Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την αποκατάσταση του εργασιακού δικαιώματος προπονητή ποδοσφαίρου πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ:
Με το Σχέδιο Νόμου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις», που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση αποκαθιστά την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ Ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητες σε άλλα αθλήματα, δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου με δίπλωμα UEFA Bʼ και UEFA Aʼ.
Αντίθετα, αν και δέχονταν επαρκή και ουσιαστική εκπαίδευση μέσω των ελληνικών πανεπιστημίων, ήταν υποχρεωμένοι για να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της ΕΠΟ, τη στιγμή μάλιστα που μέσω των σεμιναρίων της ΕΠΟ αποκτούν άδεια και προπονητές οι οποίοι δεν αποφοίτησαν από κάποια πανεπιστημιακή σχολή.
Με το άρθρο 48 του Σχεδίου Νόμου διασφαλίζεται για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπόκειται σε κανέναν άλλον φορέα η αδειοδότησή τους εκτός από το Κράτος. Με λίγα λόγια, αποκαθίσταται το εργασιακό δικαίωμα και η νομιμότητα των πτυχιούχων Ελλήνων προπονητών όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα με την προϋπόθεση κατοχής της άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ειδικότερα, με το άρθρο 48 προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, το οποίο αναφέρεται στην άδεια του προπονητή. Συγκεκριμένα, προβλέπει την προσθήκη 12ης παραγράφου ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα».
Το θέμα της αποκατάστασης του εργασιακού δικαιώματος προπονητή ποδοσφαίρου πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ, το οποίο μπλόκαρε η ΕΠΟ με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχε θέσει με επίκαιρη ερώτησή του από το 2013 ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επισημάνει ότι η ΕΠΟ μετατρέπει την έκδοση αδειών σε βιομηχανία και μηχανισμό εκμετάλλευσης, εισπράττοντας παράβολα που κρίνονται υπέρογκα για το χρονικό διάστημα απόκτησης διπλώματος, καθώς και ότι η συγκεκριμένη τακτική, εκμεταλλευόμενη το κακώς εννοούμενο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, στην ουσία καταστρατηγεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξισώνοντας ένα σεμινάριο λίγων ωρών με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, την ώρα που η πληρωμή για σεμινάρια και η μη αναγνώριση της ειδικότητας, οδηγούν όλο και λιγότερους φοιτητές να επιλέγουν την κατεύθυνση του ποδοσφαίρου.
Στην επεξεργασία του Νομοσχεδίου συνέβαλε και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ώστε με το παραπάνω άρθρο να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Νομού Μαγνησίας που εκκρεμεί από το 2012.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις