
Ο δικηγόρος και καθηγητής αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για το ζήτημα των απλήρωτων παικτών, τονίζοντας την διάκριση που υπάρχει ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές.

«Κάθε εθνική διαιτησία λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας. Είναι ανεξάρτητη, αλλά υπάρχει συνεργασία της εθνικής διαιτησίας και της εθνικής ομοσπονδίας, όπως και στην Premier League. Όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία παύουν να υπάρχουν τα προβλήματα» είπε αρχικά για τη λειτουργία της διαιτησίας και συνέχισε αναφερόμενος στο φαινόμενο των απλήρωτων παικτών:
«Θα ήθελα να κάνω δύο προσημειώσεις. Επειδή το γραφείο μου εκπροσωπεί την ΕΠΟ σε δύο υποθέσεις του CAS, οι σημερινές απόψεις είναι δικές μου, επιστημονικές. Να πω ότι κάθε υπόθεση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι άλλη του Ηρακλή, άλλη του ΟΦΗ, άλλη της ΑΕΚ και άλλη της Παναχαϊκής.
Είναι σημαντικό σε αυτό το επίπεδο συζήτησης να καταλάβουμε γιατί η FIFA έφερε τους κανόνες αθλητικής διαδοχής. Το έκανε επειδή μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις. Κάτω από περιστάσεις, η τρέχουσα οντότητα μπορεί να αναλάβει τα χρέη της προηγούμενης.
Με αφορμή την υπόθεση της Πάρμα το 2020, η FIFA ξεκαθάρισε τα στοιχεία για να αποδειχθεί η λεγόμενη αθλητική διαδοχή. Η FIFA δεν διαχωρίζει το νομικό από το αθλητικό πρόσωπο, θεωρεί ότι ακόμη και αν εξαφανιστεί η εταιρεία, η αθλητική ομάδα συνεχίζει να είναι η ίδια. Ότι, δηλαδή, η πραγματικότητα πρέπει να υπερισχύσει του τεχνάσματος για την μη αποπληρωμή χρεών. Αν αυτό είναι αντισυνταγματικό, είναι θέμα του εθνικού δικαίου.
Ο νόμος Κοντονή είναι μεσοβέζικη λύση, γιατί ζητά από τα δικαστικά όργανα να παρακάμψουν τα όργανα της FIFA για την αθλητική διαδοχή, όμως, δεν μπορούν να έχουν αποκλίσεις από τους κανόνες της FIFA. Οι ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να τους εφαρμόσουν, γιατί σε σύγκρουση με το εθνικό δίκαιο οι κανόνες της FIFA υπερισχύουν.
Το δικαστήριο της Λωζάννης τους έχει αποδεχθεί, γιατί αλλιώς οι κανόνες της FIFA θα είναι διακοσμητικά στοιχεία και θα τεθούν σε κίνδυνο και τα συμβόλαια των παικτών. Η χρήση των εθνικών δικαστηρίων απαγορεύεται, αλλά απ’ ότι γνωρίζω υπάρχει μία διάταξη μόνο για θέματα που θεωρούνται εργατικής φύσης.
Υπάρχει άνιση μεταχείριση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και στο θέμα της αθλητικής διαδοχής είναι ζημιωμένοι. Σε μία τελεσίδικη απόφαση σε εθνικό βαθμό, ο Έλληνας παίκτης δεν μπορεί να κάνει έφεση στο CAS ή στη FIFA, ενώ ένας αλλοδαπός μπορεί να ασκήσει έφεση γιατί θα θεωρηθεί διεθνής υπόθεση. Μεγάλη ευθύνη έχουν σε αυτό οι ΠΑΕ, η ΕΠΟ δεν μπορεί να επιβάλλει έναν συγκεκριμένο κανόνα και θα πρέπει οι ομάδες να συμφωνήσουν για να αλλάξει αυτό».
Για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σημείωσε: «Η πειθαρχική διαδικασία κινείται πιο γρήγορα και εάν υπάρχει συνεργασία με την ποινική διαδικασία το αποτέλεσμα θα είναι πιο έγκυρο. Στην περίπτωση του παράνομου στοιχηματισμού, μπορούσε να είχε ξεκινήσει και να είχε τελειώσει πιο γρήγορα. Μπορεί κάποιος να αθωωθεί στην πειθαρχική διαδικασία, αλλά να βρεθεί ένοχος στην πειθαρχική».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις