Ζέττα Μακρή: «Κανένα βατερλό στις πανελλαδικές – Έτσι θα κάνουν χρήση του 2% οι πλημμυροπαθείς»

Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή του Σταύρου Δημόπουλου, «Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες», φιλοξενήθηκε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και διευκρινίζοντας για το τι θα ισχύσει με το 2% των υποψηφίων που φοίτησαν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Απόδοση: goalpost.gr

Αρχικά η κ. Μακρή έκανε ένα γενικό σχόλιο για τις πανελλήνιες εξετάσεις: «Θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν υπήρξε κανένα βατερλό στις πανελλαδικές εξετάσεις ούτε καμία δραματική πτώση των βάσεων και το γεγονός ότι κάποια θέματα φάνηκαν δύσκολα στα παιδιά, που σημαίνει πως ήταν και δύσκολα, είχε μία καθολική επιρροή και δεν επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα. Να σημειώσω, επίσης, πως ο Βόλος είχε μία εξαιρετική παρουσία στις πανελλαδικές εξετάσεις, με πρωτιές και παιδιά που αγωνίστηκαν και περάσανε. Από το πρότυπο, το πειραματικό, τα ΕΠΑΛ, δώσανε εξαιρετικά αποτελέσματα που σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν καλή δουλειά. Το λέω γιατί στον Βόλο πολιτεύομαι και το λέω με καμάρι και περηφάνια.

Στη συνέχεια η κ. Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα: «Εντός των προσεχών ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα καθοριστούν οι προθεσμίες. Τα παιδιά πολύ προσεκτικά και αποφεύγοντας υπερβολές θα κάνουν την επιλογή της σχολής που θέλουν να περάσουν, βάσει των μορίων που έχουν συγκεντρώσει.

Η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα όσα θα ισχύσουν για τους υποψήφιους των πλημμυροπαθών περιοχών και συγκεκριμένα για το 2% των επιπλέον θέσεων στα τμήματα των πανεπιστημίων: «Σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα παιδιά από τις περιοχές που είχαν κηρυχθεί από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τις πρόσφατες πλημμύρες θα δηλώσουν αν θέλουν να κάνουν χρήση του προνομίου του 2%.

Για να μην κουράζουμε και για να μην πούμε λεπτομέρειες γιατί μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, η διοικητική διαδικασία δεν χρειάζεται να ειπωθεί δημόσια. Το γνωρίζουν οι Διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν. Όσα παιδιά θα θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του 2% θα πρέπει να το δηλώσουν.

Να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό. Αν μία περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά από ενέργειες. Να στείλει μία επιστολή η Περιφέρεια, που ήδη το έχει κάνει. Να στείλουν υποστηρικτικά επιστολή οι Σύλλογοι Γονέων, που και αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα βγάλει ο Υπουργός μία απόφαση που θα καθορίζει ότι τα παιδιά που έχουν συγκεντρώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και μάλιστα το 70% που έχει συγκεντρώσει ο τελευταίος επιτυχών στη σχολή που έχουν επιλέξει, θα μπορούν να εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού που έχουν πετύχει στη σχολή μέχρι ποσοστού 2%. Δηλαδή, αν η σχολή έπαιρνε 100 παιδιά, θα πάρει 102».

Στην ερώτηση αν περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας η κ. Μακρή απάντησε: «Όσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Στην Μαγνησία νομίζω πως ήταν όλες οι περιοχές. Αυτές είναι οι προδιαγραφές. Τη συγκεκριμένη πρόθεση την ανέφερε και ο Πρωθυπουργός από την Λάρισα πριν από τις ευρωεκλογές. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι τα παιδιά θα έπρεπε να φοιτούν σε λύκειο της περιοχής που επλήγη. Δεν έχει σημασία που δίνουν εξετάσεις, αφορά τους μαθητές που φοιτούσαν σ’ αυτή την περιοχή. Επίσης, περιλαμβάνει και τα παιδιά που φοιτούσαν πέρυσι και ξαναέδωσαν φέτος, γιατί και αυτά τα παιδιά δοκιμάστηκαν φέτος κατά την περίοδο των πλημμυρών.

Αφορά και ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Στο μηχανογραφικό θα πρέπει να δηλώσουν πως θέλουν κάνουν χρήση αυτού του προνομίου και όταν βγει η απόφαση να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δώσει αναλυτικές οδηγίες πως θα δηλώσουν ότι θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του προνομίου.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία αλλά και άλλες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Τέλος η κ. Ζέττα Μακρή απάντησε το πως θα μοιραστούν οι επιπλέον θέσεις στα τμήματα των ΑΕΙ σε υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ: «Θα διατηρηθεί η ποσόστωση» τόνισε η Υφυπουργός, όμως επειδή προκύπτει θέμα δεκαδικών αριθμών καθώς η ποσόστωση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ είναι είτε 10%, είτε 5% το goalpost.gr επικοινώνησε με την κ. Μακρή και έλαβε την εξής απάντηση: «Όταν προκύπτει δεκαδικός αριθμός τότε γίνεται ακέραιος προς τα πάνω. Παράδειγμα αν σε ένα τμήμα οι επιπλέον θέσεις με το 2% είναι τέσσερις, οι τρεις θα καλυφθούν από υποψήφιους των ΓΕΛ και η μία από υποψήφιο του ΕΠΑΛ».

 

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις