Πορτογαλία-Γαλλία και το ΕURO… παίρνει φωτιά!

Η Πορτογαλία βρίσκει μπροστά της τη Γαλλία και φυσικά αυτό φέρνει όμορφες αναμνήσεις καθώς εκείνη είχε νικήσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού το 2016 με 1-0 στην παράταση και κατέκτησε το τρόπαιο. Για να επαναλάβει κάτι τέτοιο, πάντως, θα χρειαστεί να παίξει πολύ καλύτερα. Στους ομίλους η Πορτογαλία νίκησε με 2-1 την Τσεχία στις καθυστερήσεις του ματς, ξεπέρασε άνετα με 3-0 την Τουρκία κι έχασε με 2-0 από τη Γεωργία κάνοντας πολλές αλλαγές. Στους «16» απέκλεισε την Σλοβενία στα πέναλτι με 3-0 (0-0 κ.α., παρ.) σε παιχνίδι όπου είχε και χαμένο πέναλτι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον έξτρα χρόνο. Πρωταγωνιστής ήταν ο τερματοφύλακας Ντιόγκο Κόστα που απόκρουσε τρεις εκτελέσεις των Σλοβένων.

«Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά χρειάζονται περισσότερα πράγματα για να κερδίσεις, η ομάδα έχει απίστευτο πάθος. Υποφέραμε, αλλά οι ομάδες που κερδίζουν ξέρουν να υποφέρουν. Ο τρόπος που προκριθήκαμε μας δίνει περισσότερη δύναμη από τη νίκη με δύο ή τρία γκολ διαφορά» είπε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, «Όλοι οι παίκτες είναι έτοιμοι. Μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες, αλλά έχουμε 23 παίκτες που είναι έτοιμοι και μπορούν να δείξουν την ποιότητα και τις ικανότητές τους. Δεν είναι θέμα ποιότητας, αλλά ψυχολογίας» πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα στους Πορτογάλους και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή προσώπων ή διαφοροποίηση σχήματος από τον Μαρτίνεθ.

Η Γαλλία πήγε στα γήπεδα της Γερμανίας ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για να πάρει το τρόπαιο, αλλά οι εμφανίσεις της κάθε άλλο παρά πείθουν ότι μπορεί να τα καταφέρει. Στους ομίλους νίκησε με 1-0 την Αυστρία, έμεινε στο 0-0 με την Ολλανδία και στο 1-1 με την Πολωνία. Στους «16» νίκησε με 1-0 το Βέλγιο. Το εντυπωσιακό; Δεν έχει βάλει γκολ η ίδια σε ανοικτό παιχνίδι! Με την Αυστρία και το Βέλγιο επικράτησε με αυτογκόλ, ενώ κόντρα στην Πολωνία ο Κιλιάν Μπαπέ σκόραρε με πέναλτι.

«Η κριτική ήταν κάτι που αποτελεί καθημερινότητα στη δουλειά μου. Κάποιοι μπορεί να είναι λιγότερο χαρούμενοι αλλά μετά το τελευταίο ματς είδα μόνο ευτυχισμένα πρόσωπα. Αυτό που ξέρω είναι πως έχουμε καλύτερο έλεγχο από τους αντιπάλους μας, καλύτερο και απ’ αυτόν που είχαμε παλιότερα. Θετικό το ότι κάνουμε φάσεις, αρνητικό το ότι δεν σκοράρουμε» δήλωσε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος έχει πει πως ο εντός έδρας χαμένος τελικός στην παράταση από την Πορτογαλία στο Euro του 2016 είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή που δεν έκλεισε ούτε με την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Η κάρτα που δέχθηκε ο Αντριάν Ραμπιό στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με το Βέλγιο, του στερεί το δικαίωμα της συμμετοχής σε αυτή τη φάση. Απών και ο Κίνγκλεϊ Κομάν που έχει αποχωρήσει προσωρινά από την αποστολή για οικογενειακούς λόγους. Ο Ντεσάμπ ενδέχεται να ακολουθήσει το 4-4-2, με τον Εντοάρντο Καμαβινγκά στη θέση του τιμωρημένου Ραμπιό. Εναλλακτικά, θα πάει στο 4-3-3 με τον Αντουάν Γκριεζμάν στη μεσαία γραμμή και τον Ουσμάν Ντεμπελέ να επιστρέφει στη γραμμή κρούσης, δίπλα στους Μπαπέ και Μάρκους Τιράμ.

Η παράδοση στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι 19-3-6 υπέρ της Γαλλία. Οι Ίβηρες έχουν μόνο 1 νίκη στα 14 τελευταία παιχνίδια (σε 46 χρόνια), αυτή δηλαδή που τους χάρισε το Euro 2016 στον τελικό στο Παρίσι. Σε επίπεδο τελικής φάσης Euro, συνολικά, οι «τρικολόρ» μετράνε 2-1-1 (3/4 over), άλλη μία φορά έχουν αναμετρηθεί σε επίσημο παιχνίδι, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, οπότε η Γαλλία είχε επικρατήσει με 1-0.

Πιθανές ενδεκάδες

Πορτογαλία: Ντ. Κόστα – Κανσέλο, Ντίας, Πέπε, Μέντες – Βιτίνια, Παλίνια, Φερνάντες – Μπ. Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο.

Γαλλία: Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τ. Ερναντέζ – Καντέ, Τσουαμενί, Καμαβινγκά – Γκριεζμάν, Μπαπέ, Τιράμ.

Τον αγώνα ορίστηκε να διευθύνει ο Άγγλος Μάικλ Όλιβερ.

Ο νικητής θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον νικητή του Ισπανία-Γερμανία.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις