Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ», δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα διερευνά με προκαταρκτική εξέταση ο αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας Γιάννης Παναγόπουλος στην ΕΠΟ: την απιστία και την απάτη.
Πρόκειται για το σκάνδαλο συντήρησης 11 γηπέδων, τα οποία ανατέθηκαν απευθείας και χωρίς διαγωνισμό σε εταιρεία.
Από την 22η πταισματοδίκη Αθηνών ζητήθηκαν ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις από παράγοντες της ομοσπονδίας και έγγραφα στα πλαίσια συλλογής αποδείξεων. Ερευνώνται 17 ποδοσφαιρικοί παράγοντες και 3 ανώτατα στελέχη της ΕΠΟ.
Η δικογραφία άνοιξε από την εισαγγελέα Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου και τον πρώην αναπληρωτή αθλητικό εισαγγελέα Γιώργο Λαΐνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της συντήρησης των γηπέδων αρχικά απαιτούσε 445.000 ευρώ και μέσα σε δυο μήνες μείωσε την απαίτηση της σε 62.000 ευρώ, ακριβώς για το ίδιο αντικείμενο!
Από τρία πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ προκύπτουν παρατυπίες, όπως η ετεροχρονισμένη υπογραφή σύμβασης.
Μάλιστα, σε συνεδρίαση που έγινε στις 22 Μαΐου 2015 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης αρχικά δηλώνει ότι η συντήρηση των δύο γηπέδων του Αγίου Κοσμά γίνεται δωρεάν από την εταιρεία και στο τέλος της συνεδρίασης προτείνει και αποφασίζει να καταβάλει στην εταιρία 120.000 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, «εφευρίσκοντας» τη σιωπηρή παράταση της σύμβασης που δεν είχε ανανεωθεί.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που πήρε το έργο συντήρησης των γηπέδων, Παναγιώτης Αραμπάνος μίλησε στην «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για το θέμα.
«Να θέσουμε τα γεγονότα σε σωστή βάση… Η εταιρία μας δραστηροποιείται στην κατασκευή και συντήρηση γηπέδων στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν γήπεδα στα οποία να μην έχουμε εμπλακεί με κάποιο τρόπο. Είμαστε η μοναδική εταιρία με πολυεθνικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια.
Η εταιρία δεν είχε δώσει ποτέ προσφορά για 445.000, είναι λάθος αυτό. Εμείς σαν εταιρία είχαμε τη συνεργασία με την ΕΠΟ και μας ζητήθηκε απλώς να κάνουμε μία εκτίμηση για το έργο συντήρησης των γηπέδων ενόψει του ευρωπαϊκού Νέων στην Κατερίνη. Η εταιρία μας δεν έδωσε ποτέ προσφορά, η ΕΠΟ έβγαλε το έργο σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν τρεις εταιρίες, όχι η δική μας.
Αρχικά τα γήπεδα προς συντήρηση ήταν 13, μετά έμειναν 9, άρα έπεσε και η αρχική εκτίμηση που υπήρχε. Πήγε κοντά στις 300.000 ευρώ. Αυτά προσέφεραν οι τρεις εταιρίες που σας είπα νωρίτερα. Η ΕΠΟ, όμως, δεν είχε το κονδύλι, με αποτέλεσμα να κάνει ελεύθερη διαπραγμάτευση αυτή τη φορά με όλες τις εταιρίες.
Έτσι πήραμε την δουλειά με 62.000 ευρώ. Επειδή η εταιρία μας ασχολείται και με κατασκευές εκτός Ελλάδας, αναλογιζόμενοι το διαφημιστικό πακέτο που προσφέρει η ΕΠΟ μαζί με την UEFA, θεωρήσαμε ότι θα βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι έτσι. Ότι θα διαφημιζόμασταν παντού και ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κι άλλες δουλειές εκτός Ελλάδας. Και τσάμπα να ήταν, θα το παίρναμε το έργο για τη συντήρηση των γηπέδων… Η διοργάνωση του EURO προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο, «ανέβασε» άμεσα την εταιρία μας και μέσω εκείνου του έργου, πήραμε κι άλλες δουλειές στη συνέχεια εκτός Ελλάδας».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις