European Super League: Ο σκοτεινός ρόλος της FIFA και του Τζάνι Ινφαντίνο

Σκαλίζοντας την ιστορία της European Super League, ο ρόλος της FIFA και συγκεκριμένα του προέδρου της, Τζάνι Ινφαντίνο γίνεται ύποπτος.
Το θέμα έβγαλε προς τα έξω η «New York Times». Αρα ξεκινάμε αμέσως αμέσως βάζοντας τικ στο κουτάκι της εγκυρότητας. Τα όσα αποκαλύπτονται, έχουν χαρακτηριστικά «βόμβας». Οπως δηλαδή ήταν για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η ιστορία της European Super League. Καταπώς φαίνεται, η FIFA όχι μόνο ήξερε τα πάντα, αλλά είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση της απόπειρας εξόδου από τους κόλπους της UEFA και της δημιουργίας μιας άλλης, κλειστής, διοργάνωσης για τους (πιο) πλούσιους. Το άρθρο των «New York Times» τελειώνει με την εξής φράση-σοκ του προέδρου της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας, Χαβιέρ Τέμπας: «Το έχω ήδη πει και θα συνεχίσω να το λέω: Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο».

Λόγια που έρχονται να ενισχύσουν το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. Αυτή κατάφερε και πήρε στην κατοχή της ντοκουμέντα που δείχνουν ότι οι διοικούντες των 12 wannabe «ανταρτών» (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τότεναμ και Τσέλσι) έψαξαν να λάβουν τη στήριξη του κυβερνόντος οργάνου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ήταν οι «ισχυρές πλάτες» που πίστεψαν ότι είχαν για να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Κάτι που θεωρούσαν ζωτικής σημασίας για την ευόδωση των πλάνων τους. Το έβλεπαν ως πολλαπλή ασπίδα προστασίας, όπως για παράδειγμα στις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών, καθώς η FIFA θα επέτρεπε κανονικά τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ και θα τους γλίτωνε από πιθανές τιμωρίες. Ηταν τόσο μυστική η εμπλοκή του Ινφαντίνο και των συν αυτώ ώστε είχε δοθεί κωδικό όνομα για να αναφέρονται σχετικά στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Το… σιγανό ποταμάκι
Ο Ινφαντίνο εμφανίζεται να ήταν παρών σε όλες τις κομβικές συναντήσεις, που έλαβαν χώρα σε διάστημα πολλών μηνών με τα αφεντικά των 12 ομάδων. Τον θυμάστε άλλοτε; Μια μάλλον διακριτική παρουσία στο φόντο, ένας συμπαθής φαλακρός κύριος που γύριζε τα μπαλάκια στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων; Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάται κανείς; Πολλά λέγονται για το ρόλο που έπαιξε στο να βγουν προς τα έξω τα στοιχεία που οδήγησαν εν τέλει στον «εξοβελισμό» του Μισέλ Πλατινί από τη διοίκηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την κατηγορία της διαφθοράς Και ότι σε αντάλλαγμα αυτού, έφτασε να γίνει αφεντικό της FIFA. Αποδείξεις δεν υπάρχουν, αλλά το πόσο «βράζει» ο Γάλλος άλλοτε πρόεδρος της UEFA κάθε φορά που λέει το όνομα «Ινφαντίνο» μας δείχνει ξεκάθαρα τι πιστεύει για το άλλοτε δεξί του χέρι.

Εν προκειμένω, φαίνεται πως ο Ιταλοελβετός αξιωματούχος ήταν αποφασισμένος να στηρίξει το project της European Super League με αντάλλαγμα τη συμμετοχή πολλών εξ αυτών των συλλόγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, διοργάνωση που ως γνωστόν γίνεται υπό την αιγίδα της FIFA και η γιγάντωσή της αποτελεί «φετίχ» του και τεράστιο προσωπικό στοίχημα. Ωστόσο, όταν έσκασε η όλη ιστορία, ο Ινφαντίνο και η FIFA εμφανίστηκαν προς τα έξω ως θεματοφύλακες της παράδοσης και αντίθετοι με την απόσχιση. Στάχτη στα μάτια; Διπλό παιχνίδι; Όπισθεν ολοταχώς μπρος στις πάμπολλες αρνητικές αντιδράσεις; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έφτασε στο σημείο να ρωτήσει ανοιχτά τον Ινφαντίνο αν γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συμβεί και αν είχε την όποια εμπλοκή. Ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά και το μόνο που παραδέχτηκε είναι ότι δίστασε να πάρει πιο καθαρή θέση. Η FIFA ήταν η τελευταία από τους «μεγάλους παίκτες» που τοποθετήθηκε δημοσίως σχετικώς (αφού πρώτα είχε δει πού φυσούσε ο άνεμος…), ενώ ο τρόπος που εκφράστηκε («είμαστε αντίθετοι σε κάθε κλειστή διοργάνωση») ίσως ήταν ένα έμμεσο μήνυμα στους διοργανωτές της European Super League ότι θα τους στήριζαν αν πέραν των εγγυημένων συμμετοχών έστελναν και προσκλήσεις σε μερικούς ακόμα συλλόγους.

Αρχή και φινάλε
H European Super League είναι το μεγαλύτερο φιάσκο της μοντέρνας ποδοσφαιρικής ιστορίας, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες τα πάντα κατέρρευσαν. Υπό το βάρος των αντιδράσεων οπαδών, εθνικών Λιγκών, ομάδων και πολιτικών. Μήπως όμως στην πραγματικότητα ήταν το «άδειασμα» της FIFA που έκανε 9 από τους 12 συμμετέχοντες να την… κάνουν τρέχοντας και ακόμα να ζητούν συγγνώμη; Αυτή τη στιγμή, μόνο τρεις ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα) επιμένουν, καθώς αρνούνται να απολογηθούν στην UEFA ώστε να επανενταχθούν στους κόλπους της. Φαίνεται, τελικά, ότι ήταν η FIFA αυτή που ξεκίνησε και τελείωσε την όλη ιστορία. Τουλάχιστον προς ώρας.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις