Οι διοργανωτές εμπόδισαν στον Ισάακ Μακβάλα, εκ των φαβορί για μετάλλιο στα 400μ., να αγωνιστεί – Ο γιατρός του Καναδά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση – Πέρασε στα ημιτελικά των 200μ. η Μπελιμπασάκη
Τα 30 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο Λονδίνο. Πρόκειται για αθλητές από τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Γερμανία και την Μποτσουάνα που έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο, οι άνθρωποι του οποίου ξεκαθάρισαν ότι τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Ο γιατρός του Καναδά ξεκαθάρισε ότι η γαστρεντερίτιδα δεν προήλθε από τροφική δηλητηρίαση, ενώ οι αθλητές μεταφέρονται σταδιακά σε άλλα ξενοδοχεία.
Στο μεταξύ, οι διοργανωτές δεν επέτρεψαν στον Ισάακ Μακβάλα να πάρει μέρος στον τελικό των 400 μέτρων, επειδή έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο ίδιος, από τα φαβορί για μετάλλια, εμφανίστηκε έτοιμος να τρέξει, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στο BBC την Τρίτη, όμως τον εμπόδισαν στην είσοδο των αθλητών, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση!
«Δεν έχουμε καμιά επίσημη επικοινωνία με την IAAF σχετικά με τους λόγους του αποκλεισμού», τόνισε ο Φάλκον Σεντίμο από την ομάδα της Μποτσουάνα, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε τον αθλητή και ήταν έτοιμος να τρέξει.
Πάντως, στον τελικό των 400μ. ο Μακβάλα είναι απίθανο να μπορούσε να αλλάξει κάτι όσον αφορά στο χρυσό, καθώς ο ο Νοτιοαφρικανός Γουέιντ Φαν Νίκερκ δείχνει να μην έχει αντίπαλο στο άθλημα. Το ότι ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ήταν δεδομένο. Αυτό που έμενε να μάθουμε είναι αν θα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Φαν Νίκερκ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κάνοντας περίπατο, αλλά λίγο πριν τον τερματισμό έκοψε φόρα και έκανε τον διόλου ευκαταφρόνητο χρόνο 43:98.
Το αργυρό μετάλλιο πήγε στην Αμερική και τον Γκάρντινερ με 44:41, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου θα ανέβει ο Χαρούν από το Κατάρ με 44:48.
Η Μαρία Μπελιμπασάκη τερμάτισε τρίτη στην πρώτη προκριματική σειρά των 200 μέτρων και πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.
Η Ελληνίδα σπρίντερ έκανε χρόνο 23.16 και τερμάτισε στην τρίτη θέση της πρώτης προκριματικής σειράς στα 200 μέτρα, παίρνοντας την απευθείας πρόκριση. Η Μπελιμπασάκη ανέβασε στροφές στο δεύτερο μισό της κούρσας και άφησε πίσω την Τζόρνταν Γουίλιαμς από την Τζαμάικα, όπως και την Βρετανή Μπιάνκα Γουίλιαμς.
Πρώτη στην σειρά τερμάτισε η Ολλανδέζα Ντάφνι Σχίπερς με χρόνο 22.63, τον καλύτερο στα προκριματικά, ενώ δεύτερο η Τίνα Γκάιδερ από τις Μπαχάμες με χρόνο 22.98. Η Μπελιμπασάκη συνολικά σημείωσε τον 14ο καλύτερο χρόνο από όλες τις σειρές των προκριματικών και την Πέμπτη, στις 23.05, θα ριχθεί στη μάχη του ημιτελικού.
Τον τίτλο του φαβορί επιβεβαίωσε ο Κόνσελους Κιπρούτο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 στιπλ με χρόνο 8:14.12. Έχοντας χάσει στο προηγούμενο Παγκόσμιο, ο Κενυάτης πήγε στο Λονδίνο με μοναδικό στόχο να επιστρέψει στην κορυφή των 3.000 στιπλ. Αυτό και έκανε, αφήνοντας πίσω του τον Μαροκινό Σουφιανέ Ελμπαλακάλι με 8:14.49, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο Αμερικανός Έβαν Γιάγκερ με 8:15.53.
Μίλησε η Ευρώπη στα 800 μέτρα
Μετά από την αφρικανική κυριαρχία στα 800 μέτρα ανδρών στα παγκόσμια πρωταθλήματα, έφτασε η ώρα να κατακτήσει ένας Ευρωπαίος το χρυσό και μιλάμε για τον Πιερ Μποσί.
Ο Γάλλος πρωταθλητής μεσαίων αποστάσεων με καταπληκτικό σπριντ στα τελευταία μέτρα της κούρσας, πήρε την πρώτη θέση με 1.44.67 και σημείωσε την καλύτερη φετινή του επίδοση, όντας εκ των αουτσάιντερ της κούρσας και δημιούργησε νέα εποχή στο αγώνισμα., αφού έγινε ο δεύτερος αθλητής από τη “γηραιά ήπειρο”, μετά τον πρώην παγκόσμιο ρέκορντμαν, τον Δανό Ουίλσον Κίπκετερ, που πετυχαίνει ανάλογο επίτευγμα.
Δεύτερος ήταν ο κορυφαίος στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο Πολωνός Ανταμ Κζσοτ, με 1.44.95 με εκπληκτικό σπριντ που θα μπορούσε να του δώσει και την πρωτιά, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση. Τρίτος ήταν ο Κενυάτης Κίπιεγκον Μπετ με 1.45.21, κρατώντας κάπως ψηλά τη σημεία της αφρικανικής χώρας.
Κέντρικς στο «θρίλερ»
Έχοντας ένα μόνο έγκυρο άλμα στα 5.95 και στην τρίτη του προσπάθεια, ο Σαμ Κέντρικς δικαίωσε τα προγνωστικά και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ.
Ο Αμερικανός άλτης, κορυφαίος φέτος στον κόσμο, ξεπέρασε το συγκεκριμένο ύψος με τη δεύτερη προσπάθεια του και ανέβηκε εκείνη τη στιγμή στην κορυφή, αφήνοντας τον Ρενό Λαβιλενί στα 5.89 και στην τρίτη θέση, αφού ο Γάλλος παγκόσμιος ρέκορντμαν του κλειστού απέτυχε σε όλα τα άλματα που επιχείρησε στη συνέχεια και στο καθοριστικό στα 6.01, ώστε να βρεθεί αυτός πρώτος, σημειώνοντας την κορυφαία φετινή του επίδοση και μένοντας για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση μακριά από την πρωτιά καιν δεν κατάφερε να “σπάει” την κατάρα να πάρει χρυσό σε ένα παγκόσμιο σε πέντε συμμετοχές.
Έτσι, είδε τον Πολωνό Πιότρ Λίσεκ να τον ξεπερνά στην «ισοβαθμία» στα 5.89, αφού είχε καλύτερα άλματα συνολικά.
Μέτρησε η εμπειρία της Σποτάκοβα
Η κλάση και η εμπειρία της Μπάρμπορα Σποτάκοβα της έδωσε το χρυσό στον ακοντισμό γυναικών. Η Τσέχα παγκόσμια ρεκορντγούμαν του αγωνίσματος έριξε βολή 66.76 στη δεύτερη προσπάθεια της και άφησε τις υπόλοιπες να προσπαθούν να την πλησιάσουν κάπου εκεί στα 65 μέτρα, χωρίς να τα καταφέρουν στο τέλος.
Έτσι, η 36ρονη σταρ έφτασε σε νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ύστερα από δέκα χρόνια και την Οσάκα, φτάνοντας συνολικά στα πέντε χρυσά στις μεγάλες διοργανώσεις.
Δεύτερη ήταν η Κινέζα Λινγκβέι Λι με βολή στα 66.25 από τη δεύτερη προσπάθεια της, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ και τρίτη ήταν η συμπατριώτισσα της, Χουιχούι Λιού, με 65.26 στην τρίτη της προσπάθεια, όπου και ξεπέρασε το μεγάλο φαβορί και κορυφαία φέτος, την Κροάτισσα Σάρα Κόλακ, που έμεινε τέταρτη με 64.95.
protothema.gr
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις