Ο Στράτος Ευγενίου είναι γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι των Κυλινδρόμυλων Χαλκιδικής Α.Ε, μιας οικογενειακής επιχείρησης η οποία κατέχει υπολογίσιμο μέγεθος στον τομέα της εγχώριας αλευροβιομηχανίας. Το τελευταίο διάστημα όμως έγινε γνωστός και στον φίλαθλο κόσμο της Θεσσαλονίκης.
Συνέντευξη στη Μαρία Ζερβοχωρίτου
Ο επιχειρηματίας, αν και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τρίγλιας Χαλκιδικής δεν έκρυβε ότι παράλληλα ήταν «Αρειανός», ωστόσο έγινε «σωτήρας» της ομάδας του «Ηρακλή». Το σίγουρο είναι ότι, κατάφερε «φέρει» αποτέλεσμα και στα δύο «γήπεδα» στα οποία κατέβηκε, δηλαδή, και στο επιχειρείν και στο διοικητικό γίγνεσθαι της «στρογγυλής θεάς».
Δύο δημιουργικές «αγάπες»
Το 1990, σε ηλικία 25 ετών ο Στράτος Ευγενίου κλήθηκε να «μαθητεύσει» δίπλα στον πατέρα του για μια περίοδο που διήρκησε 18 χρόνια. Ήταν οι δεκαετίες που οι Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής. Α.Ε. συνέχιζαν να έχουν ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζοντας έντονη επενδυτική δραστηριότητα. « Όπως συνήθως γίνεται στις οικογενειακές
επιχειρήσεις, ήξερα από νωρίς ότι θα ασχοληθώ μ’ αυτήν την δουλειά, αλλά το έκανα με χαρά γιατί αυτήν την δουλειά την αγαπώ. Σίγουρα το χρηματικό όφελος είναι κίνητρο αλλά θεωρώ ότι αυτό που πήρα από τον πατέρα μου είναι η αγάπη για δημιουργία» εξομολογείται, στην Καρφίτσα.
Λίγα χρόνια αργότερα, η πρόσκληση των ανθρώπων της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τρίγλιας να αναλάβει την διοίκηση της συλλόγου έγινε αιτία να γεννηθεί νέα «αγάπη» για τον κ. Ευγενίου.
«Αν δεν έκανα την δουλειά που κάνω, θα ήθελα να ασχοληθώ με τα διοικητικά των ομάδων. Στο εξωτερικό, αυτό είναι μια κανονική δουλειά που μπορείς να δημιουργήσεις, το επίπεδο είναι επαγγελματικό. Στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό».
Η ενασχόληση του με τα ποδοσφαιρικά πράγματα διακόπηκε απότομα το 2004 μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οι συνέπειες του οποίου, ευτυχώς, ήταν αντιμετωπίσιμες. Ωστόσο, το ατύχημα αυτό έγινε η αιτία όχι μόνο να αφήσει ο επιχειρηματίας το ποδόσφαιρο στην …άκρη αλλά και για ν’ αλλάξει την κοσμοθεωρία του.
«Ήταν σοβαρό ατύχημα αλλά στάθηκα τυχερός. Η εμπειρία αυτή, άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα. Πριν το ατύχημα ήμουν κάπως αλαζόνας γιατί νόμιζα ότι στο χέρι μου ήταν να κάνω τα πάντα. Μετά από αυτό που έζησα, κατάλαβα δεν είναι όλα στο χέρι μας. και ότι πάντα υπάρχει κάτι δυνατότερο από εμάς. Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε και να τα εκτιμούμε» τονίζει ο κ. Ευγενίου.
Πριν από τέσσερα χρόνια Ο Στράτος Ευγενίου έπιασε το νήμα της ενασχόλησης με διοικητικά του ποδοσφαίρου από εκεί που άφησε. Έγινε πρόεδρος της ομάδας της Τρίγλιας. Ωστόσο, όταν διαπίστωσε ότι η ομάδα του είχε πιάσει «ταβάνι» δέχθηκε να συζητήσει με τους ανθρώπους της ομάδας του Ηρακλή οι οποίοι έψαχναν έναν τρόπο ώστε το ιστορικό σωματείο, που ήταν βουτηγμένο στα χρέη, να συνεχίσει να υφίσταται. Ο επιχειρηματίας
έδωσε την λύση: «Συνεννοηθήκαμε και αποφασίσαμε η ομάδα της Τρίγλιας να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη και μετά να μετονομαστεί σε Ηρακλής αφού τακτοποιηθούν και όλες οι εκκρεμότητες και τα βάρη που έχει ο Ηρακλής. Μ’ αυτήν την κίνηση ο Ηρακλής ξαναμπαίνει στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Για μένα, είναι αδιανόητο να σταματήσει αυτή η ιστορική ομάδα να υπάρχει. Αυτό που θέλω, είναι να χτίσουμε κάτι που θα έχει πολλά χρόνια διάρκεια».
Για τους οπαδούς της ομάδας του «Ηρακλή» ο Στράτος Ευγενίου είναι ο «σωτήρας» της ομάδας. Όμως και οι «Αρειανοί» βλέπουν στο πρόσωπό του έναν καλό παλιό φίλο.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ομάδα που υποστηρίζω είναι η Τρίγλια. Βέβαια, δεν έκρυψα ποτέ ότι ήμουν και οπαδός του Άρη. Τώρα, έτσι όπως ήρθαν έτσι τα πράγματα, η Τρίγλια σε λίγο διάστημα θα είναι η ομάδα του Ηρακλή και οπωσδήποτε είμαι Ηρακλής. Αυτή πλέον είναι η ομάδα με την οποία ασχολούμαι και όταν ασχολείσαι με κάτι, το πονάς και το αγαπάς».
Ο πετρόμυλος που έγινε βιομηχανία
Το 1928, η πρώτη γενιά Ευγενίου έφτιαξε έναν πετρόμυλο στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Η δεύτερη γενιά, ο πατέρας και ο θείος του Στράτου Ευγενίου, δεν άργησε να ακολουθήσει στη διαδοχή καθώς έχασαν νωρίς τον πατέρα τους. Την δεκαετία του 1960 ο πατέρας του Στράτου Ευγενίου κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας κυλινδρόμυλου σε μια εποχή που το επάγγελμα ήταν κλειστό. Οι κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής αναπτύχθηκαν γρήγορα και το 1980 η οικογενειακή επιχείρηση έγινε Α.Ε. Παράλληλα, ο πατέρας του Στράτου Ευγενίου
κατάφερε να πείσει όλους τους μυλωνάδες της Βόρειας Ελλάδας να πάρουν μέρος στην εξαγωγική εταιρεία που είχε δημιουργήσει. Έτσι, άρχισαν τις εξαγωγές σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Την περίοδο που ο Στράτος Ευγένιου ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, οι Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής εξοπλίστηκαν με νέους μύλους για επιπλέον τύπους αλευριού, δημιουργήθηκε σειρά προϊόντων που απευθύνονται στη λιανική αγορά αλλά και απέκτησαν δικό τους δίκτυο διανομής με ιδιόκτητο στόλο οχημάτων. Σήμερα, αλεστική δυνατότητα των Κυλινδρόμυλων είναι 500 τόνοι ημερησίως, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας
είναι μεγαλύτερη από ποτέ. «Όλα αυτά τα χρόνια, η οικογένεια μας δεν σταμάτησε να επενδύει σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό καθώς και στην ποιότητα των προϊόντων. Έτσι καταφέραμε να καθιερωθούμε στην αγορά» τονίζει ο κ. Ευγενίου ενώ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εταιρείες που διακινούν άλευρα χωρίς τιμολόγια «υπάρχουν μικρές εταιρείες, κυρίως στην Βουλγαρία, που κυκλοφορούν προϊόντα ατιμολόγητα με αποτέλεσμα εμείς να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις τιμές που τα πωλούν. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει, χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος και κεντρικές αποφάσεις για πως θα παταχθεί».
Το σίγουρο είναι πως τα επενδυτικά σχέδια της αλευροβιομηχανίας συνεχίζονται. Ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα που αφορά στα προϊόντα λιανικής της εταιρείας προκειμένου να βρουν την θέση του στα ράφια όλων των SUPERMARKETS, διεκδικώντας την προτίμηση των καταναλωτών.
Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις