Η κατηγορία «πληρώνει» το γεγονός πως Νοέμβριο μήνα δεν είχε ξεκινήσει ακόμη και ότι μετέθεσε 3 φορές τη σέντρα της νέας σεζόν (!), αν όμως δεν αρχίσει άμεσα θα κινδυνεύει με… αφανισμό, αναφέρεται σε άρθρο του gazzetta.gr.
Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η έναρξη ή όχι της Super League 2, καθώς η κατηγορία έμεινε εκτός της τελευταίας ΚΥΑ που εκδόθηκε. Η οποία πάντως αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, αφού αναφέρει πως «πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».
Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον και κατά τη διάρκεια του lockdown είναι πιθανό να αλλάξουν τα δεδομένα και να δούμε δράση. Το ερώτημα όμως είναι εύλογο. Υπάρχει χρόνος; Η σέντρα έχει οριστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Τρίτη (10/11) θα υπάρξει Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής όπου και θα αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να κατεβάσει ρολά και σε επίπεδο προπονήσεων, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα μεταθέσει την έναρξη του πρωταθλήματος για το 2021.
Αυτό «μεταφράζεται» σε… καταστροφή, αλλά κακά τα ψέμματα το νόμισμα έχει δύο όψεις. Το γεγονός πως φτάσαμε αρχές Νοεμβρίου και ακόμη η SL2 δεν έχει κάνει σεφτέ, βαραίνει τους ανθρώπους που «τρέχουν» τον σχεδιασμό της. Ηταν 12 Μαρτίου όταν ανέστειλε το πρωτάθλημά της της λόγω Covid-19 και από τότε το μόνο που γίνεται είναι ή να μετατίθεται η επανέναρξη της περσινής σεζόν μέχρι που ματαιώθηκε οριστικά ή να αλλάζει ημερομηνία η σέντρα της νέας. Πρόκειται για τη μόνη δεύτερη κατηγορία σε όλη την Ευρώπη που δεν παίζει μπάλα!
Αρκεί να θυμηθούμε τα εξής: Αρχικά πως το καλοκαίρι αποφασίστηκε 2 φορές να συνεχιστεί το περσινό πρωτάθλημα, αλλά στις 22 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως τελείωσε! Μετά αν ανατρέξουμε στα πρόσφατα πεπραγμένα θα δούμε πως στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε επίσημα γνωστό ότι στις 24 Οκτωβρίου θα γίνει η σέντρα του νέου, αλλά έκτοτε μετατέθηκε, κρατήστε την ανάσα σας για να μετρήσετε, 3 φορές. Αρχικά για την 1η Νοεμβρίου (στις 14/10), ύστερα για τις 7/11 (στις 22/10) και τελικά για τις 15/11 (στις 4/11). Δεκτό πως ο κορονοϊός επηρεάζει, δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία, αλλά σε όλο τον κόσμο υπάρχει και πουθενά δεν συναντάται ανάλογο παράδειγμα με τη SL2. Ως επίσημη δικαιολογία όλου αυτού είναι η μη συμφωνία με την ΕΡΤ, αλλά από το καλοκαίρι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μην έχουν καταλήξει κάπου οι επαφές, όπως συνέβη σε άλλα αθλήματα.
Γενικότερα υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το πώς φτάσαμε σε ορισμένες αποφάσεις. Π.χ. στις 3 Ιουνίου όταν και ανακοινώθηκε τότε για 2η φορά πως περσινό πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί (παρότι στο τέλος δεν συνέβη κάτι τέτοιο), το σχετικό κείμενο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αποφασίστηκε η συνέχιση και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος Super League 2, αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 (29/6 η 21η και 4/7 η 22η αγωνιστική). Ακολούθως ορίστηκε επιτροπή που θα πλαισιώσει το τριμελές προεδρείο της Ένωσης υπό τους κ.κ. Αϊβάζογλου, Κολοκυθά, Μονεμβασιώτη, Ροκάκη και Χριστοβασίλη και θα συναντηθούν με την ΕΠΟ, την ΕΡΤ και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να συζητήσουν και να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για την πραγματοποίηση των πλέι οφ και πλέι άουτ».
Πρόσφατα όμως σε ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής για κάποιο άλλο ζήτημα αναγράφονταν πως «με τα πρωταθλήματά μας να μην ολοκληρώνονται λόγω της πανδημίας που οδήγησε την κυβέρνηση αρχικά σε λουκέτο και στη συνέχεια σε ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, το κόστος του οποίου ήταν αδύνατο να καλύψουν οι ομάδες της Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας για να επανεκκινήσουν». Αν ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί λόγω κόστους και το ήξεραν, γιατί αποφασίζονταν να συνεχιστεί;
Για αυτό και είναι στον «αέρα». Εάν είχε ξεκινήσει θα μπορούσε να επικαλεστεί στις αρμόδιες κρατικές αρχές πως τηρεί στην πράξη όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ρολάρει, στο μέτρο του δυνατού. Οπως δηλαδή ισχύει/συμβαίνει στη Super League 1. Είναι διαφορετικά εν μέσω lock down να επιτρέψεις να αρχίσει μία κατηγορία, από το να ανάψεις το «πράσινο φως» να συνεχιστεί, λαμβάνοντας ακόμη και αυστηρότερα προβλεπόμενα και συγχρόνως απαιτούμενα μέτρα.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι οι ομάδες να μπαίνουν μέσα, αφού όλο αυτό το διάστημα τα έσοδά τους είναι ΜΗΔΕΝ. Παράλληλα όμως περισσότεροι από 300 ποδοσφαιριστές, κατ’ επέκταση και οι οικογένειές τους, που δεν είναι οι προβεβλημένοι της μεγάλης κατηγορίας και λαμβάνουν πενιχρές απολαβές, κινδυνεύουν άμεσα με οικονομική καταστροφή. Θα αναρωτηθεί κάποιος πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε πάνω-κάτω ανάλογη κατάσταση, αλλά μπάλα παίζεις μέχρι κάποια ηλικία. Αν τα βάλουμε κάτω οι ποδοσφαιριστές της SL2 είναι πιθανό να «χάσουν» και δεύτερη χρονιά από τις λεγόμενες παραγωγικές τους, αφού μία καριέρα κρατά ουσιαστικά 12 με 13 σεζόν, τουλάχιστον στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους. Τα μεγέθη με έναν απλό εργαζόμενο δεν είναι ανάλογα, ενώ στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε και σε χαμηλόμισθους.
Παράλληλα όμως κάτι ανάλογο ισχύει και για τους εργαζόμενους των ΠΑΕ, υπαλληλικό προσωπικό και μέλη του τιμ γενικότερα. Αν θα αθροίσουμε όλα αυτά ίσως το νούμερο να «φλερτάρει» με περίπου 1000 οικογένειες, που για μήνες είναι στην αβεβαιότητα.
Ναι, είναι μεγάλη η αμέλεια και τεράστιο φάουλ μία κατηγορία να παραμένει ανενεργή για περίπου 8 μήνες (από τον περασμένο Μάρτιο), αλλά την ίδια στιγμή εφόσον λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αντίστοιχα με εκείνα της SL1, τότε θεωρητικά μπορεί να ξεκινήσει. Για κάθε ομάδα το κόστος υλοποίησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ευρώ μηνιαίως, υψηλό μεν αλλά σε καμία περίπτωση απαγορευτικό για μία επαγγελματική λίγκα. Ομως εάν δεν ξεκινήσει άμεσα, ένας ολόκληρος κλάδος θα απειλείται με αφανισμό.
Τα λάθη και οι παραλείψεις που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν ναι μεν έφεραν τη Super League 2 στο σημείο «μηδέν», αλλά υπάρχει χρόνος, έστω και στο παρά ένα, να διορθωθεί εν μέρη η κατάσταση.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις