Η εθνική Ελλάδας έμαθε την Τρίτη (17/10) ότι αντίπαλός της στα μπαράζ της ευρωπαϊκής ζώνης για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 θα είναι η Κροατία. Η κλήρωση διεξήχθη στη Ζυρίχη και πέρα από το ματς της Ελλάδας με την Κροατία, σχηματίστηκαν επίσης
τα ζευγάρια Δανία – Ιρλανδία, Σουηδία – Ιταλία και Β. Ιρλανδία – Ελβετία.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει στο παρελθόν αγωνιστεί δύο φορές σε μπαράζ και έχει σημειώσει ισάριθμες προκρίσεις κόντρα στην Ουκρανία (2009) και απέναντι στη Ρουμανία (2013).
Η κλήρωση κρίνεται δύσκολη δεδομένου ότι στην ΕΠΟ έλεγαν πως δεν ήθελαν με τίποτα την Ιταλία και την Κροατία και ότι πιο επιθυμητός αντίπαλος ήταν η Δανία. Τελικά αποφεύχθηκε η σύγκρουση με τους πανίσχυρους Ιταλούς, όμως η Ελλάδα έπεσε με τη δεύτερη πιο δύσκολη πιθανή αντίπαλο.
Η Κροατία έχει στις τάξεις της παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), ο Μόντριτς (Ρεάλ), ο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), ο Πέρισιτς (Ιντερ), ο Λόβρεν (Λίβερπουλ), ο Βρσάκλκο (Ατλέτικο) και ο Κράμαριτς (Χοφενχάιμ).
Αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην 18η θέση στο FIFA ranking δηλαδή 29 θέσεις πάνω από την Ελλάδα, που είναι στην 47η.
Η παράδοση
Συνολικά η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν έξι φορές την Κροατία. Από αυτά τα ματς τα τέσσερα ήταν επίσημα.
Για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998, η Ελλάδα είχε φέρει ισοπαλία 1-1 στην Κροατία τον Νοέμβριο του 1996 με σκόρερ τον Ντέμη Νικολαΐδη και έχασε 1-0 εντός έδρας τον Απρίλιο του 1997 με γκολ του Νταβόρ Σούκερ.
Στα προκριματικά του Euro 2012 η Ελλάδα είχε αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία στο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ τον Σεπτέμβριο του 2010 και κέρδισε 2-0 στο Καραϊσκάκη τον Οκτώβριο του 2011 με γκολ των Γκέκα και Σαμαρά. Εκείνο το αποτέλεσμα είχε μάλιστα δώσει την πρόκριση στη «γαλανόλευκη».
Στα δύο φιλικά μεταξύ των δύο χωρών η Ελλάδα μετράει μία νίκη με 3-2 το 1999, στο ΟΑΚΑ και μία ισοπαλία 2-2 το 2001 στο Βάραζντιν.
Αναλυτικά το απολογισμός της εθνικής μας κόντρα στην Κροατία: 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα.
Τι έκανε στον όμιλο
Στα προκριματικά η Κροατία μετείχε στον ένατο όμιλο και τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ισλανδία πληρώνοντας την απρόσμενη εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με τη Φινλανδία. Εξασφάλισε πάντως τη συμμετοχή της στα μπαράζ κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική 2-0 την Ουκρανία στο Κίεβο.
Η κατάταξη του 9ου ομίλου:
Ισλανδία 22
Κροατία 20
Ουκρανία 17
Τουρκία 15
Φινλανδία 9
Κόσοβο 1
Πότε παίζουμε
Mε βάση την κλήρωση, που έβγαλε πρώτα την Κροατία, ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ στις 9-11/11 και η ρεβάνς στην Αθήνα στις 12-14/11.
Αναλυτικά τα τέσσερα ζευγάρια:
Βόρεια Ιρλανδία-Ελβετία
Κροατία-Ελλάδα
Δανία-Ιρλανδία
Σουηδία-Ιταλία
Oι χώρες που έχουν ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ
Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία (Ευρώπη), Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη (Νότια Αμερική), Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Παναμάς (Κεντρική, Βόρεια Αμερική και Καραϊβική), Αίγυπτος, Νιγηρία (Αφρική), Ιράν, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα (Ασία).
Απομένουν οι τελευταίοι αγώνες των προκριματικών στην αφρικανική ζώνη, από τους όποιους θα προκύψουν τρεις ακόμη φιναλίστ καθώς και τα διηπειρωτικά μπαράζ Ονδούρα – Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία – Περού.
H κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου στο Κρεμλίνο.
//
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις