Σε νέα σελίδα μπαίνει από την Παρασκευή 14 Μαΐου η Ελλάδα, με την κυβέρνηση, διά στόματος Άκη Σκέρτσου, να ανακοινώνει ουσιαστικά το τέλος του lockdown. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς την ελευθερία και την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία ωστόσο μπορεί να πλησιάζει όμως… αργεί ακόμα.
Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των προηγούμενων εβδομάδων απέδωσαν τα προσδοκώμενα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για το τέλος του lockdown.
Το τέλος του lockdown ουσιαστικά θα έρθει με την κατάργηση του SMS τόσο στο 13033, όσο και στο 13032, ενώ θα επιτρέπονται ξανά οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30, αντί για τις 23:00 που ίσχυε έως σήμερα, και θα τελειώνει στις 05:00.
Τι αλλάζει στη ζωή μας από την Παρασκευή
Έτσι λοιπόν, από την ερχόμενη Παρασκευή, η χώρα μας ανοίγει στον τουρισμό. Από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ, ενώ καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς επίσης ανοίγουν και τα μουσεία.
Επιπλέον, μέσα στον Μάιο το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς click inside ή click away, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό.
Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17 Μαΐου), των θερινών κινηματογράφων (21 Μαΐου) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28 Μαΐου).
Ακόμα, στις 31 Μαΐου αναμένεται να πάρουν «φωτιά» οι διάδρομοι και τα όργανα, καθώς εκείνη τη μέρα προγραμματίζεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων.
Από την 1η Ιουνίου θα γίνονται γάμοι σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να γίνουν γίνονται και οι βαπτίσεις.
Τέλος, το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.
Πώς θα πηγαίνουμε στα νησιά
Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό (Green Pass) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης/ανάρρωσης.
Η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτή, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών, είτε να υπάρχει κάποια βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test.
Γιατί αίρονται τώρα τα μέτρα
Τετραπλή απάντηση έδωσε στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος:
Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.
Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.
Η «Γαλάζια Ελευθερία»
Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, τα οποία έχουμε «συνοδοιπόρους» στο δρόμο προς την έξοδο από το lockdown.
Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα είναι αθρόα, με το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» να αγγίζει το 97%. Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά στον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε 19 νησιά.
Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα. Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.
Τέλος, οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις