Κυκλοφόρησε η 32σέλιδη απολογιστική έκδοση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α για το 2022, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Για την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, το 2022 ήταν μια χρονιά σταθμός.
Μετά τη συγκρότησή της το 2021, το έτος που ακολούθησε ήταν για τους φορείς, τα μέλη και τις ομάδες εργασίας της Πλατφόρμας εφαλτήριο εξωστρέφειας και στοχευμένης δουλειάς, στη μάχη για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό, με την στήριξη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μαζί με τα μέλη του πυρήνα της Πλατφόρμας, καθώς και των ομάδων εργασίας, προχώρησαν σε συναντήσεις εκτός συνόρων για τον καλύτερο συντονισμό με τους διεθνείς φορείς.
Εντός των συνόρων υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με φορείς και Ενώσεις, ενώ η ομάδα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ξεκίνησε και συνεχίζει τις αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης, σε αθλητές, αθλήτριες και γενικότερα παράγοντες του αθλητισμού.
Παράλληλα (όπως καταγράφεται στην απολογιστική έκδοση), εντατικοποιήθηκε η εργασία της ομάδας λήψης και αξιολόγησης αναφορών, η οποία το 2022 υποδέχθηκε 77 αναφορές που αφορούσαν καταγγελίες, σε 7 ομαδικά και ατομικά αθλήματα.
Μετά από ανάλυση και διερεύνηση συντάχθηκαν 44 πορίσματα (κάποιες αναφορές ομαδοποιήθηκαν, ενώ 17 παραμένουν ακόμη υπό διαμόρφωση) και από αυτά τα 16 προωθήθηκαν στον αθλητικό εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση και στις ομοσπονδίες για πειθαρχική διερεύνηση.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση, μετά από τα σχετικά σεμινάρια, του Red Button, όπως και η δημιουργία μηχανισμού Pre Game Alert, όπου από το 2023 θα παρακολουθείται αρχικά το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια και η καλαθοσφαίριση, η πετοσφαίριση, η χειροσφαίριση και η υδατοσφαίριση για αγώνες ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην απολογιστική έκθεση, περισσότερες από τις μισές αναφορές (45 στις 77) αφορούσαν το ποδόσφαιρο, με τις 38 εξ αυτών να σχετίζονται με τη Super League 2, έναντι μόλις τεσσάρων της Super League (οι υπόλοιπες τρεις είχαν να κάνουν με μικρότερες κατηγορίες).
Έντεκα αφορούσαν το μπάσκετ (πέντε για την Α2 ανδρών, τέσσερις για την Α1 γυναικών και δύο για άλλες κατηγορίες) και εννέα το βόλεϊ (οι πέντε για την Α1 γυναικών), ενώ υπήρξαν ακόμη αναφορές για την κωπηλασία (4), το καράτε (4), την ποδηλασία (2) και την υδατοσφαίριση (2).
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές αναφορές προέρχονται από την εταιρεία Sportradar, που παρακολουθεί και καταγράφει ασυνήθιστο στοιχηματισμό, ενώ άλλες 30 προέκυψαν μέσα από τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας αναφορών της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις