδο οριοθετείται από τους 4 ογκώδεις κυλινδρικούς πυλώνες ύψους 30 μέτρων που αποτελούν και τις βασικές προσβάσεις εισόδου για τους θεατές με τις υπερσύγχρονες κυλιόμενες σκάλες και τα αμέτρητα ασανσέρ. Το “Μπερναμπέου” διαθέτει 4 διαζώματα στα κεντρικά του μέρη και 5 στα δυο πέταλα. Το 5ο διάζωμα έχει ύψος 45 μέτρων, σκεφτείτε μόνο τον συνδυασμό του με την απίστευτη κάθετη κλίση (87%!) των κερκίδων. Για να καταλάβετε τη διαφορά, η κλίση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ δεν ξεπερνά το 65%. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του γηπέδου αυτού: στο “Μπερναμπέου” δεν συναντάμε την αμφιθεατρικότητα των άλλων σταδίων, αλλά τέσσερις τεράστιους κάθετους τοίχους, οι οποίοι κυριολεκτικά “πνίγουν” ψυχολογικά τον αντίπαλο. Όπως έλεγε και ο μεγάλος Ντι Στέφανο, “το Μπερναμπέου δεν έχει ουρανό, γιατί όποιος μπει μέσα για να παίξει, πάει κατευθείαν στην κόλαση!”

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΡΕΑΛ

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπελενένσες. Φάση από το φιλικό παιχνίδι με το οποίο εγκαινιάστηκε το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” με την ονομασία “Nuevo Estadio Chamartín” στις 14 Δεκεμβρίου 1947.

Στις 27 Οκτωβρίου του 1944 τοποθετείται η θεμέλια λίθος και τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 εγκαινιάζεται το καινούργιο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον της πορτογαλικής Μπελενένσες. Η πρώτη ονομασία της έδρας των “μερένγκες” είναι “Nuevo Estadio Chamartín” και η χωρητικότητά του φτάνει τους 75.145 θεατές (27.645 καθήμενοι και 47.500 όρθιοι). Το 1954 γίνεται η πρώτη επέκταση στα πέταλα με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να φτάσει τις 125.000, καθιστώντας το γήπεδο το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Ένα χρόνο αργότερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφασίζει ομόφωνα να δώσει καινούργιο όνομα στο στάδιο προς τιμή του προέδρου της ομάδας, Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Στην αμέσως επόμενη σεζόν (1955/56), την πρώτη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δημιουργείται και το ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του γηπέδου. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Μίλαν (19/4/1956), 129.690 φίλαθλοι συνωστίζονται στις κερκίδες, παρακολουθώντας το χορταστικό 4-2 επί της πρωταθλήτριας Ιταλίας. Το 1957 μπαίνει σε λειτουργία η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι η καλύτερη και ισχυρότερη στον κόσμο. Η δεύτερη μεγάλη επιχείρηση εκμοντερνισμού του σταδίου γίνεται το 1980 με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία δυο χρόνια αργότερα. Η χωρητικότητα μειώνεται στις 91.000 θέσεις, ενώ ανακατασκευάζονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Το 1990 η FIFA καταργεί τις θέσεις ορθίων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση αλλά παράλληλα και επέκταση της 60χρονης ιστορίας του.

Το γήπεδο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” στη δεκαετία του ’50.

Ο Ραμόν Μεντόθα, ένας από τους σημαντικότερους προέδρους του συλλόγου, πραγματοποιεί μέσα σε μια διετία (1992-1994) ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των οπαδών της Ρεάλ: σηκώνει δυο ακόμη διαζώματα και χτίζει τους τέσσερις πύργους, δίνοντας έτσι μια φουτουριστική μορφή στο όλο κατασκεύασμα. Συγχρόνως εγκαθίσταται και το πρωτοποριακό δίκτυο σωλήνων πολυπροπυλαίνιου κάτω από τον αγωνιστικό χώρο – συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων – το οποίο προστατεύει το χορτάρι από τον πάγο, τη βροχή και τη ζέστη. Σήμερα το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” μετράει σχεδόν 72 χρόνια ζωής και συγκαταλέγεται στα κορυφαία στάδια του κόσμου. Η ΦΙΦΑ το έχει συμπεριλάβει στην ανώτερη δυνατή κατηγορία των 5 αστεριών, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των θεατών για την καταπολέμηση της βίας.

Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν στην πραγματική του διάσταση το ποδόσφαιρο, αφού εκτός από τους αστέρες της ομάδας, υπάρχουν ειδικά συστήματα μεγαφώνων, τελευταίας τεχνολογίας μάτριξ, εγκατάσταση θέρμανσης στις κερκίδες, μπαρ, καφέ, εστιατόρια, ίντερνετ καφέ, μπουτίκ με τα προϊόντα του συλλόγου, ευκολίες στην πρόσβαση για άτομα με αναπηρία, φοβερή οργάνωση και εξυπηρέτηση από ειδική ομάδα σεκιούριτι και μια διαρκής αίσθηση φιέστας. Στην ανατολική μεριά του γηπέδου, επί της οδού Πάδρε Νταμιάν και στη Θύρα 55, βρίσκεται η κεντρική μπουτίκ του συλλόγου, η οποία στεγάζεται σε έναν χώρο 1500 τετραγωνικών μέτρων, όπου φιλοξενούνται η Adidas και τα επίσημα προϊόντα όλων των τμημάτων της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου χαιρετάει τους φιλάθλους από το προεδρικό πάλκο του γηπέδου.

Όταν μιλάμε για τον Σαντιάγο Μπερναμπέου Γέστε, αναφερόμαστε σε έναν από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Μπερναμπέου γεννήθηκε στην Αλμάνσα του Αλμπαθέτε το 1895. Πολύ μικρός ακολούθησε την οικογένειά του στη Μαδρίτη και λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στα παιδικά τμήματα της Ρεάλ. Το 1913 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα ως σέντερ φορ – όπου ήδη έπαιζαν δυο από τα αδέρφια του -, στην οποία αγωνίστηκε για 16 χρόνια. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή και όταν σταμάτησε την αγωνιστική δράση, συνέχισε να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα από κάθε πιθανό πόστο: προπονητής, τεχνικός σύμβουλος, διοικητικός παράγοντας. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος του συλλόγου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και τον θάνατό του το 1978.

Έθεσε ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου για τη Ρεάλ και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με τα επίσημα εγκαίνια του (μετέπειτα) “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Αμέσως μετά άρχισε να χτίζει τη μεγάλη Ρεάλ του ’50 και του ’60. Κατέκτησε τις 5 πρώτες κούπες του νεοσύστατου τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σκορπώντας όποιον αντίπαλο βρέθηκε απέναντι στους “μερένγκες”. Μια ολόκληρη στρατιά αστέρων παρέλασε στο γήπεδο που έφερε το όνομά του: Ρεγκέιρο, Μολόουνι, Χέντο, Ντι Στέφανο, Πούσκας, Ντομίνγκεθ, Σανταμαρία, Ριάλ, Κοπά, Αμάνθιο, Πίρι. Η ανίκητη ομάδα του ανάγκασε τους Γάλλους να αποκαλέσουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών ως “Κύπελλο της Ρεάλ Μαδρίτης”. Στα 35 χρόνια της προεδρίας του απογείωσε τη δόξα της Ρεάλ σε δυσθεώρητα ύψη και κατέκτησε όλους τους πιθανούς τίτλους του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Συνέχισε να φέρνει τους καλύτερους παίκτες στο Τσαμαρτίν (Σαντσίς, Νέτσερ, Μπράιτνερ, Στίλικε, Χουανίτο, Σαντιγιάνα και ένα σωρό άλλους) και διαχειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο τις τύχες του συλλόγου. Το 1977 κλονίστηκε η υγεία του και λίγους μήνες μετά επήλθε το μοιραίο. Στις 2 Ιουνίου του 1978 ο Σαντιάγο Μπερναμπέου πέθανε, αφήνοντας πίσω του όμως μια τεράστια παρακαταθήκη στον σύλλογο που υπηρέτησε για 60 ολόκληρα χρόνια: 119 τίτλους, 54 στο ποδόσφαιρο και 65 στο μπάσκετ. Ένας αριθμός που προκαλεί ίλιγγο στο άκουσμά του. Οι πιο σπουδαίοι από αυτούς είναι, πρώτα στο ποδόσφαιρο, 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Διηπειρωτικό και μετά στο μπάσκετ, 19 πρωταθλήματα Ισπανίας, 18 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 3 Διηπειρωτικά!

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ “ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ”

Φάση από τον τελικό του Μουντιάλ 1982, Ιταλία – Δυτική Γερμανία 3-1.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε στην έδρα της την Λεβάντε στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβισιόν. Ήταν το χιλιοστό παιχνίδι πρωταθλήματος για τους “μερένγκες” στο χορτάρι του “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, μια ημερομηνία σταθμός για τον σύλλογο. Εκτός όμως από τα ματς της “βασίλισσας”, στο “Μπερναμπέου” έχουν φιλοξενηθεί και διεθνείς αγώνες, είτε συλλόγων είτε Εθνικών ομάδων. Αφού πούμε ότι πρόκειται για το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο, στο οποίο έχουν διεξαχθεί τελικοί Μουντιάλ, EURO, Champions League και Λιμπερταδόρες, πάμε να δούμε με χρονολογική σειρά τους σημαντικότερους αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην έδρα της Ρεάλ:

– Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1956/57 (Ρεάλ Μαδρίτης – Φιορεντίνα 2-0)

– Τελικός EURO 1964 (Ισπανία – ΕΣΣΔ 2-1)

– Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1968/69 (Μίλαν – Άγιαξ 4-1)

– Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1979/80 (Νότιγχαμ Φόρεστ – Αμβούργο 1-0)

– Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου España ’82 (Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1)

– Τελικός Champions League 2009/10 (Ίντερ – Μπάγερν 2-0)

– Τελικός Copa Libertadores 2018 (Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς 3-1)

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ “ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ”

Μακέτα του καινούργιου “Μπερναμπέου”, με την πλατεία της Καστεγιάνα σε πρώτο πλάνο (photo credit: realmadrid.com)

Αφού είδαμε τα σημαντικότερα στοιχεία του “Σαντιάγο Μπερναμπέου” σε ό,τι αφορά στο παρελθόν και στο παρόν, ας περάσουμε τώρα στο “όραμα” του Φλορεντίνο Πέρεθ για την ανακαίνιση του ιστορικού γηπέδου της Ρεάλ. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο project βρίσκεται στο μυαλό του προέδρου εδώ και πολλά χρόνια. Η πρώτη φορά που δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για την εφαρμογή του σχεδίου του, ήταν το 2005, όμως η παραίτησή του από την προεδρία τον Φεβρουάριο του 2006, ανέβαλλε επ’ αόριστον κάθε εξέλιξη. Όμως όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του το 2009, η σκέψη επανήλθε στο προσκήνιο και άρχισαν διαβουλεύσεις με διάφορες πλευρές για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Ο Πέρεθ ανακοίνωσε επίσημα μέσα στο 2011, ότι θα προχωρούσε στην ανακαίνιση, αλλά και επέκταση του γηπέδου.

Τότε είχε μιλήσει για σκέπαστρο πάνω από όλες τις κερκίδες, ιδιόκτητα ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, καθώς και αύξηση της χωρητικότητας κατά 8.000 θέσεις. Το συνολικό έργο είχε υπολογιστεί ότι θα κόστιζε λίγο πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια όμως των χρόνων που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, αρκετά πράγματα άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό, διαφοροποιώντας τόσο την ίδια τη φύση των έργων που θα γίνουν, όσο και το τελικό κόστος, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε. Εγκαταλείφθηκε η επέκταση, γεγονός που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στο project, με το επιχείρημα ότι δεν δικαιολογείται η σπατάλη τόσων χρημάτων χωρίς να υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας.

Η μακέτα με το εσωτερικό του ανακαινισμένου “Μπερναμπέου” και το εντυπωσιακό βίντεο-μάτριξ 360 μοιρών, η μπλε περιμετρική οθόνη στο πάνω μέρος του σταθερού σκέπαστρου (photo credit: realmadrid.com)

Στο αρχικό σκέπαστρο που θα κάλυπτε όλες τις κερκίδες, προστέθηκε ένα δεύτερο σκέπαστρο πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, το οποίο θα ανοίγει ή θα κλείνει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επίσης αποφασίστηκε να καλυφθεί ολόκληρο το γήπεδο εξωτερικά με ατσάλινα φύλλα, ενώ θα δημιουργηθούν ασύμμετρες αρχιτεκτονικές “γραμμές” σε όλο το εξωτερικό κτίσμα, κάτι που θα προσδώσει ακόμα περισσότερο φουτουριστική αίσθηση στην όλη εικόνα, με σαφή αναφορά στους “galácticos” της ομάδας. Στην εξωτερική επένδυση με ατσάλι, θα τοποθετηθούν ειδικές βάσεις με τεχνολογία LED, η οποία θα επιτρέπει τη φωταγώγηση του γηπέδου, αλλά και την προβολή εικόνων και βίντεο από αγώνες της Ρεάλ, όπως και από εκδηλώσεις του συλλόγου και των χορηγών του, όλα αυτά σε υψηλή ευκρίνεια.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και ανάπλαση των γύρω χώρων. Θα δημιουργηθούν δυο πλατείες-πάρκα, η μεν πρώτη στο τμήμα του γηπέδου μπροστά στην Καστεγιάνα (20.000 τετραγωνικά μέτρα), η δε δεύτερη στη γωνία της Κόντσα Εσπίνα με την Πάδρε Νταμιάν, στην νοτιοανατολική γωνία του γηπέδου (5.500 τ.μ.). Επίσης θα πεζοδρομηθεί η οδός Ραφαέλ Σαλγάδο (ο δρόμος στη βόρεια πλευρά του γηπέδου, πίσω από το βόρειο πέταλο), ενώ ολόκληρη η εξωτερική ανάπλαση θα πραγματοποιηθεί σε συνολική έκταση 66.000 τ.μ. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το περίφημο μάτριξ 360 μοιρών, το οποίο θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σταθερό σκέπαστρο και θα καλύπτει ολόκληρο το γήπεδο περιμετρικά! Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει η ισπανική πολυεθνική εταιρεία σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Telefónica και είναι αυτό που παρουσιάζεται ως το “έμβλημα” της νέας, ψηφιακής εποχής του “Μπερναμπέου”.

Άποψη από το εσωτερικό του ανακαινισμένου “Μπερναμπέου” με το εμπορικό κέντρο, τα εστιατόρια και τα καφέ-μπαρ σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα (photo credit: realmadrid.com)

Φυσικά θα ανακαινιστεί ολόκληρο το εσωτερικό του γηπέδου και θα δημιουργηθούν από την αρχή σημαντικοί χώροι, με πρώτο και καλύτερο το μουσείο του συλλόγου, στο οποίο θα στεγαστούν τα 23 Κύπελλα Πρωταθλητριών (13 του ποδοσφαίρου και 10 του μπάσκετ), μαζί με όλα τα υπόλοιπα τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι “μερένγκες” στα 117 χρόνια της ιστορίας τους. Το καινούργιο μουσείο, εκτός των άλλων, θα διαθέτει τμήμα ψηφιακής απεικόνισης της πορείας των “μπλάνκος” από το 1902 μέχρι σήμερα, αλλά και διαδραστικό τμήμα με την τελευταία τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (VR). Στο εσωτερικό θα υπάρχουν αναρίθμητα καταστήματα σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, πολλά εστιατόρια και καφέ-μπαρ, η κεντρική μπουτίκ της Ρεάλ, καθώς και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, οι σουίτες του οποίου θα βλέπουν απευθείας στον αγωνιστικό χώρο.

Το Tour Bernabéu, η επίσκεψη δηλαδή των φιλάθλων στους χώρους του γηπέδου, θα γίνεται πλέον περιμετρικά, έτσι ώστε οι τουρίστες-επισκέπτες να περνούν από το εμπορικό κέντρο και να συνδυάζουν την ξενάγησή τους με ψώνια, αλλά και με φαγητό ή καφέ. Παράλληλα, οι συνθήκες ασφάλειας, πρόσβασης και εκκένωσης, θα βελτιωθούν για όλους τους φίλαθλους, αφού θα δημιουργηθούν περισσότερες θύρες-είσοδοι στο γήπεδο. Θα κατεδαφιστεί το υπάρχον εμπορικό κέντρο και στην πλευρά του σταδίου που βλέπει στην Καστεγιάνα, θα ανεγερθούν μέσα από την ατσάλινη επένδυση δυο νέοι πύργοι με ράμπες, κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ. Επίσης θα τοποθετηθούν καινούργιες κυλιόμενες σκάλες από την πλευρά της Καστεγιάνα και από την πλευρά της Πάδρε Νταμιάν, που θα οδηγούν μέχρι και τα πέμπτα διαζώματα.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θεωρεί ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων, το “Μπερναμπέου” θα είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου. Ο πρόεδρος της Ρεάλ υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη δεν διαθέτει κάποιο σύγχρονο κτίριο, το οποίο να μπορεί να παρουσιαστεί ως “σήμα κατατεθέν” της πόλης και φιλοδοξεί να μετατρέψει το ανακαινισμένο γήπεδο και τους γύρω χώρους σε σημείο αναφοράς της ισπανικής πρωτεύουσας. Εξάλλου, πέρα από το ποδόσφαιρο, στους χώρους του γηπέδου θα μπορούν να φιλοξενηθούν πλήθος άλλων εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις κλπ), οι οποίες θα ανεβάσουν κατακόρυφα τα έσοδα του συλλόγου. Να πούμε ότι ο Πέρεθ έχει πάρει την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μελών για να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Στις 2 Απριλίου έγινε η επίσημη παρουσίαση ολόκληρου του project από τον ίδιο τον Φλορεντίνο, ενώ σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες εταιρείες που θα συνεργαστούν, αλλά και το συνολικό κόστος.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

Από τη γωνία Κόντσα Εσπίνα-Πάδρε Ντεμιάν και τη δημιουργία της νέας πλατείας που βλέπουμε εδώ σε μακέτα, θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στον περιβάλλοντα χώρο του “Μπερναμπέου”, μόλις ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα (photo credit: realmadrid.com)

Μέχρι να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα (19/5), η Ρεάλ θα καταλήξει στις κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο και θα υπογράψει μαζί τους τα απαραίτητα συμβόλαια, αλλά και τις ρήτρες έγκαιρης παράδοσης. Εκεί υπήρξε και το μοναδικό, αλλά σημαντικό πρόβλημα, αφού και οι τέσσερις υποψήφιες (Ferrovial, FCC, Acciona και Sanjosé), δυσκολεύτηκαν πολύ να παρουσιάσουν μια πρόταση που να ικανοποιεί τα “θέλω” του Πέρεθ σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Το project θα ξεκινήσει αμέσως μόλις τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα (19/5) και θα συνεχιστεί τμηματικά σε βάθος τριετίας (ο Φλορεντίνο θέλει να είναι όλα έτοιμα τον Οκτώβριο του 2022). Αυτό σημαίνει ότι η Ρεάλ σε όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσει να δίνει κανονικά τα παιχνίδια της στο “Μπερναμπέου”. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει με την κατεδάφιση της “Esquina”, δηλαδή της γωνίας Κόντσα Εσπίνα-Πάδρε Νταμιάν, εκεί όπου τα υπάρχοντα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει.

Μετά την κατεδάφιση, θα κατασκευαστεί η καινούργια πλατεία, θα γίνει η δενδροφύτευση και θα διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος χώρος στο εξωτερικό μέρος του γηπέδου. Από εκεί και μετά, οι εργασίες θα συνεχιστούν τμηματικά, δίνοντας αρχικά προτεραιότητα στη συνολική ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εξωτερική ατσάλινη επένδυση και η τοποθέτηση των LED. Ταυτόχρονα, θα διεξάγονται εργασίες και στο εσωτερικό, με το “Μπερναμπέου” να μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο για την επόμενη τριετία. Να πούμε ότι τη μελέτη για το συνολικό έργο, ανέλαβαν το 2014 από κοινού τρεις εταιρείες: η L35, αρχιτεκτονικός “κολοσσός” της Ισπανίας, η γερμανική GMP Architekten, κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σε ό,τι αφορά στην κατασκευή σταδίων και η Ribas&Ribas, αρχιτεκτονικό γραφείο της Βαρκελώνης που ειδικεύεται στα ξενοδοχεία.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ “ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ”

Ο Πέρεθ παρουσιάζει το καινούργιο “Μπερναμπέου” σε συνέντευξη Τύπου (2/4/2019)

Ας δούμε τώρα και τη “λυπητερή”, το συνολικό κόστος δηλαδή του εγχειρήματος, την προέλευση των κεφαλαίων και τον τρόπο αποπληρωμής. Είναι το θέμα που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις, αφού ναι μεν το όλο project είναι πράγματι εντυπωσιακό, όμως είναι μεγάλο το μέρος της πλατιάς μάζας των φιλάθλων των “μπλάνκος”, που θεωρεί πως τα ποσά που θα πληρωθούν, είναι αδικαιολόγητα υπέρογκα. Όπως γράψαμε παραπάνω, η αρχική εκτίμηση του 2011, ήταν λίγο πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέντευξη Τύπου στις 2 Απριλίου, ο Πέρεθ έδωσε αναλυτικούς αριθμούς. Η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε δάνειο ύψους 575 εκατομμυρίων ευρώ από τους επενδυτικούς ομίλους J.P. Morgan και Bank of America Merrill Lynch, με τη συνεργασία των τραπεζών Banco Santander και Société Générale.

Το δάνειο δόθηκε στη Ρεάλ με βάθος χρόνου αποπληρωμής τα 30 έτη και σταθερό επιτόκιο στο 2,5%. Ο Πέρεθ ενημέρωσε ότι το δάνειο θα δοθεί σε τρεις δόσεις, τον Ιούλιο του 2019, τον Ιούλιο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021, ημερομηνίες που συμπίπτουν με τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες για την πληρωμή των έργων. Οι τράπεζες έδωσαν στη Ρεάλ την άνεση να ξεκινήσει την αποπληρωμή του δανείου όχι άμεσα, αλλά από τις 30 Ιουλίου του 2023. Από εκείνη την ημερομηνία, ο σύλλογος της Μαδρίτης θα επιστρέφει κάθε χρόνο 29.5 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι και τις 30 Ιουλίου του 2049, όταν και θα ολοκληρωθεί η υποχρέωσή του απέναντι στους δανειστές. Κάτι που σημαίνει ότι το όλο project θα στοιχίσει 796.5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προκύπτει φυσικά αν πολλαπλασιάσουμε το 29.5 επί τις 27 δόσεις του δανείου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ενημέρωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ότι για το δάνειο “δε χρειάστηκε να δώσει καμία εγγύηση στις τράπεζες, υποθηκεύοντας οποιοδήποτε περιουσιακό της στοιχείο, ενώ δεν υπάρχει και ο παραμικρός περιορισμός στη διαχείριση του κεφαλαίου, κάτι που σημαίνει ότι ο σύλλογος μπορεί να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του, χωρίς σε καμία στιγμή να επηρεαστεί από την πληρωμή των έργων”. Επίσης ο Πέρεθ ανακοίνωσε πως η χρηματοδότηση αξιολογήθηκε ιδιωτικά με θετική εισήγηση από τους οίκους Fitch Ratings και DBRS. Όλο αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι ο Πέρεθ ακολούθησε τελείως διαφορετική τακτική από εκείνη της πρώτης του θητείας, τότε που είχε βάλει στο “κόλπο” την τοπική κυβέρνηση του αυτόνομου διαμερίσματος της Μαδρίτης, για χρηματοδότηση του νέου προπονητικού κέντρου στο Βαλντεμπέμπας.

Κάπως έτσι θα μετατρέπεται η ατσάλινη εξωτερική επένδυση σε εντυπωσιακή γιγαντοοθόνη τεραστίων διαστάσεων! (photo credit: realmadrid.com)

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα και “διαφανή”, όμως η μεγάλη ένσταση είναι το ύψος του ποσού, που όπως είπαμε, φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Για να κάνετε μια άμεση σύγκριση, σας μεταφέρω το βασικότερο επιχείρημα που ακούγεται στις τάξεις των αντίθετων με την ανακαίνιση φίλων της Ρεάλ, η αναφορά δηλαδή που γίνεται στα άλλα δυο καινούργια γήπεδα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην Ισπανία, το νέο “San Mamés” στο Μπιλμπάο και το “Wanda Metropolitano” λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του “Μπερναμπέου”, στη Μαδρίτη. Το πρώτο ολοκληρώθηκε το 2014 και κόστισε 211 εκ. ευρώ (χωρητικότητας 54.000 θεατών), ενώ το δεύτερο ολοκληρώθηκε το 2017 και κόστισε 240 εκ. ευρώ (χωρητικότητας 68.000 θεατών). Οι “σκεπτικιστές” λοιπόν θεωρούν ότι θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση, μιλώντας ακόμα και για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου από την αρχή, όπως έκανε πρόσφατα η Τότεναμ.

Ο Φλορεντίνο πάντως δε δείχνει να πτοείται στο παραμικρό από τις αντιδράσεις και είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγάλα όνειρα της ζωής του, ένα έργο το οποίο για τον ίδιο αποτελεί τη μεγαλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσε να αφήσει στην ομάδα της καρδιάς του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του νέου “Μπερναμπέου”: “Εδώ βρίσκονται τα βιώματά μας, οι κατακτήσεις μας, τα όνειρά μας, οι αναμνήσεις μας, το πάθος και οι συγκινήσεις που μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Και όλα αυτά τα συναισθήματα, είναι τα θεμέλια αυτού του καινούργιου γηπέδου μας, του μεγάλου σταδίου του 21ου αιώνα, που θα χαράξει το πεπρωμένο μας και θα είναι πάντα η περηφάνια της Ρεάλ και όλων των φιλάθλων της”.

* Κεντρική φωτογραφία: realmadrid.com

* Πηγές: realmadrid.com, as.com, marca.com, elpais.com

Βίντεο: Το καινούργιο “Σαντιάγο Μπερναμπέου

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις