Ο Κορωνοϊός συνεχίζει να έχει πολλά θετικά κρούσματα. Παρόλα αυτά υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να ανοίξει και πάλι η αγορά και να πάρει μία… ανάσα η οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού -και κυρίως η βρετανική- οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και τα κρούσματα που δεν σημειώνουν μείωση ανησυχούν τους ειδικούς, αλλά η επανεκκίνηση της οικονομίας, που έχει παγώσει εδώ και έναν χρόνο, πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, η οποία μελετά τον σχεδιασμό για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των σχολείων και του τουρισμού, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας.
Οι ημερομηνίες στις οποίες εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι συγκεκριμένες και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, αυτές θα σηματοδοτήσουν και την επιστροφή στην κανονικότητα, δώδεκα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, η κυβέρνηση έχει στόχο τα εξής:
Άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου είτε με τη διαδικασία του click away είτε με το sms στο 13032
Άνοιγμα της εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους γύρω στις 15 Απριλίου
Άνοιγμα σχολείων τον Απρίλιο
Άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαϊου. Μάλιστα, προσδοκία της κυβέρνησης είναι να έρθει στην χώρα μας το 50% των τουριστών που ήρθαν το 2019. Η συγκεκριμένη απόφαση θα παρθεί μετά το πρώτο test drive που θα έχει πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όταν χώρες που έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες. Τον Απρίλιο, άλλωστε, θα έχει εμβολιαστεί και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 60, άρα θα υπάρχει και ένα τείχος ασφαλείας.
Η επιθυμία για άνοιγμα του λιανεμπορίου
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία της να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς με αυτόν τρόπο διοχετεύονται χρήματα στην αγορά. Από την άλλη, οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι όσο αργεί το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους τόσο αυτές οδεύουν σε λουκέτο. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνονται τόσο από το γεγονός ότι τα καταστήματα είχαν ανοίξει και το προηγούμενο όσο και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν είτε στις 22 είτε στις 29 Μαρτίου.
Τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη είχε ενισχύσει και η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, για το άνοιγμα των καταστημάτων πρώτα, μετά το άνοιγμα σχολείων και τέλος το άνοιγμα της εστίασης. Σε αυτή την τοποθέτηση είχε κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Κατά την συνεδρίαση η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού την Παρασκευή 12 Μαρτίου, ο οποίος στην ουσία άνοιξε το «παράθυρο» για το άνοιγμα των καταστημάτων στο τέλος του μήνα.
SMS 13032: Έτσι θα στέλνετε μήνυμα για ψώνια στα καταστήματα
Υπενθυμίζεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν είτε με την διαδικασία του click away είτε στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα. Οι περιορισμοί, βέβαια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα περιορίζονται μόνο στον χρονικό περιορισμό αλλά και στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος – βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. – και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Το SMS στο 13032 θα έχει την εξής μορφή:
Μετακίνηση, ονοματεπώνυμο, εμπορικό κέντρο
Η απάντηση που θα δίνεται στους καταναλωτές είναι η εξής:
Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα
Στο μεταξύ, για τους υπόλοιπους λόγους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κωδικοί με SMS στο 13033
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις