Για τον VAR μίλησε ο Τάσος Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει έναν διαιτητή «να μη γίνει την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εισαγωγή του συγκεκριμένου συστήματος.
Αναλυτικά όσα είπε ο Τάσος Σιδηρόπουλος στον Sport24 Radio:
Για την προετοιμασία των διαιτητών: «Τώρα είμαι στη Ρόδο και κάνω την προετοιμασία μου για τη νέα σεζόν. Μετά το τέλος κάθε περιόδου, ο διαιτητής όπως και ο ποδοσφαιριστής, κάνει συντήρηση. Μετά σταματά για 10 με 15 ημέρες. Κάθε διαιτητής προσπαθεί να βελτιώσει τις σωματικές του αδυναμίες. Η κυριότερη προπόνηση έχει να κάνει με την ταχυδύναμη».
Για το πως επιλέγονται οι διαιτητές του Παγκόσμιο Κύπελλο: «Η εμπειρία παίζει κύριο ρόλο, όπως και το να έχεις κάνει καλές χρονιές στο Champions League. Ένας διαιτητής, όπως είμαι εγώ, είναι δύσκολο να βρεθεί εκεί διότι είμαι νέος στην ελίτ. Ελπίζω να βρεθώ στο επόμενο, όταν θα έχει περάσει και μία τετραετία και θα είμαι πιο ώριμος.
Η προεπιλογή και η προετοιμασία των διαιτητών ξεκινάει δύο χρόνια πριν από το Μουντιάλ και από τότε μπαίνουν σε διαδικασία εκπαίδευσης. Τους διαιτητές του επιλέγει η επιτροπή της FIFA, που έχει πρόεδρο τον κ. Κολίνα. Με τη χρήση του VAR παίζεις πιο απελευθερωμένα, χωρίς άγχος κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Για την απουσία Άγγλων διαιτητών από το Παγκόσμιο Κύπελλο: «Μετά τον Άτκινσον και τον Κλάτενμπεργκ, που ήταν οι… ναυαρχίδες τους, δεν υπάρχει κάποιος άλλος Άγγλος που να είναι έτοιμος. Ο Όλιβερ και ο Τέιλορ είναι σχετικά νέοι, οπότε δεν θα μπορούσαν να πάνε. Παίζει ρόλο και η χώρα καταγωγής, αλλά αν δεν είσαι έτοιμος δεν θα πας στο Μουντιάλ».
Για τις διαιτησίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Έχουν πολύ θετικό πρόσημο. Έχουν γίνει λίγα λάθη και κάποια από αυτά διορθώθηκαν από το VAR. Αυτός που έπρεπε να νικήσει στον αγωνιστικό χώρο το έκανε. Λάθη που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν εξαλειφθεί. Πάντως βλέπουμε πολλά πέναλτι».
Για τον VAR: «Το βασικό είναι να μάθεις να χειρίζεσαι τα μηχανήματα και να είσαι γρήγορος. Ο διαιτητής που είναι στο δωμάτιο του VAR βλέπει το ποδόσφαιρο από πολλές κάμερες και σκέφτεται ποια κάμερα δίνει την καλύτερη λήψη. Χρειάζεται μία προεργασία, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι λίγο δύσκολο για τον διαιτητή, διότι είχε συνηθίσει να είναι στον αγωνιστικό χώρο και τώρα βλέπει κάποιες οθόνες.
Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα. Όταν καθυστερείς χάνεται η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Όταν ο VAR καλέσει τον διαιτητή πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες λήψεις. Αυτή είναι η κυριότερη δουλειά του VAR. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν 30 κάμερες. Σε άλλες διοργανώσεις θα υπάρχουν λιγότερες.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις