Στο στούντιο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή “Clasico” φιλοξενήθηκαν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, κ. Αλέξης Παπακωνσταντίνου και ο αντιπρόεδρος, κ. Βασίλης Βενέτης. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη* οι δύο παράγοντες της βολιώτικης ΠΑΕ εμφανίστηκαν απόλυτα σύμφωνοι με τις προθέσεις του Υπουργείου Αθλητισμού να αυστηροποιηθούν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των επαγγελματικών ομάδων και τόνισαν πως αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης, υπογράμμισαν πως ότι νομοθετηθεί θα πρέπει να τηρηθεί και να εφαρμοστεί γιατί και τώρα υπάρχουν κανόνες όμως αυτοί «λυγίζουν» κάτω από πιέσεις.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης σε απόδοση του goalpost.gr:
Για το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που μιλά για αυστηροποίηση των κριτηρίων αδειοδότησης των ΠΑΕ και κάνει λόγο για ορισμό μεγαλύτερων μετοχικών κεφαλαίων, που ο συνδυασμός τους θα επιφέρει ένα «ντόμινο» εξελίξεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και περιορισμό των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτό:
Για το θέμα πρώτος τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, κ. Βενέτης: «Το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα έξοδα μίας ΠΑΕ κατ’ ελάχιστο 300 χιλιάδες ευρώ. Τα έσοδα είναι συγκεκριμένα, ειδικά τώρα με την πανδημία που το μόνο έσοδο για τις ομάδες είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Να θυμίσουμε πως το υπάρχον τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι 1 εκ. ευρώ για 20 ομάδες. Αφαιρώντας τις κρατήσεις, στα ταμεία των ΠΑΕ θα φτάσουν 25-30 χιλιάδες ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο μεγαλώνει συνεχώς, όταν το έλλειμμα μεταξύ εξόδων και εσόδων της ΠΑΕ το καλύπτουν οι μέτοχοι της εταιρίας. Αν υπήρχαν προσδοκώμενα έσοδα θα μπορούσε να σταθεί μία ΠΑΕ ακόμη και με 30 χιλιάδες μετοχικό κεφάλαιο. Αν είχαμε έσοδα από εισιτήρια, έσοδα από διαφημίσεις, αν είχαμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν που θα έφερνε ένα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο».
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου τόνισε πως θα στηρίξει αυτή την πρόταση που φαίνεται να διαρρέει από το Υπουργείο Αθλητισμού: «Συμφωνούμε απόλυτα να ισχυροποιηθούν οι κανόνες όμως το βασικό είναι να εφαρμοστούν. Και τώρα υπάρχουν κανόνες όμως πολλές φορές δεν τηρούνται και πολλές φορές «λυγίζουν» κάτω από πιέσεις. Να φέρω ένα παράδειγμα, αν δεν πάρεις αδειοδότηση από την ΕΠΟ, αυτή τη στιγμή οι ποινές είναι μηδαμινές. Παλιότερα ήταν υποβιβασμός, μετά έγινε μείον έξι, μετά μείον 3 και τώρα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επίπτωση για τις ομάδες. Άρα πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από την εφαρμογή των ποινών και μετά με την αυστηροποίηση των κριτηρίων. Δεν νοείται το μετοχικό κεφάλαιο σε μία ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία να είναι 30 χιλιάδες ευρώ. Γιατί το μετοχικό κεφάλαιο μίας εταιρίας δεν είναι μόνο για να καλύπτεις το χάσμα εσόδων-εξόδων αλλά και τα χρήματα που επενδύεις σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές. Το να βάζεις χρήματα μόνο και μόνο για να καλύπτεις τη ζημιά, τότε η επένδυση είναι άνευ ουσίας. Το νούμερο της ζημιάς των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ είναι ήδη εξαψήφιο κι αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Στη συνέχεια και σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, όπου αναφέρεται πως η αυστηροποίηση των κριτηρίων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του αριθμού των επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων: «Εκτιμώ πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος τόσων επαγγελματικών ομάδων που υπάρχουν τώρα. Είναι άδικο και για τους παράγοντες που βάζουν χρήματα και για τις ίδιες τις ομάδες. Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να προστατεύουν τις ομάδες. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΕΠΟ, Υπουργείου και διοργανωτριών αρχών για το καλό του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία και γι’ αυτό βλέπουμε την κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια».
«Για ποιον λόγο να χάνουν οι παράγοντες 300-400 χιλιάδες κάθε χρόνο;»
Ο Βασίλης Βενέτης υπογράμμισε πως πρώτα απ’ όλα πρέπει το προϊόν να γίνει ελκυστικό: «Για ποιον λόγο να χάνουν οι παράγοντες 300-400 χιλιάδες κάθε χρόνο; Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο ο ανταγωνισμός να είναι μόνο στο ποιος πρόεδρος θα βάλει τα πιο πολλά χρήματα. Πρέπει να κοιτάξουμε το γενικότερο συμφέρον και όχι τα μικροσυμφέροντα του καθενός. Να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με υγιείς ομάδες που θα προσελκύσει χορηγούς και όχι να ζητιανεύουν οι ομάδες ή η διοργανώτρια ψίχουλα. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπέρ του να μπουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής ομάδων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»
Για το αν αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα και όχι πάλι να ανοίξει το καλοκαίρι που οι ομάδες κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη αγωνιστική χρονιά, ο κ. Βενέτης ήταν κάθετος: «Αυτά έπρεπε να έχουν ξεκαθαρίσει από πέρυσι. Ήδη έχουμε αργήσει πάλι. Θα φτάσουμε πάλι να βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος και να συζητάμε τα ίδια πράγματα. Από τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις προθέσεις και πλέον οι αρμόδιοι να νομοθετήσουν τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Να υπάρξουν καταληκτικές ημερομηνίες και να ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: «Την περίοδο αυτή υπήρξε μία τεράστια ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ΕΠΟ, Υπουργός και διοργανώτρια και να τα είχαν διευθετήσει όλα αυτά τα θέματα. Να είχαν συζητηθεί και να είχαν διευθετηθεί τα ζητήματα αυτά. Αν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση το καλοκαίρι, πάλι θα έχουμε την ίδια κατάληξη… Σκοπός είναι να υπάρξει μία προοπτική στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»
*Αποσπάσματα της συνέντευξης θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερες δημοσιεύσεις
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις