Πολλές επιφυλάξεις εκφράζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς ακόμα οι βασικοί δείκτες της πανδημίας παραμένουν υψηλοί.
Οι λοιμωξιολόγοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει ούτε η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων κορονοϊού ούτε η ανάλογη αποσυμπίεση στα νοσοκομεία. Έτσι έπειτα από δύο συσκέψεις το μεσημέρι της Τετάρτης, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται και επίσημα στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν έναν έντονο “πονοκέφαλο” που έχει να κάνει με τη διαμαρτυρία των εκπροσώπων του κλάδου της λιανικής, λόγω των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώνονται στην παρούσα φάση. Οι καταστηματάρχες λιανικής πώλησης θεωρούν ότι αδικούνται από την απόφαση να πωλούνται τα χριστουγεννιάτικα είδη και στα σούπερ μάρκετ, ενώ υποστηρίζουν ότι η πώληση προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες μόνο με τιμολόγιο, οδηγεί σε αρρυθμία την αγορά.
Μέχρι στιγμής, ως πιθανή ημερομηνία για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με περιορισμούς και ειδικούς κανόνες στα καταστήματα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θεωρείται η 21η Δεκεμβρίου.
«Καμπανάκι» από Κικίλια
Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, απευθύνθηκε στους πολίτες σε δραματικούς τόνους, περιγράφοντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Όπως είπε, πέντε εβδομάδες μετά την απόφαση για καθολικό lockdown, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πιεστική στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 83% των κλινών στην Επικράτεια είναι κατειλημμένο, στην Αττική το 77% και στη Θεσσαλονίκη το 91%. “Τίθεται ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμό στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμό στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;” τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κινητικότητα, δυστυχώς, έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown. «Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;», είπε. Τα σκληρά στοιχεία των νοσοκομείων, είπε, «θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλοι αυτές τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν, εάν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως χώρα, ως άνθρωποι, ως πολίτες και θα στηρίξουμε με αλληλεγγύη τους συνανθρώπους μας, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουν και θα προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία ή εάν θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα και θα υπολογίσουμε μόνο ο καθένας τον εαυτό του και το ατομικό συμφέρον».
«Το λέω αυτό με πολύ μεγάλο σεβασμό στην οικονομική πίεση που δέχονται οι Έλληνες, με πολύ μεγάλο σεβασμό στην αγωνία της αγοράς, στην αγωνία και αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Με πολύ μεγάλο σεβασμό και ταπεινά, απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον, λέγοντας βέβαια παράλληλα ότι υπάρχει η μέριμνα της οργανωμένης Πολιτείας, της Κυβέρνησης της χώρας, του Πρωθυπουργού και όλων μας, έτσι ώστε να στηριχθούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας σε αυτή την πολύ δύσκολη και μεγάλη δοκιμασία» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις