Ως απόδοση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και διώχθηκαν από τη Χούντα, πολύ περισσότερο προς όσους έχασαν τη ζωή τους, στο βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) δημοσιεύεται , ως υστερόγραφο, πίνακας που περιέχει τα ονόματα των 123 αγωνιστών που συνελήφθησαν στη Μαγνησία την 21η Απριλίου 1967 και εκτοπίστηκαν στη Γυάρο.
Με αφορμή την μαύρη επέτειο ο κ. Σκοτινιώτης δημοσίευσε το ντοκουμέντο από το βιβλίο του:
Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου βρήκε εκατοντάδες πολίτες από τη Μαγνησία, την υπόλοιπη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τους πλησιέστερους νομούς της Μακεδονίας στοιβαγμένους στις παλιές αποθήκες του λιμανιού του Βόλου, να περιμένουν το πλοίο για της «πίκρας τα ξερόνησα».
Οι εξόριστοι, λίγες ημέρες μετά, «έπιασαν» Γυάρο. «Σκάβοντας να στήσουν τις σκηνές τους οι νεοαφιχθέντες εξόριστοι, συχνά έβρισκαν τους σκελετούς των παλαιοτέρων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Antonis Liakos (Ο ελληνικός 20ος αιώνας, Πόλις, 2019, σ. 383).
Οι συλληφθέντες από την Αστυνομία Πόλεων και τη Χωροφυλακή σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 8.270 άτομα, από τους οποίους στη Γυάρο εξορίστηκαν τελικά οι 6.118.
Στις 13.5.1967 δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Χωροφυλακής Μαγνησίας τα ονόματα των 123 συλληφθέντων την 21η Απριλίου από την περιοχή ευθύνης της και εξορισθέντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γυάρου (τοπικός Τύπος, 14.5.1967).
Οι ανά την Ελλάδα συλλήψεις έγιναν με καταστάσεις που είχαν συνταχθεί κυρίως επί κυβερνήσεων Καραμανλή, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο εσωτερικής ασφαλείας «Προμηθεύς».
Από τον κατάλογο των εξορισθέντων προκύπτει ότι οι πρώτες συλλήψεις ήταν στοχευμένες σε δραστήρια στελέχη της ΕΔΑ και της ευρύτερης Αριστεράς. Το ίδιο συνέβη και σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν, μέσα σε λίγες ώρες εξουδετερώθηκαν οι περισσότεροι και οι περισσότερες που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε μια μαζική αντίδραση στο καθεστώς.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο κατάλογος των εξορισθέντων του πίνακα περιλαμβάνει μόνον όσους βρέθηκαν και συνελήφθησαν στη Μαγνησία κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη αγωνιστές (και) από τη Μαγνησία, που είτε πρόλαβαν να περάσουν στην παρανομία, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν και εξορίστηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε ανέπτυξαν αντιδικτατορική δράση και φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ‒ τα ονόματα αυτών των αγωνιστών δεν περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο.
Πέρα από την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Χωροφυλακής Μαγνησίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασταυρωθούν τα επώνυμα και τα κύρια ονόματα των εξορισθέντων.
Ζητείται η κατανόηση για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν, κυρίως στα κύρια ονόματα, αφού στη δημοσιευθείσα ανακοίνωση της Χωροφυλακής, στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται μόνον το πρώτο ή τα δύο πρώτα γράμματα.
Τυχόν παραλείψεις ονομάτων θα πρέπει να αποδοθούν στην ανακοίνωση της Χωροφυλακής, αναφέρει ο συγγραφέας.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις