Μετά από έναν πέρα για πέρα «τρελό» αγώνα με πολλές εγκαταλείψεις, ο Λιούις Χάμιλτον πήρε την ανέλπιστη νίκη στο Μπακού και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Δεύτερος ο απίθανος Ράικονεν, τρίτος ο Πέρεζ, εκτός βάθρου ο Φέτελ
Οι μηχανοκίνητοι Θεοί ήθελαν να κερδίσει ο Λιούις: μετά από έναν «εξωπραγματικό» αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν με… μυριάδες εγκαταλείψεις και αλλεπάλληλες αλλαγές στην κορυφή, ο Μπότας εγκατέλειψε στο τέλος λόγω κλαταρίσματος, ο Φέτελ έβαλε τετράτροχο αυτογκόλ προσπαθώντας ν’ αρπάξει τη νίκη, η οποία τελικά κατέληξε σχεδόν κατά λάθος στον Χάμιλτον!
Ο Κίμι Ράικονεν μ’ εκπληκτική δουλειά- κι εκμεταλλευόμενος τις εγκαταλείψεις και τα λάθη των άλλων- τερμάτισε δεύτερος, με τον Πέρεζ να κάνει την έκπληξη και ν’ ανεβαίνει μετά από 2 χρόνια στο βάθρο, καθώς κράτησε πίσω του τον Φέτελ. Τον αγώνα «σημάδεψε», πάντως, η Ρεντ Μπουλ, που τα έκανε μεγαλοπρεπώς μαντάρα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
Σβήνουν τα κόκκινα φώτα, αρχίζει ο… χαμός
Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα και δόθηκε η εκκίνηση στον αγώνα, η πρώτη πεντάδα έμεινε αναλλοίωτη με τον Φέτελ να διατηρείται μπροστά από τον Χάμιλτον, τον Μπότας και τις δύο Ρεντ Μπουλ, ωστόσο από κει και πίσω έγινε ο κακός χαμός, με το (αναμενόμενο, λόγω δομής της πίστας) Αυτοκίνητο Ασφαλείας να μπαίνει μέσα μόλις στο τέλος του 1ου γύρου.
Ο (6ος) Κίμι ακούμπησε με τον Οκόν (εγκατέλειψε) και αναγκάστηκε να μπει στα πιτ για ν’ αλλάξει μπροστά αεροτομή και να βάλει την soft γόμα, ο Αλόνσο βρήκε με τον Σιρότκιν (εγκατέλειψε και ο Ρώσος) και κλάταρε το ελαστικό του και, γενικά, στην πίστα ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα.
Άπαντες περίμεναν, φυσικά, να φύγει το Α.Α. προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας- κι αυτό έγινε στον 5ο γύρο.
Μετά, «άναψε» εκ νέου η μάχη…
Επανεκκίνηση και… μονοπώλιο Ρενό
Με το που μπήκε μέσα το Α.Α. ο Φέτελ με μια εκπληκτική επανεκκίνηση κατάφερε να πάει τη διαφορά του στα 3 δευτερόλεπτα (πριν σταθεροποιηθεί στα 2.5) από τον δεύτερο Χάμιλτον, όμως τα «σπουδαία» ήταν μετά την 3η θέση του Μπότας.
Ο Φερστάπεν προσπέρασε με απαιτητικό τρόπο τον Ρικιάρντο για την 4η θέση, όμως μετά αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με την μπαταρία του, με αποτέλεσμα οι δύο Ρενό των Σάινθ και Χούλκενμπεργκ να τον «καταπιούν» άμεσα. Ο Γερμανός της Ρενό, ωστόσο, στον 11ο γύρο χτύπησε στον τοίχο, υπέστη κλατάρισμα του πίσω αριστερά ελαστικού του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
Ωστόσο, οι δύο οδηγοί των «Ταύρων» πήραν το… λάδι τους πίσω, καθώς πέρασαν στον 15ο γύρο τον Σάινθ και ανέβηκαν εκ νέου στο 4-5, με τον πιλότο της Ρενό να μπαίνει στα πιτ για να βάλει την soft γόμα.
Μπροστά, ένα λάθος του Χάμιλτον είχε πάει τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Φέτελ στα 5 δεύτερα και…
Και το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στο τι θα γίνει στα πιτ των «μεγάλων».
Ο Χάμιλτον ανοίγει το χορό, οι υπόλοιποι καθυστερούν
Έχοντας κάνει δύο λάθη και γκρινιάζοντας πως τα ελαστικά του έχουν παραδώσει αγωνιστικό πνεύμα, ο Χάμιλτον μπήκε στον 22ο γύρο για να βάλει την soft γόμα, έχοντας μια διαφορά κοντά στα 7 δεύτερα από τον Φέτελ.
Ο πιλότος της Φεράρι συνέχιζε να μένει στην πίστα καθώς με την πολύ μαλακή «έγραφε» παρεμφερείς χρόνους με τις δύο Μερσέντες και μπήκε πολύ αργότερα, στον 31ο, να βάλει και αυτός την soft και να πάει μέχρι τέλους.
Εν αντιθέσει με αυτούς, οι δύο Ρεντ Μπουλ και ο Μπότας συνέχιζαν στην πίστα.
Το «δράμα», όμως, δεν είχε έρθει ακόμα…
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τρακαρίσματος
Από τη αρχή του αγώνα «τρώγονταν» για την 4η θέση. Το πράγμα «μύριζε» από χιλιόμετρα μακριά πως κάποια στιγμή θα γίνει το κακό- δεδομένου, μάλιστα, πως ο ένας εκ των δύο είναι ο Μαξ Φερστάπεν που ακόμα κι όταν δεν φταίει… φταίει.
Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν στον 39ο γύρο: με τους Ρικιάρντο και Μαξ να έχουν βάλει και οι δύο την ultra soft και τον Ολλανδό να είναι μπροστά από τον Αυστραλό, το «μοιραίο» συνέβη μ’ εκκωφαντικό τρόπο.
Ο Φερστάπεν φαίνεται πως άλλαξε 2 φορές την γραμμή του, ο Ρικιάρντο «μπήκε» με περισσότερα χιλιόμετρα, ενδεχομένως, απ’ όσα έπρεπε και τα μονοθέσιά τους διαλύθηκαν με το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να μπαίνει, φυσικά, στην πίστα.
Η παραμονή του «τράβηξε» λίγο παραπάνω, καθώς ο Γκροζιάν στην προσπάθειά του να ζεστάνει τα ελαστικά του… καρφώθηκε μόνος του και η αγωνία παρατάθηκε.
Τα καλύτερα, παραδόξως, να μην έχουν έρθει ακόμα…
Μέσα από την παράνοια «αναδύεται» ο Χάμιλτον
Με τα συγκρουόμενα να έχουν τελειώσει, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας αποχώρησε τέσσερις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας και ακολούθησε η αγωνιστική κόλαση: με όλους τους πιλότους να έχουν μπει στα πιτ για να βάλουν την ultra soft και να επιτεθούν στο τέλος, ο Βάλτερι Μπότας ήταν ο κερδισμένος της υπόθεσης καθώς βγήκε πρώτος, έχοντας πίσω του τον Φέτελ και τους Χάμιλτον, Κίμι ν’ ακολουθούν.
Στην επανεκκίνηση, ωστόσο, τα πράγματα πήγαν κατά διαόλου για τον Φινλανδό της Μερσέντες και τον Γερμανό της Φεράρι: ο Φέτελ προσπάθησε να περάσει τον Μπότας, έχασε τα φρένα και έπεσε 4ος, ο πρωτοπόρος Βάλτερι είχε ένα κλατάρισμα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και, κάπως έτσι, εντελώς από το πουθενά (και χωρίς να έχει κάνει έστω κι ένα προσπέρασμα!) ο Χάμιλτον βρέθηκε πρώτος.
Ο Ράικονεν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του team-mate του στη Φεράρι και πήγε δεύτερος, με τον Πέρεζ να περνάει και αυτός τον Φέτελ και ν’ ανεβαίνει στο βάθρο- δύο ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία φορά!
Ο σταθερότατος Σάινθ τερμάτισε 5ος, με τους Λεκλέρκ (απλά απίθανο grand prix από τον πιλότο της Σάουμπερ, Αλόνσο (και πάλι στους βαθμούς ο συγκινητικός Ισπανός), Στρολ, Φαντούρν και Χάρτλεϊ να συμπληρώνουν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.
Χάμιλτον, λοιπόν, έστω και με την τεράστια βοήθεια της τύχης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε από το πουθενά στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από 4 αγώνες στους οποίους- κατά γενική ομολογία- η Φεράρι ήταν καλύτερη.
Αυτό ακριβώς, το γεγονός πως προηγείται όντας… χειρότερος, είναι που κάνει την Μερσέντες και πάλι επικίνδυνη.
Έχει απάντηση η Σκουντερία ή μήπως τ’ Ασημένια Βέλη έχουν μπει γι’ ακόμα μία σεζόν στις ράγες;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο τέλος της ξηρασίας για τη Φεράρι ή την συνέχιση της ηγεμονίας της Μερσέντες.
sdna.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις