Πριν από ένα χρόνο ακριβώς η Λέστερ βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ένα χρόνο μετά οι «αλεπούδες» ζουν το πιο όμορφο παραμύθι της ιστορίας τους και οδηγούν την κούρσα στην Πρέμιερ Λιγκ. Το αν θα καταφέρουν να παραμείνουν στην κορυφή μέχρι το τέλος θα πρόκειται για ένα τεράστιο κατόρθωμα το οποίο θα γραφτεί στην ιστορία.
Πάντως, η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι μπορεί να πάρει κουράγιο από την συμπατριώτισσα της Νότιγχαμ Φόρεστ, την γαλλική Μονπελιέ ακόμα και την δικιά μας Λάρισα, ομάδες που αψήφισαν τις όποιες πιθανότητες και κατάφεραν στο τέλος της σεζόν να τερματίσουν στην πρώτη θέση και να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Το gazzetta.gr σας θυμίζει δώδεκα ομάδες που έκαναν το ποδοσφαιρικό θαύμα στα πρωταθλήματα των χωρών τους.
Αγγλία: Νότιγχαμ Φόρεστ (1977-78)
Η κατάκτηση του τίτλου από την Ντέρμπι Κάουντι την σεζόν 1971-72 ήταν μια σπουδαία επιτυχία για τον Μπράιαν Κλαφ, αλλά η επανάληψή του με την Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία τερματίζοντας μάλιστα όχι πρώτη αλλά τρίτη, ήταν απίστευτη. Η ομάδα των Κλαφ και Τέιλορ τερμάτισε επτά βαθμούς πάνω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, την οποία μάλιστα νίκησαν και στον τελικό του Λιγκ Καπ. «Είμαι λίγο ηλίθιος και λίγο ιδεαλιστής. Θέλουμε να διασκεδάζουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους», ανέφερε ο φλεγματικός Μπράιαν Κλαφ και το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι παίκτες του και διασκέδασαν και τους ανθρώπους έκαναν χαρούμενους.
Βέλγιο: Γκενκ (1998-99)
Αποτέλεσμα της συγχώνευσης των Βάτερσεϊ Τορ και Βίντερσλαγκ η Γκενκ κέρδισε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία το 1996. Με τον Εϊμέ Αντουενίς στον πάγκο και αστέρια τους Γκούντγιονσον, Μπεσνίκ Χάσι, Ουλάρε και Μπράνκο Στρούπαρ κατάφερε να κάνει το μπαμ και να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα Βελγίου το 199. «Η διοίκηση άκουσε τις επιθυμίες μου και υπήρχε ένα δυνατό σύνολο», ανέφερε ο Αντουενίς λίγα χρόνια αργότερα σε εκδήλωση της ομάδας.
Γαλλία: Μονπελιέ (2011-12)
Μονακό (1978), Σεντ Ετιέν (1964) και Μπορντό (1950) κατέκτησαν το πρωτάθλημα Γαλλίας ως νεοφώτιστες, αλλά η επιτυχία της Μονπελιέ το 2012 ήταν ίσως το μεγαλύτερο σοκ που είχε υποστεί το γαλλικό ποδόσφαιρο αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2011 η Παρί είχε περάσει στα χέρια των Καταριανιών. Η Μονπελιέ του Ρενέ Ζιράρ με αιχμή του δόρατος, τον μετέπειτα αστέρα της Άρσεναλ, Ολιβιέ Ζιρού, κατάφερε να τερματίσει στην κορυφή της βαθμολογίας. «Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι δεν χρειάζεται να φοβάσαι κανέναν και ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία», δήλωνε ο Ζιράρ και στα λόγια του αποτυπώνεται πλήρως η επιτυχία αυτή.
Γερμανία: Καϊζερσλάουτερν (1997-98)
Είναι στο αίμα του Ότο Ρεχάγκελ να κάνει θαύματα. Πριν το έπος της Πορτογαλίας ο «Χερ Ότο» είχε αφήσει άφωνη την Μπουντεσλίγκα με την Καϊζερσλάουτερν το 1998. Η ομάδα του ξεκίνησε εκείνη την σεζόν με νίκη 1-0 επί της Μπάγερν Μονάχου και μετά δεν είδε ποτέ πίσω κλειδώνοντας την σαλατιέρα μία αγωνιστική πριν το τέλος. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ξανά», είχε δηλώσει προφητικά ο Ρεχάγκελ. Η ιστορία τον δικαίωσε εν μέρει-όσον αφορά την Γερμανία-γιατί με την Ελλάδα το 2004 έκανε το μπαμ του αιώνα.
Ελλάδα: Λάρισα (1987-88)
Ήταν 1η Μαΐου 1988 όταν ο αείμνηστος, Γιώργος Μητσιμπόνας, πέτυχε το γκολ στο «Αλκαζάρ», στο 87ο λεπτό με αντίπαλο τον Ηρακλή και έδωσε το πρωτάθλημα στη Λάρισα. Τότε έσπασε το κατεστημένο και έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτούσε πρωτάθλημα Ελλάδας! Το 1988 η Λάρισα ήταν μια ομάδα-μοντέλο. Είχε χτιστεί με επιμονή και υπομονή πάνω στα ταλέντα που τότε έβγαζε εν αφθονία ο θεσσαλικός κάμπος. Αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας ο Γιάτσεκ Γκμοχ.
Ολλανδία: Άλκμααρ (1980-81)
Στην Ολλανδία τρεις είναι οι ομάδες. Άγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν μονοπωλούσαν τους τίτλους από το 1964 μέχρι που το 1981 η Άλκμααρ του Γέοργκ Κέσλερ καταπλήσσει τους πάντες κάνοντας το νταμπλ, φτάνοντας παράλληλα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA. «Ξεκίνησα το 1978 με μια μέτρια ομάδα και μέσα σε τρία χρόνια είχαν εξελιχθεί σε πρωταθλητές», δήλωνε ο Γερμανός τεχνικός της Αζέτ.
Ιταλία: Βερόνα (1984-85)
Η Βερόνα κέρδισε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία το 1982 και μέχρι το 1985 το καλύτερο που είχε πετύχει ήταν μια 4η και 6η θέση, καθώς και ένα τελικό Κυπέλλου Ιταλίας. Έτσι, κανένας δεν πίστευε όταν το 1985 η ομάδα του Οσβάλντο Μπανιόλι έφτασε μέχρι το τέλος. Οι μεταγραφές των Χανς Πίτερ Μπρίγκελ και Έλκιερ ήταν αποφασιστικές για την δημιουργία της ομάδας. «Δεν μετανιώνω που δεν αγωνίστηκα σε κάποια μεγάλη ομάδα, άλλωστε εκείνη η Βερόνα ήταν η μεγαλύτερη όλων», δήλωνε κάποτε ο Έλκιερ.
Πορτογαλία: Μποαβίστα (2000-01)
Πενήντα χρόνια μετά την Μπελενενσες-η οποία είχε γίνει η πρώτη ομάδα που είχε σπάσει την τριανδρία Πόρτο, Μπενφίκα, και Σπόρτινγκ, η Μποαβίστα του Πατσέκο κατάφερε να μπει στο μάτι των τριών μεγάλων. Η Μποαβίστα ήταν φτιαγμένη και ραμμένη στα θέλω του Πατσέκο. Η νίκη με 1-0 επί της τότε πρωτοπόρου και αιωνίου αντιπάλου Πόρτο, οδήγησε τους Πάνθηρες στην κορυφή και η νίκη με 3-0 επί της Άβες σφράγισε τον τίτλο.
Ρωσία: Ρούμπιν Καζάν (2008)
Μέχρι το 2008 το Καζάν ήταν γνωστό για το χόκεϊ, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Όλα αυτά άλλαξαν εκείνη την χρονιά με τις μεταγραφές των Σέμακ, Ρεμπρόφ, Γκοκντενίζ και Μιλόσεβιτς. Η ομάδα του Κούρμπαν Μπερντίεφ ξεκίνησε με το εντυπωσιακό επτά στα επτά και μετά δεν είδε ποτέ πίσω. «Μας πήρε πολύ καιρό για αυτή την επιτυχία και με την βοήθεια του Αλλάχ τα καταφέραμε», ανέφερε ο Μπερντίεφ.
Τουρκία: Μπούρσασπορ (2009-10)
Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του τουρκικού πρωταθλήματος. Η Μπούρσασπορ έγινε η πρώτη ομάδα μετά το 1984 που παίρνει το πρωτάθλημα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Οι «κροκόδειλοι» υπό τις οδηγίες του Ερτογρούλ Σαγλάμ και με αστέρια τους Βολκάν Σεν, Γιλντιρίμ, Οζάν Ιπέλ και Μπατάλια, κατέκτησαν τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική μετά τη νίκη με 2-1 επί της Μπεσίκτας ξεπερνώντας την Φενέρμπαχτσε η οποία κόλλησε στο 1-1 με την Τραμπζονσπόρ. «Περιμέναμε πάντα στην γωνία να χάσει βαθμούς η Φενέρ. Εκείνη την χρονιά στην Προύσα γράφτηκε ιστορία», τόνισε ο Σαγλάμ.
Ουκρανία: Ταβρίγια (1992)
Η Σαχτάρ Ντόνετσκ και η Ντιναμό Κιέβου έχουν κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα στην Ουκρανία με εξαίρεση την πρώτη χρονιά. Στο πρώτο πρωτάθλημα μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση οι ομάδες είχαν χωριστεί σε δύο γκρουπ. Πρώτες τερμάτισαν η Ταβρίγια και η Ντιναμό Κιέβου. Στον τελικό όλοι πίστευαν ότι η Ντιναμό Κιέβου θα είχε εύκολο έργο αλλά ένα γκολ του Σέρχι Σεφτσένκο έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στην Ταβρίγια.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις