Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη που πλήρωσε το “μάρμαρο” από τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα, που προβλέπει ως και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για άναμμα πυρσών σε τρία παιχνίδια. Οι νέοι κανονισμοί πάντως έχουν την υπογραφή της FIFA και της UEFA, με τη Σούπερ Λιγκ όμως να έχει ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές από την ΕΠΟ, όπως αναφέρει η “Live Sport”: Μεταξύ άλλων είναι:
1) Στο άρθρο 7 του ΠΚ να επέλθει η διάταξη ότι σε περίπτωση μεταγραφής ποδοσφαιριστή οι ποινές αποκλεισμού εκτίονται άμεσα στους αγώνες της νέας ομάδας του.
2) Στο άρθρο 15 παρ.1 του ΠΚ προβλέπεται η ποινή της διαγραφής στον παρατηρητή που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, ενώ ο διαιτητής παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο. Ο παρατηρητής είναι εκπρόσωπος της διοργανώτριας και δεν είναι δυνατόν να επιλαμβάνονται τα πειθαρχικά όργανα για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του. Στη Σούπερ Λιγκ σύμφωνα με τον κανονισμό παρατηρητών, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία επιβολής ποινών σε περίπτωση πλημμελούς άσκησης καθηκόντων, η οποία επιβάλλεται από τη διοργανώτρια.
3) Το άρθρο 15 παρ. 2Γ του ΠΚ να αλλάξει και να γίνει: “Σε περίπτωση νέας υποτροπής επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), η ως άνω χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και δύναται κατά την κρίση του προέδρου του Πειθαρχικού Οργάνου η επιβολή ποινής διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας ως δύο αγωνιστικών ή να αφαιρεθεί τελείως η ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές.
4) Στο άρθρο 15 παρ.4 του ΠΚ να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: “Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα, φιλάθλων για να πανηγυρίσουν ή να αποσπάσουν φανέλες από τους ποδοσφαιριστές και δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, η τυχόν επιβολή ποινής και το ύψος του χρηματικού προστίμου είναι κατά την κρίση του προέδρου της Πειθαρχικής Επιτροπής” και ανάλογα με το αν υπάρχουν βιαιοπραγίες ή υλικές φθορές.
5) Στο άρθρο 17 του ΠΚ να γίνει διευκρίνιση για το αν είναι αρμόδιες για την επιβολή ποινών, οι πειθαρχικές επιτροπές των επαγγελματικών κατηγοριών ή αν είναι αρμόδια η εννεαμελής πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή του ΕΣΚΑΝ. Έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς WADA και με την ισχύουσα νομοθεσία.
6) Στο άρθρο 24 παρ. 6 του ΠΚ να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: “Οι Πειθαρχικές επιτροπές μπορούν να επιβάλουν ποινές με βάση και της οικείας προκήρυξης του πρωταθλήματος”.
Άνοδος ή παραμονή
Σχετικά με το ενδεχόμενο να “σκάσει” μία ΠΑΕ κατά τη διάρκεια μίας σεζόν και το ποια ομάδα θα την αντικαταστήσει, ο συνεταιρισμός ζήτησε από την ΕΠΟ να ισχύσει το εξής:
Οι διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παρ. 4 του ΚΑΠ έρχονται σε αντίθεση με την από 17/12/2015 απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ερμηνεία της διάταξης από την ΕΕΕ και να διαγραφεί από την 3η σειρά της διάταξης η εξής φράση: “ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για τη συμμετοχή τους αδειοδότηση” και να διαμορφωθεί η διάταξη ως ακολούθως:
“Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούνται να αγωνιστούν στην Α’ κατηγορία παραιτηθούν για οποιονδήποτε λόγο από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για τη συμμετοχή τους αδειοδότηση ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από τη Β’ στην Α’ Εθνική κατηγορία παραιτηθούν για οποιονδήποτε λόγο από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για τη συμμετοχή τους αδειοδότηση, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες στη βαθμολογική κατάταξη ομάδες της Β’ κατηγορίας (με τη σειρά κατάταξης) και μέχρι την 6η στη σειρά του πίνακα, εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί κατάλληλα για το πρωτάθλημα αυτό.
Αν και μετά την εξάντληση της 6ης στη σειρά του πίνακα βαθμολογίας της Β’ Εθνικής κατηγορίας ο αριθμός των προβλεπόμενων ομάδων δεν έχει καλυφθεί, τότε αποκτούν το δικαίωμα οι υποβιβασθείσες από την Α’ κατηγορία ομάδες, να παραμείνουν σε αυτή (με τη σειρά κατάταξης στον βαθμολογικό πίνακα) ώσπου να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από την προκήρυξη αριθμός ομάδων. Αν μία ή περισσότερες ομάδες της Α’ κατηγορίας δεν λάβουν άδεια από την ΕΠΟ για συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα, τότε θα ισχύσουν όσα προβλέπονται στην από 17/12/2015 απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ, η οποία ενσωματούμενη στον παρόντα κανονισμό υπερισχύει κάθε αντίθεσης διάταξης αυτού”.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις