Συνέντευξη στην εφημερίδα Metrosport παραχώρησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Απάντησε σε πολλά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε τα εξής:
–Έχετε πει ότι δε θέλετε παραγκάρχες και ότι είστε έτοιμοι για συγκρούσεις. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νέο σύστημα παραεξουσίας στο ποδόσφαιρο;
«Δε θέλω να πω ότι γλίτωσε ή άλλαξε το ποδόσφαιρο. Έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για να αλλάξει. Από εδώ και μετά θα κριθούμε όλοι. Έγιναν πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και 30 χρόνια. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Βαγγέλης ο Γραμμένος να κάνει τις συγκρούσεις που πρέπει για το όραμά του για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έστειλε το μήνυμα προς τους μεγάλους παίκτες ότι κόβεται η πλάκα».
-Θέλετε να σχολιάσετε την υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής από τον κ. Καλαντζή για την ΕΠΟ;
«Δεν μπήκα στη διαδικασία να το σχολιάσω. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, έχει τη δική του διαδρομή, το ποδόσφαιρο έχει γυρίσει σελίδα. Επαναλαμβάνω όμως ότι είμαι αυστηρός απέναντι στον Βαγγέλη τον Γραμμένο, Θα κριθεί. Θα κριθεί, του έχω εμπιστοσύνη, αλλά δε θα χαριστώ. Δε θέλω να σχολιάσω κάτι για τον κ. Καλαντζή, ο τρόπος που έγινε αυτό δεν οδηγούσε στα σωστά διλήμματα. Είναι λάθος να μπλέξουμε την πολιτική με το ποδόσφαιρο κι εγώ προσωπικά στέκομαι μακριά από αυτό και προσπαθώ να δίνω πρώτος το στίγμα αυτό».
-Για την επίλυση των προβλημάτων των ερασιτεχνικών σωματείων τι χρονικός ορίζοντας υπάρχει;
«Τις επόμενες 10-15 μέρες. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που προέρχεται από το παρελθόν, το οποίο δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά καλούμαστε να το λύσουμε. Πρέπει να βοηθήσουμε τα σωματεία που για πολλούς και διάφορους λόγους, από κακούς πολιτικούς και κακές διοικήσεις βρέθηκαν με συσσωρευμένα χρέη. Να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν ξανά διοικήσεις για να σταθούν στα πόδια τους, επεξεργαζόμαστε μια λύση με το Υπουργείο Οικονομικών και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε».
-Κάθε χρόνο η Sportsradar στέλνει δεκάδες φακέλους με ύποπτους για χειραγώγηση αγώνες, ειδικά στη Φούτμπολ Λιγκ, αλλά δεν επιβάλλονται ποινές. Σας απασχολεί το θέμα;
«Είναι σοβαρές ενδείξεις αλλά δεν είναι αποδείξεις για αυτό και οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις δεν μπορούν να σταθούν σε ένα δικαστήριο. Αρα μπορεί να επιβεβαιώνουμε κάτι που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, αλλά με αυτές τις ενδείξεις δεν έχει καταδικαστεί κανείς ποτέ (σημείωση Soccerplus: έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις και από την ποινική και από την αθλητική δικαιοσύνη, τόσο για πρόσωπα όσο και για ομάδες). Πρέπει να βρούμε τρόπο για να ελέγξουμε τον παράνομο στοιχηματισμό. Για να μην κοροϊδευόμαστε όμως εδώ ακόμη και στις ΗΠΑ, την κορυφή και του τζόγου αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν έχει βρεθεί τρόπος για να ελεγχθεί το φαινόμενο».
– Ποιο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα;
«Η Φούτμπολ Λιγκ μπορεί να καθαρίσει με τη μείωση των ομάδων. Πήραν απόφαση και θα το υλοποιήσουν, εκτός αν έχουμε πάλι πισωγύρισμα όπως έκαναν στη Σούπερ Λιγκ. Αν έχουμε ομάδες που μπορούν να παράγουν έσοδα και να είναι οικονομικά βιώσιμες, η κατηγορία θα καθαρίσει. Ως Λίγκα εξυγιάνθηκε, υπάρχει διάθεση από την ηγεσία της να αλλάξουν τα πράγματα. Αν έχουμε σε μία διετία 14 ομάδες θα αρχίσει το Πρωτάθλημα να γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Ακόμη κι έτσι πάντως ήταν από τα τηλεοπτικά προγράμματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος και διψάει για το ποδόσφαιρο αλλά και ότι αν δουλέψουν σωστά μπορούν να βγάλουν και χρήματα».
-Πέρασαν 4 μήνες αλλά πέραν των αθλητικών ποινών στις ομάδες, δεν τιμωρήθηκε κάποιος από τους πρωταίτιους των επεισοδίων στον τελικό του Βόλου. Εχετε σκεφτεί το ιδιώνυμο;
«Υπήρξαν συλλήψεις , πέρασε το αυτόφωρο θα δικαστούν σε τρία χρόνια θα τελεσιδηκήσει σε τέσσερα. Ενδεχόμενα δε μιλάμε για τους εγκληματίες, αλλά για τα παιδιά που από βλακεία βρέθηκαν εκεί. Ίσως όταν δικαστούν να μην έχει νόημα η ποινή. Έχω σκεφτεί το ιδιώνυμο κι έχω πει ότι θα προχωρήσω σε αυτό, όχι με την μορφή και την έννοια που είχε στο παρελθόν. Όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις βίας το πρώτο είναι να μην ξαναπάνε στο γήπεδο. Δεύτερον να δεχθούν μια ποινή που δε θα τους κάνει χειρότερους. Δεν τον κάνω καλύτερο άνθρωπο αυτόν που έκανε μια βλακεία και τον κλείσω για τρία χρόνια στη φυλακή. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν αυστηρές διατάξεις και αυστηρό πλαίσιο ποινής, αλλά και οικονομικές κυρώσεις. Δε θέλουμε να κλείνουμε κόσμο φυλακή από χούι. Είμαστε σε επεξεργασία του όλου νομικού πλαισίου με βάση τους κανόνες που έχει υπογράψει η χώρα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δε θέλω να φέρνω νόμους για να αφήσω το όνομά μου στην ιστορία ή για να έχουν το όνομά μου. Οι ειδικοί δουλεύουν και επεξεργάζονται το πλαίσιο που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, περιμένουμε το report από Συμβούλιο της Ευρώπης για τα θέματα ασφαλείας, το οποίο δεν είναι καλό. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν οι παρεμβάσεις».
-Η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών δίνει την αίσθηση ότι έχει πολλές ερμηνείες. Στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί για τους οπαδούς όλων των ομάδων;
«Είναι το μεγάλο στοίχημα αυτό. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Κρατάω χαμηλούς τόνους. Για τις απαγορεύσεις λειτουργούμε με βάση τις εισηγήσεις της ΔΕΑΒ και της Αστυνομίας. Άπτεται στην εκάστοτε αστυνομική αρχή για το πώς κρίνει τη σοβαρότητα ενός αγώνα. Δε μου αρέσει και μένα αυτό το πλαίσιο».
-Ποια είναι λοιπόν η θέση σας;
«Είναι γνωστό ότι είμαι υπέρ της μετακίνησης και προτιμώ την οργανωμένη, παρά τη μεμονωμένη μετακίνηση. Όμως πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο και σε αυτό εντάσσεται η δουλειά που κάνουμε τώρα. Εχω εικόνα και άποψη, αλλά οι εποχές που ο καθένας έπαιρνε την αποψάρα του την έκανε νόμο και μετά την πέταγε στα σκουπίδια έχουν περάσει. Στο νέο πλαίσιο σκεφτόμαστε και δουλεύουμε για τις αλλαγές που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση. Με όρους που όποιος κάνει τη βλακεία θα ξέρει ότι θα το πληρώσει. Περιμένω την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα είναι εδώ μέσα στον επόμενο μήνα. Προς το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου θα φέρουμε το νόμο και θα ξεκινήσουμε κομμάτι αυτού πιλοτικά προς το τέλος της σεζόν και όλη η νέα περίοδος να ξεκινήσει με το νέο πλαίσιο. Θα το απεξαρτήσω από τον αθλητικό νόμο διότι δε μπορούμε να πάμε τόσο πίσω. Τη σεζόν 2018-’19 θα πάμε με τις νέες διατάξεις για τους κανόνες ασφαλείας».
-Θα είναι η Αστυνομία και πάλι υπεύθυνη για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων;
«Είναι πρώιμο να το πούμε αυτό. Η Αστυνομία παίζει ρόλο, αλλά η ασφάλεια των ομάδων είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο, στα σύγχρονα γήπεδα η Αστυνομία επεμβαίνει μόνο σε έκτακτες συνθήκες».
-Εδώ υπήρξε μια παρεξήγηση: ότι αν τα επεισόδια δεν επηρεάζουν την διεξαγωγή ενός αγώνα δε θα υπάρχουν ποινές.
«Δεν ξέρω αν υπήρχε διόρθωση από τον κ. Γραμμένο, αλλά πιστεύω ότι ήταν σαφές το πλαίσιο. Από τη στιγμή που καθιέρωνε αντικειμενική ευθύνη. Το άρθρο 2 έλεγε σαφώς ότι όπου δεν υπάρχουν ποινές συγκεκριμένες, οι ποινές είναι αυτές εδώ. Υπήρχε σαφής τιμωρία και σαφής ευθύνη. Αυτό που έπρεπε να τελειώσει και τελείωσε ήταν η φάρσα των εκτεταμένων και των μεμονωμένων. Είναι μια φάρσα για να μπορούμε είτε να αθωώνουμε κάποιους ή να καταδικάζουμε άλλους. Αυτό το κρίνει ο δικαστής. Έτσι είναι παντού έτσι γίνεται κι εδώ πλέον».
-Ποιος είναι ο Βασιλειάδης που ανέλαβε πριν από 12 μήνες το Υπουργείο; Εχει οπαδική ταυτότητα;
«Ημουν και είμαι φίλαθλος. Δεν υπήρξα ποτέ αθλητής, μου αρέσει ο αθλητισμός. Πέρα από τη γειτονιά μου και κάποια σωματεία που παίζαμε για πλάκα. Αγαπούσα τον αθλητισμό. Κυρίως το ποδόσφαιρο. Έχω οπαδική ταυτότητα δεν το έχω κρύψει και κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα politically correct ψέματα. Γιατί να κρυβόμαστε; Ο καθένας δεν γεννήθηκε σε θερμοκήπιο. Είναι γνωστό, είμαι Ολυμπιακός. Η ζωή στο υπουργείο είναι μια καθημερινή μάχη με προβλήματα πολλά και συσσωρευμένα. Όλο το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού είναι έτοιμο να σκάσει».
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις