Από τις αλάνες του Βόλου, στις πορτογαλικές μεγαλουπόλεις και από τα γήπεδα της Μαγνησίας, σε εκείνα του Πόρτο και της Λισαβόνας. Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του Κωνσταντίνου Σταμέλου, του Βολιώτη προπονητή για τον οποίο αυτή τη στιγμή μιλά, ολόκληρος ο κόσμος του ποδοσφαίρου!
Ένα παιδί χαμηλών τόνων, που από τα βαγόνια (σ. σ. τα ”κτήρια” στέγασης των αποδυτηρίων, των αποθηκών και των γραφείων της Α.ΠΟ.Β. το 2000) της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Βόλου, με σκληρή δουλειά κι απίστευτη υπομονή και θέληση, κατάφερε λίγους μήνες πριν κλείσει τα 24 του χρόνια, να γνωρίσει πράγματα και καταστάσεις, αλλά και να γευτεί εμπειρίες, που άλλοι συνάδελφοι του δεν μπόρεσαν να βιώσουν σε ολόκληρη την καριέρα τους. Το Goalpost.gr και ο Δημήτρης Μπιτολάς σας παρουσιάζουν την ξεχωριστή ιστορία του Κωνσταντίνου Σταμέλου, ο οποίος απέδειξε πως αν κάποιος πιστέψει πραγματικά στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, τότε μπορεί να καταφέρει τα πάντα.
Η πρώτη γνωριμία με το ποδόσφαιρο
Ο Κωνσταντίνος Σταμέλος γεννήθηκε, στις 28 Δεκεμβρίου 1993, στην πόλη του Βόλου. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ηλικία των επτά ετών στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βόλου, όπου και παρέμεινε σε όλη την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, περνώντας από όλα τα μικρά τμήματα του μαγνησιώτικου συλλόγου, ενώ κατάφερε να πάρει γεύση κι από την πρώτη ομάδα.
Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ως δεξιός οπισθοφύλακας, στη συνέχεια προωθήθηκε στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ενώ λίγο πριν σταματήσει να αγωνίζεται (17 ετων), πέρασε κι από τη θέση του κεντρικού επιθετικού.
Σίγουρα, δεν αποτελούσε τον ποδοσφαιριστή, που μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Όμως, αυτό που έκανε τον δεξιοπόδαρο Βολιώτη να ξεχωρίζει, προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια της πορείας του στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές, δεν ξεκινούσε ως βασικός στα παιχνίδια και ευρισκόμενος στον πάγκο της Α.ΠΟ.Β., γνωρίζοντας και τον ρόλο που θα είχε, όταν περνούσε στο παιχνίδι, προσπαθούσε να αναλύσει τον αντίπαλο του κι αυτό του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα, όταν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο για να τον αντιμετωπίσει. Μπορεί να μην το γνώριζε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά το ταξίδι στον κόσμο της προπονητικής είχε μόλις ξεκινήσει…
Τα πρώτα βήματα στο χώρο της προπονητικής
Ο Κωνσταντίνος Σταμέλος πέρασε το κατώφλι της Γυμναστικής Ακαδημίας Τρικάλων το 2011, όπου και αποφοίτησε από εκεί το 2015. Τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο των σπουδών του, όλα κύλησαν ομαλά, ενώ ουσιαστικά η πρώτη γνωριμία με την προπονητική έγινε το 2013-2014, όταν ταξίδεψε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Πόρτο της Πορτογαλίας, μέσω του προγράμματος Eράσμους. Εκεί, παρακολούθησε από κοντά προπονήσεις της Λεϊσόες, ομάδας που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας της Πορτογαλίας, παίρνοντας μια μικρή γεύση από τη μεγάλη σχολή των Ίβηρων προπονητών.
Στην τέταρτη χρονιά του Κωνσταντίνου στο Πανεπιστήμιο των Τρικάλων το πρόγραμμα του επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα, καθώς μπορεί το ταξίδι του στην Πορτογαλία να τον βοήθησε να κατασταλάξει, όσον αφορά αυτό που θα ακολουθούσε αργότερα ως επάγγελμα, όμως οι απαιτήσεις του όλου εγχειρήματος ήταν πολλές και υψηλές.
Το καθημερινό πρόγραμμα του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο, διότι για μία ολόκληρη χρονιά είχε καθήκοντα προπονητή στην ακαδημία της ομάδας Δήμητρα – Απόλλων 2005 των Τρικάλων, που αποτελεί μία από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα, καθώς έχουν φοιτήσει εκεί ποδοσφαιριστές, όπως οι Γιάννης και Αποστόλης Σκόνδρας, ο Γιώργος Νικλητσιώτης και ο Κώστας Φορτούνης. Επίσης, την ίδια σεζόν ο Κώστας είχε αναλάβει ταυτόχρονα ρόλο βοηθού προπονητή στον Απόλλωνα Καναλίων Μαγνησίας, ενώ παρακολουθούσε και μαθήματα πορτογαλικών στη Λάρισα. Οι βάσεις είχαν μπει και η ώρα που θα επέστρεφε στην Πορτογαλία δεν θα αργούσε…
Μεταπτυχιακό στην Πορτογαλία και… Σπόρτινγκ
Μετά την αποφοίτηση του από τη Γυμναστική Ακαδημία Τρικάλων, γνωρίζοντας πλέον καλά την πορτογαλική γλώσσα και έχοντας στην κατοχή του τον τίτλο του UEFA B, ο Σταμέλος αποφάσισε να πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Ισμάι, που έδρευε στη χώρα του Ζοσέ Μουρίνιο. Παράλληλα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρακολουθούσε κάθε Κυριακή μαθήματα προγράμματος συμπληρωματικής ατομικής προπόνησης ποδοσφαιριστών.
Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε να δουλεύει στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας το 2015, θέλοντας να εξασκήσει και να βελτιώσει τις γνώσεις, που είχε αποκομίσει νωρίτερα πάνω στην προπόνηση, η οποία για να εκτελεστεί σωστά, προϋπέθετε να γνωρίζει κάποιος βασικές λέξεις και ορισμούς του ποδοσφαίρου στα πορτογαλικά. Τα «Λιοντάρια» δεν στάθηκαν εμπόδιο στις φιλοδοξίες του και τον πρώτο χρόνο του έδωσαν την ευκαιρία να προπονεί ένα τμήμα κάτω των 8 ετών του συλλόγου, αλλά και να έχει ρόλο βοηθού προπονητή στην Κ14.
Η εξέλιξη του Βολιώτη προπονητή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και ο σύλλογος από την Ιβηρική χερσόνησο πρότεινε στον Κωνσταντίνο να παραμείνει ως κανονικό μέλος του τεχνικού επιτελείου της μεγάλης ακαδημίας της ομάδας για ένα ακόμη χρόνο, αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο. Τη δεύτερη χρονιά στη Λισαβόνα, ο Σταμέλος ανέλαβε χρέη προπονητή σε δύο διαφορετικά τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, θα προπονούσε μία ομάδα παιδιών κάτω των 9 ετών, αλλά και την Κ13 του συλλόγου.
Ο νέος ρόλος στη Σπόρτινγκ και η ομοιότητα με τον Μουρίνιο
Η αναβάθμιση του Βολιώτη τεχνικού συνεχίζεται, καθώς από φέτος έχει αναλάβει σπουδαίο ρόλο στο μεγάλο πρότζεκτ της Σπόρτινγκ σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα έχει επωμιστεί το βάρος για την προπόνηση, την εξέλιξη και την ανάδειξη ποδοσφαιριστών της νεοσύστατης ακαδημίας των «Λιονταριών» στο Χαλάνδρι.
Ο Ζοσέ Μουρίνιο ξεκίνησε την καριέρα του ως μεταφραστής του άγγλου προπονητή Σερ Μπόμπι Ρόμπσον σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο και Μπαρτσελόνα, ενώ ο Κωνσταντίνος Σταμέλος ανέλαβε την παρουσίαση των εγκαινίων της ακαδημίας της Σπόρτινγκ στην Αθήνα, καθώς είχε τις γνώσεις για να μεταφράσει οτιδήποτε μπορούσε να ειπωθεί κατά τη διάρκεια της από τα ελληνικά στα πορτογαλικά και το αντίστροφο. Τα θετικά μηνύματα και η σύμπτωση ανάμεσα στον Βολιώτη τεχνικό και στον «Special One», ίσως κάτι να προμηνύουν…
Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα
Το ταξίδι ενός φιλόδοξου νεαρού, που κυνηγούσε το όνειρο του στην Πορτογαλία, δεν ήταν εύκολο. Κάθε αρχή και δύσκολη έλεγαν οι παλιοί και το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι βρισκόταν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για εκείνον, θα έπρεπε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου και της ομάδας του, αλλά και να δώσει λύση στα προβλήματα, που θα του παρουσιάζονταν.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Βολιώτης προπονητής σχετικά με τη γλώσσα ήταν πολλές, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον, που δεν γνωρίζει άπταιστα τα πορτογαλικά, να δώσει σαφείς οδηγίες σε πολύ μικρά παιδιά, ώστε να εκτελέσουν κατά γράμμα τις εντολές του. Επίσης, το ίδιο συνέβαινε και στο Πανεπιστήμιο, διότι η επικοινωνία του Σταμέλου με τους συμφοιτητές του, αλλά και με τους καθηγητές του, μόνο ως εύκολη δεν μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς.
Τέλος, ένα από τα κύρια καθημερινά προβλήματα για τον νεαρό τεχνικό ήταν η μετακίνηση του από το σπίτι του στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ και το αντίστροφο, καθώς αυτό απαιτούσε να ταξιδέψει παραπάνω από δύο ώρες για να παρουσιαστεί στην προπόνηση, αλλά και να διανύσει τα ίδια χιλιόμετρα για να επιστρέψει στο σπίτι του.
Η βοήθεια και η καταξίωση από ανθρώπους του ποδοσφαίρου
Εκτός από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, τους φίλους του και γενικότερα τους δικούς του ανθρώπους, απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει ψηλά ένας νέος προπονητής είναι να δεχθεί και τη βοήθεια των επαγγελματιών του ποδοσφαίρου. Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου, τρία άτομα ήταν αυτά, που διέκριναν το ταλέντο του και θέλησαν πραγματικά να τον βοηθήσουν για να βελτιωθεί και να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, που βρίσκεται σήμερα.
Ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισε ο νεαρός Βολιώτης, πατώντας το πόδι του στο σύλλογο της Λισαβόνας ήταν ο Πάουλο Ολιβέιρα, ο οποίος είχε ρόλο τεχνικού διευθυντή στη Σπόρτινγκ. Ο Πάουλο πέρασε τον Κωνσταντίνο από συνέντευξη, ενώ ήταν και εκείνος, που ανέλαβε ουσιαστικά να τον βάλει στο κλίμα της Σπόρτινγκ, αλλά και να του περάσει τη φιλοσοφία των «Λιονταριών».
Το δεύτερο χρόνο, ο Πέδρο Μασάδο ήταν ο άνθρωπος που έκανε στον Σταμέλο ειδικό φροντιστήριο πριν την προπόνηση, αλλά και μετά το τέλος της, εξηγώντας του τα λάθη του και τον τρόπο που θα μπορούσε να βελτιωθεί ο ίδιος σαν προπονητής, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, που έπρεπε να περάσουν από τα χέρια του.
Επίσης, εκείνος που λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Σταμέλο και στη διοίκηση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για να αναλάβει ο πρώτος σημαντικό ρόλο στο πλάνο των «Λιονταριών» σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν ο παλιός γνώριμος στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό από τη θητεία του στη Σούπερ Λιγκ, Φρανκ Ζουέλα (Διευθυντής του μεγάλου πρότζεκτ της Σπόρτινγκ σε Ελλάδα και Κύπρο). Ο πρώην διεθνής Ανγκολέζος κεντρικός μεσοαμυντικός του ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έδωσε το «πράσινο φως», έπειτα από τυχαία γνωριμία και συμφωνία των δύο στην Πορτογαλία, με τον Σταμέλο να αναλαμβάνει τελικά σημαντικό ρόλο στην ανέλιξη ποδοσφαιριστών για λογαριασμό της ομάδας της Λισαβόνας, τόσο στη Μεγαλόνησο, όσο και στην Ελλάδα.
Λίγα λόγια για τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Η Σπόρτινγκ αποτελεί αθλητικό σύλλογο της Πορτογαλίας, ο οποίος ιδρύθηκε την 1 Ιουλίου 1906, εδρεύει στη Λισαβόνα, ενώ ανήκει και στις τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Πορτογαλίας. Όσον αφορά τον αριθμό των μελών της, κατέχει την έκτη θέση παγκοσμίως με πάνω από 140.000 εγγεγραμμένα μέλη. Το γήπεδο της έχει χωρητικότητα 50.095 θέσεις και ονομάζεται ”Ζοζέ Αλβαλάδε”, ενώ το ψευδώνυμο της ορίζεται ως τα «Λιοντάρια».
Επίσης, η Σπόρτινηκ δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία και είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη πορτογαλική ομάδα ποδοσφαίρου, με 46 τίτλους σε εγχώριες διοργανώσεις και ένα διεθνή τίτλο, (κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, 1963 – 1964). Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πορτογαλία, τα «Λιοντάρια», έχουν κατακτήσει 18 πρωταθλήματα, 16 κύπελλα και 8 σούπερ καπ.
Όμως, το σημαντικότερο πράγμα που κάνει τη Σπόρτινγκ να ξεχωρίζει, είναι το σύστημα της ποδοσφαιρικής της ακαδημίας, η οποία είναι μία από τις καλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουν αποφοιτήσει από αυτή ποδοσφαιριστές όπως οι Πάουλο Φούτρε, Σιμάο Σαμπρόσα, Νάνι, Ρικάρντο Κουαρέσμα, αλλά και οι βραβευμένοι με χρυσή μπάλα Κριστιάνο Ρονάλντο και Λουίς Φίγκο. Μάλιστα, η εξαιρετική δουλειά, που πραγματοποιείται στην ακαδημία ποδοσφαίρου των «Λιονταριών» ήταν και ένας από τους λόγους, που ο Κωνσταντίνος Σταμέλος προσπάθησε να αποτελέσει μέλος αυτού του σημαντικού συλλόγου.
Το γεγονός ότι η Σπόρτινγκ έχει βγάλει από τα σπλάχνα της, (σύμφωνα με την άποψη πολλών) τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών (Κριστιάνο Ρονάλντο), στηρίζεται στην εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, που διακρίνεται για την τεχνογνωσία του στα θέματα που έχουν να κάνουν με την βελτίωση και την ανάδειξη νεαρών ταλαντούχων (πορτογάλων και μη) ποδοσφαιριστών.
Οι απαιτήσεις του συλλόγου κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές και εκτός από τους ποδοσφαιριστές, οι νεαροί τεχνικοί της ακαδημίας (όπως π.χ. ο Κωνσταντίνος Σταμέλος) παρακολουθούνται, βελτιώνονται, αλλά και αξιολογούνται καθημερινά από τους προϊσταμένους τους, πράγμα που κάνει τη Σπόρτινγκ να μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο, αλλά και να βελτιώνει το ήδη εξαιρετικό και μοναδικό σύστημα της ακαδημίας της.
GOALPOST: αθλητικά, δυναμικά & αποκλειστικά
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις